Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Nowe szczepy bakterii o właściwościach probiotycznych
10.15199/65.2016.11.7
Dorota Zielińska
Anna Rzepkowska
Aleksandra Ołdak
Aleksandra Szydłowska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 102270
10.15199/65.2016.11.7
W ciągu ostatnich dwóch dekad jednym z szybciej rozwijających się i najbardziej obiecujących obszarów rozwoju z zakresu nauki o żywieniu człowieka jest zastosowanie probiotyków i określenie ich wpływu na zdrowie człowieka. Mając na uwadze rosnące koszty leczenia, chęć wydłużenia oraz poprawy jakości życia, nie powinno być zaskoczeniem coraz większe zainteresowanie społeczeństwa produktami o dodatkowych właściwościach odżywczych. Światowy rynek produktów probiotycznych w 2011 r. oszacowano na 24 mld USD. W ostatniej dekadzie wprowadzono na rynek ponad 500 nowych produktów probiotycznych z segmentu żywności i napojów (food and beverages F&B). Produkty te były akceptowane przez konsumentów w różnym stopniu, ale głównie ze względu na ich ogólne właściwości prozdrowotne. Przykładowo probiotyczne czekolady miały większy udział w rynku niż probiotyczny ser i masło, ponieważ produkty te mają więcej właściwości prozdrowotnych. Ale równie ważnymi czynnikami, warunkującymi zapewnienie tym produktom udziału w rynku są smak i wygoda [37]. Największymi rynkami zbytu dla produktów probiotycznych są wciąż Europa, Ameryka Północna i Azja. Wartość rynku produktów probiotycznych w tych regionach w 2017 r. szacuje się na 14,5 mld USD. Rynek ten szybko się rozwija dzięki rosnącemu popytowi na produkty mleczne, w tym jogurty probiotyczne, inne nabiałowe czy suplementy diety. Europa jest drugim co do wielkości rynkiem zbytu dla produktów probiotycznych i oczekuje się, że w 2017 r. osiągnie on wartość ok. 12 mld USD, przy rocznym wskaźniku wzrostu (CAGR - Compound Annual Growth Rate) 6,3% w latach 2012‒2017. Bakterie kwasu mlekowego są najczęściej wykorzystywane w środkach spożywczych jako probiotyki i jako suplementy diety, ze względu na cenne właściwości technologiczne oraz długą historię bezpiecznego stosowania. Wyjątkowe cechy tych bakterii mające wpływ na poprawę zdrowia człowieka są szczepozależne. Sugeruje się, że wybór odpowiednieg[...]
Bibliografia
[1] Agaliya Perumal, Kadirvelu Jeevaratnam. 2012. "Screening of Lactobacillus plantarum isolated from fermented idli batter for probiotic properties". African Journal of Biotechnology 65 (11) : 12858-12864. [2] Ammor Mohammed, Baltasar Mayo. 2007. "Selection criteria for lactic acid bacteria to be used as functional starter cultures in dry sausage production: An update". Meat Science 76 (1) : 138-146. [3] Banwo Kolawole, Abiodun Sanni, Huarong Tan. 2013. "Technological properties and probiotic potential of Enterococcus faecium strains isolated from cow milk". Journal of Applied Microbiology 114 : 229-241. [4] Bao Yan, Yanchao Zhang, Yong Zhang, Yong Liu, et al. 2010. "Screening of potential probiotic properties of Lactobacillus fermentum isolated from traditional dairy products". Food Control 21 : 695-701. [5] Bao Yan, Yong Zhang, Haiping Li, Yong Liu, et al.. 2012. "In vitro screen of Lactobacillus plantarum as probiotic bacteria and their fermented characteristics in soymilk". Annals of Microbiology 62 : 1311-1320. [6] Belicová Anna, Maria Mikulášová, Roman Dušinský. 2013. "Probiotic potential and safety properties of Lactobacillus plantarum from Slovak Bryndza cheese". BioMed Research International. Volume 2013 Article ID 760298. [7] Bevilacqua Antonio, Clelia Altieri, Maria Corbo, Milena Sinigaglia, et al. 2010. "Characterization of lactic acid bacteria isolated from Italian Bella di Cerignola table olives: selection of potential multifunctional starter cultures". Journal of Food Science 75, (8): 536-544. [8] Corthesy Blaise, Gaskins Rex, Annick Mercenier. 2007. "Cross-talk between probiotic bacteria and the host immune system". Journal of Nutrition 137 : 781-790. [9] De Vuyst Luc, Marc Vancanneyt. 2007. "Biodiversity and identification of sourdough lactic acid bacteria". Food Microbiology 24 : 120-127. [10] FAO/WHO. 2002. "Probiotics in food. Health and nutritional properties and guidelines for evaluation". FAO. Food and Nutrition Paper 85 : 1-56. [11] Floch Martin, JoAnn Hong-Curtiss. 2001. "Probiotics and Functional Foods in Gastrointestinal Disorders". Current Gastroenterology Reports 3 (4) : 343-350. [12] Harun-ur-Rashid Mohammad, Kaname Togo, Minoru Ueda, Taku Miyamoto. 2007. "Probiotic characteristics of lactic acid bacteria isolated from traditional fermented milk ‘Dahi’ in Bangladesh". Pakistan Journal of Nutrition 6 (6) : 647-652. [13] Holzapfel Wilhelm, Urlich Schillinger. 2002. „Introduction to pre- and probiotics”. Food Research International 35 (2) : 109-116. [14] Hwanhlem Noraphat, Subaidah Buradaleng, Saowakon Wattanachant, Soottawat Benjakul, et al. 2011. „Isolation and screening of lactic acid bacteria from Thai traditional fermented fish (Plasom) and production of Plasom from selected strains”. Food Control 22 (3) : 401-407. [15] Klayraung, Srikanjana, Helmut Viernstein, Jakkapan Sirithunyalug, Siriporn Okonogi. 2008. „Probiotic properties of Lactobacilli isolated from Thai traditional food”. Scientia Pharmaceutica 76 : 485-503. [16] Lim Sung-Mee, Dong-Soon Im. 2009. „Screening and characterization of probiotic lactic acid bacteria isolated from Korean fermented foods”. Journal of Microbiology and Biotechnology 19 (2) : 178-186. [17] Maukonen, Johanna, Hanna-Leena Alakomi, Liisa Nohynek, Katri Hallamaa, et al. 2006. „Suitability of the fluorescent techniques for the enumeration of probiotic bacteria in commercial non-dairy drinks and in pharmaceutical products”. Food Research International 39 (1) : 22-32. [18] Mathara Julius, Ulrich Schillinger, Claudia Guigas, Charles Franz, et al. 2008. „Functional characteristics of Lactobacillus spp. from traditional Maasai fermented milk products in Kenya”. International Journal of Food Microbiology 126 (1-2) : 57–64. [19] Marteau Philippe. 2002. «Probiotics in clinical conditions». Clinical Reviews in Allergy & Immunology 22 (3) : 255-273. [20] Neffe-Skocińska Katarzyna, Danuta Jaworska, Danuta Kołożyn-Krajewska. 2015. „The Effect of LAB as Probiotic Starter Culture and Green Tea Extract Addition on Dry Fermented Pork Loins Quality”. BioMed Research International, Volume 2015, Article ID 452757. [21] Neffe-Skocińska Katarzyna, Danuta Kołożyn-Krajewska, SGGW w Warszawie. 2014. „Sposób przygotowywania szczepionki bakterii probiotycznych jako kultury startowej w produktach mięsnych”. Zgłoszenie patentowe nr 410486 z dn. 12.10.2014 r. [22] Nowak Adriana, Katarzyna Śliżewska, Zdzisława Libudzisz, Jerzy Socha. 2010. „Probiotyki – efekty zdrowotne”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 71 (40) : 20-36. [23] Papamanoli, E., N. Tzanetakis, E. Litopoulou-Tzanetaki, and P. Kotzekidou. 2003. „Characterization of lactic acid bacteria isolated from a Greek dry-fermented sausage in respect of their technological and probiotic properties.” Meat science 65 (2) : 859-867. [24] Patel Ami, Jashbhai Prajapati, Baboo Nair. 2012. „Methods for isolation, characterization and identification of probiotic bacteria to be used in functional foods”. International Journal of Fermented Foods 1 (1) : 1.[25] Ramos Cintia, Line Thorsen, Rosane Schwan, Lene Jespersen. 2013. „Strain-specific probiotics properties of Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus brevis isolates from Brazilian food products”. Food Microbiology 36 : 22-29. [26] Sanni Abiodun, Charles Franz, Ulrich Schillinger, Melanie Huch, et al. 2013. „Characterization and technological properties of lactic acid bacteria in the production of ‘Sorghurt’, a cereal-based product”. Food Biotechnology 27 : 178-198. [27] Szydłowska Aleksandra, Danuta Kołożyn-Krajewska, SGGW w Warszawie. 2009. „Deser mrożony i sposób jego wytwarzania”. Opis patentowy nr 213822. Zgłoszenie patentowe nr 38756 z dn. 20.03.2009, opubl. 01.10.2012 r. [28] Takeda Shiro, Keiko Yamasaki, Masahiko Takeshita, Yukiharu Kikichi, et al. 2001. „The investigation of probiotic potential of lactic acid bacteria isolated from traditional Mongolian dairy products”. Animal Science Journal 82 (4) : 571-579. [29] Trząskowska Monika, Danuta Kołożyn-Krajewska. 2007. „Prognozowanie wzrostu i przeżywalności bakterii probiotycznych w fermentowanym soku marchwiowym”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 6 (55) :138-148. [30] Vinderola Gabriel, Barbara Capellini, Fernanda Villarreal, Viviana Suárez, et al. 2008. „Usefulness of a set of simple in vitro tests for the screening and identification of probiotic candidate strains for dairy use”. LWT-Food Science and Technology 41 (9) : 1678-1688. [31] Wells Jerry. 2011. „Immunomodulatory mechanisms of lactobacilli”. Microbial Cell Factories 10 (1) : 1-15. [32] Wójciak Karolina, Zbigniew Dolatowski, Danuta Kołożyn-Krajewska, Monika Trząskowska. 2012. „The effect of the Lactobacillus casei ŁOCK 0900 probiotic strain on the quality of dry-fermented sausage during chilling storage”. Journal of Food Quality 35 : 353-365. [33] Zago Miriam, Maria Emanuela Fornasari, Domenico Carminati, Patricia Nurns, et al. 2011. „Characterization and probiotic potential of Lactobacillus plantarum strains isolated from cheeses”. Food Microbiology 28 (5) : 1033-1040. [34] Zielińska Dorota, Anna Rzepkowska. 2013. „Lactobacillus strains resistant to gastrointestinal conditions – in vitro studies”. Postępy Mikrobiologii 52 : 87. [35] Zielińska Dorota, Danuta Kołożyn-Krajewska, Antoni Goryl, Ilona Motyl. 2014. „Predictive modelling of Lactobacillus casei KN291 survival in fermented soy beverage”. Journal of Microbiology 52 : 169-178. [36] Zielińska Dorota, Anna Rzepkowska, Anna Radawska, Konrad Zieliński. 2015. „In vitro screening of selected probiotic properties of Lactobacillus strains isolated from traditional fermented cabbage and cucumber”. Current Microbiology 70 (2) : 183-194. [37] www.marketsandmarkets.com (Dostęp online: 09.06.2016 r.)
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102270 "Nowe szczepy bakterii o w..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH