Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 4
Zastosowanie piołunu jako substytutu chmielu przy produkcji piwa
Use of Wormwood as a Substitute for Hops in Beer Production
10.15199/64.2019.4.6
Jakub Ciaćma
Aneta Ciosek
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 119744
10.15199/64.2019.4.6
Streszczenie
W pracy badano możliwość wykorzystania liści bylicy piołun jako substytutu chmielu przy produkcji piwa. Przygotowano 6 wariantów brzeczek, różniących się dawką piołunu i czasem jego zadania. W otrzymanych brzeczkach i piwie zmierzono pH, barwę, ilość wytworzonych osadów gorących, stopień odfermentowania, zawartość alkoholu i goryczkę. Wykonano również analizę sensoryczną, w celu określenia profilu aromatycznego uwarzonych piw. Z wykonanych badań wynika, że z powodzeniem można wykorzystać bylicę piołun jako zamiennik części chmielu (z zachowaniem odpowiednich dawek), który wpływa znacząco na organoleptykę piwa
Abstract
The study investigated the possibility of using wormwood as a substitute for hops in beer production. 6 variants of wort were prepared, differing by time when wormwood was added and its amount. Wort and beers were analyzed for pH value, color, amount of precipitates, attenuation degree, alcohol content and bitterness. We carried out sensory analysis to determine the aromatic profile of beers. The results show that we can successfully use wormwood as a substitute for the part of hops (with the appropriate doses), which significantly affects the aroma and taste of beer.
Słowa kluczowe
browarnictwo
piołun
substytut chmielu
piwo
Keywords
brewing
wormwood
hop substitute
beer
Bibliografia
[1] Council Directive (EEC) No 88/388 on the approximation of the laws of the Member States relating to flavourings for use in foodstuffs and to source materials for their production. Off. J. Europ. Comm., 1988, 184, 61-66. WWW.KERSIAGROUP.COM NIEPRUSZEWO, UL. KASZTANOWA 4, 64320 BUK, +48 61 813 86 40 [2] Główny Urząd Statystyczny, 2018. Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2017 r. Informacje i opracowania statystyczne, ZWS GUS, Warszawa, 2. [3] Gotcheva V., S.S. Pandiella, A. Angelov, Z. Roshkova, C. Webb. 2001. “Monitoring the fermentation of the traditional Bulgarian beverage boza". International Journal of Food Science & Technology, 36, 129-134. [4] Kühbeck F., M. Müller, W. Back, T. Kurz, M. Krottenthaler. 2007. “Effect of hot trub and particle addition on fermentation". Enzyme and Microbial Technology, 41, 18-24. [5] Kühbeck F., M. Schütz, F. Thiele, M. Krottenthaler, W. Back. 2006. “Influence of lauter turbidity and hot trub on wort composition, fermentation, and beer quality". Journal of American Society of Brewing Chemists, 64, 16-28. [6] Kuhbeck F., W. Back, M. Krottenthaler. 2006. “Release of Long-Chain Fatty Acids and Zinc from Hot Trub to Wort". Brewing Science Monatsschrift für Brauwissen, 59, 67-77. [7] Lafontaine S.R., T.H. Shellhammer. 2018. “Sensory Directed Mixture Study of Beers Dry-Hopped with Cascade, Centennial, and Chinook". Journal of American Society of Brewing Chemists, 76, 199-208. [8] Mowszowicz J. 1982. "Przewodnik do oznaczania krajowych roślin trujących i szkodliwych. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 382-383. [9] O’Rourke T. 2002."The role of pH in brewing". Brauwelt International, 2, 21-23. [10] Ohnuki S., K. Enomoto, H. Yoshimoto, Y. Ohya. 2014. “Dynamic changes in brewing yeast cells in culture revealed by statistical analyses of yeast morphological data". Journal of Bioscience and Bioengineering, 117, 278-284. [11] Ożarowski A., W. Jaroniewski. 1987. “Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie". Warszawa, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych. [12] Pavsler A. S. Buiatti. 2009. “Lager Beer". Beer in Health and Disease Prevention, 31-43. [13] Piątkowska E., A. Kopeć, A. Leszczyńska. 2011. "Antocyjany - charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka". Żywność: nauka - technologia - jakość, 77, 24-35. [14] Poreda A., M. Zdaniewicz, M. Sterczýska, M. Jakubowski, C. Puchalski. 2015. “Effects of wort clarifying by using carrageenan on diatomaceous earth dosage for beer filtration". Czech Journal of Food Sciences, 33, 392-397. [15] Wunderlich S. W. Back. 2010. “Overview of Manufacturing Beer: Ingredients, Processes, and Quality Criteria". Beer in Health and Disease Prevention, 3-16. [16] Wójcik-Stopczyńska B., P. Kiedos. 2017. "Piołun pełen goryczy". Panacea, 4/1, 34-35.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119744 "Zastosowanie piołunu jako..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH