Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Microplastic Content in Aquatic Food
10.15199/65.2022.3.5
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
Streszczenie
Uniwersalność i powszechność zastosowania tworzyw sztucznych przez człowieka doprowadziła do zanieczyszczenia nimi całego środowiska naturalnego. W związku z tym mikrodrobiny plastiku są spożywane przez wiele gatunków dzikich zwierząt, w tym ryb i skorupiaków, a ponieważ zawierają w sobie związki chemiczne pochodzące z produkcji, istnieją obawy dotyczące szkodliwości chemicznej i fizycznej. Obawy dotyczą również bezpieczeństwa potencjalnego konsumenta. Pomimo usuwania przewodu pokarmowego ryb, drobiny plastiku mogą przedostawać się do jadalnych części. Biorąc pod uwagę najwyższe zgłoszone zawartości mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego oraz całkowite uwolnienie mikrodrobin można stwierdzić, że udział ten ma stosunkowo niewielki wpływ na narażenie człowieka, tj. PcB (< 0,006%), WWa (< 0,004%), oraz bisfenol a (< 2%). Choć nie ma jednoznacznych dowodów potwierdzających przekroczenie bezpiecznej dawki do spożycia, skażenie środowiska mikroplastikami jest niewątpliwie zagrożeniem dla środowiska i żywych stworzeń.
Abstract
The versatility and widespread of plastics use by humans has led to the contamination of the entire natural environment with them. As a result, microplastics are consumed by many species of wildlife, including fish and crustaceans, and because they contain chemicals from production, there are concerns regarding chemical and physical harm. Concerns also apply to the safety of the potential consumer. Despite removing the fish’s digestive tract, plastic particles can find their way into the edible parts. Considering the highest reported microplastic content in aquatic food and the total release of microplastics, it can be concluded that this share has a relatively small impact on human exposure PcB (<0.006%), Pah (<0.004%), and bisphenol a (<2%).although there is no clear evidence confirming that the safe dose for consumption has been exceeded, contamination of the environment with microplastics is undoubtedly a threat to the environment and living creatures.
Słowa kluczowe
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
Keywords
microplastic
toxicity
consumer safety
Bibliografia
[1] Baalkhuyur F.m., M.A. Qurban, P. Panickan, C.M. Duarte. 2020. „Microplastics in fishes of commercial and ecological importance from the Western arabian Gulf”. Marine Pollution Bulletin 152 : 110-120. DoI: 10.1016/j.marpolbul.2020.110920. [2] Chae Y.,Y.J. an. 2017.„Effects of micro- and nano plastics on aquatic ecosystems :current research trends and perspectives”. Marine Pollution Bulletin 124(2):6 24-632. DoI:10.1016/j.marpolbul.2017.01.070. [3] Cox K.D., G.A. Covernton, H.L. Davies, J.F. Dower, F. Juanes, S.E. Dudas. 2019. „Human consumption of microplastics”. Enviromental Science and Technology 53 (12) : 7068-7074. DoI: 10.1021/acs. est.9b01517. [4] Daniel D.B., P.m. Ashraf, S.N. Thomas. 2020. „Microplastics in the edible and inedible tissues of pelagic fishes sold for human consumption in Kerala, India”. Environmental Pollution 266 (2) : 115365. DoI: 10.1016/j. envpol.2020.115365. [5] Daniel D.B., P.M. Ashraf, S.N.Thomas, K.T.Thomson. 2021.„Microplastics in the edible tissues of shell fishes sold for human consumption”. Chemosphere 264 (2) : 128554. DoI: 10.1016/j.chemosphere.2020.128554. [6] Garciat. D.,A. L.Cardozo, B.A.Quirino, K.Y.Yofukuji, M.J.M.Ganassin, N.C.L. dos Santos, R.Fugi.2020.„Ingestion of microplastic by Fish of Different Feeding habits in Urbanized and Non-urbanized Streams in Southern Brazil”. Water, Air, & Soil Pollution 231 (434). DoI: 10.1007/s11270-020-04802-9. [7] Green D.S., B. Boots, N.e. o’connor, r. thompson. 2017. „microplastics affect the ecological functioning of an important biogenic habitat”. Environmental Science & Technology 51 (1) : 68-77. DoI: 10.1021/acs.est.6b04496. [8] GUS – Główny Urząd Statystyczny. 2020. Budżety gospodarstw domowych w 2019 r. [9] Guzzetti E., A. Sureda, S. Tejada, C. Faggio. 2018. „Microplastic in marine organism: environmental and toxicological effects”. Environmental Toxicology and Pharmacology 64 : 164-171. DoI: 10.1016/j.etap.2018.10.009. [10] Hantoro L., A.J.Löhr, F.G. Van Belleghem, B.Widianarko, A.M. Ragas.2019. „Microplastics in coastal areas and seafood: implications for food safety”. Food Additives & Contaminants 36 (5) : 674-711. DoI: 10.1080/19440049.2019.1585581. [11] Jovanović B. 2017. „Ingestion of microplastics by fish and its potential consequences from a physical perspective”. Integrated Environmental Assessment and Management 13 (3) : 510-515. DoI: 10.1002/ieam.1913 [12] Karbalaei S., P.Hanachi, T.R.. Walker, M.Cole. 2018.„Occurrence, sources, human health impacts and mitigation of microplastic pollution”. Environmental Science and Pollution Research 25: 36046-36063.DoI:10.1007/s11356-018-3508-7. [13] Kwon J-h., J-W. Kim, t.D. Pham, A. Tarafdar, S. Hong, S-h. Chun, S.h. Lee, D-Y. Kang, J-Y. Kim, S-B. Kim, J. Jung. 2020.„Microplastics in Food: A review on analytical methods and challenges”. International Journal of Environmental Research and Public Health 17 : 6710. DoI: 10.3390/ijerph17186710. [14] Lenz R., K.Enders, S.Beer,t. K.Sørensen, C.A.Stedmon. 2016.„Analysis of microplastic in the stomachs of herring and cod from the North Sea and Baltic Sea”. DTU Aqua. National Institute of Aquatic Resources. DoI:10.13140/rG.2.1.4246.6168. [15] Li J., C. Green, A. Reynolds, H. Shi, J.m. Rotchell. 2018. „Microplastics in mussels sampled from coastal waters and supermarkets in the United Kingdom”. Environmental Pollution 241 : 35-44. DoI: 10.1016/j.en-vpol.2018.05.038. [16] Lushera.,P. Hollman, J.Mendoza-Hill. 2017.„Microplastics in fisheries and aqua culture: status of knowledge on their occurrence and implications for aquatic organisms and food safety”. FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper 615. [17] Mahona.,R.Officer, R Nash, I.o’connor. 2020.„Epa research Programme 2014-2020 Scope, Fate, risks, and Impacts of microplastic Pollution in Irish Freshwater Systems (2014-hW-DS-2)”. EPA Final Report. [18] Myszograj M. 2020.„Microplastic in food and drinking water-environmental monitoring data”. Civil And Environmental Engineering Reports 30 (4) : 0201-0209. DoI: 10.2478/ceer-2020-0060. [19] Ory N.Ch., C.Gallardo, M.Lenz, M.Thiel.2018.„Capture, swallowing, and egestion of microplastics by a planktivorous juvenile fish”. Environmental Pollution 240 : 566-573. DoI: 10.1016/j.envpol.2018.04.093. [20] Smith M.,D.C.Love, Ch.M.Rochman, R.A. Neff.2018.„Microplastics in Seafood and the Implications for human health”. Food, Health, and the Environment 5 : 375-386. DoI: 10.1007/s40572-018-0206-z. [21] Su L., H.Deng, B .Li, Q.chen, V.Pettigrove, C.Wu, H.Shi. 2019.„The occurrence of microplastic in specific organs in commercially caught fishes from coast and estuary area of east China”. Journal of Hazardous Materials 365 : 716-724. DoI: 10.1016/j.jhazmat.2018.11.024.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-3 , nr katalogowy 136889
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH