Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Zastosowanie preparatów enzymatycznych w procesie zacierania słodu gryczanego stanowiącego surowiec do produkcji bezglutenowych napojów fermentowanych
10.15199/64.2016.11.2
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 102282
10.15199/64.2016.11.2
The Application of Enzyme Preparations in the Process of Mashing of Buckwheat Malt as a Raw Material for the Production of Gluten-Free Fermented Beverages Słowa kluczowe: bezglutenowy słód gryczany, enzymy, zacieranie, brzeczka Keywords: gluten-free buckwheat malt, enzymes, mashing, wort In this article the results of application of enzymatic preparations for mashing of buckwheat malt to improve the technological parameters of laboratory wort were presented. The increase in the extract and soluble nitrogen content and the decrease in the wort viscosity was the calculable effect of the addition of protease, amylolytic enzymes and all enzymes contained in the evaluated preparations. The largest concentration of fermentable sugars has been found in the wort produced with cytolytic enzymes. Omówiono zastosowanie preparatów enzymatycznych do zacierania słodu gryczanego w celu poprawy parametrów technologicznych brzeczki. Wymiernym efektem dodatku proteazy, enzymów amylolitycznych oraz kombinacji czterech preparatów enzymatycznych było zwiększenie zawartości ekstraktu brzeczki, azotu rozpuszczalnego i zmniejszenie lepkości. Największe stężenie cukrów ulegających fermentacji stwierdzono w brzeczce otrzymanej w wyniku zacierania słodu z enzymami cytolitycznymi. Wprowadzenie Zagadnienia związane z produkcją bezglutenowego piwa ze słodu gryczanego znajdują się w obszarach zainteresowań wielu badaczy [3, 12, 15, 23]. Piwa gryczane mogą znaleźć amatorów nie tylko wśród osób cierpiących na nietolerancję glutenu i/lub celiakię, ale ze względu na ciekawe walory sensoryczne i właściwości prozdrowotne grono jego konsumentów może się zwiększyć. Wiadomo, że naturalnie pozbawione glutenu ziarniaki gryki nie są łatwym surowcem do słodowania. Jednak otrzymanie słodu gryczanego jest możliwe przy doborze odpowiednich warunków moczenia, kiełkowania i suszenia [1, 5, 14]. Z uwagi na specyficzne cechy słodu gryczanego, kolejnym wyzwaniem jest uzyskanie br[...]
Bibliografia
[1] Agu R. C., Y. Chiba, V. Goodfellow, J. MacKinlay, J. M. Brosnan, T. A. Brinhurst, F. R. Jack, B. Harrison, S. Y. Pearson, J. H. Bryce. 2012. "Effect of Germination Temperatures on Proteolysis of the Gluten-Free Grains Rice and Buckwheat during Malting and Mashing". Journal of Agricultural and Food Chemistry 60 : 10147-10154. [2] Bogdan Paulina, Edyta Kordialik-Bogacka. 2016. "β-glukan w brzeczkach otrzymanych z dodatkiem pseudozbóż lub syropu maltozowego". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (6) : 11-13. [3] Deželak Matjaž, Martin Zarnkow, Thomas Becker, Iztok J. Košir. 2014. "Processing of bottom-fermented gluten-free beer-like beverages based on buckwheat and quinoa malt with chemical and sensory characterization". Journal of the Institute of Brewing 120 (4) : 360-370. [4] Handbook. 2013. Brewing - Food & Beverages. Bagsvaerd: Novozymes A/S. [5] Hübner Florian, Elke K. Arendt. 2010. "Studies on the Influence of Germination Conditions on Protein Breakdown in Buckwheat and Oats". Journal of the Institute of Brewing 116 (1) : 3-13. [6] Kreisz Stefan, Martin Zarnkow, Matthias Keβler, Felix Burberg, Moritz Krahl, Werner Back, Tomas Kurz. 2005. "Beer and innovative (functional) drinks based on malted cereals and pseudo-cereals". W Proceeding of 30th EBC Congress, Prague, 925-932. Nürnberg. Fachverlag Hans Carl. [7] Marczak Jakub, Bartłomiej Marczewski, Mariusz Lesiecki. 2009. "Po co piwu enzymy?". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 53 (2) : 10-12. [8] MEBAK. 2011. Method 1.5.3 "Micromalting". W MEBAK - Raw Materials, Barley, Adjuncts, Malt, Hops and Hop Products, 76-78. Freising- -Weihenstephan, Chairman Dr. Fritz Jacob. [9] MEBAK. 2011. Method 3.1.4.10.3 "Fermentable Carbohydrates by HPLC (EBC)". W MEBAK - Raw Materials, Barley, Adjuncts, Malt, Hops and Hop Products, 211-214. Freising-Weihenstephan, Chairman Dr. Fritz Jacob. [10] Michałowska Dorota. 2012. "Znaczenie beta-glukanaz w procesie produkcji piwa". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 56 (11-12) : 54-55. [11] Mikyška Alexandr, Dagmar Matoulková, Martin Slabý, Petra Kubizniaková, Ivo Hartman. 2015. "Characterization of the Strains Isolated from Kefir Grains and their Use for the Production of Beer-based Fermented Beverages from Nontraditional Cereals". Kvasný Průmysl 61 (10-11) : 311-319. [12] Nic Phiarais Blaise P., Aleksander Mauch, Beatus D. Schehl, Martin Zarnkow, Martina Gastl, Markus Herrmann, Emanuele Zannini, Elke K. Arendt. 2010. "Processing of a Top Fermented Beer Brewed form 100% Buckwheat Malt with Sensory and Analytical Characterisation". Journal of the Institute of Brewing 116 (3) : 265-274. [13] Nic Phiarais Blaise P., Beatus D. Schehl, Jorge C. Oliveira, Elke K. Arendt. 2006. "Use of Response Surface Methodology to Investigate the Effectiveness of Commercial Enzymes on Buckwheat Malt for Brewing Purposes". Journal of the Institute of Brewing 112 (4) : 324-332. [14] Nic Phiarais Blaise P., Hilde H. Wijngaard, Elke K Arendt. 2005. "The Impact of Kilning on Enzymatic Activity of Buckwheat Malt". Journal of the Institute of Brewing 111 (3) : 290-298. [15] Pawłowska Paulina, Anna Diowksz, Edyta Kordialik-Bogacka. 2010. "Zboża jako surowiec do produkcji funkcjonalnych napojów fermentowanych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 54 (10) : 16-18. [16] PN-A-79082. 1997. "Słód browarny". [17] PN-A-79083-5. 1998. "Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie wilgotności". [18] PN-A-79083-6. 1998. "Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie zawartości ekstraktu, różnicy zawartości ekstraktów, czasu scukrzania, czasu spływu brzeczki laboratoryjnej i klarowności". [19] PN-A-79083-7. 1998. "Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie lepkości brzeczki laboratoryjnej". [20] PN-A-79083-9. 1998. "Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie zawartości białka ogólnego i azotu rozpuszczalnego i obliczanie liczby Kolbacha". [21] PN-A-79083-10. 1998. "Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie siły diastatycznej". [22] PN-A-79093-11. 2000. "Piwo. Metody badań. Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego aminowego". [23] Podgórska Izabela. 2016. "Bezglutenowe piwo z gryki". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (6) : 6-8. [24] Sebestyén A., Zs. Kiss, B. Vecseri-Hegyes, G. Kun-Farkas, Á. Hoschke. 2013. "The Experiences with Laboratory and Pilot Plant Preparation of Millet and Buckwheat Beer". Acta Alimentaria 42 : 83-91. [25] Wijngaard Hilde H., Elke K. Arendt. 2006. "Optimisation of a Mashing Program for 100% Malted Buckwheat". Journal of the Institute of Brewing 112 (1) : 57-65. [26] Zannini Emanuele, Erica Pontonio, Deborah M. Waters, Elke K. Arendt. 2012. "Applications of microbial fermentation for production of gluten- -free products and perspectives". Applied Microbiology and Biotechnology 93 (2) : 473-485.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102282 "Zastosowanie preparatów e..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH