Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
POLISH TECHNICAL REVIEW
|
Rocznik 2020 - zeszyt 1
ESTIMATION OF THE LEVEL OF GREENHOUSE GAS EMISSIONS IN ANIMAL PRODUCTION
SZACOWANIE POZIOMU EMISJI GAZÓW CIEPLARNIANYCH W PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ
10.15199/180.2020.1.2
Kamila MAZUR
Jan PAWLAK
nr katalogowy: 126062
10.15199/180.2020.1.2
Streszczenie
The aim of the present paper is to show the level of greenhouse gases’ emission coming from animal production in Poland. The animal production in 2015 was a source of 39.8 % of GHG emissions of which 30.7 % came from intestinal fermentation and 9.1% derived from animal manure. The animal production has also its share in the emissions resulting from the energy consumption in agriculture; therefore, its participation in the total GHG emission is equal to ca. 50%. Factors affecting the level of greenhouse gases’ emissions include: the species, animal breed, performance stage, housing and feeding system and also, the way of natural manure management. The foreign literature review shows the chosen methods of GHG emission measurements. The direct methods such as respiration chambers are expensive and labour-consuming; therefore, the indirect methods have been also presented, e.g. the estimation of methane emissions, produced by the dairy cattle, based upon the fatty acid profile in milk
Abstract
Artykuł ma na celu przedstawienie wielkości emisji gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej w Polsce. Produkcja zwierzęca w 2015 r. była źródłem 39,8 % emisji gazów cieplarnianych z polskiego rolnictwa, przy czym 30,7% to fermentacja jelitowa, 9,1% pochodziło z nawozów naturalnych. Produkcja zwierzęca, w ramach zużycia energii w rolnictwie ma także swój udział w emisjach, dlatego łącznie jej udział w całkowitej emisji GHG wynosi około 50%. Do czynników mających wpływ na wielkość emisji gazów cieplarnianych zaliczamy: gatunek, rasę zwierząt, fazę użytkowania, system utrzymania i żywienia a także sposób zagospodarowania nawozów naturalnych. W wyniku przeglądu literatury zagranicznej przedstawiono wybrane metody pomiaru emisji GHG. Metody bezpośrednie, takie jak komory respiracyjne, są drogie i pracochłonne, dlatego przedstawiono także metody pośrednie, np. szacowanie emisji metanu przez krowy mleczne na podstawie profilu kwasów tłuszczowych.
Słowa kluczowe
GHG emission
animal production
measurement
calculations
structure
Keywords
emisja GHG
produkcja zwierzęca
pomiar
obliczenia
struktura
Bibliografia
[1] Amer P.R., Hely F.S., Quinton C.D., Cromie A.R. 2018. A methodology framework for weighting genetic traits that impact greenhouse gas emission intensities in selection indexes. Animal. Vol. 12. Iss. 1, s. 5-11. [2] Antle J.M., Zhang H., Mu J.E., Abatzoglou J., Stöckle C. 2018. Methods to assess between-system adaptations to climate change: Dryland wheat systems in the Pacific Northwest United States. Agriculture, Ecosystems & Environment. Vol. 253, s. 195-207. [3] Beach R.H, Creason J., Ohrel S.B., Ragnauth S. Ogle S., Li C., Ingraham P., Salas W. 2015. Global mitigation potential and costs of reducing agricultural non-CO2 greenhouse gas emissions through 2030. Journal of Integrative Environmental Sciences. Vol. 12. Iss. Supl. 1 s. 87-105. [4] Brittante G., Cecchinato A., Schiavon S. 2018. Dairy system, parity, and lactation stage affect enteric methane production, yield, and intensity per kilogram of milk and cheese predicted from gas chromatography fatty acids. Journal of Dairy Science. Vol. 101. Iss. 2, s. 1752-1766. [5] Chiumenti A., da Borso F., Pezzuolo A., Sartori L., Chiumenti R. 2018 Ammonia and greenhouse gas emissions from slatted dairy barn floors cleaned by robotic scrapers. Research in Agricultural Engineering. Vol. 64, s. 26-33. [6] Christie K.M., Rawnsley R.P., Phelps C., Eckard R.J. 2018. Revised greenhouse-gas emissions from Australian dairy farms following application of updated methodology. Animal Production Science. Vol. 58. No 5, s. 937-942. [7] Coates T.W., Benvenutti M.A., Flesch T.K., Charmley E., McGinn S.M. Chen D. 2018. Applicability of eddy covariance to estimate methane emissions from grazing cattle. Journal of Environmental Quality. Vol. 47. Iss. 1. Doi:10.2134/jeq2017.02.0084 s. 54-61. [8] EPA 2017. Global mitigation of non-CO2 greenhouse gases, 2010- 2030. Dostępny w Internecie: https://www.epa.gov/global-mitigation- non-co2-greenhouse-gases, Dostęp 10.10.2017. [9] Llonch P., Troy S.M., Duthie C-A., Somarriba M., Rooke J., Haskell M.J., Roehe R., Turner S.P. 2018. Changes in feed intake during isolation stress in respiration chambers may impact methane emissions assessment. Animal Production Science. Vol 58. No.6, s. 1011-1016. [10] Mielcarek P., Rzeźnik W., Rzeźnik I. 2014. Emisja gazów cieplarnianych i amoniaku z tuczarni na głębokiej ściółce [Amonia and greenhouse gas emission from a deep litter farming system for fattening pigs]. Problemy Inżynierii Rolniczej. Nr 1 s. 83-90. [11] Moate P.J., Clerke T., Davies L.H., Laby R.H. 1997. Rumen gases and bloat in grazing dairy cows. Journal of Agricultural Science. Vol. 129. Iss.4 s. 459-469. [12] Olecka A., Bebkiewicz K., Chłopek Z., Jędrysiak P., Kanafa M., Kargulewicz I., Rutkowski J., Sędziwa M., Skośkiewicz J., Waśniewska S., Żaczek M. 2017. Poland’s national inventory report 2017. Greenhouse gas inventory for 1988-2015. Warsaw. KOBiZE ss. 559. [13] Pawlak J. 2017. Poziom i struktura emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie [The level and structure of greenhouse gas emission in agriculture]. Problemy Inżynierii Rolniczej. Nr 4(98) s. 55-63. [14] Rawnsley R., Dynes R.A., Christie K.M., Harrison M.T., Doran-Browne N.A., Vibart R., Eckard R. 2018. A review of whole farm-system analysis in evaluating greenhouse-gas mitigation strategies from livestock production systems. Animal Production Science. Vol. 58. No. 6, s. 980-989. [15] Swainson N., Muetzel S., Clark H. 2018. Updated predictions of enteric methane emissions from sheep suitable for use in the New Zealand national greenhouse gas inventory. Animal Production Science. Vol. 58. No. 6, s. 973-979. [16] van Gastelen S., Antunes-Fernandes E.C., Hettinga K,A.. Dijkstra J. 2018. The relationship between milk metabolome and methane emission of Holstein Friesian dairy cows: Metabolic interpretation and prediction potential. Journal of Dairy Science. Vol. 101. Iss. 3, s. 2110-2126.
Open Access
Zeszyt
2020-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH