Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Mash hopping (chmielenie zacieru) - parametry procesu chmielenia a jakość brzeczki
Katarzyna Fulara
Aneta Pater
Aneta Ciosek
Olga Szczepanik
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 120733
10.15199/64.2019.5-6.2
chmiel
bakterie kwasu mlekowego
mash hopping
goryczka
hops
lactic acid bacteria
mash hopping
bitterness
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-11-12
Siarczek dimetylu (DMS) w piwie - od surowca do produktu gotowego. Cz. 2
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 111178
10.15199/64.2017.11-12.2
DMS
piwo
prekursory DMS
zacieranie
warzenie brzeczki
chmiel
DMS
beer
DMS precursors
mashing
wort boiling
hops
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-5
Wpływ jakości wody technologicznej na wybrane parametry brzeczki słodowej
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
Maria Zdaniewicz
nr katalogowy: 105837
10.15199/64.2017.5.1
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki
Aneta Ciosek
Anna Pliś
nr katalogowy: 136367
10.15199/64.2022.1.1
słody specjalne
parametry fizykochemiczne
zacier
brzeczka
special malts
physicochemical parameters
mash
wort
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki
Aneta Ciosek
Anna Pliś
nr katalogowy: 136367
10.15199/64.2022.1.1
słody specjalne
parametry fizykochemiczne
zacier
brzeczka
special malts
physicochemical parameters
mash
wort
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki
Aneta Ciosek
Anna Pliś
nr katalogowy: 136367
10.15199/64.2022.1.1
słody specjalne
parametry fizykochemiczne
zacier
brzeczka
special malts
physicochemical parameters
mash
wort
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-5
Parametry jakościowe brzeczki wytworzonej z soczewicy zielonej uprawianej w różnych lokalizacjach
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 140077
10.15199/64.2022.5.4
soczewica zielona
słód
brzeczka
jakość
green lentils
malt
grain
quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-5
Parametry jakościowe brzeczki wytworzonej z soczewicy zielonej uprawianej w różnych lokalizacjach
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 140077
10.15199/64.2022.5.4
soczewica zielona
słód
brzeczka
jakość
green lentils
malt
grain
quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-5
Parametry jakościowe brzeczki wytworzonej z soczewicy zielonej uprawianej w różnych lokalizacjach
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 140077
10.15199/64.2022.5.4
soczewica zielona
słód
brzeczka
jakość
green lentils
malt
grain
quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki
Aneta Ciosek
Anna Pliś
nr katalogowy: 136367
10.15199/64.2022.1.1
słody specjalne
parametry fizykochemiczne
zacier
brzeczka
special malts
physicochemical parameters
mash
wort
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-11
Zastosowanie preparatów enzymatycznych w procesie zacierania słodu gryczanego stanowiącego surowiec do produkcji bezglutenowych napojów fermentowanych
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 102282
10.15199/64.2016.11.2
CHŁODNICTWO 2024-2
Analiza wymiany ciepła podczas wrzenia czynników chłodniczych
Tadeusz BOHDAL
Marcin KRUZEL
Grzegorz ROBAKOWSKI
Aleksandra LITWIN
nr katalogowy: 148430
10.1599/8.2024.2.2
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2011-19
POLSKA I ŚWIAT - Wydarzenia
nr katalogowy: 63128
CHŁODNICTWO 2010-5
Teoretyczna analiza porównawcza współczynników przejmowania ciepła przy wrzeniu czynników chłodniczych
Mariusz Rosiak
Adam Ruciński
nr katalogowy: 51916
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-1-2
Słody specjalne z owsa nagiego
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Danuta Leszczyńska
Justyna Gąsior
Alan Gasiński
nr katalogowy: 125133
10.15199/64.2020.1–2.3
słody z owsa nagiego
ekstraktywność
brzeczka
wydajność warzelni
naked oat malts
extractivity
wort
mashing efficiency
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-5
Ditlenek siarki w piwie Cz. 2. Wartość dopuszczalna a poziomy zawartości
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 44687
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2004-11
Model numeryczny nadprzewodnikowego ogranicznika prądu typu rezystancyjnego
Sławomir KOZAK
nr katalogowy: 3923
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Przerób słodu z surowcami niesłodowanymi a wydajność warzelni
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Witold Pietrzak
Agata Arian
nr katalogowy: 101014
10.15199/64.2016.9.1
CHŁODNICTWO 2012-12
Badanie współczynników wnikania ciepła przy wrzeniu alternatywnych czynników chłodniczych dla obiegów strumienicowych - węglowodory wyższe
Bartosz Gil
Jacek Kasperski
nr katalogowy: 73331
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
CHŁODNICTWO 2012-12
Eksperymentalne metody badania wymiany ciepła podczas przemian fazowych czynników chłodniczych w minikanałach
Henryk CHARUN
nr katalogowy: 73330
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Porównanie właściwości przepływowych nowych czynników chłodniczych podczas wrzenia w przepływie za pomocą MAP wrzenia
Mariusz Dąbrowski
Adam Ruciński
nr katalogowy: 57666
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Analysis of effects of formation of non-condensable gases and water vapor during a severe accident in a boiling water nuclear reactor Analiza skutków powstawania niekondensujących gazów i pary wodnej podczas ciężkiej awarii wrzącego reaktora jądrowego
Piotr Darnowski
Grzegorz Niewiński*
Michał Pawluczyk
Joanna Pilichowska
nr katalogowy: 104640
10.15199/62.2017.2.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-6
Jony magnezu obecne w wodzie technologicznej a stężenie jonów magnezu i cynku w brzeczce słodowej
Aleksander Poreda
Aneta Walczak
nr katalogowy: 92026
10.15199/64.2015.6.1
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-6
Intensyfikacja procesów wymiany ciepła w wymiennikach stosowanych w urządzeniach chłodniczych i pompach ciepła. Część 1
MARIAN RUBIK
nr katalogowy: 126691
10.15199/9.2020.6.2
wymiana ciepła
warstwa przyścienna
powłoka porowata
wrzenie
skraplanie
przejmowanie ciepła
przenikanie ciepła
parowacz
skraplacz
wrzenie pęcherzykowe i błonkowe
heat transfer
wall layer
porous coating
boiling
condensation
heat transfer
heat penetration
evaporator
condenser
bubble and membrane boiling
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-6
Intensyfikacja procesów wymiany ciepła w wymiennikach stosowanych w urządzeniach chłodniczych i pompach ciepła. Część 1
MARIAN RUBIK
nr katalogowy: 126691
10.15199/9.2020.6.2
wymiana ciepła
warstwa przyścienna
powłoka porowata
wrzenie
skraplanie
przejmowanie ciepła
przenikanie ciepła
parowacz
skraplacz
wrzenie pęcherzykowe i błonkowe
heat transfer
wall layer
porous coating
boiling
condensation
heat transfer
heat penetration
evaporator
condenser
bubble and membrane boiling
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-7-8
Intensyfikacja procesów wymiany ciepła w wymiennikach stosowanych w urządzeniach chłodniczych i pompach ciepła. Część 2
MARIAN RUBIK
nr katalogowy: 127216
10.15199/9.2020.7-8.4
wymiana ciepła
warstwa przyścienna
powłoka porowata
wrzenie
skraplanie
przejmowanie ciepła
przenikanie ciepła
parowacz
skraplacz
wrzenie pęcherzykowe i błonkowe
heat transfer
wall layer
porous coating
boiling
condensation
heat transfer
heat penetration
evaporator
condenser
bubble and membrane boiling
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-7-8
Intensyfikacja procesów wymiany ciepła w wymiennikach stosowanych w urządzeniach chłodniczych i pompach ciepła. Część 2
MARIAN RUBIK
nr katalogowy: 127216
10.15199/9.2020.7-8.4
wymiana ciepła
warstwa przyścienna
powłoka porowata
wrzenie
skraplanie
przejmowanie ciepła
przenikanie ciepła
parowacz
skraplacz
wrzenie pęcherzykowe i błonkowe
heat transfer
wall layer
porous coating
boiling
condensation
heat transfer
heat penetration
evaporator
condenser
bubble and membrane boiling
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-9
Intensyfikacja procesów wymiany ciepła w wymiennikach stosowanych w urządzeniach chłodniczych i pompach ciepła. Część 3
MARIAN RUBIK
nr katalogowy: 128088
10.15199/9.2020.9.3
wymiana ciepła
warstwa przyścienna
powłoka porowata
wrzenie
skraplanie
przejmowanie ciepła
przenikanie ciepła
parowacz
skraplacz
wrzenie pęcherzykowe i błonkowe
heat transfer
wall layer
porous coating
boiling
condensation
heat transfer
heat penetration
evaporator
condenser
bubble and membrane boiling
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-9
Intensyfikacja procesów wymiany ciepła w wymiennikach stosowanych w urządzeniach chłodniczych i pompach ciepła. Część 3
MARIAN RUBIK
nr katalogowy: 128088
10.15199/9.2020.9.3
wymiana ciepła
warstwa przyścienna
powłoka porowata
wrzenie
skraplanie
przejmowanie ciepła
przenikanie ciepła
parowacz
skraplacz
wrzenie pęcherzykowe i błonkowe
heat transfer
wall layer
porous coating
boiling
condensation
heat transfer
heat penetration
evaporator
condenser
bubble and membrane boiling
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-10
Intensyfikacja wymiany ciepła podczas wrzenia cieczy organicznych na gładkiej powierzchni rury w obecności pola elektrycznego
Anna BRYSZEWSKA-MAZUREK
Wojciech MAZUREK
nr katalogowy: 38646
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Wpływ nawadniania roślin jęczmienia na przydatność technologiczną ziarna, słodów typu pilzneńskiego i brzeczek kongresowych
dr hab. inż. Józef Błażewicz
prof. nadzw.
prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
mgr inż. Alan Gasiński
nr katalogowy: 130551
10.15199/64.2021.1.1
nawadnianie
ziarno
słód
brzeczka
wydajność warzelni
irrigation
grain
malt
wort
brewhouse efficiency
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Wpływ nawadniania roślin jęczmienia na przydatność technologiczną ziarna, słodów typu pilzneńskiego i brzeczek kongresowych
dr hab. inż. Józef Błażewicz
prof. nadzw.
prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
mgr inż. Alan Gasiński
nr katalogowy: 130551
10.15199/64.2021.1.1
nawadnianie
ziarno
słód
brzeczka
wydajność warzelni
irrigation
grain
malt
wort
brewhouse efficiency
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-10
The effect of malting on green lentils and their suitability for wort production
Jonas Trummer
Aleksander Poreda
Wiktor Berski
nr katalogowy: 123047
10.15199/64.2019.10.1
soczewica
słodowanie
zacieranie
enyzmy
Lentils
malting
mashing
exogenous enzymes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
Słody ciemne – wpływ na jakość brzeczki i przebieg procesu fermentacji
Justyna Paszkot
Adam Głowacki
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 148466
10.15199/64.2024.2.2
słody ciemne
piwa ciemne
związki Maillarda
dark malts
dark beers
Maillard reaction compounds
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-7
Wpływ niedokładności prac instalacyjnych na działanie termosyfonowego wymiennika ciepła wspierającego ogrzewanie budynków
KAROLINA WOJTASIK
BARTOSZ ZAJĄCZKOWSKI
nr katalogowy: 114716
10.15199/9.2018.7.1
termosyfon
rura ciepła
wrzenie
gejzery
thermosyphon
heat pipe
boiling
geysers
CHŁODNICTWO 2020-4
Analiza modeli opisujących wrzenie w przepływie w kanałach konwencjonalnych
Blanka Jakubowska
nr katalogowy: 127762
10.15199/8.2020.4.1
wrzenie w przepływie
kanał konwencjonalny
naturalne i syntetyczne czynniki chłodnicze
współczynnik przejmowania ciepła
flow boiling
conventional channel
synthetic and natural refrigerants
heat transfer coefficient
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-4
Deutsch für M arketingfachleute/Niemiecki dla specjalistów od marketingu
nr katalogowy: 76026
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-10
Aldehydy i wpływ wybranych czynników na ich zawartość w piwie
Krzysztof Kucharczyk
Tadeusz Tuszyński
nr katalogowy: 63322
CHŁODNICTWO 2014-3
Wpływ nanocząstek na właściwości nanopłynów chłodniczych oraz intensywność wymiany ciepła
HENRYK CHARUN
Krzysztof Dutkowski
Lucjan Marciniak
nr katalogowy: 83143
CHŁODNICTWO 2012-7-8
Badanie współczynników wnikania ciepła przy wrzeniu alternatywnych czynników chłodniczych dla obiegów strumienicowych - rozpuszczalniki organiczne
Bartosz Gil
Jacek Kasperski
nr katalogowy: 70332
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Jak metoda ESR (spektroskopia elektronowego rezonansu spinowego) może pomóc w monitorowaniu procesu warzenia piwa
Marcus Pagenstecher
Mogens L. Andersen
nr katalogowy: 116704
10.15199/64.2018.10.1
warzenie
piwo
brzeczka
stabilność sensoryczna
ESR
brewing
beer
wort
flavor stability
ESR
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-2
Korozja płytowych rozbieralnych wymienników ciepła ze stali nierdzewnej AISI 316 stosowanych do podgrzewu brzeczki piwnej. Studium przypadku
Zbigniew Klenowicz
Jan Marjanowski
Patryk Solecki
nr katalogowy: 131449
10.15199/64.2021.2.2
browary
brzeczka
chlorki
płytowe wymienniki ciepła
stal nierdzewna AISI 316
korozja szczelinowa i wżerowa
pasywacja
repasywacja
CIP
breweries
wort
chlorides
plate heat exchangers
stainless steel AISI 316
crevice and pitting corrosion
passivity
repassivation
CIP
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-2
Korozja płytowych rozbieralnych wymienników ciepła ze stali nierdzewnej AISI 316 stosowanych do podgrzewu brzeczki piwnej. Studium przypadku
Zbigniew Klenowicz
Jan Marjanowski
Patryk Solecki
nr katalogowy: 131449
10.15199/64.2021.2.2
browary
brzeczka
chlorki
płytowe wymienniki ciepła
stal nierdzewna AISI 316
korozja szczelinowa i wżerowa
pasywacja
repasywacja
CIP
breweries
wort
chlorides
plate heat exchangers
stainless steel AISI 316
crevice and pitting corrosion
passivity
repassivation
CIP
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Siarczek dimetylu (DMS) w piwie - od surowca do produktu gotowego. Cz. 3
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 112838
10.15199/64.2018.3.1
DMS
piwo
DMSO
fermentacja
drożdże
skład brzeczki
DMS
beer
DMSO
fermentation
yeast
composition of wort
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Badania spektroskopowe i termograwimetryczne błon z plastizoli poli(chlorku winylu) zawierających pigmenty kadmowe
Edwin Makarewicz
Magdalena Tworek
Karina Mroczyńska
Kinga Majewska-Laks
Iryna Shyychuk
nr katalogowy: 124853
10.15199/62.2020.2.18
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Niekonwencjonalne drożdże w produkcji piwowarskiej
Paweł Satora
nr katalogowy: 116653
10.15199/64.2018.11.1
Słowa kluczowe: drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
unconventional yeasts
wort fermentation
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-9
Wpływ surowców niesłodowanych na proces produkcji brzeczki i piwa
Paulina Bogdan
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 109564
10.15199/64.2017.9.2
surowce niesłodowane
fermentacja
brzeczka
piwo
adjuncts
fermentation
wort
beer
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-11
Słody specjalne z nasion roślin strączkowych
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Justyna Gąsior
nr katalogowy: 123999
10.15199/64.2019.11.1
groch
soczewica
wyka
słód
brzeczka
wydajność warzelni
peas
lentils
vetches
malt
wort
brewhouse efficiency
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-2
Diagnozowanie i rozwiązywanie problemu obniżonej żywotności drożdży piwowarskich w warunkach przemysłowych – studium przypadku
Aleksander Poreda
Paweł Zych
nr katalogowy: 112304
żywotność drożdży
fermentacja
napowietrzanie
suplementacja
yeast viability
fermentation
aeration
supplementation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-4
Zastosowanie piołunu jako substytutu chmielu przy produkcji piwa
Jakub Ciaćma
Aneta Ciosek
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 119744
10.15199/64.2019.4.6
browarnictwo
piołun
substytut chmielu
piwo
brewing
wormwood
hop substitute
beer
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Opracowanie formulacji płynu chłodzącego do zarządzania temperaturą baterii samochodów elektrycznych
Magdalena Żółty
Zbigniew Stępień
Agnieszka Skibińska
nr katalogowy: 137281
10.15199/62.2022.4.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Opracowanie formulacji płynu chłodzącego do zarządzania temperaturą baterii samochodów elektrycznych
Magdalena Żółty
Zbigniew Stępień
Agnieszka Skibińska
nr katalogowy: 137281
10.15199/62.2022.4.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Opracowanie formulacji płynu chłodzącego do zarządzania temperaturą baterii samochodów elektrycznych
Magdalena Żółty
Zbigniew Stępień
Agnieszka Skibińska
nr katalogowy: 137281
10.15199/62.2022.4.3
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The properties of photoreactive pressure-sensitive adhesives with various adhesion promoters Właściwości fotoreaktywnych klejów samoprzylepnych zawierających różne promotory adhezji
Jagoda Kowalska
Zbigniew Czech
nr katalogowy: 100773
10.15199/62.2016.9.18
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2017-7
Elektrownia jądrowa Beloyarsk Unit 4 (Sverdlovsk, Rosja)
nr katalogowy: 107453
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-11b
Wpływ pola elektrycznego na skraplanie niskowrzących cieczy organicznych
Anna BRYSZEWSKA- MAZUREK
Wojciech MAZUREK
nr katalogowy: 55800
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-11-12
Gorycz czy goryczka
nr katalogowy: 73558
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Purification of fumaric acid made by bioconversion of waste glycerol Oczyszczanie kwasu fumarowego otrzymanego w wyniku biokonwersji odpadowego glicerolu
Andrzej Olszanowski
Robert Biernacki
nr katalogowy: 102383
10.15199/62.2016.11.3
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-10
EBC Symposium "Modern brewhouse technologies and wort production"
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 101683
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-9
Propagacja bakterii kwasu mlekowego na potrzeby browarnictwa - dobór parametrów procesu
Aneta Ciosek
Aleksander Poreda
Olga Szczepanik
nr katalogowy: 109561
10.15199/64.2017.9.1
bakterie kwasu mlekowego
LAB
piwo kwaśne
propagacja
lactic acid bacteria
LAB
sour beer
propagation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-6
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. I. Lotne związki siarkowe
Anna Sałek
nr katalogowy: 52624
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. II. Grupa siarczków
Anna Sałek
nr katalogowy: 56537
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-1
Oxide layers fabricated by spray pyrolysis on metallic surfaces
Katarzyna Kobierowska
Magdalena Karpińska
Sebastian Molin
Piotr Jasiński
nr katalogowy: 65212
GAZETA CUKROWNICZA 2011-5
Kazimierz Wagnerowski - skromny, starszy Pan
Piotr Sługocki
nr katalogowy: 62146
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-7
Efektywność dwufazowego chłodzenia na przykładzie żebra z pokryciem siatkowym
Tadeusz ORZECHOWSKI
Anna TYBURCZYK
nr katalogowy: 60788
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Nowy polimerowy materiał bakteriostatyczny modyfikowany pochodną rodaminy B (RTF)
Andrzej S. Swinarewa
Tomasz Flaka
Beata Rozwadowska
Hubert Okła
Jadwiga Gabor
Marta Łężniak
Klaudia Kubik
Beata Swinarew
Stanisław Boryczka
nr katalogowy: 108317
10.15199/62.2017.7.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Use of American standards to determine the true boiling point curves Wykorzystanie amerykańskich norm do określania krzywych prawdziwych temperatur wrzenia
Beata Altkorn
nr katalogowy: 83676
10.12916/przemchem.2014.439
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-1
Design and realization of a microfluidic capillary sensor based on a silicon structure and disposable optrodes
Zbigniew Szczepański
Michał Borecki
Dariusz Szmigiel
Michael L. Korwin Pawlowski
nr katalogowy: 65196
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-12
Metodyka obliczeń średnicy oraz czasu trwania BLEVE-fireball
Tomasz Węsierski
Rafał Porowski
nr katalogowy: 64579
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-12a
Research on the Mechanism of Pin-to-Pin ESD to SCB Initiators
Fei CHEN
Bin ZHOU
Zhi-chun QIN
nr katalogowy: 64256
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Influence of sintering temperature on morphology of dense bioceramics based on hydroxyapatite derived from porcine bones
Anna Maria Janus
ROMAN MAJOR
MAREK FARYNA
nr katalogowy: 52790
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-8
Numerical modelling of dielecrophoresis (DEP) effect in microchannel flow controller - comparison of calculation methods
Marcin LACKOWSKI
Helena NOWAKOWSKA
nr katalogowy: 99986
10.15199/48.2016.08.26
CHŁODNICTWO 2015-1-2
Wyznaczanie współczynnika przejmowania ciepła podczas wrzenia w przepływie dwutlenku węgla
Dariusz Mikielewicz
Blanka Jakubowska
nr katalogowy: 89633
10.15199/8.2015.1-2.2
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-9
Formation of Ni/Si based ohmic contacts to n-type 4H-SiC
Z. ADAMUS
A. V. KUCHUK
M. WZOREK
A. BARCZ
E. KAMISKA
ANNA PIOTROWSKA
nr katalogowy: 54288
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-8-9
Słody żytnie w ocenie technologicznej
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Alan Gasiński
nr katalogowy: 122465
10.15199/64.2019.8-9.1
czas słodowania
słody żytnie karmelowe i pilzneńskie
brzeczka
wydajność zacierania
malting time
caramel rye malt
pilsener rye malt
wort
mashing efficiency
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-5
Mieszaniny CO2 i syntetycznych czynników chłodniczych HFC w obiegach podkrytycznych
MICHAŁ SOBIERAJ
nr katalogowy: 113775
10.15199/9.2018.5.5
dwutlenek węgla
R744
dwufluorometan
R32
trojfluorometan
R23
carbon dioxide
R744
difluoromethane
R32
trifluoromethane
R23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-12
Safety hazards and product losses in processes for manufacturing ammonium nitrate melts. Part 1. Effect of decomposition products and some additives. Zagrożenie bezpieczeństwa i straty produkcyjne w procesach wytwarzania stopu azotanu(V) amonu. Cz. I. Wpływ produktów rozkładu i wybranych dodatków
Andrzej Biskupski
Andrzej Kołaczkowski
Józef Sas
nr katalogowy: 81281
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Ocena możliwości zastosowania estrów benzylowych kwasów tłuszczowych jako dyspergatorów asfaltenów w wysokowrzących produktach naftowych DOI: 10.15199/
Przemysław Jarosiński
Łukasz Gościniak
nr katalogowy: 121307
10.15199/62.2019.7.10
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-2
Krzyżówki drożdży browarniczych. Cz. 3. Przemysłowo użyteczne fenotypy krzyżówek międzygatunkowych
Joanna Harasym
Tomasz Podeszwa
Ludmiła Bogacz-Radomska
nr katalogowy: 112303
10.15199/64.2018.2.2
krzyżówki międzygatunkowe
drożdże browarnicze
substancje zapachowe
wykorzystanie węglowodanów
tolerancja temperaturowa
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Saccharomyces kurdiazevii
Saccharomyces uvarum
interspecific hybrid
brewer’
s yeast
aroma compounds
carbohydrate utilization temperature tolerance
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Saccharomyces kurdiazevii
Saccharomyces uvarum
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Temperatura wrzenia płynu hamulcowego na bazie eterów alkilowych glikoli alkilenowych na przykładzie pojazdów będących w użytkowaniu
Andrzej Kuranc
Grzegorz Zając
Joanna Szyszlak-Bargłowicz
Tomasz Słowik
Jan Vrabel
Branislav Šarkan
Jacek Caban
Piotr Makarski
nr katalogowy: 117893
10.15199/62.2018.12.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Temperatura wrzenia płynu hamulcowego na bazie eterów alkilowych glikoli alkilenowych na przykładzie pojazdów będących w użytkowaniu
Andrzej Kuranc
Grzegorz Zając
Joanna Szyszlak-Bargłowicz
Tomasz Słowik
Jan Vrabel
Branislav Sarkan
Jacek Caban
Piotr Makarski
nr katalogowy: 117892
10.15199/62.2018.12.17
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-9
Nie tylko na steki
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 109177
wołowina
części kulinarne
obróbka termiczna
potrawy
beef meat
culinary elements
heat treatment
dishes
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Właściwości pigmentów kadmowych po narażeniach chemicznych i naświetlaniu promieniowaniem UV
Edwin Makarewicz
Magdalena Tworek
Karina Mroczyńska
Katarzyna Witt
Iryna Shyychuk
nr katalogowy: 120221
10.15199/62.2019.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat
Alicja Skrzypek
Renata Czeczko
Anna Ciołek
nr katalogowy: 129573
10.15199/62.2020.12.13
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Wpływ sposobu ekstrakcji liści herbaty na ogólną zawartość związków fenolowych
Joanna Klepacka
nr katalogowy: 125789
10.15199/62.2020.4.19
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Piwa kwaśne i problemy z ich warzeniem
Katarzyna Modrzejewska
nr katalogowy: 116656
10.15199/64.2018.11.2
piwo
sour
kwas
browarnictwo
drożdże
beer
sour
acid
brewery
yeasts
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Wpływ metody ekstrakcji na właściwości ekstraktów bulw karczocha jerozolimskiego (Helianthus tuberosus L.)
Zofia Nizioł-Łukaszewska
Dominika Furman-Toczek
Martyna Zagórska-Dziok
Tomasz Bujak
nr katalogowy: 117212
10.15199/62.2018.11.12
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Porównanie lepkości i procesu kleikowania wybranych skrobi naturalnych oraz skrobiowych mąk niechlebowych
Anita Demby
Iwona Konopka
nr katalogowy: 123782
skrobia
mąki niechlebowe
kleikowanie
żel
amylograf
starch
starch flours
gelatinization
gel
amylograph
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2024-1
Some aspects of monitoring of different processes in agriculture using acoustic emission phenomena
JAN BARWICKI
KINGA BOREK
KAMILA MAZUR
nr katalogowy: 147580
10.15199/28.2024.1.3
acoustic emission
monitoring
measurement
agricultural products
food products
transportation
mixing
new technology
utilization
emisja akustyczna
monitoring
pomiary
produkty rolne
produkty spożywcze
transport
mieszanie
nowa technologia
utylizacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-1
Fitomelatonina w produktach spożywczych
Jacek Anioła
Aleksandra Malinowska
nr katalogowy: 111727
10.15199/65.2018.1.8
melatonina
zawartość fitomelatoniny
czynniki
żywność pochodzenia roślinnego
melatonin
phytomelatonin content
factors
plant foods
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-7
Przydatność technologiczna słodów typu pilzneńskiego z ziarna o nadmiernej zawartości białka
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Ewa Trzepizur
Andrzej Dawidowicz
nr katalogowy: 108398
ziarno
słód
brzeczka
wydajność warzelni
grain
malt
wort
mashing efficiency
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Odmiany jęczmienia jarego
Joanna Szarzyńska
nr katalogowy: 121643
jęczmień jary
odmiany
COBORU
wyniki PDO
odmiana browarna
odmiana paszowa
plon
odporność na choroby
odporność na porastanie
spring barley
varieties
COBORU
PDO results
malting variety
fodder variety
yield
disease resistance
lodging resistance
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Hydroliza enzymatyczna skrobi różnego pochodzenia za pomocą enzymów słodu jęczmiennego
Marek Domin
Kostiantyn Vasiukov
Leszek Rydzak
Piotr Kiczorowski
nr katalogowy: 146059
10.15199/62.2023.11.3
słód jęczmienny
niesłodowane ziarno
brzeczka piwna
barley malt
unmalted grain
wort
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-12
Analysis of interaction of forces of working elements in electromagnetic mill
Dariusz CAŁUS
Oleksandr MAKARCHUK
nr katalogowy: 123694
10.15199/48.2019.12.12
electromagnetic mill
grinding
mixing
rotating magnetic field inductor
FEM-analysis.
młyn elektromagnetyczny
rozdrabnianie
mieszanie
induktor wirującego pola magnetycznego
analiza MES.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-1
Nowatorska i wydajna synteza SV119
Xueyan Bai
Xiaoyang Li
Zhiping Wu
nr katalogowy: 118336
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Zamrażanie kriogeniczne – zastosowanie w przemyśle spożywczym
Beata Grabowska
nr katalogowy: 128163
10.15199/65.2020.9.4
technologie mrożenia
mrożenie kriogeniczne
przemysł spożywczy
urządzenia kriogeniczne
freezing technologies
cryogenic freezing
food industry
cryogenic devices
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Zamrażanie kriogeniczne – zastosowanie w przemyśle spożywczym
Beata Grabowska
nr katalogowy: 128163
10.15199/65.2020.9.4
technologie mrożenia
mrożenie kriogeniczne
przemysł spożywczy
urządzenia kriogeniczne
freezing technologies
cryogenic freezing
food industry
cryogenic devices
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-8-9
Zalety technologiczne nietypowo suszonych słodów specjalnych
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 116202
10.15199/64.2018.8-9.2
słody specjalne
brzeczka
azot alfa-aminokwasowy
polifenole
special malts
wort
free amino nitrogen (FAN)
polyphenol
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Hydroliza enzymatyczna skrobi różnego pochodzenia za pomocą enzymów słodu jęczmiennego
Marek Domin
Kostiantyn Vasiukov
Leszek Rydzak
Piotr Kiczorowski
nr katalogowy: 146059
10.15199/62.2023.11.3
słód jęczmienny
niesłodowane ziarno
brzeczka piwna
barley malt
unmalted grain
wort
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-6
The impact of the pulse electric field on the germination of common sorrel seed
Karolina TRZYNIEC
nr katalogowy: 148994
10.15199/48.2024.06.33
pulsacyjne pole elektryczne
kiełkowanie
szczwa zwyczajny
pulsed electric field
germination
common sorrel
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-3
Corrosion resistance of laser-borided Inconel 600 alloy
Piotr Dziarski
Michał Kulka
Natalia Makuch
Daria Mikołajczak
nr katalogowy: 107170
10.15199/28.2017.3.7
laser boriding
Inconel 600 alloy
microstructure
hardness
corrosion resistance.
borowanie laserowe
Inconel 600
mikrostruktura
twardość
odporność na korozję.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-10
Temperature regimes of evaporator pipes at partial loading of power units
Ulkar Ashurova
nr katalogowy: 150736
10.15199/48.2024.10.10
temperature regime
single-phase
two-phase
critical pressure
deteriorated regime
boiling
reżim temperaturowy
jednofazowy
dwufazowy
ciśnienie krytyczne
wrzenie
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-6
Ryba z grilla
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 106245
ryby
wartość odżywcza
obróbka termiczna
grillowanie
potrawy
zdrowie
fish
nutritional value
heat treatment
grilling
grilled dishes
health
CHŁODNICTWO 2017-7-8
Organiczny obieg ORC, jego modyfikacje i zastosowania Część 1- Obieg klasyczny ORC oraz jego modyfikacje z czynnikami binarnymi
Henryk Charun
Waldemar Kuczyński
nr katalogowy: 109041
10.15199/8.2017.7-8.2
klasyczne obiegi termodynamiczne
obiegi ORC
binarne czynniki termodynamiczne
Classical thermodynamic circuits
ORC circuits
binary thermodynamic fluids
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
OCENA JAKOŚCI MIĘŚNI PIERSIOWYCH INDYKÓW poddanych obróbce metodą sous-vide
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Tomasz Drażba
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 140664
indyk
mięśnie piersiowe
sous-vide
właściwości fizykochemiczne i sensoryczne
turkey
pectoral muscles
sous-vide
physicochemical and sensory properties
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
OCENA JAKOŚCI MIĘŚNI PIERSIOWYCH INDYKÓW poddanych obróbce metodą sous-vide
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Tomasz Drażba
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 140664
indyk
mięśnie piersiowe
sous-vide
właściwości fizykochemiczne i sensoryczne
turkey
pectoral muscles
sous-vide
physicochemical and sensory properties
CHŁODNICTWO 2017-9-10
Organiczny obieg ORC, jego modyfikacje i zastosowania Część 2: Wybrane zagadnienia obiegów termodynamicznych typu OFC (TLC)
Henryk Charun
Waldemar Kuczyński
nr katalogowy: 110091
10.15199/8.2017.9-10.1
klasyczne obiegi termodynamiczne
obiegi ORC
binarne czynniki termodynamiczne
Classical thermodynamic circuits
ORC circuits
binary thermodynamic fluids
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH