Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 2
Wartość technologiczna ziarna kukurydzy z krajowych zbiorów 2022 roku
Technological value of corn grain from 2022 domestic harvest year
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 142593
Streszczenie
Celem pracy była ocena wartości technologicznej ziarna kukurydzy ze zbiorów 2022 r. pod kątem możliwości jego wykorzystania. Materiał do badań stanowiły próbki ziarna dostarczone z Ośrodków Doradztwa Rolniczego, magazynów zbożowych oraz firm zajmujących się przetwórstwem ziarna kukurydzy z różnych rejonów Polski. Próbki ziarna kukurydzy badano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną określono w oparciu o wyróżniki jakościowe, jak: wilgotność ziarna, gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka, skrobi i tłuszczu. Badane próbki ziarna kukurydzy ze zbiorów 2022 r. charakteryzowały się gęstością w stanie zsypnym na średnim poziomie 65,3 kg/hl, wilgotnością ziarna – 27,9%, zawartością skrobi – 69,7% s.m., zawartością białka – 8,3% s.m. i zawartością tłuszczu – 3,0% s.m. Stwierdzono różnice w zakresie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od odmiany i rejonu uprawy.
Abstract
The aim of this study was evaluation of the technological value of corn grain from the 2022 harvest in terms of the possibility of its use. The corn grain samples were collected from Agricultural Advisory Center, grain elevators and milling companies from different region of Poland. Corn grain samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological value of corn was determined on the basis of qualitative characteristics such as grain moisture content, test weight, protein, starch and fat content. Tested corn grain samples from the 2022 harvest year were characterized by test weight on the average level 65.3 kg/hl, grain moisture – of 27.9%, starch content – 69.7% d.m., protein content – 8.3% d.m. and fat content – 3.0% d.m. The difference in the discussed quality parameters dependent on the variety and the region of cultivation in Poland were stated.
Słowa kluczowe
kukurydza
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
corn
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Barowicz T. 2022. Ziarno kukurydzy – dosuszyć, czy kisić? Wiadomości Rolnicze Polska. https://www.wrp.pl/ziarno-kukurydzy- dosuszac-czy-kisic/ dostęp: 09.01.2023. [2] DG AGRI 2022a. eu cereals balance sheets. Cereals supply & demand, update: 22/12/2022. https://agriculture.ec.europa. eu/data-and-analysis/markets/overviews/ market-observatories/crops_en#cereals dostęp: 09.01.2023. [3] DG AGRI 2022b. Production. EU cereals production, area and yield, update: 22/12/2022. https://agridata.ec.europa.eu/extensions/ DashboardCereals/CerealsProduction.html dostęp: 09.01.2023. [4] DG AGRI 2023. Dashboard: Cereals, update: 06/01/2023. https://agridata.ec.europa.eu/ Reports/Cereals_Dashboard.pdf dostęp: 09.01.2023. [5] GUS. 2022. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2022 roku. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i- ogrodnicze/wynikowy-szacunek-glownych- ziemioplodow-rolnych-i-ogrodniczych-w- 2022-roku,5,21.html dostęp: 09.01.2023. [6] GUS. 2017. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2017 roku. https://stat.gov.pl/do- wnload/gfx/portalinformacyjny/pl/default aktualnosci/5509/9/16/1/produkcja_upraw_ rolnych_i_ogrodniczych_w_2017.pdf dostęp: 09.01.2023. [7] GUS. 2018. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2018 roku. https://stat.gov.pl/ download/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5509/9/17/1/produkcja_ upraw_rolnych_i_ogrodniczych_w_2018_.pdf dostęp: 09.01.2023. [8] GUS. 2019. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2019 roku. https://stat.gov.pl/do- wnload/gfx/portalinformacyjny/pl/default aktualnosci/5509/9/18/1/produkcja_upraw_ rolnych_i_ogrodniczych_w_2019_r..pdf dostęp: 09.01.2023. [9] GUS. 2020. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2020 roku. https://stat.gov.pl/do- wnload/gfx/portalinformacyjny/pl/default aktualnosci/5509/9/19/1/produkcja_upraw_ rolnych_i_ogrodniczych_w_2020.pdf dostęp: 09.01.2023. [10] GUS. 2021. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 roku. https://stat.gov.pl/do- wnload/gfx/portalinformacyjny/pl/default aktualnosci/5509/9/20/1/produkcja_upraw_ rolnych_i_ogrodniczych_w_2021_r..pdf do- stęp: 09.01.2023. [11] Guo W., T. Beta. 2013. Phenolic acid composition and antioxidant potential of insoluble and soluble dietary fibre extracts derived from select whole-grain cereals. Food Research International 51, 518-525. DOI: 10.1016/j.foodres.2013.01.008. [12] Jurga R. 2014. Przetwórstwo kukurydzy. Część 1. Właściwości fizyczne i wymagania jakościowe ziarna kukurydzy. Przegląd Zbożowo-Młynarski 58 (5), 2-7. [13] Kapusta F. 2016. Wzrost znaczenia kukurydzy w produkcji zbóż. Przegląd Zbożowo-Młynarski 60 (3), 16-19. [14] Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). 2020. Rynek zbóż w Polsce. https://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/ wydawnictwa/2020/Broszura_Rynek_zboz _w_Polsce_12.2020.pdf dostęp: 09.01.2023. [15] Krzyśko-Łupicka T., M. Kręcidło, Ł. Kręcidło, M. Mysłek. 2016. Kondycjonowanie kukurydzy do produkcji bioetanolu. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 587, 93-102. [16] Lux P. E., M. Freiling, W. Stuetz, S. von Tucher, R. Carle, C. B. Steingass, J. Frank. 2020. (Poly)phenols, Carotenoids, and Toco- chromanols in Corn (Zea mays L.) Kernels As Affected by Phosphate Fertilization and Sowing Time. Journal of Agricultural and Food Chemistry 68 (2), 612-622. DOI: 10.1021/acs.jafc.9b07009. [17] Michalski T. 2022. Wpływ przebiegu pogody na plonowanie kukurydzy ziarnowej. Kukurydza 1 (61), 64-70. [18] Pyś J. B. 2007. Dodatki bakteryjne i chemiczne gwarantem jakości i stabilności tlenowej kiszonek z wilgotnego ziarna kukurydzy. Kukurydza 2 (31), 45-49. [19] Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2016/1238 z dnia 18 maja 2016 roku uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania. Dz.urz. L 206 z 30.07.2016. [20] Salamon A., D. Abramczyk, E. Bednarczyk, H. Majdak. 2022. Ziarno kukurydzy – wartość technologiczna ze zbiorów 2022 r. Broszura informacyjna, https://www.ibprs. pl/wp-content/uploads/2022/12/Ziarno_ kukurydzy_wartosc_technologiczna_ze_ zbiorow_2022.pdf dostęp: 09.01.2023. [21] Sapińska E., M. Balcerek, M. Stanisz. 2011. Fermentacja alkoholowa gęstych zacierów kukurydzianych. Acta Agrophysica 18 (2), 431-441. [22] Stępniewska S. 2022. Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2022 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 66 (6), 30-36. [23] Szafrańska A. 2022. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2022 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 66 (6), 22-29. [24] USDA. 2022. World Agricultural Production (WAP 12-22). update: December-2022. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/cir- culars/production.pdf dostęp: 09.01.2023. [25] USDA. 2020. Agricultural Research Service. FoodData Central. update: 01/04/2020 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/ food-details/790276/nutrients dostęp: 09.01.2023.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-2 , nr katalogowy 142593
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH