Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 12
Mikrobiologiczne źródła EPA
10.15199/65.2016.12.6
Iwona Gientka
Przemysław Grela
Anna M. Kot
Lidia Stasiak-Różańska
nr katalogowy: 102846
10.15199/65.2016.12.6
W artykule omówiono możliwości otrzymywania kwasu eikozapentaenowego (EPA) ze źródeł mikrobiologicznych. Przyczyną poszukiwania producentów EPA są zmniejszające się zasoby jego naturalnych źródeł - ryb i owoców morza. EPA może stanowić składnik suplementów diety i cenny dodatek do olejów jadalnych, margaryny, produktów przetwórstwa mięsnego i mleczarskiego oraz koncentratów spożywczych. Spośród drobnoustrojów pleśnie są najlepszymi producentami EPA, gdyż charakteryzują się zdolnością do wydajnej akumulacji tłuszczów z wysokim udziałem WNKT, w tym EPA.Niewielkie ilości EPA można znaleźć w tłuszczu ryb. Przeciętna zawartość EPA w śledziach (Clupea harengus) wynosi ponad 8 g/kg, w łososiu (Salmo salar) ok. 6 g/kg, a w gromadnikach (Mallotus villosus) ok. 3-4 g/kg [10]. Jego źródłem mogą być także skorupiaki: kraby, ostrygi, homary oraz omułki [4]. W wyniku postępującego skażenia wód, zmniejsza się populacja ryb morskich stanowiących główne źródła tego cennego kwasu omega-3. Obecność EPA w rybach i skorupiakach zależy bezpośrednio od sposobu ich odżywiania. Badania naukowe skoncentrowane są na analizie pożywienia ryb i skorupiaków, gdyż to ono może stanowić źródło jednokomórkowych organizmów bogatych w EPA. EPA W KOMÓRKACH mikroorganizmów Mikroorganizmy olejogenne to takie, które zdolne są do biosyntezy i akumulacji lipidów powyżej 20% s.m. [14]. Skład lipidów, udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), w tym EPA, zależy od rodzaju drobnoustroju i warunków hodowli. Badania wskazują, że kwas eikozapentaenowy jest syntetyzowany przez grupy drobnoustrojów: grzyby strzępkowe (pleśnie), grzyby jednokomórkowe (drożdże), bakterie oraz mikroalgi [3]. W komórkach mikroorganizmów EPA powstaje z kwasu arachidonowego (AA, 20:3) pod wpływem działania desaturazy lub z kwasu α-linolenowego (ALA, 18:3) pod wpływem elongazy i desaturaz Δ6 oraz Δ5. EPA jest kumulowany w komórkach jako składnik triacylogliceroli [...]
Bibliografia
[1] Allen E.E., D.H. Bartlett. 2002. "Structure and regulation of omega-3 fatty acid synthase genes from the deep-sea bacterium Photobacterium profundum strain SS9“. Microbiology 148 :1903-1913. [2] Bajpai P.K., P. Bajpai, O. Ward. 1992. "Optimization of culture conditions for production of eicosapentenoic acid by Mortierella elongata NRRL 5513". J. Ind. Microbiol. 9 :11-18. [3] Bèligon V., G. Christophe, P. Fontanille, C. Larroche. 2015. "Microbial lipids as potential source to food supplements“. Curr.Op. Food Sci. 94. [4] Certik M., S. Shimizu. 1999. "Biosynthesis and regulation of microbial polyunsaturated fatty acid produtcion“. J. Biosci. Bioeng. 87 (1) :1-14. [5] Dai X.Z., J. Kawamoto, S.B. Sato, N. Esaki, T. Kurihara. 2012. "Eicosapentaenoic acid facilities the folding of an outer membrane protein of the psychrotrophic bacterium, Shewanella livingstonesis Ac10“. Biochem. Bioph. Res. Co. 425 : 363-367. [6] Damude H.G., P.J. Gillies, D.J. Macool, S.K. Picataggio, D.M.W. Pollak, J.J. Ragghianti. 2011. High eicosapentaenoic acid producing strains of Yarrowia lipolytica. United States Patent US 7,932,077. [7] Damude H.G., P.J. Gillies, D.J. Macool, W. Pollak, J.J. Ragghianti, Z. H. Xue. 2009 High arachidonic acid producing strains of Yarrowia lipolytica. United States Patent US 7,588,931. [8] Damude H.G., D.J. Macool, S.K. Picataggio, J.J. Ragghianti, J.E. Seip, Z.H. Xue. 2009. Docosahexaenoic acid producing strains of Yarrowia lipolytica. United States Patent US 7,550,286. [9] Dyal S.D., S.S. Narine. 2005. "Implications for the use of Mortierella fungi in the industrial production of essential fatty acids“. Food. Res. Int. 38 : 445-467. [10] Gladyshev M.I., N.N. Sushchik, O.N. Makhutova. 2013. "Production of EPA and DHA in aquatic ecosystems and their transfer to the land“. Prostag. Oth. Lipid M. 107 : 117-126. [11] Guedes A.C., H.M. Amaro, C.R. Barbosa, R. Pereira, F.X. Malcata. 2011. "Fatty acid composition of several wild microalgae and cyanobacteria, with a focus on eicosapentaenoic, docosahexaenoic and α-linolenic acids for eventual dietary uses“. Food Res. Int. 44 : 2721-2729. [12] Hornung E., M. Korfei, C. Pernstich, A. Struss, H. Kindl, M. Fulda. 2005. "Specific formation of arachidonic acid and eicosapentaenoic acid by a front-end Δ5-desaturase from Phytophthora megasperma“. Biochim. Biophys. Acta, 1686 : 181-189. [13] Jang H.-D., Y.-Y. Lin, S.-S. Yang. 2005. "Effect of culture media and conditions on polyunsaturated fatty acids production by Mortierella aplina“. Biores. Technol. 96 : 1633-1644. [14] Kot A.M., S. Błażejak, A. Kurcz, I. Gientka. 2015. "Drożdże jako potencjalne źródło tłuszczu mikrobiologicznego“. Postępy Mikrobiologii 54 (4) : 364-373. [15] Li Y.-T., M.-T. Li, C.-H. Fu, P.-P. Zhou, J.-M. Liu, L.-J. Yu. 2009. "Improvement of arachidonic acid and eicosapentaenoic acid production by increasing the copy number of the genes encoding fatty acid desaturase and elongase into Pichia pastoris“. Biotechnol. Lett. 31 : 1011-1017. [16] Murphy D. 1991. "Storage lipid bodies in plants and other organisms“. Prog. Lip. Res. 29 : 299-324. [17] Nishida T., Y. Orikasa, Y. Ito, R. Yu, A. Yamada, K. Watanabe, H. Okuyama. 2006. "Escherichia coli engineered to produce eicosapentaenoic acid becomes resistant against oxidative damages“. Febs. Lett. 580 : 2731-2735. [18] Patnayak S., A. Sree. 2005. "Screening of bacterial associates of marine sponges for single cell oil and PUFA“. Lett. Appl. Microbiol., 40 : 358-363. [19] Ratledge C., B. Kristiansen. 2011. Podstawy biotechnologii. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [20] Ratledge C. 2004. "Fatty acid biosynthesis in microorganisms being used for Single Cell Oil production“. Biochimie 86 : 807-815. [21] Ryan J., H. Farr, S. Visnovsky, M. Visnovsky, G. Visnovsky. 2010. "A rapid method for the isolation of eicosapentaenoic acid-prodicung marine bacteria“. J. Microbiol. Meth. 82 : 49-53. [22] Satomi M., H. Oikawa, Y. Yano. 2003. "Shewanella marinintestina sp. nov., Shewanella schlegeliana sp. nov. and Shewanella sairae sp. nov., novel eicosapentaenoic-acid-producing marine bacteria isolated from sea-animal intestines“. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 53 : 491-499. [23] Tanaka M., A. Ueno, K. Kawasaki, I. Yumoto, S. Ohgiya, T. Hoshino. 1999. "Isolation of clustered genes that are notably homologous to the eicosapentaenoic acid biosynthesis gene cluster from the docosahexaenoic acid-producing bacterium Vibrio marianus strain MP-1“. Biotechnol. Lett. 21 : 939-945. [24] Thelen J.J., J.B. Ohlrogge. 2002. "Metabolic engineering of faty acids biosynthesis in plants“. Metab. Eng. 4 : 12-21. [25] Ward O.P., A. Singh. 2005. "Omega-3/6 fatty acids: Alternative sources of production“. Process Biochem. 40 : 3627-3652. [26] Xie D., E.N. Jackson, Q. Zhu. 2015. "Sustainable source of omega-3 eicosapentaenoic acid from metabolically engineered Yarrowia lipolytica: from fundamental research to commercial production“. Appl Microbiol Biotechnol 99 : 1599-1610. [27] Xue Z., P.L. Sharpe, S.P. Hong, N.S. Yadav, D. Xie, D.R. Short. 2013. "Production of omega-3 eicosapentaenoic acid by metabolic engineering of Yarrowia lipolytica“. Nat. Biotechnol. 31 : 734-740. [28] Yazawa K., K. Watanabe, C. Isbikawa, K. Kondo, S. Kimura. 1992. "Production of eicosapentaenoic acid from marine bacteria“. Industrial Applications of Single Cell Oils 29-51. [29] Yazawa K.. 1996. "Production of eicosapentaenoic acid from marine bacteria“. Lipids 31 : 297-300.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102846 "Mikrobiologiczne źródła E..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH