Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 2
Adoption of food safety culture in the dairy industry – a case study of Bel company in Algeria
Przyjęcie kultury bezpieczeństwa żywności w przemyśle mleczarskim – studium przypadku firmy Bel w Algierii
10.15199/46.2023.2.3
Nesrine Achour
Amine Ferroukhi
Ratiba Chibani
nr katalogowy: 142881
10.15199/46.2023.2.3
Streszczenie
Purpose: This study attempts to describe the compliance of the food safety management system with additional requirements of FSSC 22000 v 5.1: 2020 at the level of the Bel company, the leader factory in the dairy market in Algeria. Design/methodology/approach: A qualitative methodological approach was adopted to achieve our research objective. Findings/conclusions: The main results indicate that the involvement and commitment of the managers are significant in leading and carrying out FSC activities. The new requirements have positively impacted operational management (IBHP results & Foreign matters detection). Research limitations: The study is strictly limited to Bel company. The findings relate to operational management at the level of a single firm. Practical implications: The commitment of managers and their effective communication were decisive for the adoption of the new FSC requirements. Originality/value: The study shows the impact of the implementation of the new FSC requirements at the level of the Bel company.
Abstract
Cel: Niniejsze opracowanie jest próbą opisania zgodności systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności z dodatkowymi wymaganiami FSSC 22000 wersja 5.1: 2020 na przykładzie firmy Bel, wiodącej fabryki na rynku mleczarskim w Algierii. Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: W publikacji zastosowano jakościowe podejście metodologiczne. Wyniki/wnioski: Wyniki badań wskazują, że zaangażowanie i poświęcenie menedżerów mają istotne znaczenie w prowadzeniu i realizacji działań FSC (food safety culture). Nowe wymagania pozytywnie wpłynęły na zarządzanie operacyjne (wyniki IBHP i wykrywanie ciał obcych). Ograniczenia: Badanie jest ograniczone do firmy Bel. Ustalenia dotyczą zarządzania operacyjnego na poziomie wyłącznie tej firmy. Zastosowanie praktyczne: Zaangażowanie menedżerów i ich skuteczna komunikacja zadecydowały o przyjęciu nowych wymagań FSC. Oryginalność/wartość poznawcza: W opracowaniu przedstawiono wpływ wdrożenia nowych wymagań FSC w firmie Bel.
Słowa kluczowe
FSSC 22000
ISO 22000
System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
kultura bezpieczeństwa żywności
wymagania
certyfikacja
zarządzanie
Globalna Inicjatywa na Rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI)
Keywords
FSSC 22000
ISO 22000
Food Safety Management System
food safety culture
requirements
certification
management
The Global Food Safety Initiative (GFSI)
Bibliografia
[1] Bouzembrak Yamine, Hans J.P. Marvin. 2016. „Prediction of food fraud type using data from Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) and Bayesian network modelling”. Food Control 61: 180–187. [2] Butler Francis, Niels Lucas Luijckx, Hans J.P. Marvin, Yamine Bouzembrak, Vahid Mojtahed. 2021. „Role of analytical testing for food fraud risk mitigation – a commentary on implementation of analytical fraud testing: Role of analytical testing for food fraud mitigation”. Current Research in Food Science 4: 301–307. [3] Fatimah Ungku Zainal Abidin Ungku, Catherine H. Strohbehn, Susan W. Arendt. 2014. „An empirical investigation of food safety culture in onsite foodservice operations”. Food Control 46: 255–263. [4] Griffith Christopher J. 2014. Developing and Maintaining a Positive Food Safety Culture. Doncaster: Highfield.co.uk Limited. [5] Griffith Christopher J., Linda M. Jackson, Rykers Lues. 2017. „The food safety culture in a large South African food service complex: Perspectives on a case study”. British Food Journal 119(4): 729–743. [6] King Nigel. 1994. The qualitative research interview. In Cassell C. and Symon G. (eds) Qualitative Methods in Organizational Research. London: Sage. [7] Luning Pieternel A., W.J. Marcelis, M.A.J.S. van Boekel, J. Rovira, M. Uyttendaele, L. Jacxsens. 2011. „A tool to diagnose context riskiness in view of food safety activities and microbiological safety output”. Trends in Food Science &Technology 22(1) : S67–S79. [8] Manning Louise, Jan Mei Soon. 2016. „Food Safety, Food Fraud, and Food Defense: A Fast Evolving Literature”. Journal of Food Science 81(4): 823–834. [9] Mika Otakar J., Helena Weissmannova-Dolezalova, Lenka Fiserova. 2014. „Mass methanol poisonings in the Czech Republic”. Toxin Reviews 33(3): 101–106. [10] Nyarugwe Shingai P., Anita Linnemann, Loveness K. Nyanga, Vincenzo Fogliano, Pieternel A. Luning. 2018. „Food safety culture assessment using a comprehensive mixed-methods approach: A comparative study in dairy process- ing organisations in an emerging economy”. Food Control 84: 186–196. [11] Nyarugwe Shingai P., Anita R. Linnemann, Pieternel A. Luning. 2020. „Prevailing food safety culture in companies operating in a transition economy – Does product riskiness matter?”. Food Control 107: 106803. [12] Pettigrew Andrew M. 2011. „Scholarship with impact”. British Journal of Management 22(3): 347–354. [13] Söderlund Jonas. 2011. „Pluralism in project management: Navigating the crossroads of specialization and fragmentation”. International Journal of Management Reviews 13(2): 153–176. [14] Ulberth Franz. 2020. „Tools to combat food fraud – a gap analysis”. Food Chemistry 330: 127044. [15] Yin Robert K. 2009. Case study research: design and methods, 4th edition. London: Sage publications Inc.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PROBLEMY JAKOŚCI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-2 , nr katalogowy 142881
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI- e-zeszyt (pdf) 2023-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
64.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH