Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 3
Owady - żywność przyszłości
Insects – Food for Future
10.15199/65.2020.3.6
Anna Florowska
Tomasz Florowski
nr katalogowy: 125599
10.15199/65.2020.3.6
Streszczenie
Według szacunków FAO populacja ludzi na świecie wzrośnie do 2050 roku do poziomu 9,2 mld. Spowoduje to konieczność zwiększenia światowej produkcji żywności o 60%. Biorąc pod uwagę, że zwiększenie powierzchni gruntów rolnych jest w dalszej perspektywie nieopłacalne, a naturalne zasoby żywności wyczerpują się, nieodzowne będzie opracowanie nowych sposobów produkcji surowców żywnościowych. Dobre perspektywy w tym zakresie ma rozwój hodowli owadów jadalnych. Od zawsze były one bowiem częścią ludzkiej diety, a w niektórych krajach są powszechnie spożywane do dziś. Pomimo że większość owadów jadalnych pochodzi z siedlisk naturalnych, w wielu krajach rozpoczęto wdrażanie masowej ich hodowli. Hodowla owadów z przeznaczeniem na pasze i żywność jest o wiele tańsza, bardziej ekologiczna niż hodowla dużych zwierząt rzeźnych. Ponadto owady jadalne są cennymi surowcami żywnościowymi, co wynika z dużej zawartości w nich tłuszczu, pełnowartościowego białka, błonnika, witamin i minerałów. Można zatem przypuszczać, że ich wykorzystanie stanie się nowym kierunkiem rozwoju w ramach koncepcji "novel food".
Abstract
According to FAO estimates, the world’s population will increase to 9.2 billion by 2050. This will increase the global food production by 60%. Considering that increasing agricultural areas is unprofitable in the long term and natural food resources are running low, new ways of producing food raw materials will need to be developed. The development of edible insect breeding has good prospects in this regard. Insects have always been part of the human diet, and in some countries, they are widely consumed to this day. Despite the fact that most edible insects come from natural habitats, in many countries the implementation of mass breeding began. Insect breeding for feed and food is much cheaper, more ecological than breeding large slaughter animals. In addition, edible insects are valuable food raw materials, which is due to their high content of fat, wholesome protein, fiber, vitamins and minerals. It can therefore be assumed that their use will become a new direction of development in the concept of "novel food".
Słowa kluczowe
owady jadalne
entomofagia
novel food
Keywords
edible insects
entomophagy
novel food
Bibliografia
[1] Allotey J., S. Mpuchane. 2003. "Utilization of useful insects as food source". African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development 3 (2) : 1-6. [2] Ayieko M.A., J.N. Kinyuru, M.F. Ndong’a, G.M. Kenji. 2012. "Nutritional value and consumption of black ants (Carebara vidua Smith) from the Lake Victoria region in Kenya". Advance Journal of Food Science and Technology 4 (1) : 39-45. [3] Ayieko M.A., V. Oriamo, I.A. Nyambuga. 2010. "Processed products of termites and lake flies: improving entomophagy for food security within the Lake Victoria region". African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development 10 (2) : 2085-2098. [4] Ayieko M.A., V. Oriaro. 2008. "Consumption, indigeneous knowledge and cultural values of the lakefly species within the Lake Victoria region". African Journal of Environmental Science and Technology 2 (10) : 282-286. [5] Barletta B., C. Pini. 2003. "Does occupational exposure to insects lead to species-specific sensitization?". Allergy 58 : 868-870. [6] Bukkens S.G.F. 2005. "Insects in the human diet: nutritional aspects". W Ecological implications of minilivestock; role of rodents, frogs, snails, and insects for sustainable development, 545-577. New Hampshire: Science Publishers. [7] Chen X., Y. Feng. 1999. "The edible insects of China". Beijing: China Science and Technology Publishing House. [8] DeFoliart G.R. 1999. "Insects as food: Why the western attitude is important". Annual Review of Entomology 44 : 21-50. [9] Diamond J. 2005. "Guns, germs and steel: a short history of everybody for the last 13 000 years". Wielka Brytania: Vintage. [10] Erens J., S. van Es, F. Haverkort, E. Kapsomenou, A. Luijben. 2012. "A bug’s life: large-scale insect rearing in relation to animal welfare: Project 1052". Wageningen: Wageningen University. [11] Feng Y., X. Chen, Y. Chen, S.Y. Wang, S.D. Ye, Z.L. Wang. 2001. "Studies on the nutritive value and food safety of Ericerus pela eggs". Forest Research 14 (3) : 322-327. [12] Finke M.D. 2007. "Estimate of chitin in raw whole insects". Zoo Biology 26 : 105-115. [13] Gaston K.J., S.L. Chown. 1999. "Elevation and climatic tolerance: a test using dung beetles". Oikos 86 : 584-590. [14] Giaccone V. 2005. "Hygiene and health features of "minilivestock". W Ecological implications of minilivestock; role of rodents, frogs, snails, and insects for sustainable development, 579-598. New Hampshire, Science Publishers. [15] Iwanow K., H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda. 2005. "Tabele składu i wartości odżywczej żywności". Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie. [16] Kellert S.R. 1993. "Values and perceptions of invertebrates". Conservation Biology 7 (4) : 845-855. [17] Klunder H.C., J. Wolkers-Rooijackers, J.M. Korpela, M.J.R. Nout. 2012. "Microbiological aspects of processing and storage of edible insects". Food Control 26 : 628-631. [18] Lähteenmäki-Uutela A. 2007. "European novel food legislation as a restriction to trade". Materiały konferencyjne: Pro-poor Development in Low-income Countries, 25-27 października, w Montpellier, Francja [dostęp http://ageconsearch.umn.edu/bitstream/7909/1/pp07la01.pdf]. [19] Oonincx D.G.A.B., J. van Itterbeeck, M.J.W. Heetkamp, H. van den Brand, J. van Loon, A. van Huis. 2010. "An exploration on greenhouse gas and ammonia production by insect species suitable for animal or human consumption". Plos One 5 (12) : e1444. [20] Phillips J.K., W.E. Burkholder. 1995. "Allergies related to food insect production and consumption". The Food Insects Newsletter 8 (2) : 1-4. [21] Pimentel D., B. Berger., D. Filiberto, M. Newton, B. Wolfe, E. Karabinakis, S. Clark, E. Poon, E. Abbett, S. Nandagopal. 2004. "Water resources: agricultural and environmental issues". BioScience 54 : 909-918. [22] Ramos-Elorduy J. 2005. "Insects: a hopeful food source". W Ecological implications of minilivestock; role of rodents, frogs, snails, and insects for sustainable development, 263-291. New Hampshire: Science Publishers. [23] Reese G., R. Ayuso, S.B. Lehrer. 1999. "Tropomyosin: An invertebrate pan-allergen". International Archives of Allergy and Immunology 119 (4) : 247-258. [24] Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. [25] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001. [26] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego). [27] Rumpold B.A., O.K. Schlüter. 2013. "Nutritional composition and safety aspects of edible insects". Molecular Nutrition and Food Research 57 (5) : 802-823. [28] Schabel H. 2006. "Forest-based insect industries". W Forest entomology in East Africa: forest insects of Tanzania, 247-294. Dordrecht: Springer. [29] van Huis A., H. van Gurp, M. Dicke. 2012. "Het insectenkookboek". Amsterdam: Atlas. [30] van Huis, A. 2013. "Potential of insects as food and feed in assuring food security". Annual Review of Entomology 58 (1) : 563-583. [31] Vega F., H. Kaya. 2012. "Insect Pathology". Londyn: Academic Press. [32] Womeni H.M., M. Linder, B. Tiencheu, F.T. Mbiapo, P. Villeneuve, J. Fanni, M. Parmentier. 2009. "Oils of insects and larvae consumed in Africa: potential sources of polyunsaturated fatty acids". OCL - Oléagineux, Corps Gras, Lipides 16 (4) : 230-235. [33] Xiaoming C., F. Ying, Z. Hong, C. Zhiyong. 2010. "Review of the nuritive value of edible insects". W Forest insects as food: humans bite back, proceedings of a workshop on Asia-Pacific resources and their potential for development. Bangkok, FAO Regional Office for Asia and the Pacific.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125599 "Owady - żywność przyszłoś..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2020-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH