Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 1
Wpływ gęstości ziarna w stanie zsypnym na wartość technologiczną uzyskanej mąki
Influence of mass per hectolitre on the technological value of flour
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 124786
Streszczenie
Celem pracy było określenie wpływu gęstości ziarna w stanie zsypnym na wartość wypiekową uzyskanej mąki pszennej. Przemiał ziarna wykonano za pomocą młyna laboratoryjnego MLU-202 firmy Bühler. W badanych próbkach oznaczono: szklistość ziarna, gęstość ziarna w stanie zsypnym, a także: wilgotność, zawartość popiołu, zawartość białka, ilość i jakość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zelenyʼego oraz liczbę opadania w ziarnie i produktach jego przemiału. Badane próbki ziarna charakteryzowały się zróżnicowaną wartością technologiczną pod względem gęstości ziarna w stanie zsypnym, szklistości, zawartości białka oraz zawartości popiołu całkowitego. Najniższą zawartością popiołu charakteryzowały się mąki uzyskane z pierwszego, a najwyższą – z drugiego pasażu wymiałowego. Najwyższą zawartością białka ogółem i ilością glutenu charakteryzowały się mąki uzyskane z II pasażu śrutowego. Spośród badanych mąk pasażowych, najniższą liczbą opadania cechowały się mąki z I pasażu śrutowego, a najwyższą z 2 pasażu wymiałowego. Wraz ze wzrostem gęstości ziarna w stanie zsypnym obserwowano zmniejszenie zawartości popiołu w ziarnie, a także zwiększenie zawartości białka i ilości glutenu w ziarnie i otrzymanych mąkach pasażowych. Z ziarna o wyższej gęstości w stanie zsypnym otrzymano mniejszy udział mąki z pasaży śrutowych, natomiast większy – z pasaży wymiałowych.
Abstract
The aim of the study was to determine the influence of mass per hectolitre to the baking value of flour. Grain was obtained by using the MLU-202 Bühler laboratory mill. The following quality parameters were determined to assess the quality of tested wheat samples and milling products: mass per hectolitre, kernel vitreousity and moisture content, ash content, protein content, gluten quantity and quality, Zeleny Index and falling number. Tested wheat samples were characterized by different technological value. Flour from first reduction passage were characterized by the lowest ash content whereas the highest was characterized by flour from second reduction passage. Grain samples with higher mass per hectolitre were characterized by lower ash content whereas obtained flours were characterizd by higher protein and gluten content. Lower amount of break flours and higher amount o f reduction flours were obtained from grain with higher mass per hect olitre.
Słowa kluczowe
mąki pasażowe
przemiał pszenicy
wartość technologiczna
wartość wypiekowa
Keywords
flour passages
grain milling
technological value
baking value of flour
Bibliografia
1. Bogaczyński K. 2012. Ocena wyników przemiału. Przegl. Zboż.-Młyn,. 9, 21-25. 2. Bonfil D.J., E.S. Posner. 2012. Can bread wheat quality be determined by gluten index? Journal of Cereal Science 56 (2), 115-118. 3. Cacak-Pietrzak G., A. Ceglińska, T. Haber, M. Woś. 2000. Porównanie wartości technologicznej pszennych mąk pasażowych. Przegl. Zboż-Młyn.,7, 23-27. 4. Cacak-Pietrzak G., E. Gondek. 2010. Właściwości przemiałowe ziarna orkiszu i pszenicy zwyczajnej. Acta Agrophysica, 16 (2), 263-273. 5. Ćurić D., D. Karlović, D. Tušak, B. Petrović, J. Ðugum. 2001. Gluten as a standard of wheat flour quality. Food Technol. Biotechnol. 39 (4), 353-361. 6. Dziki D. 2004. Metody oceny właściwości przemiałowych ziarna pszenicy, Postępy Nauk Rolniczych 2, 103-115. 7. Jakubczyk T., T. Haber. (red). 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Skrypt Szko- 8. Jurga R. 1994. Wartość technologiczna ziarna pszenicy. Przegl. Zboż.-Młyn., 38 (2), 19-21. 9. Jurga R. 2010. Modyfikacja właściwości użytkowych mąki pszennej. Przegl. Zboż.- -Młyn., 4, 36-39. 10. Kuchciak J., A. Czubaszek. 2016. Ocena wartości technologicznej ziarna pszenicy pochodzącego od różnych grup producentów. Przegl. Zboż.-Młyn., 2, 32-35. 11. Kulikowski R. 2013. Produkcja i towarowość rolnictwa w Polsce. Przemiany i zróżnicowania przestrzenne po II wojnie światowej. PAN IGiPZ, Warszawa. 12. Manley M., M.L. Engelbrecht, P.C. Williams, M. Kidd. 2009. Assessment of variance in the measurement of hectolitre mass of wheat, using equipment from different grain producing and wxporting countries. Biosystems Engineering (103), 176-186. 13. Muste S., C. Modoran, S. Man, V. Muresan, A. Bioru 2010. The influence of wheat genotype on its quality. J. Agroaliment. Proc. Technol., 16 (2), 99-103. 14. Rothkaehl J. 2006. Zmienność wartości technologicznej mąki odbieranej z poszczególnych pasaży przemiałowych młyna przemysłowego. Przegl. Zboż.-Młyn. 10, 9-13. 15. Rozporządzenie Komisji (UE ) NR 1272/2009 z dnia 11 grudnia 2009 r. ustanawiające wspólne szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do zakupu i sprzedaży produktów rolnych w ramach interwencji publicznej. 16. Sitkowski T. 1993. Opracowanie kompleksowej metody oceny wartości przemiałowej ziarna pszenicy. Maszynopis CLTPiPZ, Warszawa. 17. Sitkowski T. 2011. Metodyka oceny wartości przemiałowej ziarna na podstawie wyników przemiału laboratoryjnego. Przegl. Zboż.- -Młyn. 2, 35-36. 18. Stępniewska S., E. Słowik. 2016. Ocena wartości technologicznej wybranych odmian pszenicy ozimej i jarej. Acta Agrophysica, 23 (2), 275-286. 19. Szafrańska A. 2016. Wartość technologiczna ziarna ze zbiorów 2016 roku. Przegl. Zboż.-Młyn. 6, 50-54. 20. Szafrańska A., J. Rothkaehl. 2011. Liczba opadania a maksymalna lepkość kleiku skrobiowego maki pszennej. Przegl. Zboż.- -Młyn., 1, 31-34. 21. Sułek A., B. Jaśkiewicz. 2015. Regionalne zróżnicowanie produkcji pszenicy w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. 17(4), 308-313. 22. Vizitiu D., M. Ognean, I. Danciu. 2012. Rheological evaluation of laboratory mills. Bulletin UASVM Agriculture, 69 (2), 440-44.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 124786 "Wpływ gęstości ziarna w s..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2020-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH