Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 5
Parametry jakościowe brzeczki wytworzonej z soczewicy zielonej uprawianej w różnych lokalizacjach
Quality of wort made from green lentils grown in different locations
10.15199/64.2022.5.4
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 140077
10.15199/64.2022.5.4
Streszczenie
W pracy zbadano ziarna surowej i słodowanej soczewicy zielonej pochodzącej z różnych lokalizacji (Rosja, Turcja, Polska, Kanada). Celem doświadczenia było sprawdzenie, czy surowiec pochodzący z odległych od siebie rejonów świata różni się pod względem jakościowym i określenie jak lokalizacja uprawy ziarna wpływa na właściwości brzeczek kongresowych. W tym celu w wytworzonych brzeczkach analizowano: stężenie ekstraktu, pH, zawartość wolnego azotu aminowego (FAN) i wybranych jonów metali (Mg2+, Ca2+, Zn2+). Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że analizowane warianty brzeczek wytworzonych ze słodowanej soczewicy znacząco różniły się pomiędzy sobą takimi parametrami, jak: pH, FAN i stężenie jonów cynku i magnezu.
Abstract
Congress mashing of raw and malted green lentils from various locations (Russia, Turkey, Poland, Canada) was carried out. The aim of the study was to analyze how the location of grain cultivation influences the quality properties of the obtained congress wort. For this purpose, the produced wort was analyzed for the extract concentration, pH, content of free amino nitrogen (FAN) and selected metal ions (Mg2+, Ca2+, Zn2+). Additionally, the possibilities of using lentil malt to produce a wholesome wort for beer brewing were assessed. On the basis of the obtained results, it was found that the analyzed variants of wort made from malted lentils significantly differed in such parameters as: pH, FAN and the concentration of Zn2+ and Mg2.
Słowa kluczowe
soczewica zielona
słód
brzeczka
jakość
Keywords
green lentils
malt
grain
quality
Bibliografia
[1] Trummer J., H. Watson, J. De Clippeleer, A. Poreda A. 2022. “Brewing with 10% and 20% Malted Lentils—Trials on Laboratory and Pilot Scales”. Appl. Sci. 2021, 11, 9817. https://doi.org/10.3390/app11219817. [2] Ciosek A., A. Pliś. 2022. „Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki”. Przem. Ferment. i Owocowo-Warzywny. DOI 10.15199/64.2022.1.1 [3] Esslinger H.M. 2009. Handbook of Brewing: Processes, Technology, Markets, 1st ed.; Wiley-VCH: Weinheim, Germany, 2009; p. 222, pp. 129–130, 209–213, 244–245, ISBN 978-3-527-31674-8. [4] Kunze W. 2004. Technology Brewing and Malting, 3rd ed.; VLB Berlin Int Edition: Berlin, Germany, pp. 161, 486, 583, 239–243, ISBN 3-921690-49-8. [5] Gasiński A., J. Błażewicz, J. Kawa-Rygielska, J. Śniegowska, M. Zarzecki. 2021. „Analysis of physicochemical parameters of Congress worts prepared from special legume seed malts, acquired with and without use of enzyme preparations”. Foods, DOI:10.3390/foods10020304. [6] Trummer J., A. Poreda, W. Berski. 2019. “Effect of malting on commercial green lentils and their suitability for wort production”. Przem. Ferment. i Owocowo-Warzywny, 10, 14–18, DOI:10.15199/64.2019.10.1. [7] Stewart G.G., I. Russell, A. Anstruther. 2017. Handbook of Brewing, 3rd ed.; CRC Press: Boca Raton, FL, USA, pp. 591–602. [8] Butzke C.E. 1998. Survey of yeast assimilable nitrogen status in musts from California, Oregon, and Washington. Am. J. Enol. Vitic.49, 220–224. [9] Stratford M. 1989. “Yeast flocculation: Calcium specificity”. Yeast 1989, 5, 487–496, DOI: 10.1002/yea.320050608. [10] Walker G.M. 2004. “Metals in yeast fermentation processes”. Adv. Appl. Microbiol. 54, 197–229, DOI:10.1016/S0065-2164(04)54008-X. [11] Walker G.M., R. Nicola, S. De Anthony, R. Learmonth. 2006. Yeast-metal interactions: Impact on brewing and distilling fermentations. In Proceedings of the Institute of Brewing & Distilling Asia Pacific Section Convention, Hobarts, Australia, 19–24 March 2006. [12] Narziss L. Abriss der Bierbrauerei, 2005. 7th ed.; Wiley-VCH: Freising- Weihenstephan, Germany, pp. 415, 204–205, 306–308, ISBN 0897910214.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-5 , nr katalogowy 140077
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2022-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH