Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 5
Wpływ jakości wody technologicznej na wybrane parametry brzeczki słodowej
10.15199/64.2017.5.1
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
Maria Zdaniewicz
nr katalogowy: 105837
10.15199/64.2017.5.1
In this study, we measured the effect of water used to produce the wort on the production process and the quality of the brewers wort. The analysis was based on wort manufactured with deionized water and technological waters available in breweries. During the process basic parameters such as color, extract and also the content of magnesium, zinc and manganese ion were tested. Analysis of the basic parameters showed significant differences between worts depending on the water used. Large differences in the contents of each ion were observed among process waters. It can be concluded that the properties of the water used for the production of wort affect the quality of the final wort. Each step of brewing technology depends on the ionic composition of the wort including the minerals in the water. Określono wpływ rodzaju wody na parametry brzeczki w trakcie procesu warzenia. Wyprodukowano brzeczki metodą laboratoryjną z użyciem wody dejonizowanej oraz wód technologicznych z trzech różnych browarów. Zbadano barwę brzeczek i zawartość ekstraktu, a także zawartość jonów magnezu, cynku i manganu. W przypadku wód technologicznych obserwowano duże różnice w zawartości poszczególnych jonów. Wyniki badań pokazały, że właściwości wody stosowanej do produkcji brzeczki piwnej mają wpływ na jakość brzeczki. Każdy następny etap technologii warzenia zależny był od składu jonowego brzeczki, tak więc również od minerałów zawartych w wodzie.Wstęp Woda używana do celów browarnych pod względem chemicznym i biologicznym musi spełniać wymagania takie jak woda do picia [1] wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13 listopada 2015 r. Dlatego przestrzeganie dopuszczalnych norm zanieczyszczenia wody i korygowanie jej składu chemicznego jest bardzo ważne. Udział wody w składzie brzeczki stanowi ponad 85%, co powoduje, że jej właściwości istotnie wpływają na jakość piwa, a także na przebieg procesów jego wytwarzania [2]. Zużycie wody w browarach kształtuje się na [...]
Bibliografia
[1] Tuszyński Tadeusz. 1998. "Woda jako surowiec i środek higieny w piwowarstwie". III Szkoła Technologii Fermentacji. Kraków - Zakopane. [2] Salamon Agnieszka. 1999. "Parametry jakości wody dla piwowarstwa i metody badań". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 1, 32-34. [3] Braeken Leen, Bart Van der Bruggen, Carlo Vandecasteele. 2004. “Regeneration of brewery waste water using nanofiltration". Water Research 38, 3075-3082. [4] Fillaudeau Luc, Pascal Blanpain-Avet, Georges Daufin. 2006. “Water, wastewater and waste management in brewing industries". Journal of Cleaner Production 14, 463-471. [5] Wujie, Zhufei, Xujing. 2011. “The Influence of Water Quality and the Treatment of Water for Food Processing". Procedia Environmental Sciences 10, 2671-2676. [6] Baca Elżbieta. 1999. "Wpływ składu chemicznego wody na proces produkcji i jakość piwa". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 1, 35-38. [7] Praca zbiorowa, 1999. Poradnik badania jakości wód. Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska, Warszawa. [8] Naumczyk Jeremi. 1999. "Badania chemiczne wód stosowanych w przemyśle spożywczym (1)". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 1, 12-13. [9] Lewis Michael, Tom Young. 2001. Piwowarstwo. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa. [10] Naumczyk Jeremi. 1999. "Badania chemiczne wód stosowanych w przemyśle spożywczym (1)". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 1, 12-13. [11] Lewis Michael, Tom Young. 2001. Piwowarstwo. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa. [12] Chandrasena Gamarallage, Graeme Walker, Harry Staines. 1997. “Use of response surfaces to investigate metal ion interactions in yeast fermentations". Journal American Society of Brewing Chemistry 55 (1), 24-29. [13] Poreda Aleksander, Piotr Antkiewicz, Małgorzata Makarewicz. 2007. Jony metali, ich rola i regulacja wewnątrzkomórkowego stężenia w drożdżach piwowarskich. XII Szkoła Technologii Fermentacji. Wrocław-Kliczków. [14] Nicola Raffaele, Graeme Walker. 2011. “Zinc Interactions with Brewing Yeast: Impact on Fermentation Performance". Journal American Society of Brewing Chemistry 69 (4), 214-219. [15] Poreda Aleksander, Klaudia Stefaniuk, Jarosław Hoc, Marek Zdaniewicz. 2014. "Poprawa efektywności suplementacji brzeczki słodowej jonami cynku". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 2, 4-8.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 105837 "Wpływ jakości wody techno..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH