Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Skrobia ziemniaczana jako źródło cieczy wiążącej w granulacji materiałów sypkich
Bogdan Derbiszewski
Magdalena Orczykowska
nr katalogowy: 144536
10.15199/62.2023.8.12
skrobia ziemniaczana
granulacja
materiały sypkie
lepkość
potato starch
granulation
loose materials
viscosity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Skrobia ziemniaczana jako źródło cieczy wiążącej w granulacji materiałów sypkich
Bogdan Derbiszewski
Magdalena Orczykowska
nr katalogowy: 144536
10.15199/62.2023.8.12
skrobia ziemniaczana
granulacja
materiały sypkie
lepkość
potato starch
granulation
loose materials
viscosity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Skrobia ziemniaczana jako źródło cieczy wiążącej w granulacji materiałów sypkich
Bogdan Derbiszewski
Magdalena Orczykowska
nr katalogowy: 144536
10.15199/62.2023.8.12
skrobia ziemniaczana
granulacja
materiały sypkie
lepkość
potato starch
granulation
loose materials
viscosity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Use of the potato industry waste for anaerobic digestion. Zagospodarowanie odpadów z przemysłu ziemniaczanego w procesie fermentacji beztlenowej
Małgorzata Fugol
Józef Szlachta
nr katalogowy: 76891
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-1
Formation and elimination of foam in the technological process of potato starch production
Paweł Tomtas
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 118234
10.15199/65.2019.1.5
foam
starch
defoamer pump
piana
skrobia
pompa odpieniająca
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-1
Biodegradowalne materiały polimerowe
MARIA RAJKIEWICZ
AGNIESZKA MIKOŁAJSKA
nr katalogowy: 40853
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Evaluation of availability of extruded starch to adsorption cuprum, lead and zinc ions. Ocena przydatności ekstrudatów skrobiowych do adsorpcji jonów miedzi, ołowiu i cynku
Ewa Tomaszewska-Ciosk
Mirosław Anioł
Wioletta Drożdż
Hanna Boruczkowska
nr katalogowy: 76881
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Porównanie lepkości i procesu kleikowania wybranych skrobi naturalnych oraz skrobiowych mąk niechlebowych
Anita Demby
Iwona Konopka
nr katalogowy: 123782
skrobia
mąki niechlebowe
kleikowanie
żel
amylograf
starch
starch flours
gelatinization
gel
amylograph
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Porównawcza charakterystyka właściwości sorpcyjnych popularnych rodzajów skrobi z zastosowaniem modelu BET w rozwinięciu analitycznym i numerycznym
Aneta Ocieczek
Dominika Mesinge
nr katalogowy: 126282
10.15199/62.2020.5.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Applicability of extruded starch for the adsorption of metal ions Ocena przydatności ekstrudatów na bazie skrobi ziemniaczanej do adsorpcji jonów metali
Ewa Tomaszewska-Ciosk*
Ewa Zdybel
Marzena Styczyńska
Wiolett a Drożdż
Hanna Boruczkowska
Tomasz Boruczkowski
nr katalogowy: 83707
10.12916/przemchem.2014.575
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Właściwości reologiczne zaczynów cementowych zawierających skrobię poddaną działaniu wysokiej temperatury podczas suszenia konwekcyjnego lub mikrofalowego
Anna Smoczkiewicz-Wojciechowska
Marta Sybis
Emilia Konował
nr katalogowy: 130372
10.15199/62.2021.2.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Właściwości reologiczne zaczynów cementowych zawierających skrobię poddaną działaniu wysokiej temperatury podczas suszenia konwekcyjnego lub mikrofalowego
Anna Smoczkiewicz-Wojciechowska
Marta Sybis
Emilia Konował
nr katalogowy: 130372
10.15199/62.2021.2.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Effect of the surface structure of thermoplastic starch pellets on the kinetics of water vapor adsorption Wpływ struktury powierzchni granulatu skrobi termoplastycznej na kinetykę adsorpcji pary wodnej
Siemowit Muszyński
Michał Świetlicki
Tomasz Oniszczuk
Anita Kwaśniewska
Izabela Świetlicka
Marta Arczewska
Anna Oniszczuk
Grzegorz Bartnik
Krzysztof Kornarzyński
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 97916
10.15199/62.2016.4.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Effect of additives on strength characteristics of a biodegradable starch film Wpływ dodatków na charakterystyki wytrzymałościowe biodegradowalnej foli skrobiowej
Krzysztof Gołacki
Zbigniew Stropek
Paweł Kołodziej
Bożena Gładyszewska
Michał Zaremba
Andrzej Rejak
nr katalogowy: 84185
10.12916/przemchem.2014.728
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Wpływ nawilżania roztworem skrobi ziemniaczanej na mechanizmy granulacji talerzowej
Andrzej Obraniak
nr katalogowy: 110751
10.15199/62.2017.11.23
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-4
Ziemniaczana wygoda
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 104981
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Wpływ dodatku środka spieniającego na właściwości pianek skrobiowych
Maciej Combrzyński
Arkadiusz Matysiak
Agnieszka Wójtowicz
Tomasz Oniszczuk
Karol Kupryaniuk
Katarzyna Żelizko
Maciej Kuboń
Jakub Mazurkiewicz
Marcin Mitrus
nr katalogowy: 113849
10.15199/62.2018.5.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Porównanie metod pomiaru wytrzymałości mechanicznej peletów z biomasy
Jarosław Markowski
nr katalogowy: 137684
10.15199/62.2022.5.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Porównanie metod pomiaru wytrzymałości mechanicznej peletów z biomasy
Jarosław Markowski
nr katalogowy: 137684
10.15199/62.2022.5.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Porównanie metod pomiaru wytrzymałości mechanicznej peletów z biomasy
Jarosław Markowski
nr katalogowy: 137684
10.15199/62.2022.5.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Porównanie metod pomiaru wytrzymałości mechanicznej peletów z biomasy
Jarosław Markowski
nr katalogowy: 137684
10.15199/62.2022.5.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Porównanie metod pomiaru wytrzymałości mechanicznej peletów z biomasy
Jarosław Markowski
nr katalogowy: 137684
10.15199/62.2022.5.4
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-10
Uniwersalne dodatki
nr katalogowy: 116446
ziemniaki
frytki
placki
kluski
półprodukty ziemniaczane
żywność wygodna
potrawy
potatoes
chips
pancakes
noodles
potato semi-finished products
convenience food
dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia litewska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 140919
kuchnia regionalna
kuchnia litewska
charakterystyka
regional cuisine
Lithuanian cuisine
characteristic
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia litewska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 140919
kuchnia regionalna
kuchnia litewska
charakterystyka
regional cuisine
Lithuanian cuisine
characteristic
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
The effect of storage duration and UV-C stimulation of potato tubers, and soaking of potato strips in water on the density of intermediates of French fries production
Zygmunt SOBOL
Tomasz JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 124215
10.15199/48.2020.01.55
UV-C
density
potato strips
French fries.
UV-C
gęstość
słupki ziemniaczane
frytki
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-1
Mąki funkcjonalne nowa oferta National Starch Food Innovation
nr katalogowy: 32538
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-8
Otrzymywanie i właściwości fizykochemiczne skrobi utlenionej nadtlenkiem wodoru
Janusz Kapuśniak
Krzysztof Bajer
Sylwia Ptak
Przemysław Siemion
nr katalogowy: 70082
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2004-10
National Starch & Chemical otworzył nową fabrykę klejów w Pilawie
nr katalogowy: 4671
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-8
National Starch Food Innovation. Skrobia Hi-maize
nr katalogowy: 12749
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-9
Wyznaczanie średniej szybkości ścinania w mieszalniku dla zakresu mieszania laminarnego
Czesław Kuncewicz
Michał Niedzielski
Jacek Stelmach
nr katalogowy: 62261
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Chromatograficzna analiza produktów fermentacji opornych dekstryn
Katarzyna Śliżewska
Renata Barczyńska
Kamila Jochym
Janusz Kapuśniak
nr katalogowy: 59919
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Optimization of flow indices by response surface methodology in high-energy mixing of powders Optymalizacja parametrów sypkości metodą powierzchni odpowiedzi w procesie wysokoenergetycznego mieszania materiałów proszkowych
Karolina Leś
Sylwia Kozdra
Ireneusz Opaliński
nr katalogowy: 104035
10.15199/62.2017.2.40
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
The evaluation of sorption properties of thermoplastic starch pellets Ocena właściwości sorpcyjnych granulatów skrobi termoplastycznej
Tomasz Oniszczuk
Siemowit Muszyński
Anita Kwaśniewska
nr katalogowy: 94450
10.15199/62.2015.10.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-10
Wpływ wilgoci na zachowanie się materiałów sypkich. Część I. Przemiany strukturalne i wytrzymałościowe
Ireneusz Opaliński
Marcin Olechowski
Marcin Chutkowski
nr katalogowy: 63081
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-11
Some properties of starchy films with poly(vinyl alcohol) and linen oil addition. Wybrane właściwości folii skrobiowych z dodatkiem poli(alkoholu winylowego) i oleju lnianego
Andrzej Rejak
Agnieszka Wójtowicz
Tomasz Oniszczuk
nr katalogowy: 80453
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-8
Wpływ zaklejania kombinowanego na właściwości papieru
Jacek Czechowski
Ewa Drzewińska
nr katalogowy: 53323
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Wpływ stymulacji sadzeniaków (Solanum tuberosum L.) w polu magnetycznym na wybrane parametry wegetacji roślin ziemniaka
Tomasz JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 124196
10.15199/48.2020.01.36
stimulation
magnetic field
seed
potato
plant
vegetation.
stymulacja
pole magnetyczne
sadzeniak
ziemniak
roślina
wegetacja.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-2
Skrobia żytnia - budowa, właściwości i metody badań
Sylwia Stępniewska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 113063
skrobia
amyloza
amylopektyna
właściwości skrobi
retrogradacja
DSC
starch
amylose
amylopectin
starch properties
retrogradation
DSC
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
The effect of pencycuron on health of potato tubers Wpływ pencykuronu na zdrowotność bulw ziemniaka
Ewa Moszczyńska
Maria Pytlarz-Kozicka
nr katalogowy: 104020
10.15199/62.2017.2.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of static mixer on the properties of HDPE/modified starch biocomposites Wpływ zastosowania mieszadła statycznego na właściwości biokompozytów PEHD/skrobia modyfikowana
Jerzy Korol
nr katalogowy: 83680
10.12916/przemchem.2014.457
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-2
Plasticizers for production of thermoplastic starch Plastyfikatory do wytwarzania skrobi termoplastycznej
Magdalena Kozioł
Dorota Kołodyńska
Andrzej Łodyga
Zbigniew Hubicki
nr katalogowy: 96635
10.15199/62.2016.2.18
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-2
Niestabilność reologiczna węglanowych mieszanek powlekających zawierających skrobię modyfikowaną
Anna Stanisławska
Artur Gapiński
nr katalogowy: 142029
10.15199/54.2023.2.1
lepkość
naprężenie ścinające
czas ścinania
niestabilność reologiczna cieczy
skrobia modyfikowana
mieszanka powlekająca
powlekanie
viscosity
shear stress
shear time
rheo-instability
time-dependent rheology of liquids
modified starch
coating colors
coating
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-2
Niestabilność reologiczna węglanowych mieszanek powlekających zawierających skrobię modyfikowaną
Anna Stanisławska
Artur Gapiński
nr katalogowy: 142029
10.15199/54.2023.2.1
lepkość
naprężenie ścinające
czas ścinania
niestabilność reologiczna cieczy
skrobia modyfikowana
mieszanka powlekająca
powlekanie
viscosity
shear stress
shear time
rheo-instability
time-dependent rheology of liquids
modified starch
coating colors
coating
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Właściwości fermentacyjne mąk, jako element wartości wypiekowej
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 101315
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-8
Power level impact of radio signals on the effectiveness of transmission protocol with the usage of the "Hot-Potato" protocol in WSN networks
Łukasz Zabłudowski
Zdzisław Drzycimski
Piotr Kiedrowski
nr katalogowy: 78832
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Content of copper and zinc in the tuber potato raw materials and products of various origin Zawartość miedzi i cynku w surowcu i produktach ziemniaczanych różnego pochodzenia
Zbigniew Dobrzański
Andrzej Wiliczkiewicz
Ryszard Barej
Henryk Różański
Henryk Górecki
Sebastian Opaliński
nr katalogowy: 97912
10.15199/62.2016.4.27
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2004-3
Błyskawiczna jakość
nr katalogowy: 4060
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Addition of bark in the production of the starch-based composites Dodatek kory w produkcji biokompozytów skrobiowych
Tomasz Oniszczuk
Marcin Mitrus
Agnieszka Wójtowicz
Leszek Mościcki
nr katalogowy: 94449
10.15199/62.2015.10.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Modification of starch with succinic acid residues Modyfikacja skrobi resztami kwasu bursztynowego
Ewa Zdybel
Ewa Tomaszewska-Ciosk
nr katalogowy: 92492
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczną mąki pszennej
Anna Szafr ańska
nr katalogowy: 109908
jakość mąki
precyzja metody
stopień uszkodzenia skrobi
wymagania jakościowe
flour quality
precision of the method
starch damage
quality requirements
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-9
Pseudozboża w żywności bezglutenowej
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Elżbieta Dłużewska
nr katalogowy: 116123
10.15199/65.2018.9.8
pseudozboża
dieta bezglutenowa
celiakia
pseudocereals
gluten free diet
coeliac disease
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Industrial cationic starch as a flocculant in technology of water clarification. Przemysłowa skrobia kationowa jako flokulant w technologii oczyszczania wody
Dorota Ziółkowska
Alexander Shyichuk
Agnieszka Organiściak
nr katalogowy: 79873
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Ciemnienie bulw ziemniaka możliwości jego ograniczania
Elżbieta Wszelaczyńska
Jarosław Pobereżny
Katarzyna Gościnna
Jarosław Chmielewski
Sylwia Łaba
nr katalogowy: 110550
10.15199/65.2017.11.6
biostymulator
kwasy organiczne
ciemnienie
odmiany ziemniaka
przechowywanie
biostimulant
organic acids
discoloration potential
potato cultivars
storage
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Utilization of distillery wastes by anaerobic digestion. Zagospodarowanie odpadów z przemysłu gorzelniczego w procesach fermentacji beztlenowej
Józef Szlachta
Małgorzata Fugol
Hubert Prask
nr katalogowy: 77828
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Effect of jet-milling on structure and physico-chemical properties of high-amylose maize starch Wpływ mielenia strumieniowego na strukturę i fizyczno-chemiczne właściwości skrobi kukurydzianej o dużej zawartości amylozy
Lidong Wanga
Tingting Liu
Fang Cou
Zhigang Xiaoa
Longkui Cao
nr katalogowy: 105743
10.15199/62.2017.5.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Preparation and properties of products of oxidation of wheat starch Otrzymywanie i właściwości produktów utleniania skrobi pszennej
Magdalena Roczkowska
Janusz Kapuśniak
Przemysław Siemion
nr katalogowy: 84182
10.12916/przemchem.2014.713
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Effect of poly(vinyl alcohol) and keratin on some mechanical properties of biodegradable thermoplastic starch films Wpływ poli(alkoholu winylowego) i keratyny na wybrane właściwości mechaniczne folii z biodegradowalnej termoplastycznej skrobi
Dariusz Chocyk
Grzegorz Gładyszewski
Bożena Gładyszewska
Anna Ciupak
Leszek Mościcki
Andrzej Rejak
nr katalogowy: 82932
10.12916/przemchem.2014.360
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Preparation and properties of corn starch oxidation products Otrzymywanie i właściwości produktów utleniania skrobi kukurydzianej
Magdalena Roczkowska
Janusz Kapuśniak
Przemysław Siemion
nr katalogowy: 88696
10.12916/przemchem.2014.2226
CHŁODNICTWO 2014-9-10
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na przemiany skrobi i teksturę chleba pszennego
IZABELLA KWAŚNIEWSKA-KAROLAK
LUCJAN KRALA
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
EWELINA BRZOZOWSKA
nr katalogowy: 87502
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of sweet water on some mechanical properties of biodegradable thermoplastic starch films. Wpływ wody słodkiej na wybrane właściwości mechaniczne folii z biodegradowalnej termoplastycznej skrobi
Bożena Gładyszewska
Tomasz Oniszczuk
Anna Ciupak
Dariusz Chocyk
Leszek Mościcki
Andrzej Rejak
Grzegorz Gładyszewski
nr katalogowy: 78595
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-2
Effect of cellulose fibers on thermal strength of thermoplastic starch. Wpływ dodatku włókien celulozowych na wytrzymałość termiczną skrobi termoplastycznej
Tomasz Oniszczuk
Ryszard Pilawka
nr katalogowy: 74918
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-7
Biodegradowalne kompozycje polimerowe na podstawie poli(alkoholu winylowego) i skrobi
ANNA ŻMIHORSKA-GOTFRYD
nr katalogowy: 52915
CHŁODNICTWO 2015-6
Właściwości bułek pszennych chłodzonych i głęboko mrożonych pakowanych w modyfikowanej atmosferze
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 92142
10.15199/8.2015.6.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. V. Oddziaływanie na mikroorganizmy i właściwości barierowe
Agata Święciło
Anita Kwaśniewska
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 108314
10.15199/62.2017.7.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Wpływ dodatku wycierki ziemniaczanej na proces zagęszczania mieszanek perzu
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut*
Sławomir Obidziński
nr katalogowy: 113861
10.15199/62.2018.5.16
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-3
Wpływ lepkości klejów skrobiowych na jakość tektury falistej
Svitlana Havenko
Natalia Golovatska
Orest Hevus
nr katalogowy: 66804
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-2
Co nowego w świecie aromatów i dodatków do żywności - styczeń 2008 r.
nr katalogowy: 33419
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-7-8
Deklaracja czystości produktu na etykiecie dzięki skrobi Novation
nr katalogowy: 53790
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zastosowanie granulatu skrobi termoplastycznej napełnianej wollastonitem i bentonitem do sorpcji metali ciężkich z roztworów wodnych
Hussein B. Khudhur
Siemowit Muszyński
Sylwia Szymańczyk
Agnieszka Chałabis-Mazurek
Anita Kwaśniewska
Tomasz Oniszczuk
Natalia Kowal
Marta Ejtel
Jose Luis Valverde Piedra
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 110736
10.15199/62.2017.11.8
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Akryloamid w produktach ziemniaczanych i zbożowych
Ewa Sicińska
nr katalogowy: 44005
OPAKOWANIE 2017-9
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ substancji ochronnych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 4-tygodniowym przechowywaniu w 25°C - część 1.
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Katarzyna Sobecka
Alicja Fedorowicz
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 109699
10.15199/42.2017.9.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Sorghum grain as raw material for bioethanol production Ziarno sorgo jako surowiec do produkcji bioetanolu
Joanna Chmielewska
Ewelina Dziuba
Barbara Foszczyńska
Józef Sowiński
nr katalogowy: 86109
10.12916/przemchem.2014.1390
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Właściwości mechaniczne skrobi termoplastycznej napełnionej węglanem wapnia
Mariusz Fabijański
Jacek Garbarski
nr katalogowy: 144534
10.15199/62.2023.8.10
TPS
skrobia termoplastyczna
węglan wapnia
właściwości mechaniczne
thermoplastic starch
calcium carbonate
mechanical properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Właściwości mechaniczne skrobi termoplastycznej napełnionej węglanem wapnia
Mariusz Fabijański
Jacek Garbarski
nr katalogowy: 144534
10.15199/62.2023.8.10
TPS
skrobia termoplastyczna
węglan wapnia
właściwości mechaniczne
thermoplastic starch
calcium carbonate
mechanical properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-3
Wytrzymałość skrobi termoplastycznej napełnionej węglanem wapnia
Jacek Garbarski
Mariusz Fabijański
nr katalogowy: 147833
10.15199/62.2024.3.12
skrobia termoplastyczna
węglan wapnia
wytrzymałość materiału
thermoplastic starch
calcium carbonate
strength of the material
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-3
Wytrzymałość skrobi termoplastycznej napełnionej węglanem wapnia
Jacek Garbarski
Mariusz Fabijański
nr katalogowy: 147833
10.15199/62.2024.3.12
skrobia termoplastyczna
węglan wapnia
wytrzymałość materiału
thermoplastic starch
calcium carbonate
strength of the material
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-8
Produkty prozdrowotne zawierające bioaktywne składniki soku z ziemniaka
Grażyna Lewandowicz
Przemysław Kowalczewski
Magdalena Człapka-Matyasik
Małgorzata Korsar
Jan Jeszka
nr katalogowy: 108788
10.15199/65.2017.8.8
sok z ziemniaka
stany zapalne przewodu pokarmowego
żywność funkcjonalna
potato juice
inflammatory of gastrointestinal tract
functional food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Mieszaniny polimerów naturalnych i syntetycznych jako materiały degradowalne. Cz. I. Mieszaniny ze skrobią
Elżbieta Getner
Ryszard Steller
nr katalogowy: 73272
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 141061
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Wpływ sposobu wytwarzania octanu skrobiowego na jego amylolizę
Tomasz Zięba
Antoni Szumny
Małgorzata Kapelko
nr katalogowy: 58225
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-1
Żywność gotowa na czas kryzysu
nr katalogowy: 49527
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Wollastonite-filled and arabic gum-modified starch films. Part 4**. Surface nanostructure Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. IV**. Nanostruktura powierzchni
Izabela Świetlicka
Siemowit Muszyński
Anita Kwaśniewska
Michał Świetlicki
Krzysztof Gołacki
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 105744
10.15199/62.2017.5.32
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Aging of biodegradable thermoplastic starch film under UV-irradiation Starzenie biodegradowalnej folii ze skrobi termoplastycznej pod wpływem promieniowania UV
Siemowit Muszyński
Anita Kwaśniewska
Tomasz Oniszczuk
Mariusz Szymanek
Agnieszka Tomczyk
Agnieszka Leus
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 105267
10.15199/62.2017.4.32
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Wollastonite-filled and Arabic gum-modified starch films. Part 3**. Optical properties Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. III**. Właściwości optyczne
Marta Arczewska
Siemowit Muszyński
Anita Kwaśniewska
Natalia Kowal
Mariusz Gagoś
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 104676
10.15199/62.2017.3.41
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Effect of poly(vinyl alcohol) and keratin on stress relaxation course in thermoplastic starch Wpływ poli(alkoholu winylowego) i keratyny na przebieg relaksacji naprężeń w termoplastycznej skrobi
Zbigniew Stropek
Krzysztof Gołacki
Paweł Kołodziej
Bożena Gładyszewska
Waldemar Samociuk
Andrzej Rejak
nr katalogowy: 82933
10.12916/przemchem.2014.364
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Nitrogen content in humic fractions in composts produced after addition of polyethylene and corn starch-containing waste materials Zawartość azotu we frakcjach związków humusowych kompostów wytworzonych z udziałem materiałów zawierających polietylen i skrobię kukurydzianą
Monika Mierzwa-Hersztek
Krzysztof Gondek
Michał Kopeć
nr katalogowy: 82924
10.12916/przemchem.2014.321
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Studies on thermoplastic starch film properties under impact load conditions Badania właściwości folii ze skrobi termoplastycznej w warunkach obciążeń udarowych
Paweł Kołodziej
Krzysztof Gołacki
Zbigniew Stropek*
Marek Boryga
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 86105
10.12916/przemchem.2014.1375
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of powdered pine bark on thermal resistance of thermoplastic starch. Wpływ dodatku mielonej kory sosnowej na wytrzymałość termiczną skrobi termoplastycznej
Tomasz Oniszczuk
Ryszard Pilawka
Anna Oniszczuk
nr katalogowy: 78602
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-12
Sorpcja Cu2+ i Fe3+ na szczepionych kopolimerach skrobi z reaktywnego wytłaczania
BEATA SCHMIDT
TADEUSZ SPYCHAJ
nr katalogowy: 56281
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Wollastonite-filled and arabic gum-modified starch films. Part 2. Adhesion properties Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. II. Właściwości adhezyjne
Siemowit Muszyński
Anita Kwaśniewska
Stanisław Mleko
Marta Tomczyńska-Mleko
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 102399
10.15199/62.2016.11.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Wollastonite-filled and arabic gum-modified starch films. Part 1. Mechanical and structural properties Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. I. Właściwości mechaniczne i strukturalne
Anita Kwaśniewska
Siemowit Muszyński
Jarosław Tatarczak
Grzegorz Gładyszewski
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 102398
10.15199/62.2016.11.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Wyznaczanie energii aktywacji oraz optymalnej temperatury dla reakcji hydrolizy skrobi katalizowanej przez ?-amylazę z Bacillus licheniformis
Justyna Miłek
nr katalogowy: 126672
10.15199/62.2020.6.9
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Wartość technologiczna ziarna kukurydzy z krajowych zbiorów 2022 roku
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 142593
kukurydza
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
corn
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Wartość technologiczna ziarna kukurydzy z krajowych zbiorów 2022 roku
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 142593
kukurydza
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
corn
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Wartość technologiczna ziarna kukurydzy z krajowych zbiorów 2022 roku
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 142593
kukurydza
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
corn
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Wartość technologiczna ziarna kukurydzy z krajowych zbiorów 2022 roku
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 142593
kukurydza
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
corn
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Modyfikacja elektrody glassy carbon kompozytem na bazie nanocząstek koloidalnego srebra stabilizowanych pochodnymi sieciowanymi skrobi dla potrzeb woltamperometrycznego oznaczania talu
Anna Modrzejewska-Sikorska
Emilia Konował
Klaudia Kosińska
Bożena Karbowska
nr katalogowy: 144973
10.15199/62.2023.9.6
tal
anodowa woltamperometria impulsowa różnicowa
skrobia sieciowana
nanocząstki srebra
thallium
differential pulse anodic stripping voltammetry
cross-linked starch
silver nanoparticles
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
NOWE PRODUKTY: Z CZYSTĄ ETYKIETĄ, BLIŻEJ NATURY
nr katalogowy: 121988
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Modyfikacja elektrody glassy carbon kompozytem na bazie nanocząstek koloidalnego srebra stabilizowanych pochodnymi sieciowanymi skrobi dla potrzeb woltamperometrycznego oznaczania talu
Anna Modrzejewska-Sikorska
Emilia Konował
Klaudia Kosińska
Bożena Karbowska
nr katalogowy: 144973
10.15199/62.2023.9.6
tal
anodowa woltamperometria impulsowa różnicowa
skrobia sieciowana
nanocząstki srebra
thallium
differential pulse anodic stripping voltammetry
cross-linked starch
silver nanoparticles
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Cechy technologiczne żyta na przestrzeni lat
Grażyna Podolska
nr katalogowy: 109907
żyto
odmiany
wartość technologiczna
lata
rye
cultivars
technological quality
years.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Badania nad wykorzystaniem biomasy skrobiowej jako źródła węgla w procesie fermentacji D-mleczanowej
Alicja Michalczyk
Anna Cieniecka-Rosłonkiewicz
Sylwia Gar baczewska
Bolesław Morytz
Arkadiusz Białek
nr katalogowy: 124469
10.15199/62.2020.1.13
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-10
Kemira KemReviveTM Innowacyjna koncepcja odzyskiwania skrobi z włókien pochodzących z recyklingu
JUHA RINTALA
nr katalogowy: 110230
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-9
Jasne odmiany hybrydowe żyta zawierają więcej białka i mniej pentozanów, dzięki czemu mogą być lepiej wykorzystane na cele paszowe
nr katalogowy: 62042
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-3
Wytrzymałość mieszaniny skrobia termoplastyczna/polilaktyd
Jacek Garbarski
Mariusz Fabijański
nr katalogowy: 147826
10.15199/62.2024.3.5
TPS
PLA
mieszaniny polimerów
wytrzymałość
odkształcalność
moduł Younga
TPS
PLA
polymer mixtures
strength
deformability
Young’s modulus
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-3
Wytrzymałość mieszaniny skrobia termoplastyczna/polilaktyd
Jacek Garbarski
Mariusz Fabijański
nr katalogowy: 147826
10.15199/62.2024.3.5
TPS
PLA
mieszaniny polimerów
wytrzymałość
odkształcalność
moduł Younga
TPS
PLA
polymer mixtures
strength
deformability
Young’s modulus
OPAKOWANIE 2022-2
BW Papersystems: pełna gama rozwiązań dla branży tektury falistej
nr katalogowy: 136509
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia niemiecka
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 140254
kuchnie regionalne
kuchnia niemiecka
charakterystyka
regional cuisine
German cuisine
characteristic
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia niemiecka
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 140254
kuchnie regionalne
kuchnia niemiecka
charakterystyka
regional cuisine
German cuisine
characteristic
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Właściwości fizyczne mieszaniny polilaktyd/skrobia termoplastyczna
Mariusz Fabijański
Jacek Garbarski
nr katalogowy: 144981
10.15199/62.2023.9.14
PLA
TPS
mieszaniny polimerów
właściwości mechaniczne
nasiąkliwość
PLA
TPS
polymer blends
mechanical properties
water absorption
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Właściwości fizyczne mieszaniny polilaktyd/skrobia termoplastyczna
Mariusz Fabijański
Jacek Garbarski
nr katalogowy: 144981
10.15199/62.2023.9.14
PLA
TPS
mieszaniny polimerów
właściwości mechaniczne
nasiąkliwość
PLA
TPS
polymer blends
mechanical properties
water absorption
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Effect of enzymatic hydrolysis conditions of ligno-cellulosic raw materials on the glucose yield Wpływ warunków enzymatycznej hydrolizy surowców lignino-celulozowych na wydajność uzyskiwanej glukozy
Joanna Kawa-Rygielska
Grzegorz Wcisło
Witold Pietrzak
nr katalogowy: 87208
10.12916/przemchem.2014.1739
OPAKOWANIE 2022-2
BW Papersystems: pełna gama rozwiązań dla branży tektury falistej
nr katalogowy: 136509
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-8
Oporna skrobia w produktach piekarskich
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 61303
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-2
APPLICATION POSSIBILITIES AND PROPERTIES OF PLASTIC MIXTURES BASED ON BIODEGRADABLE POLYMERS
Jacek GARBARSKI
Mariusz FABIJAŃSKI
nr katalogowy: 149244
10.15199/180.2024.2.1
biodegradable polymers
polylactide
thermoplastic starch
mechanical properties
polimery biodegradowalne
polilaktyd
skrobia termoplastyczna
właściwości mechaniczne
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-2
APPLICATION POSSIBILITIES AND PROPERTIES OF PLASTIC MIXTURES BASED ON BIODEGRADABLE POLYMERS
Jacek GARBARSKI
Mariusz FABIJAŃSKI
nr katalogowy: 149244
10.15199/180.2024.2.1
biodegradable polymers
polylactide
thermoplastic starch
mechanical properties
polimery biodegradowalne
polilaktyd
skrobia termoplastyczna
właściwości mechaniczne
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-2
APPLICATION POSSIBILITIES AND PROPERTIES OF PLASTIC MIXTURES BASED ON BIODEGRADABLE POLYMERS
Jacek GARBARSKI
Mariusz FABIJAŃSKI
nr katalogowy: 149244
10.15199/180.2024.2.1
biodegradable polymers
polylactide
thermoplastic starch
mechanical properties
polimery biodegradowalne
polilaktyd
skrobia termoplastyczna
właściwości mechaniczne
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-2
APPLICATION POSSIBILITIES AND PROPERTIES OF PLASTIC MIXTURES BASED ON BIODEGRADABLE POLYMERS
Jacek GARBARSKI
Mariusz FABIJAŃSKI
nr katalogowy: 149244
10.15199/180.2024.2.1
biodegradable polymers
polylactide
thermoplastic starch
mechanical properties
polimery biodegradowalne
polilaktyd
skrobia termoplastyczna
właściwości mechaniczne
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-9
Oczyszczanie zużytego oleju smażalniczego przez adsorpcję na węglu aktywnym o zróżnicowanym charakterze powierzchni
BRONISŁAW BUCZEK
WOJCIECH CHWIAŁKOWSKI
nr katalogowy: 54188
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Studies on efficiency of the insect sex pheromone semiochemical compounds Badania skuteczności działania związków semiochemicznych zawartych w owadzich feromonach płciowych
Magdalena Jakubowska
Beata Wielkopolan
Jan Bocianowski
nr katalogowy: 91326
10.15199/62.2015.5.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-8
Przegląd metod chemicznej modyfikacji skrobi
JANUSZ KAPUŚNIAK
KAMILA JOCHYM
KRZYSZTOF BAJER
DAGMARA BAJER
nr katalogowy: 61513
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-1
Elastomer composites with proecological additives Kompozyty elastomerowe z dodatkami proekologicznymi
Marian Zaborski
Anna Kosmalska*
Anna Masek
nr katalogowy: 103389
10.15199/62.2017.1.18
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu
Hanna Klikocka
Witold Szczepaniak
nr katalogowy: 144109
10.15199/62.2023.7.4
pszenica ozima
bioetanol
efektywność energetyczna
winter wheat
bioethanol
energy efficiency
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu
Hanna Klikocka
Witold Szczepaniak
nr katalogowy: 144109
10.15199/62.2023.7.4
pszenica ozima
bioetanol
efektywność energetyczna
winter wheat
bioethanol
energy efficiency
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu
Hanna Klikocka
Witold Szczepaniak
nr katalogowy: 144109
10.15199/62.2023.7.4
pszenica ozima
bioetanol
efektywność energetyczna
winter wheat
bioethanol
energy efficiency
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu
Hanna Klikocka
Witold Szczepaniak
nr katalogowy: 144109
10.15199/62.2023.7.4
pszenica ozima
bioetanol
efektywność energetyczna
winter wheat
bioethanol
energy efficiency
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Hydroliza enzymatyczna skrobi różnego pochodzenia za pomocą enzymów słodu jęczmiennego
Marek Domin
Kostiantyn Vasiukov
Leszek Rydzak
Piotr Kiczorowski
nr katalogowy: 146059
10.15199/62.2023.11.3
słód jęczmienny
niesłodowane ziarno
brzeczka piwna
barley malt
unmalted grain
wort
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-2
Extrusion of thermoplastics starch with twin-screw extruders Wytłaczanie skrobi przy użyciu wytłaczarek dwuślimakowych
Krzysztof Bajer*
Andrzej Stasiek
Aneta Raszkowska-Kaczor
Dagmara Bajer
nr katalogowy: 82422
10.12916/przemchem.2014.192
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-2
Skrobia termoplastyczna (TPS)
Marcin Mitrus
Leszek Mościcki
nr katalogowy: 82303
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Enzymatic esterification of starch phosphate with oleic acid. Enzymatyczna estryfikacja skrobi fosforanowej kwasem oleinowym
Hanna Boruczkowska
Tomasz Boruczkowski
Ewa Tomaszewska-Ciosk
Wioletta Drożdż
Maciej Bienkiewicz
Anna Żołnierczyk
Mirosław Anioł
nr katalogowy: 77355
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-6
Prozdrowotne działanie produktów spożywczych z całych ziaren
Bohdan Achremowicz
Joanna Kaszuba
Adam P. Kuczyński
nr katalogowy: 102721
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Methods for synthesis of fatty-acid esters of starch Metody syntezy estrów skrobi i kwasów tłuszczowych
Anna Stępień
Teresa Witczak
Mariusz Witczak
Mirosław Grzesik
nr katalogowy: 95020
10.15199/62.2015.11.22
OPAKOWANIE 2015-10
Determination of the critical substances migration from cellulosic food packaging materials containing the protective sorption layer by chromatographic methods
KAROL BAL
MONIKA KACZMARCZYK
ALICJA KASZUBA
nr katalogowy: 94395
10.15199/42.2015.10.4
OPAKOWANIE 2015-8
Determination of the critical substances migration from cellulosic food packaging materials containing the protective sorption layer by chromatographic methods
KAROL BAL
MONIKA KACZMARCZYK
ALICJA KASZUBA
nr katalogowy: 94317
10.15199/42.2015.10.4
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-7-8
Jedz na zdrowie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 92438
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
Czerstwienie pieczywa i sposoby jego spowalniania
Daria Romankiewicz
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 81362
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-9
Nowości w dziedzinie chemikaliów dla pr zemysłu papier niczego
PRZEMYSŁAW PRUSZYŃSKI
nr katalogowy: 86883
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-8
Wytwarzanie papieru z przemieszczeniem frakcji drobnej
nr katalogowy: 71795
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-11
Otrzymywanie i przemysłowe zastosowanie skrobi utlenionych
Przemysław Siemion
Janusz Kapuśniak
nr katalogowy: 63707
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-2
The formate solutions as components of drilling fluids Roztwory mrówczanów jako składniki płuczek wiertniczych
Małgorzata Uliasz
Grzegorz Zima
Sławomir Błaż
Bartłomiej Jasiński
nr katalogowy: 96639
10.15199/62.2016.2.22
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
TECHNOLOGIA PRODUKCJI KARMY DLA PSÓW – wpływ procesu ekstruzji na składniki pokarmowe diety
Monika Bogusławska-Tryk
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 144003
pies
karma
ekstruzja
składniki pokarmowe
dog
food
extrusion
nutrients
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
TECHNOLOGIA PRODUKCJI KARMY DLA PSÓW – wpływ procesu ekstruzji na składniki pokarmowe diety
Monika Bogusławska-Tryk
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 144003
pies
karma
ekstruzja
składniki pokarmowe
dog
food
extrusion
nutrients
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Ekstruzja jako metoda poprawy właściwości funkcjonalnych i odżywczych wybranych surowców roślinnych
Grzegorz Dabrowski
nr katalogowy: 127382
ekstruzja
błonnik
skrobia
otręby pszenne
sorgo
gryka
proso
dietary fiber
starch
wheat bran
sorghum
buckwheat
millet
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Hydroliza enzymatyczna skrobi różnego pochodzenia za pomocą enzymów słodu jęczmiennego
Marek Domin
Kostiantyn Vasiukov
Leszek Rydzak
Piotr Kiczorowski
nr katalogowy: 146059
10.15199/62.2023.11.3
słód jęczmienny
niesłodowane ziarno
brzeczka piwna
barley malt
unmalted grain
wort
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-4
Wpływ mielonych nasion chia na właściwości reologiczne mieszanek z mąki pszennej
Agata Wojciechowicz-Budzisz
Krystyna Siekańska
Beata Włodarska
nr katalogowy: 149825
10.15199/61.2024.4.4
mąka pszenna
Salvia hispanica
chia
reologia
Mixolab
wheat flour
Salvia hispanica
chia
rheology
Mixolab
OPAKOWANIE 2017-3
BADANIA I ROZWÓJ: Aktywność przeciwutleniająca folii PE i PLA modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe Antioxidant activity of polyethylene and polylactide foils modified by coating containing fungal melanins
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińsk
nr katalogowy: 104799
10.15199/42.2017.3.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-1
Processing of thermoplastic starch by a batch process and with single - screw extruders Przetwórstwo skrobi metodą periodyczną oraz przy użyciu wytłaczarek jednoślimakowych
Krzysztof Bajer
Andrzej Stasiek
Aneta Raszkowska-Kaczor
Dagmara Bajer
nr katalogowy: 81965
10.12916/przemchem.2014.76
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Esterification of starch with fatty acids. New opportunities and challenges Estryfikacja skrobi kwasami tłuszczowymi. Nowe możliwości i wyzwania
Sylwia Ptak
Magdalena Roczkowska
Arkadiusz Żarski
Janusz Kapuśniak
nr katalogowy: 83683
10.12916/przemchem.2014.472
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Use of silver nanoparticles as a fungicide Wykorzystanie nanocząstek srebra jako fungicydu
Zuzanna Sawinskaa
*
Karen Khachatryan
Łukasz Sobiech
Robert Idziaka Tomasz Kosiada
Grzegorz Skrzypczak
nr katalogowy: 86126
10.12916/przemchem.2014.1472
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-7
Zastosowanie czer ni amidowej oraz ninhydr yny do wykr ywania białek w fotografiach na podłożu papierowym
Tomasz Kozielec
nr katalogowy: 85855
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Optimization of the composition of fuel flame-coloring fuels Optymalizacja składu paliwa barwiącego płomień
Elżbieta Vogt
Jacek Juszkiewicz
nr katalogowy: 88662
10.12916/przemchem.2014.2077
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BADANIA MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA NIZYNY JAK NATURALNEJ SUBSTANCJI PRZECIWBAKTERYJNEJ DO MODYFIKACJI POWIERZCHNI OPAKOWAŃ TEKTUROWYCH DO ŻYWNOŚCI
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 70875
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-10
Wytwar zanie papieru z przemieszczaniem frakcji drobnej Wpływ dodatku frakcji drobnej do mieszanki zaklejającej na jakość papieru drukowego
HONORATA GRUSZKA
PAWEŁ WANDELT
nr katalogowy: 80201
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Use of an extinguishing powder for reducing industrial dust explosion hazards. Wykorzystanie wybranego proszku gaśniczego do ograniczania wybuchowości pyłów przemysłowych
Mirosław Sobolewski
Marzena Półka
Marek Woliński
Bożena Kukfisz
nr katalogowy: 79879
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-5
Właściwości sztywnych pianek poliuretanowo-poliizocyjanurowych otrzymanych z dodatkiem produktów ich glikolizy
Bogusław Czupryńskia
Joanna Liszkowska
Joanna Paciorek-Sadowska
Rafał Lewandowski
nr katalogowy: 51792
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Produkty uboczne przetwórstwa zbóż na cele paszowe - ocena jakości i wymagania
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
nr katalogowy: 121646
produkty przetwórstwa zbóż
pasza
badanie
podstawowy skład chemiczny
aminokwasy
sód
cereal by products
feed
testing
basic nutrients
amino acids
sodium
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-11
Wpływ domieszkowania betonu pochodnymi skrobi na jego mrozoodporność
Marta Sybis
Emilia Konował
nr katalogowy: 123302
10.15199/62.2019.11.8
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH