Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
ODZIEŻ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 1
Wpływ nawadniania roślin jęczmienia na przydatność technologiczną ziarna, słodów typu pilzneńskiego i brzeczek kongresowych
Influence of barley irrigation on the technological properties of grain, malt and congress worts
10.15199/64.2021.1.1
dr hab. inż. Józef Błażewicz
prof. nadzw.
prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
mgr inż. Alan Gasiński
nr katalogowy: 130551
10.15199/64.2021.1.1
Streszczenie
Celem pracy było określenie wpływu braku nawadniania i nawadniania roślin jęczmienia browarnego odmiany Signora (łączną dawką wody w ilości 60 mm wody w trakcie największego zapotrzebowania roślin na wodę) na tle zróżnicowanego nawożenia azotem w dawkach 0, 30, 60 i 90 kg N/ha na cechy technologiczne ziarna, słodów typu pilzneńskiego oraz pozyskanych z nich brzeczek kongresowych. W pracy wykorzystano metody badawcze stosowane w analityce EBC. Stwierdzono, że warunki uprawy (nawadnianie roślin i zróżnicowane nawożenie azotem) powodują dużą zmienność w przydatności technologicznej ziarna jęczmienia browarnego, pozyskanych z nich słodów typu pilzneńskiego oraz brzeczek kongresowych. Zabieg nawożenia roślin jęczmienia azotem w dawkach większych niż 30 kg N/ha pogarszał cechy technologiczne ziarna, słodów i brzeczek. Stwierdzono, że zabieg deszczowania upraw jęczmienia browarnego (w dawce 3x20mm wody) miał jednoznacznie pozytywny wpływ na badane cechy ziarna jęczmienia, słodów typu pilzneńskiego i brzeczek kongresowych. Ziarno z deszczowanych roślin jęczmienia, w porównaniu z niedeszczowanymi, niezależnie od poziomu nawożenia azotem w przedziale od 30 do 90 kg azotu było lepiej wyrównane. Deszczowanie zwiększało także plonowanie jęczmienia browarnego. Słody typu pilzneńskiego z ziaren pochodzących z roślin nawadnianych, w porównaniu ze słodami z ziarna roślin nienawadnianych, charakteryzowały się lepszą kruchością i ekstraktywnością, większą objętością i mniejszą lepkością brzeczek oraz większą wydajnością warzelni.
Abstract
The aim of the study was to determination the impact of the irrigation (total dose of 60 mm of water in the time of highest water demand) and lack of irrigation on the technological properties of barley (cultivar Signora), fertilised with different doses of nitrogen (0, 30, 60 and 90 kg N/ha). Moreover, the effects of plant irrigation and nitrogen fertilization on Pilsner type malts and congress wort obtained from barley grains were investigated. In the study analyses described in Analytica EBC were used. It was found that cultivation conditions (plant irrigation and differentiated nitrogen fertilization) cause a large variability in the technological usefulness of malting barley grain, Pilsner-type malts and congress wort obtained from them. The treatment of barley plants with nitrogen fertilization in doses greater than 30 kg N / ha worsened the technological properties of grain, malts and wort. It was found that the irrigation treatment of malting barley (in a dose of 3x20 mm of water) had an unambiguously positive effect on the tested characteristics of barley grain, Pilsner-type malts and congress wort. Grains from irrigated barley plants, compared to non-irrigated ones, regardless of the level of nitrogen fertilization in the range of 30 to 90 kg of nitrogen was characterised with better homogeneity. Irrigation also increased the yield of barley. Pilsner-type malts obtained from grains of irrigated plants, compared to malts from grains of non-irrigated plants, were characterized by better friability and higher extract, greater volume and lower viscosity of the wort, as well as greater brewhouse efficiency.
Słowa kluczowe
nawadnianie
ziarno
słód
brzeczka
wydajność warzelni
Keywords
irrigation
grain
malt
wort
brewhouse efficiency
Bibliografia
[1] Analytica – EBC. 1998. Verlag Hans Carl Getranke – Fachverlag, Nürnberg. [2] Błażewicz Józef, Agnieszka Zembold-Guła, Jacek Żarski, Stanisław Dudek, Renata Kuśmierek-Tomaszewska. 2011. „Wpływ deszczowania i nawożenia azotem w technologii uprawy jęczmienia browarnego na wydajność procesu słodowania”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, 6, 109–117. [3] Błażewicz Józef, Jacek Żarski, Stanisław Dudek, Renata Kuśmierek-Tomaszewska. 2017. ”Influence of sprinkler irrigation and nitrogen fertilization on the quality of malt and wort from barley grains”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, IV (1), 1469–1481. [4] Kunze Wolfgang. 1999. Technologia słodu i piwa. Piwochmiel sp. z o.o., Warszawa. [5] Rzekanowski Czesław, Jacek Żarski, Stanisław Rolbiecki. 2011. „Potrzeby, efekty i perspektywy nawadniania roślin na obszarach szczególnie deficytowych w wodę”. Postępy Nauk Rolniczych, 1, 51–63. [6] Żarski Jacek. 2009. „Efekty nawadniania roślin zbożowych w Polsce”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, 3, 29–42. [7] Żarski Jacek, Józef Błażewicz, Stanisław Dudek, Renata Kuśmierek-Tomaszewska, Agnieszka Geldarska. 2015. „Ocena efektywności deszczowania jęczmienia jarego w aspekcie poprawy przydatności słodowniczej ziarna”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, III/1/2015, 593–602. [8] Żarski Jacek, Stanisław Dudek, Renata Kuśmierek-Tomaszewska. 2009. „Wpływ deszczowania i nawożenia azotem na plonowanie jęczmienia browarnego na glebie lekkiej”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, 3/2009, 69–78. [9] Żarski Jacek, Stanisław Dudek, Renata Kuśmierek-Tomaszewska. 2011. „Potrzeby deszczowania jęczmienia browarnego w zależności od rodzaju gleby”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, 5, 203–214. [10] Żarski Jacek, Stanisław Dudek, Renata Kuśmierek-Tomaszewska, Józef Błażewicz, Agnieszka Zembold-Guła. 2013. „Ocena wpływu deszczowania i nawożenia azotem na wysokość i jakość plonu dwóch odmian jęczmienia browarnego” . Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, 2/I/2013, 77–92.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-1 , nr katalogowy 130551
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2021-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH