Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
OPAKOWANIE
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Badania i rozwój: Charakterystyka folii i powłok jadalnych
10.15199/42.2018.4.1
Klaudia Kałwa
nr katalogowy: 113141
10.15199/42.2018.4.1
Characteristics of films and edible coatings.Streszczenie: Folie i powłoki jadalne są nowoczesnym sposobem zabezpieczenia produktu i tym samym przedłużenia jego jakości. Stanowią doskonałą alternatywę zastępującą opakowania, które w większości wytwarzane są z tworzyw sztucznych trudnych do recyklingu. Wzrost zainteresowania nowymi metodami tworzenia opakowań jest uwarunkowany coraz częściej pojawiającym się problemem związanym z utylizowaniem. Tworzywa sztuczne takie jak polietylen, polichlorek winylu po okresie użytkowania nie ulegają łatwo degradacji chemicznej i mikrobiologicznej, tym samym przyczyniając się do zalegania dużej ilości odpadów na wysypiskach śmieci [9, 27]. W ostatnich latach pogłębiający się rozwój branży owocowo-warzywnej sprawił, że producenci zaczęli interesować się stosowaniem takich opakowań, które nie będą pełnić już tylko funkcji ochronnej, ale także sprawią, że ich produkty będą odznaczać się jak najdłuższą świeżością oraz zapobiegać wystąpieniu niekorzystnych zmian podczas okresu przechowywania i dystrybucji. Jednym z głównych czynników determinujących taką zmianę jest zmieniający się udział poszczególnych kanałów dystrybucji w sprzedaży świeżych owoców i warzyw. Kierunki zmian podyktowane są tutaj coraz większym naciskiem na bezpieczeństwo żywności, wygodę konsumenta oraz ekonomikę sprzedaży [13, 25, 14]. Abstract: Edible coating films are a modern way of protecting the product and thus extending its quality. They are a great alternative replacing packaging, which are mostly made of plastics that are difficult to recycle. The increase in interest in new packaging methods is conditioned by an increasingly common problem related to utilization. Plastics such like polyethylene, polyvinyl chloride after their use are not easily degraded by chemical and microbiological, thus contribute to the retention of large amounts of waste in landfills. According to the chart below, the largest area of plastics application in E[...]
Bibliografia
[1] Appendini P., Hotchkiss J.H. 2002. "Review of antimicrobial food packaging". Innovative Food Science & Emerging Technologies 3(2): 113-126 [2] Basiak E., Galus S., Lenart A. 2012. "Filmy i powłoki skrobiowe do żywności." Technika, Technologia 66: 28-30 [3] Basiak E., Lenart A. 2013. "Powłoki skrobiowe stosowane w opakowalnictwie żywności." Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (86): 21-31 [4] Bodnar I., Alting A.C., Verschueren M. 2007. "Structural effects on the permeability on whey protein films in a aqueous environment." Food Hydrocolloids 21: 889-895 [5] Cutter C.N. 2006. "Opportunities for bio-based packaging technologies to improve the quality and safety of fresh and further processed muscle foods". Meat Science 74(1): 131-142 [6] Dewettinck K., Huyghebaert A. 1999. "Fluidized bed coating in food technology." Trends in Food Science and Technology 10: 163-168 [7] Galus S. 2012. "Powłoki jadalne do minimalnie przetworzonych owoców i warzyw." Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4: 28-30 [8] Galus S., Śliwiński M. 2014. "Filmy i powłoki ochronne do serów." Innowacyjne Mleczarstwo 2 (1): 13-17 [9] Gniewosz M., Synowiec A., Dyrda M. 2009. "Zastosowania opakowań jadalnych o aktywności przeciwdrobnoustrojowej w utrwalaniu żywności". Biotechnologia 4 (87): 40-53 [10] Gottfried K. i in. 2010. "Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych". Opakowanie 8: 26-35 [11] Hejduk A., Cąderek T., Grabowska B. 2008. "Internetowy system zapewnienia nowoczesnych opakowań w branży ogrodniczej."Opakowanie 9: 44-46 [12] Hershko V., Nussinovitch A. 1998. "The behavior of hydrocolloid coatings on vegetative materials". Biotechnology Progress 14: 756-65 [13] Jakowski S. 2006. "Pakowanie owoców i warzyw sprzedawanych na ogrodniczych rynkach hurtowych." Opakowanie 9: 16-18 [14] Jakubczyk E. 2007. "Nanotechnologia w technologii żywności". Przemysł Spożywczy 4: 16-22 [15] Kadzińska J., Galus S. 2014. "Lipidy w powlekaniu żywności." Przemysł Spożywczy 4 (68): 14-16 [16] Kokoszka S., Lenart A. 2007. "Wybrane właściwości fizyczne powłok jadalnych serwatkowych." Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (54): 319-326 [17] Nisperos-Carriedo M.O. 1994. “Edible films and coatings based on polysaccharides". In: Edible Coatings and Films to Improve Food Quality, ed. Krochta J.M., Baldwin E.A., Nisperos-Carriedo M.O. Lancaster PA: Technomic Publishing Company Inc., 1994, 305-330 [18] Nzikou J.M. i in. 2007. "Solanum nigrum L. Seeds as an Alternative Source of Edible Lipids and Nutriment in Congo Brazzaville".Journal of Applied Sciences 7 (8): 1107-1115 [19] Pająk P., Fortuna T., Przetyczek-Różnowska I. 2013. "Opakowania jadalne na bazie białek i polisacharydów - charakterystyka i zastosowanie." Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (87): 5-18 [20] Sebti I., Ham-Pichavant F., Coma V. 2002. “Edible bioactive fatty acid-cellulosic derivative composites used in food-packaging applications." Journal of Agricultural and Food Chemistry 50: 4290-4 [21] Skurtys O. i in. 2010. "Food hydrocolloid edible films and coatings." New York, Nova Science Publishers, Inc. [22] Sobral P.J.A i in., 2001. "Mechanical, water vapour barrier and thermal properties of gelatin based edible films." Food Hydrocolloids 15:423-432 [23] Sonneveld K. 2000. "What drives (food) packaging innovation?" Packaging Technology Food Science 13 (1): 29-35 [24] Sztuka K., Kołodziejska I. 2008. "Jadalne folie oraz powłoki powierzchniowe z polimerów naturalnych stosowane do opakowań żywności." Polimery 53 (10): 735-729 [25] Ucherek M. 2004. "Opakowalnictwo owoców i warzyw." Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3: 21-23 [26] Ulbin-Figlewicz N., Zimoch A., Jarmoluk A. 2013. "Plant extracts as components of edible antimicrobial protective coatings." Czech Journal of Food Science 31: 596-600 [27] Zhang DL., Quantick PC. 1997. “Effects of chitosan coating on enzymatic browning and decay during postharvest storage of litchi fruit." Postharvest Biology and Technology 12: 195-202
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113141 "Badania i rozwój: Charakt..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
OPAKOWANIE - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
19.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
OPAKOWANIE - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
234.00 zł
Do koszyka
OPAKOWANIE - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
OPAKOWANIE - papierowa prenumerata roczna
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
OPAKOWANIE - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
342.00 zł
Do koszyka
OPAKOWANIE - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
OPAKOWANIE - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
360.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH