Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 9
Biologiczne utrwalanie żywności Bakterie kwasu mlekowego o właściwościach przeciwgrzybiczych
10.15199/65.2016.9.8
Urszula Błaszczyk
Paweł Satora
nr katalogowy: 101011
10.15199/65.2016.9.8
Bakterie fermentacji mlekowej (LAB) wytwarzają związki antagonistyczne, które mogą kontrolować wzrost niepożądanej mikroflory powodującej psucie się produktów spożywczych. Większość badań dotyczących przeciwdrobnoustrojowej aktywności LAB skupia się na ich działaniu przeciwbakteryjnym. Wiadomo jednak, że odpowiednio dobrane szczepy LAB mogą hamować wzrost toksynotwórczych grzybów strzępkowych oraz biosyntezę mikotoksyn, dzięki temu wydłużyć okres przechowywania niektórych produktów spożywczych oraz zmniejszyć ryzyko narażenia zdrowia człowieka na potencjalne działanie mikotoksyn. Użycie LAB do ograniczenia rozwoju pleśni może okazać się interesującą alternatywą dla fizycznych, a szczególnie chemicznych metod przedłużania trwałości żywności. Inną cenną właściwością niektórych szczepów LAB jest zdolność wiązania mikotoksyn, prowadząca do obniżonej biodostępności wtórnych metabolitów pleśni, co może stać się w przyszłości nowym rozwiązaniem służącym detoksykacji żywności i pasz.Pomimo dostępności na rynku wielu syntetycznych środków konserwujących, nieustannie poszukuje się nowych związków, zwłaszcza pochodzenia naturalnego. Tradycyjne konserwanty mają ograniczony zakres działania, a na ich skuteczność wpływa m.in. odczyn środowiska. Ze względu na obawy, że syntetyczne środki przeciwdrobnoustrojowe mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, zwłaszcza gdy spożywa się znaczne ilości produktów wysokoprzetworzonych, rośnie popyt konsumentów na żywność, która zawiera mniej syntetycznych dodatków [6]. Bakterie fermentacji mlekowej (LAB - Lactic Acid Bacteria) wytwarzają związki antagonistyczne, które mogą kontrolować rozwój bakterii chorobotwórczych i niepożądanej mikroflory powodującej psucie się produktów spożywczych. Większość badań dotyczących przeciwdrobnoustrojowej aktywności LAB skupia się na ich działaniu przeciwbakteryjnym. Psucie się produktów spożywczych na skutek rozwoju pleśni oraz obecność w żywności [...]
Bibliografia
[1] Cizeikiene Dalia, Grazina Juodeikiene, Algimentas Paskevicius, Elena Bartkiene. 2013. "Antimicrobial activity of lactic acid bacteria against pathogenic and spoilage microorganism isolated from food and their control in wheat bread". Food Control 31 : 539-545. [2] Coda Rossana, Angela Cassone, Carlo Rizzello, Luana Nionelli, Gianluigi Cardinali, Marco Gobbetti. 2011. "Antifungal activity of Wickerhamomyces anomalus and Lactobacillus plantarum during sourdough fermentation: identification of novel compounds and long-term effect during storage of wheat bread". Applied and Environmental Microbiology 77 : 3484-3492. [3] Coda Rossana, Carlo Rizzello, Franco Nigro, Maria De Angelis, Philip Arnault, Marco Gobbetti. 2008. "Long-term fungal inhibitory activity of water-soluble extracts of Phaseolus vulgaris cv. Pinto and sourdough lactic acid bacteria during bread storage". Applied and Environmental Microbiology 74 : 7391-7398. [4] Crowley Sarah, Jennifer Mahony, Douwe van Sinderen. 2013. "Current perspective on antifungal lactic acid bacteria as natural bio-preservative". Trends in Food Science & Technology 33 (2) : 93-109. [5] Dalié Doguiet, Alain Deschamps, Florence Richard-Forget. 2010. "Lactic acid bacteria - potential for control of mould growth and mycotoxins". Food Control 21 : 370-380. [6] Davidson P. Michael, Hayriye B. Cekmer, Emefa A. Monu, Chayapa Techathuvanan. 2015. The use of natural antimicrobials in food: an overview. W Handbook of natural antimicrobials for food safety and quality, 1-27. Cambridge: Elsevier. [7] El-Nezami Hani, Pasi Kankaanpää, Seppo Salminen, Jorma Ahokas. 1998. "Ability of dairy strains of lactic acid bacteria to bind a common food carcinogen, aflatoxin B1". Food and Chemical Toxicology 36 (4) : 321-326. [8] Haskard Carolyn, Hani El-Nezami, Pasi Kankaanpää, Seppo Salminen, Jorma Ahokas. 2001. "Surface binding of aflatoxin B1 by lactic acid bacteria". Applied and Environmental Microbiology 67 (7) : 3086-3091. [9] Gajewska Julitta, Mieczysław K. Błaszczyk. 2012. "Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej (LAB) ". Postępy Mikrobiologii 51 : 55-65. [10] Garofalo Cristiana, Emanuele Zannini, Lucia Aquilanti, Gloria Silvestri, Olga Fierro, Gianluca Picariello, Francesca Clementi. 2012. "Selection of sourdough lactobacilli with antifungal activity for use as biopreservatives in bakery products". Journal of Agricultural and Food Chemistry 60 : 7719-7728. [11] Gerez Lucia Carla, Ines Maria Torino, Graciela Rollán, Graciela Font de Valdez. 2009. "Prevention of bread mould spoilage by using lactic acid bacteria with antifungal properties". Food Control 20 : 144-148. [12] Goderska Kamila, Tomasz Rychlik, Ewa Andrzejewska, Andrzej Szkaradkiewicz, Zbigniew Czarnecki. 2012. "Antagonistyczny wpływ Lactobacillus acidophilus DSM 20079 i DSM 20242 na bakterie patogenne izolowane od ludzi". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (82) : 114-131. [13] Lavermicocca Paola, Francesca Valerio, Angelo Visconti. 2003. "Antifungal activity of phenyllactic acid against molds isolated from bakery products". Applied and Environmental Microbiology 69 : 634-640. [14] Lavermicocca Paola, Francesca Valerio, Antonio Evidente, Silvia Lazzaroni, Aldo Corsetti, Marco Gobbetti. 2000. "Purification and characterization of novel antifungal compounds from the sourdough Lactobacillus plantarum strain 21B". Applied and Environmental Microbiology 66 : 4084-4090. [15] Libudzisz Zdzisława, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska. 2007. Mikrobiologia techniczna. Tom 2, 25-58. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [16] Mikołajczuk-Szczyrba Anna, Izabella Młynarczyk, Anna Goncerzewicz, Anna Misiewicz. 2015. "Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym". Przemysł Spożywczy 69 (10) : 32-38. [17] Piotrowska Małgorzata. 2012. "Wykorzystanie mikroorganizmów do usuwania mikotoksyn z żywności i pasz". Postępy Mikrobiologii 51 : 109-119. [18] Piotrowska Małgorzata, Zofia Żakowska. 2005. "The limitation of ochratoxin A by lactic acid bacteria strains". Polish Journal of Microbiology 54 : 279-286. [19] Sathe Shivaji, Neelu Nawani, Prashant Dhakephalkar, Balu Kapadnis. 2007. "Antifungal lactic acid bacteria with potential to prolong shelf-life of fresh vegetables". Journal of Applied Microbiology 103 (6) : 2622-2628. [20] Schwenninger Susanne Miescher, Leo Meile. 2004. "A mixed culture of Propionibacterium jensenii and Lactobacillus paracasei subsp. paracasei inhibits food spoilage yeasts". Systematic and Applied Microbiology 27 : 229-237. [21] Sjögren Jörgen, Jasper Magnusson, Anders Broberg, Johan Schnürer, Lennart Kenne. 2003. "Antifungal 3-hydroxy fatty acids from Lactobacillus plantarum MiLAB 14". Applied and Environmental Microbiology 69 : 7554-7557.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 101011 "Biologiczne utrwalanie ży..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH