Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Czy zawartość amin biogennych w piwie może być jednym z parametrów oceny jego jakości zdrowotnej?
Krzysztof Baranowski
Elżbieta Baca
Agnieszka Salamon
Dorota Michałowska
Dorota Zielińska
Marcin Karaś
nr katalogowy: 61797
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-6
Punktowe źródła zanieczyszczeń jako zagrożenie dla jakości wód Pilicy
Edyta Kiedrzyńska
Magdalena Urbaniak
Marcin Kiedrzyński
Maciej Skłodowski
Maciej Zalewski
nr katalogowy: 68342
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-6
Kondycjonowania falami ultradźwiękowymi, a stężenie wybranych wskaźników w odcieku z odwadniania osadów ściekowych
Szymon Skarżyński
Izabela Bartkowska
nr katalogowy: 114492
10.15199/17.2018.6.4
kondycjonowanie
fale ultradźwiękowe
osady ściekowe
odciek z odwadniania
związki biogenne
ogólny węgiel organiczny
zawiesina ogólna
conditioning
ultrasonic waves
sewage sludge
dewatering effluent
biogenic compounds
total organic carbon
total suspended solids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-4
The structure of porosity of the cement mortar containing nano-TiO2 after exposure to the sulphuric acid
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 119721
10.15199/40.2019.4.2
biogenic sulfuric acid
CEM II mortar
nano-TiO2 modifier
porosity structure
pore distribution
biogeniczny kwas siarkowy
zaprawa CEM II
modyfikator nano-TiO2
struktura porowatości
rozkład porów
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-6
Electrochemical sensor for measurement of volatile organic compounds in air
JACEK GĘBICKI
ADAM KLOSKOWSKI
BOGDAN CHACHULSKI
nr katalogowy: 52264
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Bioaktywne produkty proteolizy białek mięśniowych
Joanna Stadnik
Paulina Kęska
nr katalogowy: 112861
10.15199/65.2018.3.8
peptydy
aminokwasy
aminy biogenne
LAB
peptides
amino acids
biogenic amines
LAB
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-12
Piwa kwaśne jako potencjalne źródło amin biogennych
Weronika Piechowicz
Aneta Ciosek
Paweł Satora
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 117617
10.15199/64.2018.12.2
bakterie kwasu mlekowego
aminy biogenne
piwo kwaśne
lactic acid bacteria
biogenic amines
LAB
sour beer
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-12
Efektywność oraz szybkość usuwania związków organicznych i biogennych ze ścieków komunalnych z udziałem ścieków mleczarskich w SBR w pełnej skali technicznej
Joanna Struk-Sokołowska
Katarzyna Ignatowicz
Artur Mielcarek
Joanna Rodziewicz
nr katalogowy: 117834
10.15199/17.2018.12.6
ścieki komunalne
ścieki mleczarskie
efektywność oczyszczania ścieków
szybkość usuwania zanieczyszczeń
SBR
municipal wastewater
dairy wastewater
wastewater treatment efficiency
pollutants removal rate
SBR
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Zastosowanie wolnoobrotowego systemu mieszania w sekwencyjnych bioreaktorach porcjowych z osadem czynnym
Jacek Zaburko
Joanna Szulżyk-Cieplak
Marcin K. Widomski
Grzegorz Łagód
nr katalogowy: 138165
10.15199/17.2022.6.6
bioreaktor
SBR
ścieki
proces oczyszczania ścieków
mieszanie
osad czynny.
bioreactor
SBR
wastewater treatment processes
mixing
homogenization
activated sludge
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Zastosowanie wolnoobrotowego systemu mieszania w sekwencyjnych bioreaktorach porcjowych z osadem czynnym
Jacek Zaburko
Joanna Szulżyk-Cieplak
Marcin K. Widomski
Grzegorz Łagód
nr katalogowy: 138165
10.15199/17.2022.6.6
bioreaktor
SBR
ścieki
proces oczyszczania ścieków
mieszanie
osad czynny.
bioreactor
SBR
wastewater treatment processes
mixing
homogenization
activated sludge
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Wstępne badania nad możliwością odzysku fosforu w oczyszczalni ścieków jako przykład gospodarki obiegu zamkniętego w kontekście odpadów biogennych
Justyna Pyssa
Patrycja Małek-Paleń
nr katalogowy: 146065
10.15199/62.2023.11.9
fosfor
gospodarka obiegu zamkniętego
osady ściekowe
odcieki
odpady biogenne
phosphorus
circular economy
sewage sludge
leachate
biogenic waste
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Wstępne badania nad możliwością odzysku fosforu w oczyszczalni ścieków jako przykład gospodarki obiegu zamkniętego w kontekście odpadów biogennych
Justyna Pyssa
Patrycja Małek-Paleń
nr katalogowy: 146065
10.15199/62.2023.11.9
fosfor
gospodarka obiegu zamkniętego
osady ściekowe
odcieki
odpady biogenne
phosphorus
circular economy
sewage sludge
leachate
biogenic waste
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
System badawczy do modelowania biotechnologicznych metod usuwania składników biogennych z przemysłowych cieczy poużytkowych
Karolina Dziosa
nr katalogowy: 148283
10.15199/62.2024.4.6
glony
bioreaktor
ścieki mleczarskie
oczyszczanie
algae
bioreactor
dairy wastewater
treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
System badawczy do modelowania biotechnologicznych metod usuwania składników biogennych z przemysłowych cieczy poużytkowych
Karolina Dziosa
nr katalogowy: 148283
10.15199/62.2024.4.6
glony
bioreaktor
ścieki mleczarskie
oczyszczanie
algae
bioreactor
dairy wastewater
treatment
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-11
Oczyszczanie ścieków pochodzących z przydomowej oczyszczalni z wykorzystaniem Chlorella vulgaris i Arthrospira platensis
Karolina Szwarc
Dawid Szwarc
Marcin Zieliński
nr katalogowy: 117145
10.15199/17.2018.11.3
mikroglony
cyjanobakterie
ścieki
microalgae
cyanobacteria
waste
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-6
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. I. Lotne związki siarkowe
Anna Sałek
nr katalogowy: 52624
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. II. Grupa siarczków
Anna Sałek
nr katalogowy: 56537
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-4
Zawartość związków fenolowych w produktach z truskawek oferowanych w handlu
Jan Oszmiański
Aneta Wojdyło
nr katalogowy: 34812
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Analiza związków fenolowych w winogronach i winie
Magdalena Surma-Zadora
Ewa Cieślik
nr katalogowy: 36239
GOSPODARKA WODNA 2022-1
Potencjał produkcyjny wód – metody określania stanu troficznego zbiorników zaporowych
ANNA DROŹDZIK
nr katalogowy: 135669
10.15199/22.2022.1.3
stan troficzny wód
zbiorniki zaporowe
czynniki i wskaźniki eutrofizacji
wskaźniki jednoparametrowe
wskaźniki zagregowane (indeksy)
trophic state of waters
dam reservoirs
eutrophication factors and indicators
single-parameter indicators
aggregate indicators (indexes)
OPAKOWANIE 2019-5
Packaging Spectrum: Zastosowanie techniki headspace GC-MS do oznaczania lotnych związków organicznych zawartych w wyrobach do kontaktu z żywnością
Katarzyna Samsonowska
Agnieszka Kwiecień
nr katalogowy: 120421
10.15199/42.2019.5.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Synthesis of some novel heterocyclic compounds from chalcones
Banan Borhan Saeed
Zainab Faiyq Saeed
Nagham M. Zaki Dawood
nr katalogowy: 144969
10.15199/62.2023.9.2
α
β-unsaturated carbonyl compounds
pyrimidine
thiazine
oxazine
biological activity
α
β-nienasycone związki karbonylowe
pirymidyna
tiazyna
oksazyna
aktywność biologiczna
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Synthesis of some novel heterocyclic compounds from chalcones
Banan Borhan Saeed
Zainab Faiyq Saeed
Nagham M. Zaki Dawood
nr katalogowy: 144969
10.15199/62.2023.9.2
α
β-unsaturated carbonyl compounds
pyrimidine
thiazine
oxazine
biological activity
α
β-nienasycone związki karbonylowe
pirymidyna
tiazyna
oksazyna
aktywność biologiczna
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-1
MOVPE - present state, future challenges, application in optoelectronic structures
BEATA ŚCIANA
nr katalogowy: 32604
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-10
Związki odpowiedzialne za aromat w owocach krajowych i w produkowanych z nich napojach alkoholowych. Cz. 2
Magdalena Kostrz
Paweł Satora
nr katalogowy: 101690
10.15199/64.2016.10.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-1-2
Biologically Active Compounds in Food - międzynarodowa konferencja w Łodzi
Krzysztof Kołodziejczyk
nr katalogowy: 125128
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-7
Removal efficiency of the gaseous pollutants in cold plasma reactors
Ryszard KACPRZYK
Tomasz CZAPKA
Witold MIELCAREK
nr katalogowy: 53400
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-6
Niekorzystne składniki spirytusów i napojów alkoholowych
Urszula Dziekońska
Maria Balcerek
nr katalogowy: 52626
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-10
Analiza funkcjonowania krajowych oczyszczalni ścieków w świetle wybranych obiektów
Karolina Wójcicka
Zbigniew Heidrich
nr katalogowy: 128735
10.15199/17.2020.10.3
miejskie oczyszczalnie ścieków
parametry technologiczne
efektywność oczyszczania
municipal wastewater treatment plants
technological parameters
purification efficiency
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Prognozowanie i optymalizacja stężenia związków biogennych w osadzie czynnym z oczyszczalni ścieków przy wykorzystaniu wybranych modeli uczenia maszynowego
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 132186
10.15199/62.2021.6.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Prognozowanie i optymalizacja stężenia związków biogennych w osadzie czynnym z oczyszczalni ścieków przy wykorzystaniu wybranych modeli uczenia maszynowego
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 132186
10.15199/62.2021.6.4
CHŁODNICTWO 2015-12
Zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych w kiełkach brokułu i rzodkiewki podczas chłodniczego przechowywania
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązka-Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 95602
10.15199/8.2015.12.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metoda szybkiego szacowania przydatności nowych związków do plastyfikacji poli(chlorku winylu)
Joanna Czogała
Roman Turczyn
Mieczysław Łapkowski
Krzysztof Kozieł
Sebastian Jurczyk
Patryk Dziendzioł
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140038
10.15199/62.2022.10.11
plastyfikatory
poli(chlorek winylu)
tereftalan bis(2-etyloheksylu)
trimelitan tris(2-etyloheksylu)
plasticizers
poly(vinyl chloride)
bis(2-ethylhexyl) terephthalate
tris(2-ethylhexyl) trimellitate
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-9
Badanie czynników wpływających na wytrzymałość połączeń klejowych wkładów książek
SVITLANA HAVENKO
MARTA LABETSKA
OLHA OHIRKO
GALYNA MYKHAYLYSHYN
nr katalogowy: 116267
10.15199/54.2018.9.3
książki
kleje topliwe
dyfraktogramy
mikroskopia
papier
struktura
wytrzymałość połączeń klejowych
books
hot-melt adhesives
diffractograms
microscopy
paper
structure
strength of adhesive compounds
OPAKOWANIE 2010-I
Antimicrobial Substances in Packaging Materials
Anna Sip
nr katalogowy: 50917
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-4-5
Badania impedancyjne wybranych związków organicznych w roztworze modelującym ciecz porową zdegradowanego betonu
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
LIWIA SWORACKA
nr katalogowy: 42873
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2014-1
OTRZYMYWANIE ZWIĄZKÓW RENU(VII) SŁUŻĄCYCH DO WYTWARZANIA PROSZKÓW STOPOWYCH
KATARZYNA LESZCZYŃSKA-SEJDA
GRZEGORZ BENKE
KRYSTYNA ANYSZKIEWICZ
ANDRZEJ CHMIELARZ
nr katalogowy: 82048
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-4-5
Stabilizacja układów wody chłodzącej za pomocą nowych związków aminofosfonowych
IZYDOR DRELA
PIOTR FALEWICZ
nr katalogowy: 58813
OPAKOWANIE 2018-6
Packaging Spectrum: Oznaczanie lotnych związków organicznych w materiałach z polipropylenu przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Dominika Kubica
Karol Bal
Monika Kaczmarczyk
Alicja Kaszuba
nr katalogowy: 114315
10.15199/42.2018.6.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Wpływ dodatku owoców i warzyw do przecieru aroniowego na zawartość związków polifenolowych i jakość
Joanna Kolniak
Anna Augustyniok
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 47537
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Ocena zawartości związków przeciwutleniających w owocach świdośliwy, aronii czarnoowocowej i czeremchy amerykańskiej
Alicja Ponder
Magdalena Morka
Ewelina Hallmann
nr katalogowy: 116673
10.151.99/65.2018.10.7
witamina C
związki polifenolowe
aronia
świdośliwa
czeremcha amerykańska
vitamin C
polyphenolic compounds
black chokeberry
saskatoon berry
black cherry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Krystalizacja struwitu i hydroksyapatytu w procesie usuwania związków biogennych na złożu filtracyjnym
Ewa Wąsika
Piotr Bugajskia
Krzysztof Chmielowskia
Agata Nowakb
Robert Mazurb
nr katalogowy: 108899
10.15199/62.2017.8.27
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Ocena jakości odcieków pofermentacyjnych z biogazowni komunalnych i rolniczych w aspekcie możliwości odzysku związków biogennych
Agnieszka Tuszyńska
Dominika Grubba
Joanna Majta cz
Krzysztof Czerwionka
nr katalogowy: 121312
10.15199/62.2019.7.15
OPAKOWANIE 2018-9
Związki NIAS (Non Intentionally Added Substances). Ocena ryzyka - Część 1.
Katarzyna Samsonowska
Dominika Kubica
Małgorzata Pawlicka
Agnieszka Kwiecień
nr katalogowy: 116098
10.15199/42.2018.9.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-6
Biofiltracja lotnych związków organicznych
Klaudia Chmiel
Andrzej B. Jarzębski
Michał Palica
nr katalogowy: 14332
CHŁODNICTWO 2012-7-8
Stabilność przechowalnicza zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych owocach i warzywach z upraw ekologicznych i konwencjonalnych
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
LUCJAN KRALA
nr katalogowy: 70337
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-4
Magnetic and magnetotransport properties of nickel-doped manganites
Igor TROYANCHUK
Nina TERESHKO
Maxim BUSHINSKY
Vera FEDOTOVA
Antoni ŚWIĆ
Tomasz N. KOŁTUNOWICZ
nr katalogowy: 113014
10.15199/48.2018.04.31
Magnetic materials
diffraction
magnetoresistive effect
exchange interaction.
Materiały magnetyczne
dyfrakcja
efekt magnetorezystywny
interakcje wymiany.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-10
Wpływ wodorotlenku glinu (III) i wodorotlenku magnezu (II) oraz związków fosforoorganicznych na palność materiałów epoksydowych
Sebastian Staszko
Marzena Półka
nr katalogowy: 139996
10.15199/33.2022.10.19
żywice epoksydowe
modyfikacje uniepalniające
właściwości przeciwpożarowe.
epoxy resins
fire-retardant modification
fire properties.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-8
Application of heteropoly compounds with Keggin structure in corrosion protection and Ni-MH cell technology
KAROLINA KIJAŃSKA
KRYSTYNA GIZA
nr katalogowy: 149807
10.15199/40.2024.8.1
heteropolikwasy
ochrona przed korozją
ogniwa elektrochemiczne
właściwości elektrokatalityczne
heteropolyacids
corrosion protection
electrochemical cells
electrocatalytic properties
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-8
Application of heteropoly compounds with Keggin structure in corrosion protection and Ni-MH cell technology
KAROLINA KIJAŃSKA
KRYSTYNA GIZA
nr katalogowy: 149807
10.15199/40.2024.8.1
heteropolikwasy
ochrona przed korozją
ogniwa elektrochemiczne
właściwości elektrokatalityczne
heteropolyacids
corrosion protection
electrochemical cells
electrocatalytic properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-4
Synteza nowych pochodnych lamiwudyny, adamantyny i warfaryny z udziałem kwasów izoksazolokarboksylowych jako związków o potencjalnej aktywności przeciwwirusowej
Aleksander Michalski
Andrzej Maranda
Magdalena Kwiatek
Mirosław Gucma
Alicja Michalczyk
nr katalogowy: 142815
10.15199/62.2023.4.5
leki przeciwwirusowe
aktywność proteaz
lamiwudyna
warfaryna
adamantyna
izoksazole
antivirals
protease activity
lamivudine
warfarin
adamantine
isoxazoles
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Analiza i ocena składu toksycznych grup związków emitowanych w spalinach pojazdów zgodnych z normą Euro 6
Aleksandra Kęska
nr katalogowy: 138877
10.15199/62.2022.8.12
gazy spalinowe
norma Euro 6
lotne związki organiczne
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
benzen
exhaust gases
Euro 6 emission standard
VOC
PAH
benzene
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-1
Zmiany barwy, zawartości polifenoli i właściwości przeciwrodnikowych soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania
A. Sokół-Łętowska
A. Z. Kucharska
nr katalogowy: 20711
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-4
Zmiany składu związków fenolowych przy przerobie jabłek na soki i przeciery
J. Markowski
W. Płocharski
nr katalogowy: 20646
GOSPODARKA WODNA 2023-3
Wielopoziomowa walka z zanieczyszczeniem wód – nowa odsłona dyrektywy ściekowej
Magdalena Dawidowicz
Jakub Kowalczyk
Dominik Pietrzak
nr katalogowy: 142189
ścieki
oczyszczanie
ochrona wód
eutrofizacja
sewage
treatment
water protection
eutrophication
wastewater
GOSPODARKA WODNA 2023-3
Wielopoziomowa walka z zanieczyszczeniem wód – nowa odsłona dyrektywy ściekowej
Magdalena Dawidowicz
Jakub Kowalczyk
Dominik Pietrzak
nr katalogowy: 142189
ścieki
oczyszczanie
ochrona wód
eutrofizacja
sewage
treatment
water protection
eutrophication
wastewater
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-8-9
Przeciwnowotworowe właściwości warzyw i owoców
Joanna Danielczuk
nr katalogowy: 122484
10.15199/64.2019.8-9.5
aktywność antynowotworowa
związki o działaniu antynowotworowym
warzywa
owoce
anticancer activity
compounds with antitumour action
vegetable
fruits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Katalizatory procesu oksyetylenowania
JAN SZYMANOWSKI
nr katalogowy: 28715
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Ocena możliwości zastosowania procesu Fentona do czyszczenia ścieków z myjni samochodowej
Agnieszka Włodyka-Bergier
Tomasz Bergier
Robert Mazur
Zbigniew Kowalewski
nr katalogowy: 139558
10.15199/62.2022.9.14
ścieki z myjni samochodowej
proces Fentona
oczyszczanie ścieków
car wash wastewater
Fenton process
wastewater treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Ocena możliwości zastosowania procesu Fentona do czyszczenia ścieków z myjni samochodowej
Agnieszka Włodyka-Bergier
Tomasz Bergier
Robert Mazur
Zbigniew Kowalewski
nr katalogowy: 139558
10.15199/62.2022.9.14
ścieki z myjni samochodowej
proces Fentona
oczyszczanie ścieków
car wash wastewater
Fenton process
wastewater treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Ocena możliwości zastosowania procesu Fentona do czyszczenia ścieków z myjni samochodowej
Agnieszka Włodyka-Bergier
Tomasz Bergier
Robert Mazur
Zbigniew Kowalewski
nr katalogowy: 139558
10.15199/62.2022.9.14
ścieki z myjni samochodowej
proces Fentona
oczyszczanie ścieków
car wash wastewater
Fenton process
wastewater treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Nowe lekkie materiały konstrukcyjne
ANDRZEJ K. BŁĘDZKI
nr katalogowy: 28645
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Photocatalytic degradation of the organic compounds enhanced by chemical oxidants
Jus tyna Dziedzic
Paweł Nowak
Piotr Warszyński
Jerzy Haber
nr katalogowy: 68611
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-10
Aldehydy i wpływ wybranych czynników na ich zawartość w piwie
Krzysztof Kucharczyk
Tadeusz Tuszyński
nr katalogowy: 63322
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-7
Conductivity of Cd1-xFexTe semiconductors at alternating current and temperatures lower than the room temperature
Paweł ZHUKOWSKI
Tomasz N. KOŁTUNOWICZ
Paweł WĘGIEREK
Janusz PARTYKA
Julia SIDORENKO
nr katalogowy: 53243
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-5
Evaluation of the impact of the ethanol content in gasoline on emissions of non-methane volatile organic compounds from transport vehicles Ocena wpływu zawartości etanolu w benzynach silnikowych na emisję nie-metanowych lotnych związków organicznych z pojazdów transportowych
Marcin Ślęzak
Wojciech Gis
Paweł Kruczyński
nr katalogowy: 98512
10.15199/62.2016.5.28
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-12
Soki owocowe jako źródło składników bioaktywnych
Zuzanna Walczak
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 124146
10.15199/65.2019.12.6
soki owocowe
soki mieszane
NFC
związki bioaktywne
polifenole
fruit juices
mixed juices
NFC
bioactive compounds
polyphenols
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-1
Efektywność oczyszczania ścieków komunalnych z wykorzystaniem reakcji Fentona katalizowanej jonami Fe2+ i Fe3+
Karolina Szwarc
Marcin Dębowski
Marcin Zieliński
Agnieszka Juchniewicz
Dawid Szwarc
nr katalogowy: 111817
10.15199/17.2018.1.4
reakcja Fentona
proces pogłębionego utleniania
Fenton reagent
process of deep oxidation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Związki powstające w czasie fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
nr katalogowy: 115055
10.15199/64.2018.7.3
produkty uboczne
jakość
wino
fermrntowane produkty winiarskie
by-products
quality
wine
fermented wine products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Wpływ sposobu prażenia ziaren kawy na poziom związków fenolowych
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 148172
10.15199/65.2024.4.3
kawa
ziarna
palenie
prażenie
związki fenolowe
polifenole
coffee
beans
roasting
phenolic compounds
phenolic
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2012-3
Frakcja glicerynowa - badania charakteryzujące potencjalne źródło odnawialnej energii
MICHALINA KOTYCZKA-MORAŃSKA
ROKSANA MUZYKA
TERESA TOPOLNICKA
nr katalogowy: 66259
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-2
Mechanical properties of composite material modified with essential oil
Aleksandra Szram
Jerzy Sokołowski
Joanna Nowak
Monika Domarecka
Monika Łukomska-Szymańska
nr katalogowy: 105202
10.15199/28.2017.2.8
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Tribological behaviour of Fe-Al intermetallic coatings obtained by HVOF method
Cezary Senderowski
Zbigniew Bojar
Bolesław Formanek
Krzysztof Szymański
nr katalogowy: 52693
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-10
Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 38929
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 36243
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Rola składu chemicznego kąpieli do pasywacji trójwartościowej aluminium serii 5005A w kształtowaniu morfologii powłoki konwersyjnej i odporności na korozję
ERYK GRALAK
ADRIANNA HOFFMAN
JULIUSZ WINIARSKI
nr katalogowy: 137948
10.15199/40.2022.6.2
aluminium
pasywacja Cr(III)
powłoki konwersyjne
SEM
odporność na korozję
aluminum
Cr(III) passivation
conversion coatings
SEM
corrosion resistance
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Rola składu chemicznego kąpieli do pasywacji trójwartościowej aluminium serii 5005A w kształtowaniu morfologii powłoki konwersyjnej i odporności na korozję
ERYK GRALAK
ADRIANNA HOFFMAN
JULIUSZ WINIARSKI
nr katalogowy: 137948
10.15199/40.2022.6.2
aluminium
pasywacja Cr(III)
powłoki konwersyjne
SEM
odporność na korozję
aluminum
Cr(III) passivation
conversion coatings
SEM
corrosion resistance
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Rola składu chemicznego kąpieli do pasywacji trójwartościowej aluminium serii 5005A w kształtowaniu morfologii powłoki konwersyjnej i odporności na korozję
ERYK GRALAK
ADRIANNA HOFFMAN
JULIUSZ WINIARSKI
nr katalogowy: 137948
10.15199/40.2022.6.2
aluminium
pasywacja Cr(III)
powłoki konwersyjne
SEM
odporność na korozję
aluminum
Cr(III) passivation
conversion coatings
SEM
corrosion resistance
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Rola składu chemicznego kąpieli do pasywacji trójwartościowej aluminium serii 5005A w kształtowaniu morfologii powłoki konwersyjnej i odporności na korozję
ERYK GRALAK
ADRIANNA HOFFMAN
JULIUSZ WINIARSKI
nr katalogowy: 137948
10.15199/40.2022.6.2
aluminium
pasywacja Cr(III)
powłoki konwersyjne
SEM
odporność na korozję
aluminum
Cr(III) passivation
conversion coatings
SEM
corrosion resistance
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-4
Badania adsorpcji lotnych związków organicznych z fazy gazowej na wybranych zeolitach.Studia literaturowe i badania doświadczalne równowagi adsorpcji
JÓZEF NASTAJ
BARBARA WILCZYŃSKA
nr katalogowy: 34563
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-5
Owoce dzikiej róży - właściwości i kierunki wykorzystania
Mariola Kobus
nr katalogowy: 35347
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-1
Wpływ procesu technologicznego na stabilność piany piwa
EDYTA KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 23835
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2014-2
The analysis of chemical composition and segregation of elements in butt welds created using friction stir welding
PAWEŁ WIECZOREK
ZYGMUNT NITKIEWICZ
nr katalogowy: 84309
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
AURA 2022-5
Nowe perspektywy uprawy i wykorzystania rokitnika zwyczajnego w Polsce
Joanna PYPEĆ
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 137577
10.15199/2.2022.5.4
rokitnik zwyczajny
uprawa
wykorzystanie
sea buckthorn
cultivation
use
AURA 2022-5
Nowe perspektywy uprawy i wykorzystania rokitnika zwyczajnego w Polsce
Joanna PYPEĆ
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 137577
10.15199/2.2022.5.4
rokitnik zwyczajny
uprawa
wykorzystanie
sea buckthorn
cultivation
use
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Ocena skuteczności oczyszczania wody w aspekcie usuwania związków żelaza i manganu
Małgorzata Wolska
Małgorzata Kabsch-Korbutowicz
Jacek Wiśniewski
nr katalogowy: 141949
10.15199/17.2023.2.4
wody podziemne
uzdatnianie
napowietrzanie
filtracja.
groundwater
treatment
aeration
filtration
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Ocena skuteczności oczyszczania wody w aspekcie usuwania związków żelaza i manganu
Małgorzata Wolska
Małgorzata Kabsch-Korbutowicz
Jacek Wiśniewski
nr katalogowy: 141949
10.15199/17.2023.2.4
wody podziemne
uzdatnianie
napowietrzanie
filtracja.
groundwater
treatment
aeration
filtration
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2019-1
Photocatalytic purification of water on TiO2 photocatalysts produced with application of plant extracts
Maja Rejek
Karolina Kiełbasa
Joanna Grzechulska-Damszel
nr katalogowy: 118945
10.15199/28.2019.1.5
photocatalysis
titanium dioxide
biosynthesis
water treatment.
fotokataliza
ditlenek tytanu
biosynteza
oczyszczanie wody.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-5
Comparison of storage stability of hydrogen sulfide in Tedlar bags in different sampling temperatures
Mirosław Szyłak-Szydłowski
Wojciech Kos
nr katalogowy: 148829
10.15199/17.2024.5.3
air pollution
chromatography
hydrogen sulphide
odour
Tedlar
sampling
storage
chromatografia
odór
pobieranie próbek
przechowywanie próbek
siarkowodór
Tedlar
zanieczyszczenia powietrza
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2007-7
The impact of titanium and its compounds on blast furnace operation
Mária Fröhlichová
Ladislav Fröhlich
Tomáš Borovský
nr katalogowy: 27896
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-7-8
Computer simulation of magnetoplasticity dislocation motion in magnetic and stress fields
Vladimir I. ALSHITS
Romuald KOTOWSKI
Piotr TRONCZYK
nr katalogowy: 27751
AURA 2017-7-8
Kiełki roślin kapustowatych - żywność funkcjonalna
Anna KRZEPIŁKO
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Iwona ZYCH-WĘŻYK
nr katalogowy: 108378
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-11
Z PRASY TECHNICZNEJ
nr katalogowy: 151502
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-11
Zmiany składu chemicznego koksu wielkopiecowego obrobionego w modelu komory przeddyszowej wielkiego pieca
Anna KONSTANCIAK
nr katalogowy: 80632
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty
Justyna Szwejda- Grzybowska
nr katalogowy: 51970
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2010-9
Possibilities of black-coal tar and brown-coal tar utilization for production in blast funace
PAVLINA PUSTĚJOVSKA
SILVIE BROŽOVA
SIMONA JURSOVA
nr katalogowy: 54091
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
AURA 2019-1
Erozja wodna - przyczyna odpływu związków biogennych ze źródeł rolniczych do cieków powierzchniowych
Wiktor HALECKI
nr katalogowy: 118262
10.15199/2.2019.1.1
GOSPODARKA WODNA 2018-3
Rozkład stężenia zanieczyszczeń azotu ogólnego i fosforu ogólnego w profilu poprzecznym rzeki Słupi
PAWEŁ WILK
PAULINA ORLIŃSKA-WOŹNIAK
ADAM GRABARCZYK
JOANNA GĘBALA
nr katalogowy: 112735
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-2
Influence of the magnetic field on the charge transport in InxGa1-xAs (0 < x < 1) MBE layers
ANDRZEJ WOLKENBERG
TOMASZ PRZESŁAWSKI
nr katalogowy: 33197
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Wpływ sposobu produkcji kaszy gryczanej i czasu jej przechowywania na zawartość związków fenolowych
Joanna Klepacka
nr katalogowy: 127383
gryka
kasza
polifenole ogółem
rutyna
kwasy fenolowe
przechowywanie
buckwheat
groats
total polyphenols
rutin (rutoside)
phenolic acids
storage
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151339
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151338
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-8
Chromatograf gazowy z automatycznym dozownikiem typu headspace nar zędziem oceny bezpieczeństwa opakowań produktów spożywczych
Janina Leks-Stępień
nr katalogowy: 79157
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Skład polifenolowy owoców pigwy
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 111088
10.15199/65.2017.12.2
pigwa
związki bioaktywne
aktywność przeciwutleniająca
procyjanidyny
quince
bioactive compounds
antioxidant activity
proanthocyanidins
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-3
Problem emisji rtęci i jej związków w Polsce. Oddziaływanie na zdrowie człowieka i środowisko naturalne
Anna Tałach
Zbigniew A. Tałach
nr katalogowy: 125614
10.15199/17.2020.3.2
rtęć
zdrowie człowieka
wpływ na środowisko
mercury
human health
environmental impact
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Burak ćwikłowy – naturalne źródło zdrowia
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 148660
10.15199/65.2024.5.2
burak ćwikłowy
związki fenolowe
betalainy
zdrowie
beetroot
phenolic compounds
betalains
health
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-7
Root cause analysis of the occurrence of rust spots on the surface of the asphalt wearing course
Wiktor Jasiński
Maciej Maliszewski
Aneta Pryga-Szulc
Wojciech Bartz
Patryk Przybylski
nr katalogowy: 149644
10.15199/33.2024.07.07
asphalt pavement surface decoloration
rusty spots
petrographic analysis
aggregates
iron compounds
surface aesthetics
road infrastructure quality
mineral composition
przebarwienia nawierzchni asfaltowej
rdzawe plamy
badania petrograficzne kruszywa
związki żelaza
estetyka nawierzchni
jakość infrastruktury drogowej
skład mineralny
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-7
Root cause analysis of the occurrence of rust spots on the surface of the asphalt wearing course
Wiktor Jasiński
Maciej Maliszewski
Aneta Pryga-Szulc
Wojciech Bartz
Patryk Przybylski
nr katalogowy: 149644
10.15199/33.2024.07.07
asphalt pavement surface decoloration
rusty spots
petrographic analysis
aggregates
iron compounds
surface aesthetics
road infrastructure quality
mineral composition
przebarwienia nawierzchni asfaltowej
rdzawe plamy
badania petrograficzne kruszywa
związki żelaza
estetyka nawierzchni
jakość infrastruktury drogowej
skład mineralny
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-5
Dlaczego związki fosforoorganiczne mogą być skutecznymi wielofunkcyjnymi inhibitorami korozji stali węglowej w obojętnych środowiskach wodnych?
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
BARTŁOMIEJ KOBIAŁKA
RENATA KĘDZIOR
nr katalogowy: 105135
10.15199/40.2017.5.3
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-11
WYTWARZANIE MATERIAŁÓW TERMOELEKTRYCZNYCH NA OSNOWIE ZWIĄZKU Bi2Te3 TECHNIKĄ SPIEKANIA PLAZMOWEGO
ADRIANA WRONA
MARIUSZ STASZEWSKI
JACEK MAZUR
MAŁGORZATA KAMIŃSKA MARCIN LIS MAŁGORZATA OSADNIK KATARZYNA BILEWSKA
nr katalogowy: 72443
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
MIKROORGANIZMY STOSOWANE W BIOAUGMENTACJI GLEB SKAŻONYCH ZWIĄZKAMI AROMATYCZNYMI
Żaneta Swędzioł
Agnieszka Mrozik
Daniel Wasilkowski
nr katalogowy: 70865
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-4
Zastosowanie algorytmów ewolucyjnych w obszarze badawczym Artificial Chemistry
Mirosław GAJER
nr katalogowy: 59158
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-11
Odkwaszanie papier u alkoholową dyspersją nanocząsteczek wodorotlenku magnezu: ocena możliwości neutralizacji kwasów
ADAM WÓJCIAK
nr katalogowy: 95234
10.15199/54.2015.11.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Naturalnie przez cały rok! Nowe trendy w produkcji proszków roślinnych jako naturalnych dodatków do żywności i suplementów diety
Anna Michalska-Ciechanowska
Jessica Brzezowska
nr katalogowy: 133181
10.15199/64.2021.4.2
proszki roślinne
sposoby suszenia
parametry
nośniki
produkty reakcji Maillarda
nowe właściwości funkcjonalne
plant powders
drying methods
parameters
carriers
Maillard reaction products
new functional properties
AURA 2023-5
Pijawki i inne zwierzęta w leczeniu chorób
Piotr Skubała
nr katalogowy: 143135
10.15199/2.2023.5.2
leki
pijawka lekarska
hirudoterapia
dzikie zwierzęta
drugs
medicinal leech
hirudotherapy
wild animals
AURA 2023-5
Pijawki i inne zwierzęta w leczeniu chorób
Piotr Skubała
nr katalogowy: 143135
10.15199/2.2023.5.2
leki
pijawka lekarska
hirudoterapia
dzikie zwierzęta
drugs
medicinal leech
hirudotherapy
wild animals
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Ocena wartości wypiekowej i zawartości wybranych składników prozdrowotnych w ziarnie żyta krzyca
Iwon a Konopka
Małgorzata Tańska
Marta Skrajda
nr katalogowy: 108631
pierwotne żyto
wartość wypiekowa
ocena organoleptyczna
ancient rye
baking value
organoleptic quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Studies on quantitative and qualitative changes in dissolved inorganic carbon content in a river drainage area Badania zmian ilościowych i jakościowych rozpuszczonego węgla nieorganicznego w strefie drenażu rzecznego
Stanisław Chmiel
Stanisław Hałas
Justyna Janusz
Sławomir Głowacki
Andrzej Trembaczowski
nr katalogowy: 91693
10.15199/62.2015.6.27
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-11
Moduł czujnikowy do pomiarów ste˛z˙en´ lotnych zwia˛zków
Piotr BATOG
Andrzej SZCZUREK
nr katalogowy: 87766
10.12915/pe.2014.11.40
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Emisja lotnych związków organicznych i związków siarki w procesie utylizacji padłych zwierząt
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyn
Agata Drabik
Łukasz Krzosek Marcin Banach
Jolanta Pulit
nr katalogowy: 68141
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Właściwości ochronne powłok otrzymywanych z roztworów na bazie silanów oraz związków tytanu(IV)
JULIUSZ WINIARSKI
BOGDAN SZCZYGIEŁ
nr katalogowy: 60963
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-6
Warstwy chitozanowe osadzone elektroforetycznie jako potencjalne powłoki przeciwporostowe
Paweł Kaczorowski
Jolanta Baranowska
nr katalogowy: 95639
10.15199/28.2015.6.36
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Thermodynamic parameters and reductive degradation mechanism of environmentally relevant polyhalogenated organic compounds Parametry termodynamiczne i mechanizm degradacji redukcyjnej polihalogenowanych związków organicznych istotnych dla środowiska
Piotr P. Romańczyk
Stefan S. Kurek
nr katalogowy: 101543
10.15199/62.2016.10.50
CHŁODNICTWO 2016-1-2
Zmiany zawartości i aktywności związków biologicznie czynnych w czerwonej porzeczce podczas zamrażalniczego przechowywania
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 96539
10.15199/8.2016.1-2.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Aktywność biologiczna wybranych składników chmielu oraz ich potencjalny wpływ na organizm człowieka
Marta Koziara
Urszula Skomra
nr katalogowy: 116705
10.15199/64.2018.10.2
chmiel
kwasy goryczkowe
olejki
polifenole
aktywność biologiczna
hop
bitter acids
essential oils
polyphenols
biological activity
AURA 2018-3
Modulatory hormonalne - toksyczne chemikalia w przedmiotach codziennego użytku
Katarzyna FIJAŁ
nr katalogowy: 112537
10.15199/2.2018.3.2
Modulatory hormonalne
EDC (Endocrine Disrupting Compounds)
ftalany
Bisfenol A (2
2-bis (4-hydroksyfenylo)propan) (BPA)
parabeny
tworzywa sztuczne
konserwanty
plastyfikatory
Sexual modulators
EDC (Endocrine Disrupting Compounds)
phthalates
bisphenol A
Bisfenol A (2
2-bis (4- hydroxyphenyl)propane) (BPA)
parabens
plastics
conservatives
plasticizers
CHEMIK 2024-2
Kwas tiofeno-2,5-difosfonowy jako efektywny chelator jonów metali
Zuzanna WALKOWIAK
Agnieszka WOJCIECHOWSKA
Tomasz K. OLSZEWSKI
nr katalogowy: 150050
10.15199/4.2024.2.5
kwasy bisfosfonowe
tiofen
chelator
jony metali
bisphosphonic acids
thiophene
chelator
coordination compounds
spec troscopy
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Nowe trendy w produkcji soków i nektarów jabłkowych
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 43994
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Sposoby wykorzystania odpadów przemysłu owocowo-warzywnego
Tomasz Tarko
Justyna Sobusiak
Aleksandra Duda-Chodak
nr katalogowy: 42383
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-2
TECHNOLOGIE ODZYSKU INDU PRZEGLĄD LITERATUROWY
JUSTYNA PIWOWOŃSKA
nr katalogowy: 41755
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 1. Warunki powstawania korozji
Anna Sałek
nr katalogowy: 47541
AURA 2013-5
Usuwanie mykoestrogenów w oczyszczaniu wody
Mariusz DUDZIAK
Edyta KUDLEK
nr katalogowy: 76523
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2010-5
Modyfikacja stopu MgAl3Zn grafitem i związkami węgla
Andrzej Zyska
Zbigniew Konopka
Małgorzata Łągiewka
Maciej Nadolski
nr katalogowy: 51723
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-4
Zawartość związków toksycznych w tkankach zwierzyny łownej
nr katalogowy: 113404
CHŁODNICTWO 2014-6
Wpływ warunków chłodniczego przechowywania na właściwości kiełków koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.)
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązk -Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 85151
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2012-6
Modelling the formation parameters in thin-film HTSC
Leopold Jeziorski
Michał Szota
Marcin Nabiałek
Piotr Lacki
Jarosław Jędryka
Marcin Dośpiał
Katarzyna Szota
nr katalogowy: 73485
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7a
Electrical properties of the layered single crystals TlGaSe2 and TlInS2
Aleksander K. FEDOTOV
Maria I. TARASIK
Tofig G. MAMMADOV
Ivan A. SVITO
Pawel ZHUKOWSKI
Tomasz N. KOLTUNOWICZ
MirHasan Yu. SEYIDOV
Rauf A. SULEYMANOV
Vitautas GRIVICKAS
Vitalius BICBAEVAS
nr katalogowy: 69258
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Photovoltaic bulk heterojunctions with interpenetrating network based on semiconducting polymers
Michał Modzelewski
Ewa Klugmann -Radziemska
nr katalogowy: 68614
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-5
Związki magnezu jako stabilizatory i źródło alkaliów podczas bielenia masy CTMP nadtlenkiem wodoru
Adam Wójciak
nr katalogowy: 68457
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-4
Naturalne inhibitory korozji miedzi i mosiądzu w miękkich wodach zawierających chlorki
IZYDOR DRELA
PIOTR FALEWICZ
JUSTYNA STOKŁOSA
nr katalogowy: 66973
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2011-10
ODMIEDZIOWANIE OŁOWIU ZA POMOCĄ ALUMINIUM I STOPU Al-Zn
ANDRZEJ CYBULSKI
RYSZARD PRAJSNAR
nr katalogowy: 63339
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości
Jan Oszmiański
Paulina Nowicka
Paweł Rubiński
nr katalogowy: 61770
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2011-3
Fabrication of through-holes in GaAs substrates for device applications
IRENA ZUBEL
PMAŁGORZATA KRAMKOWSKA
IWONA ZBOROWSKA-LINDERT
nr katalogowy: 58411
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-2
Pękanie korozyjne rurociągów wody amoniakalnej w instalacjach koksowni
ANETA ZIEWIEC
EDMUND TASAK
nr katalogowy: 57997
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Badania zmian własności przewodnictwa elektrycznego warstw palladowo-węglowych pod wpływem gazów zawierających związki wodoru
Ewa KOWALSKA
Joanna RADOMSKA
Halina WRONKA
Elżbieta CZERWOSZ
nr katalogowy: 55141
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-6
Właściwości przetwórcze nowych kopolimerów estrowych o właściwościach elastomerowych na bazie surowców pochodzenia roślinnego
Magdalena Kwiatkowska
Inez Kowalczyk
Konrad Kwiatkowski
nr katalogowy: 95644
10.15199/28.2015.6.41
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-11
System of breath collection and analysis for diseases detection
Tomasz CHLUDZIŃSKI
Janusz SMULKO
nr katalogowy: 101954
10.15199/48.2016.11.12
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-8
Nanostructural TiN/Cu coatings deposited from the separated plasma flows
Svetlana D. LATUSHKINA
Dmitiy V. KUIS
Alexey G. ZHIZHCHENKO
Olga I. POSYLKINA
Olga Y. PISKUNOVA
Marek OPIELAK
nr katalogowy: 100008
10.15199/48.2016.08.47
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH