Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 7
Przydatność technologiczna słodów typu pilzneńskiego z ziarna o nadmiernej zawartości białka
Technological Usefulness of Pilsner Type Malts from Grain of Excessive Protein Content
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Ewa Trzepizur
Andrzej Dawidowicz
nr katalogowy: 108398
Streszczenie
Wykazano, że z ziarna jęczmienia nowych odmian browarnych zawierającego białko w granicach 12-15% można otrzymać słody typu pilzneńskiego nadające się do pozyskiwania brzeczek o dużej zawartości produktów hydrolizy enzymatycznej białek. Stwierdzono, na podstawie jednorocznych badań, że w grupie badanych odmian, słody typu pilzneńskiego wyprodukowane z ziarna jęczmienia browarnego odmian: SU Lolek, Beatrix, Xanadu i Despina wykazują większe niż inne skłonności do zachowania stabilnych właściwości technologicznych słodów przekładających się na stabilną wydajność warzelni w zakresie 60–70%. Niektóre z badanych odmian w sposób bardzo wyraźny powodowały zmniejszenie wydajności warzelni nawet o 11,9% (odmiana Salome) czy też o 8,8% (odmiana Britney). Wykazano, że partie ziarna jęczmienia browarnego określonych odmian, o ponadnormatywnej zawartości białka, można wykorzystać do produkcji słodów nowego typu, gwarantujących zachowanie standardów jakościowych w produkcji nietypowych brzeczek zasobnych w substancje ekstraktywne, białko rozpuszczalne i azot alfa-aminokwasowy (FAN).
Abstract
It was shown that pilsner type malts suitable for worts of high cont ent of protein hydrolysis products can be obtained from barley of new brewing cultivars containing 12–15% protein. On the basis of oneyear study, it was found that in the group of studied cultivars, pilsner malts obtained from brewer's barley grain of SU Lolek, Beatrix, Xanadu and Despina cultivars showed higher capability of keeping stable technological properties of malts. It was proven by a consistent mashing efficiency in the range of 60-70%. Some of the studied cultivars caused very high decrease in the mashing efficiency by 11.9% (Salome cultivar) or 8.8% (Britney cultivar). It was proven that batches of barley grain showing overnormative protein content could be used for new malt types which assure maintenance of quality standards in the production of unusual worts rich in extractive compounds, soluble protein and free amino nitrogen (FAN).
Słowa kluczowe
ziarno
słód
brzeczka
wydajność warzelni
Keywords
grain
malt
wort
mashing efficiency
Bibliografia
[1] "Analytica - EBC“. 1998. Verlag Hans Carl Getranke - Fachverlag, Nürnberg. [2] Błażewicz Józef, Marek Liszewski, Agnieszka Zembold-Guła, Łukasz Szwed, Andrzej Dawidowicz. 2010. "Wybrane cechy technologiczne słodu typu pilzneńskiego jako miernik postępu w hodowli odmian jęczmienia browarnego". Pamiętnik Puławski 152 : 19-28. [3] Błażewicz Józef, Marek Liszewski, Andrzej Dawidowicz. 2016. "Przydatność słodownicza ozimych form jęczmienia browarnego". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2 : 2-3. [4] Kunze Wolfgang. 1999. "Technologia słodu i piwa". Piwochmiel sp. z o.o., Warszawa. [5] Liszewski Marek, Józef Błażewicz, Katarzyna Kozłowska, Agnieszka Zembold-Guła, Łukasz Szwed. 2011. "Wpływ nawożenia azotem na cechy rolnicze ziarna jęczmienia browarnego". Fragmenta Agronomica 28(1) : 40-49. [6] Liszewski Marek, Józef Błażewicz, Agnieszka Zembold-Guła, Łukasz Szwed, Katarzyna Kozłowska. 2012. "Wpływ stanu odżywienia jęczmienia browarnego azotem na ekstraktywność słodu jęczmiennego". Fragmenta Agronomica 29(1) : 93-104. [7] Molina-Cano Jose Luis. 1987. “The EBC Barley and Malt Commitee Index for the evaluation of malting quality in barley and use in breeding". Plant Breeding 98 : 249-256. [8] Pecio Alicja. 2002. "Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania wielkości i jakości plonu ziarna jęczmienia browarnego". Fragmenta Agronomica 4(76) : 4-112. [9] Szwed Łukasz, E. Tomaszewska-Ciosk, Józef Błażewicz. "Simplified mashing efficiency. Novel method for optimization of food industry wort production with the use of adjuncts". Polish Journal of Chemical Technology 16, 3 : 36-39. [10] Zembold-Guła Agnieszka, Józef Błażewicz, Marek Liszewski. 2009. “Malting time of brewing barley grain as a factor modifying the quality of Pilsner type malt". Journal of Central European Agriculture 10, 4: 341-346. [11] Żarski Jacek, Józef Błażewicz, Stanisław Dudek, Renata Kuśmierek-Tomaszewska, Agnieszka Geldarska. 2015. "Ocena efektywności deszczowania jęczmienia jarego w aspekcie poprawy przydatności słodowniczej ziarna". Infrastruktura i Ekologia Terenów Zielonych III: 593-602.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108398 "Przydatność technologiczn..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH