Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 9
Alternatywne źródła białka w produkcji żywności
Alternative Sources of Protein in Food Production
10.15199/65.2023.9.5
Beata Drużyńska
nr katalogowy: 145291
10.15199/65.2023.9.5
Streszczenie
Prawidłowe żywienie człowieka uzależnione jest od spożycia wielu składników odżywczych obecnych w diecie. Białko stanowi nieodłączną część tej diety. Może ono pochodzić z wielu źródeł i różnić się pod względem biodostępności czy profilu aminokwasowego. Najczęściej źródłem pełnowartościowego białka jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Współcześnie hodowla zwierząt generuje jednak wysokie koszty i jest szkodliwa dla środowiska. W obliczu stale rosnącej populacji światowej aktualnym wyzwaniem jest poszukiwanie białka ze źródeł spełniających aspekty żywieniowe, środowiskowe i społeczne. Najlepszymi alternatywami wydają się być białka jednokomórkowców, organizmów morskich orazowadów jadalnych. Białka te charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i wysoką strawnością. Obecnie głównymi problemami, które ograniczają wykorzystanie tych białek w żywności są wysokie koszty produkcji, bezpieczeństwo oraz brak akceptacji tego typu żywności ze strony konsumentów.
Abstract
Proper human nutrition depends on the intake of many nutrients present in the diet. Protein is an integral part of this diet. It can come from many sources and differ in terms of digestibility and amino acid profile. The most common source of protein is food of animal origin. Nowadays, livestock farming generates high costs and is harmful to the environment. In the face of a constantly growing world population, the current challenge is to search for protein from sources that meet nutritional, environmental and social aspects. The best alternatives seem to be proteins from unicellular organisms, marine organisms and edible insects. They are characterized by high nutritional value and high digestibility. Currently, the main problems that limit the use of these proteins in food are high production costs, safety and lack of acceptance of this type of food by consumers
Słowa kluczowe
białko
białka jednokomórkowców
owady jadalne
algi
Keywords
protein
unicellular proteins
edible insects
algae
Bibliografia
[1] Bito T., E. Okumura, M. Fujishima, F. Watanabe. 2020. „Potential of Chlorella as adietary supplement to promote human health”. Nutrients 12 (9) : 2524. DOI: 10.3390/nu12092524. [2] Bueschke M., B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, T. Kubiak. 2017. „Alternatywne źródła białka w żywieniu człowieka”. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego 17 (3) : 49-59. [3] Haoujar I., M. Haoujar, A.B. Altemimi, A. Essafi, F. Cacciola. 2022. „Nutritional, sustainable source of aqua feed and food from microalgae: a mini review”. International Aquatic Research 14 (3) : 157-167. DOI: 10.22034/IAR.2022.1962583.1297. [4] Hawkey K.J., C. Lopez-Viso, J.M. Brameld, T. Parr, A.M. Salter. 2021. „Insects: apotential source of protein and other nutrients for feed and food”. Annual Review of Animal Biosciences 9 : 333-354. DOI: 10.1146/ annurev-animal-021419-083930. [5] Hertzler S. R., J.C. Lieblein-Boff, M. Weiler, C. Allgeier. 2020. „Plant proteins: assessing their nutritional quality and effects on health and physical function”. Nutrients 12 (12) : 3704. DOI: 10.3390/ nu12123704. [6] Hoszek K. 2021. „Produkty z kryla antarktycznego Euphausia superba – zdrowie na talerzu czy zdrowy ekosystem?”. Tutoring Gedanensis 6 (1) : 46-57. DOI: 10.26881/tutg.2021.1.06. [7] Kim T.K., H.I. Yong, Y.B. Kim, H.W. Kim, Y.S. Choi. 2019. „Edible insects as aprotein source: A review of public perception, processing technology, and research trends”. Food Science of Animal Resources 39 (4) : 521. DOI: 10.5851/kosfa.2019.e53. [8] Kisielewska J., M. Dąbrowski, T. Bakuła. 2020. „Perspektywa wykorzystania białka zowadów jako alternatywnego składnika pasz”. Życie Weterynaryjne 95 (02) : 81-85. [9] Koyande A.K., K.W. Chew, K. Rambabu, Y. Tao, D.T. Chu, P.L. Show. 2019. „Microalgae: A potential alternative to health supplementation for humans”. Food Science and Human Wellness 8 (1) : 16-24. DOI: 10.1016/j.fshw.2019.03.001. [10] Kumar P., N. Sharma, S. Sharma, N. Mehta, A. K. Verma, S. Chemmalar, A.Q. Sazili. 2021. „In-vitro meat: apromising solution for sustainability of meat sector”. Journal of Animal Science and Technology 63 (4) : 693. DOI: 10.5187/jast.2021.e85. [11] Loveday S.M. 2019. „Food proteins: technological, nutritional, and sustainability attributes of traditional and emerging proteins”. Annual Review of Food Science and Technology 10 : 311-339. DOI: 10.1146/ annurev-food-032818-121128. [12] Mary S. 2019. „Hungry for free trade? Food trade and extreme hunger in developing countries”. Food Security 11(2) : 461-477. DOI: 10.1007/s12571-019-00908-z. [13] Mikulec A., M. Zborowski. 2022. „Problem głodu na świecie w świetle pandemii COVID-19”. Sztuka Leczenia 37 (2) : 65-70. DOI: 10.4467/18982026SZL.22.016.16675. [14] Mroczek J.R., M. Rudy, K. Mroczek. 2019. „Owady alternatywnym źródłem białka dla ludzi i zwierząt gospodarskich”. Aura 7 : 6-9. DOI: 10.15199/2.2019.7.1. [15] Mroczek K. 2020. „Alternatywne iegzotyczne źródła białka zwierzęcego w żywieniu człowieka w kontekście racjonalnego wykorzystania zasobów środowiska”. Polish Journal for Sustainable Development 24 (1) : 95-102. DOI: 10.15584/pjsd.2020.24.1.10. [16] Obaeda B.A. 2021. „Yeasts as asource of single cell protein production: A review”. Plant Archives 21(1) : 324-328. DOI: 10.51470/PLANTARCHIVES.2021.v21.S1.051. [17] Sharif M., M.H. Zafar, A.I. Aqib, M. Saeed, M.R. Farag, M. Alagawany. 2021. „Single cell protein: Sources, mechanism of production, nutritional value and its uses in aquaculture nutrition”. Aquaculture 531: 735885. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2020.735885. [18] Trotta T., C. Porro, A. Cianciulli, M.A. Panaro. 2022. „Beneficial effects of spirulina consumption on brain health”. Nutrients 14 (3) : 676. DOI: 10.3390/nu14030676. [19] Wiza P. 2019. „Charakterystyka owadów jadalnych jako alternatywnego źródła białka w ujęciu żywieniowym, środowiskowym oraz gospodarczym”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego (1) : 98-102. [20] www.fao.org/publications/sofi/2021/en/ [dostęp: 30.08.2023].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-9 , nr katalogowy 145291
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH