Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 3
Wpływ jakości surowca na właściwości odżywcze wybranych olejów jadalnych
Effect of raw material quality on nutritional properties of selected edible oils
10.15199/62.2019.3.3
Marta Kołodziej
Katarzyna Szczurko
Wojciech Golimowski
Ryszard Konieczny
nr katalogowy: 119077
10.15199/62.2019.3.3
Streszczenie
Przeanalizowano czynniki wpływające na jakość ziaren roślin oleistych z uwzględnieniem ich odmian znajdujących się na liście odmian roślin rolniczych, wpisanych do krajowego rejestru w 2017 r., uwarunkowań glebowych oraz magazynowania. Zestawiono profil kwasów tłuszczowych, których obecność w oleju jest ważna ze względów dietetycznych, ponieważ zmniejsza ryzyko występowania różnych schorzeń. Zanalizowano także parametry końcowego produktu procesu tłoczenia, mające wpływ na jego jakość i wartość odżywczą. Analizowano oleje rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, lniany, bawełniany, palmowy i oliwę z oliwek. Wykonana analiza pozwoliła na ustalenie, że największy wpływ surowca na jakość produktu końcowego występuje w przypadku oleju rzepakowego, sojowego i lnianego, które charakteryzują się największymi, wśród branych pod uwagę olejów, właściwościami odżywczymi.
Abstract
A review, with 85 refs., of factors affecting oilseed quality and nutritional properties. Rapeseed, soybean, sunflower, cotton, linseed, palm and olive oils were taken into consideration.
Bibliografia
[1] F. Hashempour-Baltork, i in. Trends Food Sci. Technol. 2016, 57, 52. [2] R. Ceriani i in., J. Chem. Eng. 2008, 53, 1846. [3] R. Farhoush, S. Moosai, A. Sharif, J. Food Sci. Technol. 2008, 5, 13. [4] V. Dubois, S. Breton, M. Linder, J. Fanni, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2007, 109, 710. [5] A. Bhattacharya, M. Sajilata, S. Tiwari, R. Singhal, Food Chem. 2008, 110, 562. [6] B. Mätthäus, L. Brühl, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2008, 110, 611. [7] B. Mätthäus, L. Brühl, Food 2003, 47, 413. [8] F. De Panfilis, G. Toschi, G. Lercker, Inform 1998, 9, 212. [9] W. Budzyński, T. Zając, Rośliny oleiste uprawa i zastosowanie, Wyd. PWRiL, Warszawa 2010, 125. [10] E. Rosiak, Produkcja roślin oleistych. Polska wieś w Europie, Fundacja Funduszu Współpracy, Warszawa 2004, 10. [11] R. Bhat, K. Reddy, Food chem. 2017, 215, 425. [12] A. Alvarez, M. Rodríguez, Grasas Aceites 2000, 51, 74. [13] Z. Sikorski, Chemia żywności, Wyd. Naukowo-Techniczne WNT, Warszawa 2009, 150. [14] A. Bhattacharya, M. Sajilata, S. Tiwari, R. Singhal, Food Chem. 2008, 110, 562. [15] E. Gacek, Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce, Wyd. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka 2017, 31. [16] A. Łączyński i in. Wyniki produkcji roślinnej w 2016 r., Wyd. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2017, 40. [17] D. Rotkiewicz, I. Konopka, M. Tańska, Rośliny Oleiste Oilseed Crops 2002, 23, 561. [18] R. Brigelius-Flohe, M.G. Traber, FASEB J. 1999, 15, 1145. [19] A. Gliszczyńska-Świgło, E. Sikorska, I. Khmelinskii, M. Sikorski, Pol. J. Food Nutrition Sci. 2007, 57, 157. [20] Wspólny katalog odmian roślin warzywnych, Suplement do 35. pełnego wydania, Dz. U. UE C365 z dnia 27 października 2017 r. [21] L. Kuszelewski, Roczn. Nauk Roln. 1992, 109, 81. [22] H. Niewiadomski, Technologia nasion rzepaku, PWN, Warszawa 1983. [23] P. Olejarski, Bezpieczne magazynowanie nasion rzepaku, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Warszawa 2015. [24] J. Horabik, R. Rusinek, Acta Agrophys. 2000, 37, 61. [25] PN-EN ISO 658:2004. Nasiona oleiste. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń. [26] B. Przybylski, N.A.M. Eskin, J. Am. Oil Chem. Soc. 1991, 68, 241. [27] J. Rozzel, J. Pritchard, Analysis of oilseeds, fats and fatty foods, Elsevier Applied Science, 1991, 261. [28] J. McMurry, Chemia organiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003. [29] H.R. Matthews, R.A. Freedland, R.L. Miesfeld, Biochemia i biologia molekularna w zarysie, Wyd. Prószyński i Spółka. Warszawa 2000, 60. [30] S. Besbes, C. Blecker, C. Deroanne, N.E. Drira, H. Attia, Food chem. 2004, 84, 577. [31] F. Zanetti, A. Monti, M.T. Berti, Ind. Crops Prod. 2013, 50, 580. [32] R. Aiken, D. Baltensperger, J. Krall, A. Pavlista, J. Johnson, Ind. Crops Prod. 2015, 69, 273. [33] W. Weymann, K. Sieling, H. Kage, Eur. J. Agronomy 2017, 82, 71. [34] A.J. de la Vega, A.J. Hall, Crop Sci. 2002, 42, 1191. [35] H.B.W. Patterson, Handling and storage of oilseeds, oils, fats, and meal, Elsevier Science, 1989, 20. [36] J. Zhang, W. Ping, W. Chunrong, X.C. Shou, G. Keyou, J. Nutrition 1997, 127, 509. [37] J. Broniarz, J. Paczocha, Wstępne wyniki plonowania odmian w doświadczeniach porejestrowych. Rzepak jary 2017, Wyd. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka 2017, 2. [38] J. Broniarz, J. Paczocha, Wstępne wyniki plonowania odmian w doświadczeniach porejestrowych. Rzepak ozimy 2017. Wyd. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka 2017, 3. [39] www.agrofakt.pl, dostęp 29 kwietnia 2017 r. [40] R. Rudziński, Zesz. Nauk. UP-H w Siedlcach, 2011, 88, 113. [41] www.ihar.edu.pl, dostęp 29 kwietnia 2017 r. [42] S. Zawadzki, Gleboznawstwo, Wyd. PWRiL, Warszawa 1999. [43] http://www.zbiorniki-silosy.pl/masy-nasypowe.html, dostęp 5 maja 2017 r. [44] K. Minkowski, A. Kalinowski, A. Krupska, Żywność Nauka Technol. Jakość 2014, 21, 75. [45] J. Tys, W. Piekarski, I. Jackowska, A. Kaczor, G. Zając, P. Starobrat, Acta Agrophys. 2003, 99, 1. [46] F. Wielebski, M. Wójtowicz, S. Spasibionek, Fragm. Agron. 2017, 34, 103. [47] J. Tys, I. Jackowska, R. Rybacki, Acta Agrophys. 2006, 8, 1017. [48] E. Pisulewska, A. Lorenc-Kozik, F. Borowiec, Rośliny Oleiste Oilseed Crops 1999, 20, 511. [49] L.R. Engelking, Textbook of veterinary physiological chemistry, Academic Press 2015, 345. [50] M. Liu, F. Wei, X. Lv, X.Y. Dong, H. Chen, Food Chem. 2018, 242, 338. [51] W. Kolanowski, Bromatol. Chem. Toksykol. 2007, 3, 229. [52] D. Wiesenborn, N. Kangas, K. Tostenson, C. Hall, K. Chang, J. Am. Oil Chem. Soc. 2005, 82, 887. [53] D.A.Kritchevsky, S. Tepper, A. Kuksis, A. Wright, S.K. Czarnecki, Nutrition Res. 2000, 20, 887. [54] W. Budzyński, Niechemiczne czynniki plonotwórcze i plonochronne w technologii produkcji nasion rzepaku. Rzepak nowe wyzwania. Poradnik dla plantatorów, Warszawa 2008, 24. [55] E. Szukalska, Tłuszcze Jadalne 2003, 38, 42. [56] A. de Leonardis, V. Macciola, G. Lembo, A. Aretini, A. Nag, Food Chem. 2007, 100, 998. [57] W-S. Choo, J. Birch, J-P. Dufour, J. Food Composition Anal. 2007, 20, 202. [58] F. Ulberth, M. Buchgraber, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2000, 102, 687. [59] J.W. Parry, Z. Cheng, J. Moore, L. L. Yu, J. Am. Oil Chemists Soc. 2008, 85, 457. [60] J.L. Guil-Guerrero, F. Garcia-Maroto, A. Gimenez-Gimene, J. Am. Oil Chem. Soc. 2001, 78, 677. [61] A. Karmakar, S. Karmakar, S. Mukherjee, Bioresour. Technol. 2010, 101, 7201. [62] P.D. Patil, S. Deng, Fuel 2009, 88, 1302. [63] A.N. Phan, T.M. Phan, Fuel 2008, 87, 3490. [64] F.D. Goffman, S. Galletti, J. Agric. Food Chem. 2001, 49, 349. [65] F. Shahidi, V.K.S. Shukla, Inform 1996, 7, 1227. [66] R. Abuzaytoun, F. Shahidi, J. Am. Oil Chem. Soc. 2006, 83, 855. [67] D.Q. Pham, R. Plakogiannis, Ann. Pharmacother. 2005, 39, 2065. [68] A. Szajdek, J. Borowska, Żywność Nauka Technol. Jakość 2004, 4, 5. [69] R. Szymańska, B. Nowicka, J. Kruk, Kosmos. Probl. Nauk Biol. 2009, 58, 199. [70] M. Tasan, M. Demirci, Eur. Food Res. Technol. 2005, 220, 251. [71] C.I.G. Tuberoso, A. Kowalczyk, E. Sarritzu, P. Cabras, Food Chem. 2007, 103, 1494. [72] A. Koski, E. Psomiadou, M. Tsimidou, A. Hopia, P. Kefalas, K. Wähälä, M. Heinonen, Eur. Food Res. Technol. 2002, 214, 294. [73] J. Robak, Z. Zachwieja, Bromat. Chem. Toksykol. 1998, 31, 295. [74] D. Rotkiewicz, I. Konopka, Rośliny Oleiste Oilseed Crops 1998, 19, 61. [75] D. Rotkiewicz, I. Konopka, D. Murawa, Progr. Plant Protection 2000, 40, 935. [76] D. Rotkiewicz, I. Konopka, T. Ojczyk, T. Mamiński, Rośliny Oleiste Oilseed Crops 1999, 20, 143. [77] PN-ISO 3961:1998, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce, Oznaczanie liczby jodowej. [78] PN-ISO 660:1998, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [79] PN-ISO 3657:1994, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby zmydlania. [80] P. Zagrodzki, A. Starek, Bromat. Chem. Toksykol. 2012, 45, 1175. [81] PN-ISO 3960:1996, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. [82] E. Zahir, R. Saeed, M.A. Hameed, A. Yousuf, Arabian J. Chem. 2014, 1, 1. [83] A. Szydłowska-Czerniak, E. Szłyk, Food Chem. 2003, 81, 613. [84] H.J. Perry, J.L. Harwood, Phytochemistry 1993, 33, 329. [85] D.A. Kritchevsky, S. Tepper, K. Susanne, S.K. Czarnecki, K. Sundram, J. Clinical Nutrition 2002, 11, 433.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2019-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH