Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 1
Optymalizacja metod hodowli grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych
Optimization of mycelium cultivation methods for selected species of edible mushrooms
10.15199/62.2023.1.4
Katarzyna Miśkiewicz
Dorota Gendaszewska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 141535
10.15199/62.2023.1.4
Streszczenie
Przeprowadzono ocenę wpływu wybranych warunków środowiskowych oraz rodzajów podłoży na wzrost grzybni grzybów jadalnych: Pleurotus ostreatus, Pleurotus salmoneo stramineus oraz Lentinula edodes. Grzyby uprawiano na ziarnie owsa i kukurydzy w trzech różnych wariantach: 1. w temp. 24±1°C przy braku dostępu światła, 2. w temp. 24±1°C przy oświetleniu w cyklu dobowym, 3. w temp. 18±1°C bez dostępu światła. Za najbardziej sprzyjający uprawie grzybów z rodzaju Pleurotus oraz Lentinula uznano wariant 1., a najlepszą strukturę grzybni otrzymano na substracie owsianym.
Abstract
Pleurotus ostreatus, Pleurotus salmoneo stramineus and Lentinula edodes were cultivated on oat and maize grains under different temp. and light conditions. The most favorable conditions for the cultivation of the mushrooms were found to be 24°C±1 without access to light, and the best structure of the mycelium was obtained on oat substrate.
Słowa kluczowe
metody hodowli grzybni
grzyby jadalne
optymalizacja metod hodowli
Keywords
mycelium cultivation methods
edible mushrooms
optimization of cultivation methods
Bibliografia
[1] T.M. Nguyen, S.L. Ranamukhaarachchi, Pakistan J. Biol. Sci. 2020, 23, nr 3, 223. [2] A. Sławińska, J. Kalbarczyk, Nauka Przyr. Tech. 2011, 5, nr 3, 16. [3] J. Augustín, G. Jaworska, A. Dandár, K. Cejpek, Żywność Nauka Tech. Jakość 2007, 14, nr 6 (55), 170. [4] M. Yamauchi, M. Sakamoto, M. Yamada, H. Hara, S.M. Taib, S. Rezania, M.F. Md Din, F.H.M. Hanafi, J. King Saud. Univ. Sci. 2019, 31, 490. [5] A.P.K. Marciniak-Łukasiak, A. Żbikowska, Kosmos Probl. Nauk Biol. 2017, 66, nr 3, 379. [6] G. Zervakis, A. Philippoussis, S. Ioannidou, P. Diamantopoulou, Folia Microbiol. 2001, 46, nr 3, 231. [7] L.A.J. Letti, F.M.D. Vıtola, G.V. de Melo Pereira, S.G. Karp, A.B.P. Medeiros, E.S.F. da Costa, L. Bissoqui, C.R. Soccol, [w:] Current developments in biotechnology and bioengineering (red. Ch.A. Larroche, C.R. Socco), Elsevier, 2018, 285. [8] M. Camassola, L.O. da Rosa, R. Calloni, T.A. Gaio, A.J.P. Dillon, Braz. J. Microbiol. 2013, 44, nr 1, 207. [9] C. Sanchez, Appl. Microbiol. Biotechnol. 2010, 85, 1321. [10] S.Puri, Bioscan 2012, 7, nr 1,9. [11] M.Nam, J.Y.Choi, M.-S.Kim, Biomolecules 2021,11,1654. [12] K.Chwaścińska, M.Wiąckiewicz, Acta Juvenum 2019,4,29. [13] M.A.Mahmud, M.Ohmasa, Pakistan J.Biol.Sci. 2008, 11, nr 3,342. [14] M. Siwulski, K. Drzewiecka, K. Sobieralski, Y. Chong, Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 2010, 9, nr 3, 45. [15] H. Aghajani, E. Bari, M. Bahmani, M. Humar, M.A.T. Ghanbary, D.D. Nicholas, E. Zahedian, Maderas-Cienc. Tecnol. 2018, 20, nr 4, 571. [16] V. Zăgrean, G. Neaţă , B. Stănciulescu, Bull. Univ. Agric. Sci. Vet. Med. Cluj-Napoca Horticulture 2017, 74, nr 1, 81. [17] N. Klomklung, S.C. Karunarathna, K.D. Hyde, E. Chukeatirote, Acta Biol. Szegediensis 2014, 58, nr 1, 39. [18] M.Siwulski, J.Lisiecka, K.Sobieralski, I.Sas-Golak, A.Jasińska, Postępy Nauk Roln. 2011, nr 4, 71. [19] K. Sobieralski, M. Siwulski, J. Lisiecka, I. Sas-Golak, A. Jasińska, M. Nowak-Sowińska, Kosmos Probl. Nauk Biol. 2012, 61, nr 4 (297), 647. [20] Q.Shen, P.Liu, X.Wang, D.J.Royse, Bioresour. Technol. 2008, 99, nr 17, 8212.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-1 , nr katalogowy 141535
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH