Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Piwa kwaśne i problemy z ich warzeniem
Sour Beers and Problems with its Brewing
10.15199/64.2018.11.2
Katarzyna Modrzejewska
nr katalogowy: 116656
10.15199/64.2018.11.2
Streszczenie
Piwa kwaśne oraz metody ich produkcji są znane od setek lat. Proces ten jest oparty na fermentacji spontanicznej przeprowadzanej głównie przez gatunki drobnoustrojów takich, jak: Lactobacillus, Pediococus czy Brettanomyces. Mikroorganizmy te są zdolne do syntezy metabolitów obniżających pH brzeczki oraz nadających gotowemu produktowi pożądane cechy sensoryczne, charakterystyczne dla danego stylu piwa. Warzenie piw kwaśnych prowadzi do kontaminacji całości używanego sprzętu browarniczego drobnoustrojami, a sterylizacja i dezynfekcja jest trudna i kosztowna z technologicznego punktu widzenia. Produkcja piw kwaśnych jest też czasochłonna, a efekt końcowy niepewny, co sprawia, że finalna cena produktu jest wygórowana, nie odstrasza ona jednak koneserów. Niepowtarzalność tych piw powoduje w ostatnich latach wzrost popytu.
Abstract
Sour beers and methods of their production have been known for hundreds of years. This process is based on spontaneous fermentation carried out mainly by species of microorganisms such as Lactobacillus, Pediococus or Brettanomyces. These microorganisms are able to synthesize metabolites that lower the pH of the wort and give the finished product the desired sensory characteristics characteristic of a given beer style. Brewing of sour beers leads to contamination of the whole equipment used brewery microorganisms, and sterilization and disinfection is difficult and expensive from a technological point of view. The production of sour beers is also time-consuming and the end result is uncertain, which makes the final price of the product is prohibitive, but it does not discourage connoisseurs. The uniqueness of these beers causes an increase in demand over the last years.
Słowa kluczowe
piwo
sour
kwas
browarnictwo
drożdże
Keywords
beer
sour
acid
brewery
yeasts
Bibliografia
[1] Basso Rafael Felipe, Alcarde André Ricardo. 2016. “Could non- Saccharomyces yeasts contribute on innovative brewing fermentations? “. Food Research International 86 : 112-120. [2] Bogacz Adam. 2016. "Kwaśne piwa - czyżby nowy trend w Polsce?". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 : 7-8. [3] Carpenter Dave. 2015. "The Many Faces of Brett: Overview: Craft Beer & Brewing Magazine“. Źródło: https://beerandbrewing. com/the-many-faces-of-brett-overview, 4.06.2018. [4] Colby Chris. 2013. “On Sour Beers and Sanitation". Źródło: http://beerandwinejournal.com/sour-beers-n-sanitation, 20.06.2018. [5] Colby Chris. 2014. "Go For The Gueuze". Źródło: http://beerandwinejournal. com/go-gueuze/, 20.06.2018. [6] Drewnowska B. 2017. Rok 2017 może być znów rekordowy dla małych browarów w Polsce. Powstanie kilkadziesiąt nowych warzelni, a liczba debiutujących piw powinna przekroczyć 1,5 tys. http:// www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/301129851-Rok-2017-moze -byc-rekordowy-dla-malych-browarow-w-Polsce.html#ap-1 (20.10.2017). [7] Friese Kurt Michael. 2015. "Once, All Beer Was Made This Way: The Rebirth of Sour Beers". Źródło:https://www.huffingtonpost. com/kurt-friese/once-all-beer-was-made-th_b_7957474.html?- guccounter=1, 4.06.2018. [8] Kalisz Paweł. 2017. "Wrocławski Browar Stu Mostów uwarzył najlepsze piwo na świecie! "Piwo znów jest wizytówką Wrocławia". Źródło: http://natemat.pl/200891,wroclawski-browar-sto-mostow- uwarzyl-najlepsze-piwo-na-swiecie-piwo-znow-jest-wizytowka- wroclawia. 6.07.2018. [9] Osburn Kara, Amaral Justin, Sara Metcalf, David M. Nickens, Cody M. Rogers, Christopher Sausen, Robert Caputo, Justin Miller, Hongde Li, Jason M. Tennessen, Matthew L. Bochman. 2017. "Primary souring: a novel bacteria-free method 1 for sour beer production". Food Microbiology. doi:10.1016/j.fm.2017.09.007. [10] Shilton A.C. 2018. “Do You Really Know What Put the Sour in Your Sour Beer?". [11] Snauwaert Isabel, Sanne P. Roels, Filip Van Nieuwerburg, Anita Van Landschoot, Luc De Vuyst, Peter Vandamme. 2016. “Microbial diversity and metabolite composition of Belgian red-brown acidic ales“. International Journal of Food Microbiology 221 : 1-11.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116656 "Piwa kwaśne i problemy z ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH