Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 12
Białko przyszłości
Edible insects in the kitchen – a hazard or an alternative?
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 110903
Streszczenie
Z uwagi na wysoką wartość odżywczą, łatwą dostępność, łatwość hodowli i minimalnie negatywny wpływ na środowisko naturalne, owady jadalne stanowią ważną alternatywę dla tradycyjnych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (bydła, trzody chlewnej, drobiu i ryb). W artykule zaprezentowano podstawowe informacje o owadach jadalnych i przedstawiono najważniejsze argumenty skłaniające do konsumpcji owadów i przetworów z nich. Oprócz informacji o wartości odżywczej owadów, w opracowaniu scharakteryzowano najważniejsze zagrożenia mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne, związane z tą grupą środków spożywczych.
Abstract
In the context of high nutritive value, accessibility, simple rearing conditions and very low negative impact on natural environment, edible insects consist an important alternative for traditional foodstuffs of animal origin (cattle, pigs, poultry and fish). In article some basic information on edible insects and their products are presented as well as the major arguments for eating of insects and food products from insects. Besides an information on nutritive value of insects, in the paper the most important microbiological, chemical and physical hazards also are characterized in terms of that specific group of foods.
Słowa kluczowe
bezpieczeństwo żywności
owady jadalne
wartość odżywcza
zagrożenie bezpieczeństwa żywności.
Keywords
food safety
edible insects
nutritive value
food safety hazards.
Bibliografia
[1] Anon. 7 Countries Where Insects Mean a Great Meal. https://www.terminix. com/blog/whats-buzzing/7-countries-where-insects-mean-a-great-meal (dostęp: 14.10.2017). [2] Anon. The Future Of Edible Insects. US Regulations. https://thefutureofedibleinsects. com/us-regulations/ (dostęp: 13.10.2017). [3] Bell C.H. 2014. "Pest Management". W: Food Safety Management. A Practical Guide for the Food Industry (Ed. By Motarjemi Y. and Lelieveld H.), Academic Press, 799-820. [4] Bruun J. 2015. 9th Annual Austin Bug (Eating) Festival. http://www.bugsfeed. com/austin_bug_festival (dostęp: 14.10.2017). [5] CIEH, 2009. "Procedury ochrony przed szkodnikami w przemyśle spożywczym". Chartered Institute of Environmental Health, National Pest Advisory Panel. http://www.urbanpestsbook.com/downloads/CIEH_Food_Document_ Polish.pdf (dostęp: 15.10.2017). [6] Dzwolak W. 2009. "Smak ryzyka. Niebezpieczne potrawy". Przegląd Gastronomiczny, 11, 4. [7] Dzwolak W. 2016. "Niebezpieczne - gosari, ser roztoczowy i czerwiowy". Materiały VIII Edycji Studiów Podyplomowych "Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności", UWM, Olsztyn. [8] Dzwolak W. 2017. "Brak dostępu. Profilaktyka, jako element nadzoru nad szkodnikami w zakładzie gastronomicznym". Przegląd Gastronomiczny, 10, 3-5. [9] Dzwolak W. 2017. "Assessment of food allergen management in small food facilities". Food Control, 73, 323-331. 5 nauka www.przeglad-gastronomiczny.pl grudzień 2017 [10] EFSA. 2015. Risk profile related to production and consumption of insects as food and feed. EFSA Scientific Committee. EFSA Journal, EFSA-Q-2014-00578. doi:10.2903/j.efsa.2015.4257 [11] Gordon D.G. 2013. "The Eat-a-Bug Cookbook, Revised: 40 Ways to Cook Crickets, Grasshoppers, Ants, Water Bugs, Spiders, Centipedes, and Their Kin". http://davidgeorgegordon.com/ (dostęp: 12.10.2017). [12] Gordon D.G. 2013. "Eating Insects. Eating Insects as Food. Edible insects and bugs, insect breeding, most popular insects to eat, cooking ideas, restaurants and where to buy insects all covered". http://davidgeorgegordon. com/ (dostęp: 12.10.2017). [13] Kanae K., F. Aya. 2017. "Crispy, Crunchy, Crawly: Eating Bugs in Japan Your new sustainable, nutritious diet". https://www.tofugu.com/japan/eating-bugs/ (dostęp: 12.10.2017). [14] Mlcek J., O. Rop, M. Borkovcova, M. Bednarova. 2014. "A comprehensive look at the possibilities of edible insects as food in Europe - a review". Polish Journal of Food Nutrition Science, 64, 147-157. [15] Rumpold B.A., O.K. Schlüter. 2013. "Nutritional composition and safety aspects of edible insects". Molecular Nutrition and Food Research, 57(3), 802-823. [16] Scott-Dixon K. 2015. "Edible bugs and insects: Are these high protein critters the future of food?" http://www.precisionnutrition.com/eating-bugs (dostep: 09.10.2017). [17] Stork N.E., J. McBroom, C. Gely, A. J. Hamilton. 2015. "New approaches narrow global species estimates for beetles, insects, and terrestrial arthropods". Proceedings of the National Academy of Sciences, 112(24), 7519- 23. doi:10.1073/pnas.1502408112 [18] Wang D., S.W. Zhai, C.X. Zhang, Q. Zhang, H. Chena. 2007. "Nutrition value of the Chinese grasshopper Acrida cinerea (Thunberg) for broilers". Animal Feed Science and Technology, 135, 66-74. [19] Van Huis A., Van Itterbeeck J., H. Klunder, E. Mertens, A. Halloran, G. Muir, P. Vantomme. 2013. "Edible insects: Future prospects for food and feed security. FAO Forestry Paper 171". Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome. [20] Van Huis A., M. Dicke, Van Loon J.J.A. 2015. "Insects to feed the world". Journal of Insects as Food and Feed, 1, 3-5. [21] Vantomme P. 2015. "Way forward to bring insects in the human food chain". Journal of Insects as Food and Feed, 1, 121-129
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110903 "Białko przyszłości..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH