Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 4
Content of copper and zinc in the tuber potato raw materials and products of various origin Zawartość miedzi i cynku w surowcu i produktach ziemniaczanych różnego pochodzenia
10.15199/62.2016.4.27
Zbigniew Dobrzański
Andrzej Wiliczkiewicz
Ryszard Barej
Henryk Różański
Henryk Górecki
Sebastian Opaliński
nr katalogowy: 97912
10.15199/62.2016.4.27
Samples of potatoes from 6 various regions from Poland and 6 Mediterranean regions were studied for Cu and Zn content as received and after peeling and cooking. Some com. domestic products of their processing (pommes frites, chips with onion or paprika, potato flour) were also studied. The domestic raw potatoes showed higher Cu and Zn contents than the foreign ones. The peeling and cooking potatoes resulted in substantial decrease of the contents. The Zn/Cu ratio was 2.30-2.54 in the raw potatoes but only 1.31 in the potato flour. Wykonano analizy zawartości miedzi i cynku w surowcu ziemniaczanym: nieobieranych, obieranych i gotowanych ziemniakach pochodzenia krajowego (z terenów przemysłowych, podmiejskich i rolniczych) oraz pochodzących z rejonu Morza Śródziemnego. Zawartość Cu i Zn była większa w surowcu krajowym niż zagranicznym. Proces obierania wpływał na obniżenie zawartości tych pierwiastków o 11-13%, a proces gotowania o 18-20%. Zróżnicowane było stężenie Cu i Zn w przetworach (skrobia ziemniaczana, frytki, chipsy, prażynki). Miedź i cynk należą do najważniejszych pierwiastków z grupy mikroelementów, niezbędnych do rozwoju organizmów żywych, chociaż ich nadmiar może być szkodliwy, a nawet toksyczny1-3). Znaczenie biologiczne tych pierwiastków, podobnie jak pozostałych mikroelementów4- 6), jest inne w przypadku roślin, zwierząt i człowieka, a zależy to od wielu czynników, np. formy chemicznej, bioprzyswajalności i oddziaływań synergistycznych1, 7). Skład chemiczny bulw ziemniaczanych jest dość dobrze poznany, gdyż roślina ta ma wszechstronne zastosowanie, może być wykorzystana w żywieniu zwierząt, zwłaszcza w chowie ekstensywnym i ekologicznym, jest konsumowana po obróbce termicznej i stanowi ważny składnik codziennej diety Polaków. Bulwy ziemniaków są doskonałym surowcem przemysłowym. Przetwarza się go na skrobię ziemniaczaną, która ma zastosowanie jako komponent ok. 100 grup produktów, głównie spożywczych, ale też [...]
Bibliografia
[1] A. Kabata-Pendias, A. Pendias, Biogeochemia pierwiastków śladowych, PWN, Warszawa 1999. [2] W. Seńczuk. Toksykologia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002. [3] Praca zbiorowa, Nutrition in pediatrics (red. C. Duggan, J.B. Watkins, W.A. Walker), B.C. Decker Inc., Hamilton (USA) 2008. [4] E. Bodak, Z. Dobrzański, T. Trziszka, Med. Wet. 1997, 53, 316. [5] R. Kolacz, E. Bodak, Z. Dobrzański, Czech J. Anim. Sci. 1999, 44, nr 11, 509. [6] Z. Witkowska, I. Michalak, M. Korczynski, M. Szołtysik, M. Świniarska, Z. Dobrzański, Ł. Tuchy, M. Samoraj, K. Chojnacka, J. Food Sci. Technol. Mysore 2015, 52, 6484. [7] V.S. Stanćev, M. Milošević, V.Ž. Stanćev, N. Puvača, D. Milć, Z. Pavlovski, World Poultry Sci. J. 2014, 70, nr 1,105. [8] K. Zagórska, Ziemniak Polski 2010, 2, 1. [9] Praca zbiorowa, Advances in potato chemistry and technology (red. S.J. Singh, L. Kaur), Academic Press Elsevier, USA, UK 2009. [10] K. Zarzecka, M. Gugała, M. Zarzecka, Post. Fitoter. 2013, 3, 191. [11] Eurostat Potatoes Production, 2014. [12] GUS, Departament Rolnictwa, Warszawa 2014. [13] W. Bednarek, P. Tkaczyk, S. Dresler, Ann. UMC sect. E 2006, 61, 121. [14] I. Elmadfa, E. Muskat, Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych, Muza, Warszawa 2003. [15] E.R. Grela, J. Skomiał, Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy żywienia świń, IFiŻZ PAN, Jabłonna 2014. [16] H. Jeroch, G. Flachowsky, F. Weißbach, Futtermittelkunde, Gustav- Fischer, Jena, Stuttgart 1993. [17] A. Kabata-Pendias, B. Szteke, Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze, IUNG PIB, Puławy 2012. [18] R. Kołacz, S. Opaliński, Z. Dobrzański, R. Kupczyński, P. Cwynar, M. Durkalec, S. Czaban, Przem. Chem. 2014, 93, 1451. [19] P.C. Oniawa, Food Chem. 2001, 72, nr 1, 89. [20] Raw material compendium. A compilation of worldwide data sources, Novus Europe, Brussels 1996. [21] P.J. White, M.R. Broadley, New Phytologist 2009, 182, nr 1, 49. [22] A. Wierzbicka, C. Trawczyński, Fragm. Agron. 2011, 28, 139. [23] A. Płaza, Ann. UMCS, sec. E 2004, 59, 1327. [24] M. Kołodziejczyk, A. Szmigiel, Fragm. Agron. 2012, 29, 88. [25] Praca zbiorowa, Normy żywienia dla populacji polskiej. Nowelizacja (red. M. Jarosz), Wyd. Pol-Health, 2012. [26] H.S. Różański, Miedź - cuprum - biopierwiastek, luskiewnik.strefa. pl/biochemia/cuprum.htm [27] Praca zbiorowa, Sustainable potato production. Global case studies (red. Z. He, R. Larkin, W. Honeycutt), Springer Science & Business Media, USA 2012. [28] H.S. Różański, Cynk - zincum - biopierwiastek, luskiewnik.strefa. pl/biochemia/zincum.htm [29] K. Socha, M.H. Borawska, J. Soroczyńska, R. Markiewicz- - Żukowska. Bromat. Chem. Toksykol. 2012, 65, 780. [30] Praca zbiorowa, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo (red. D. Jamroz, A. Potkański), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013. [31] Praca zbiorowa, Normy żywienia drobiu (red. S. Smulikowska, A. Rutkowski), Wyd. IFiŻZ PAN, 2005. [32] Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1334/2003, Dz. Urz. UE 2003 L 187/11 z dn. 26 lipca 2003 r. [33] B. Krzysztofik, D. Baran, Z. Sobol, Inż. Rol. 2005, 67, nr 7, 31. [34] G. Lisińska, W. Leszczynski, Potato science and technology, Elsevier Applied Science, London 1989. [35] E.L. LeRiche, G. Wang-Pruski, V.D. Zheljazkov, HortSci. 2009, 44, 1866. [36] E. Rafique, M. Mahmood-ul-Hassan, K.M. Khokhar, G. Nabi, T. Tabassam, J. Plant. Nutr. 2008, 31, 307. [37] Mąka ziemniaczana. Tabele kalorii, https://www.ile-kalorii.pl/mineraly/ mąka-ziemniaczana-d3130 [38] J. Ma, N.M. Betts. J. Nutr. 2000, 130, 2838.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH