Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 7
Content of benzoic and cinnamic acid derivatives in fruits from Rosaceae family plants Analiza zawartości wybranych pochodnych kwasu benzoesowego i cynamonowego w owocach roślin z rodziny Rosaceae
10.15199/62.2016.7.26
Małgorzata Olek
Jakub Dziedzic
Jerzy Baron
Witold Żukowski
nr katalogowy: 99659
10.15199/62.2016.7.26
Some dried fruits from Rosaceae family plants and fresh Aronia melanocarpa fruits were studied for contents of benzoic and cinnamic acid derivatives by gas chromatog./ mass spectroscopy. In the dried chokeberry fruits, the contents of the acid derivatives except for cinnamic acid were lower than 1 mg/100 g of dried fruits. In other fruits, contents of the acids were higher than 4 mg/100 g of dried fruits. The short-period freezing of the fruits had no impact on chokeberry polyphenol content. The fast drying resulted in a significant decrease in polyphenol content. Oznaczono zawartości polifenoli z grupy pochodnych kwasu benzoesowego i cynamonowego w wybranych suszonych owocach z rodziny różowatych (Rosaceae) oraz w owocach aronii (Aronia melanocarpa). Metodą GC/MS określono zmiany zawartości polifenoli w tych owocach. Stwierdzono, że w suszonych owocach aronii zawartość wytypowanych pochodnych kwasu cynamonowego, z wyjątkiem kwasu cynamonowego, była mniejsza niż 1 mg/100 g suszu i mniejsza niż w suszu pozostałych owoców. W pozostałych suszonych owocach zawartość kwasu m-toluilowego, cynamonowego, kawowego oraz 2,4-dihydroksybenzoesowego była większa niż 4 mg/100 g suszu. Krótkotrwały proces mrożenia owoców aronii nie miał wpływu na ilość zawartych w nich polifenoli, niezależnie od stopnia dojrzałości tych owoców. Stwierdzono, że gwałtowny proces suszenia znacząco zmniejszał zawartość polifenoli w owocach aronii. Naturalne procesy rozkładu substancji biodegradowalnych, w tym przetworzonej i przechowywanej żywności, wymagają stosowania dodatków, które temu zapobiegają. Badania wykazują, że niektóre składniki roślin oprócz pełnionych istotnych funkcji odżywczych są substancjami o działaniu przeciwutleniającym1, 2). Przykładem bioaktywnych substancji obecnych w żywności roślinnej są polifenole. Substancje te można stosować jako naturalne składniki konserwujące żywność3). Można również tak zaprogramować procesy przetwarzan[...]
Bibliografia
[1] A. Szajdek, J. Borowska, Żywność Nauka. Technologia. Jakość 2004, 41, nr 4, 5. [2] G.E. Pantelidis, M. Vasilakakis, G.A. Manganaris, G. Diamantidis, Food Chem. 2007, 102, nr 3, 777. [3] M.J. Rodriguez Vaquero, P.A. Aredes Fernandez, M.C. Manca de Nadra, A.M. Strasser de Saad, J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 6048. [4] A.S. Velićanski, D.D. Cvetković, S.L. Markov, Acta Period. Technol. 2012, 43, 305. [5] L.J. Nohynek, H.L. Alakomi, M.P. Kähkönen, M.P. Heinonen, I.M. Helander, K.M. Oksman-Caldentey, R.H. Puupponen-Pimiä, Nutr. Cancer 2006, 54, nr 1, 18. [6] M. Daglia, Curr. Opin. Biotechnol. 2012, 23, 174. [7] C.S. Bowen-Forbes, Y. Zhang, M. G. Nair, J. Food Compos. Anal. 2010, 23, nr 6, 554. [8] H.A. Ross, G.J. McDougall, D. Stewart, Phytochemistry 2007, 68, 218. [9] L.S. Wang, S.S. Hecht, S.G. Carmella, N. Yu, B. Larue, C. Henry, C. McIntyre, C. Rocha, J.F. Lechner, G.D. Stoner, Cancer Prev. Res. 2009, 2, 84. [10] K.H. Park, Y.D. Park, J.M. Han, K.R. Im, B.W. Lee, I.Y. Jeong, T.S. Jeong, W.S. Lee, Bioorg. Med. Chem. Lett. 2006, 16, 5580. [11] M. Jeszka, E. Flaczyk, J. Kobus-Cisowska, K. Dziedzic, Nauka Przyr. Technol. 2010, 4, nr 2, 19. [12] W.R. Russell, A. Labat, L. Scobbie, G.J. Duncan, G.G. Duthie, Food Chem. 2009, 115, 100. [13] J. Kołodziejczyk-Czepas, M. Szejk, A. Pawlak, H.M. Żbikowska, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2015, 100, nr 3, 5. [14] J. Slavin, L. Marquart, D. Jakobs Jr., Cereal Foods World 2000, 45, nr 2, 54. [15] C. Mancuso, R. Santangelo, Food Chem. Toxicol. 2014, 65, 185. [16] M. de los Angeles Yrbas, F. Morucci, R. Alonso, S. Gorzalczany, Pharmacol. Biochem. Behav. 2015, 132, 88. Fig. 3. Impact of fruit ripening on content (mg/100 g dry mass) of selected derivatives of benzoic and cinnamic acids in raw, frozen and dried chokeberry Rys. 3 Zmiany zawartości (mg/100 g s.m.) wybranych pochodnych kwasu cynamonowego i benzoesowego w surowych, mrożonych i suszonych owocach aronii w zależności od czasu wzrastania owoców 95/7(2016) 1409 [17] B. Kot, J. Wicha, M. Piechota, K. Wolska, A. Grużewska, Turk. J. Med. Sci. 2015, 45, 919. [18] B. Gryszczyńska, Wpływ wybranych kwasów fenolowych i ekstraktu z pestek maliny właściwej (Rubus idaeus) na aktywność ferroksydazową ceruloplazminy, rozprawa doktorska, Poznań 2011. [19] C. Manach, A. Scalbert, C. Morand, C. Rémésy, L. Jimenez, Am. J. Clin. Nutr. 2004, 79, nr 5, 727. [20] M. Heinonen, A.S. Meyer, E.N. Frankel, J. Agric. Food Chem. 1998, 46, 4107. [21] S.H. Häkkinen, A.R. Törrönen, Food Res. Int. 2000, 33, nr 6, 517. [22] S.H. Häkkinen, M. Heinonen, S. Kaerenlampi, H. Mykkaenen, J. Ruuskanen, R. Törrönen, Food Res. Int. 1999, 32, 345. [23] A. Szopa, A. Zając, P. Kubica, P. Banaszczak, H. Ekiert, Analiza porównawcza Zawartości kwasów fenolowych w owocach aronia Melanocarpa różnego pochodzenia http://www.bromatologia2014. confer.uj.edu.pl/documents/21001121/62922848/DP27.%20Szopa%20 A.%20ANALIZA_POR%C3%93WNAWCZA_ZAWARTO%C5%9ACI.pdf, dostęp 21 kwietnia 2016 r. [24] L. Buřičová, M. Andjelkovic, A. Čermáková, Z. Réblová, O. Jurček, E. Kolehmainen, R. Verhé, F. Kvasnička, Czech. J. Food Sci. 2011, 29, nr 2, 181. [25] G.E. Pantelidis, M. Vasilakakis, G.A. Manganaris, Gr. Diamantidis, Food Chem. 2007, 102, 777. [26] P. Mattila, J. Hellstrom, R. Törrönen, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 7193. [27] S. Dudonne, P. Dube, F.F. Anhe, G. Pilon, A. Marette, M. Lemire, C. Harris, E. Dewailly, Y. Desjardins, J. Food Compos. Anal. 2015, 44, 214. [28] S.M. Hannum, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2004, 44, 1. [29] J.E. Bojarska, S. Czaplicki, K. Zarecka, R. Zadernowski, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2006, 47, nr 2, (Supl.), 20. [30] A.D.R. Castrejón, I. Eichholz, S. Rohn, L.W. Kroh, S. Huyskens-Keil, Food Chem. 2008, 109, 564. [31] B.W. Bolling, R. Taheri, R. Pei, S. Kranz, M. Yu, S.N. Durocher, M.H. Brand, Food Chem. 2015, 187, 189. [32] S.Y. Wang, A.W. Stretch, J. Agric. Food Chem. 2001, 49, 969. [33] S. Andueza, L. Manzocco, M.P. de Peña, C. Cid, C. Nicoli, Food Res. Int. 2009, 42, nr 1, 51. [34] J. Samoticha, A. Wojdyło, K. Lech, LWT-Food Sci. Technol. 2016, 66, 484. [35] M. Białek, J. Rutkowska, E. Hallmann, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2012, 85, nr 6, 21. [36] A. Kokotkiewicz, Z. Jeremicz, M. Łuczkiewicz, J. Med. Food 2010, 13, nr 2, 255. [37] R. Taheri, B.A. Connolly, M.H. Brand, B.W. Bolling, J. Agric. Food Chem. 2013, 61, 8581. [38] J. Šnebergrová, H. Čížková, E. Neradová, B. Kapci, A. Rajchl, M. Voldřich, Czech J. Food Sci. 2014, 32, nr 1, 25. [39] C. Chrubasik, G. Li, S. Chrubasik, Phytother. Res. 2010, 24, 1107. [40] R. Poręba, A. Skoczyńska, P. Gać, M. Poręba, I. Jędrychowska, A. Affelska-Jercha, B. Turczyn, A. Wojakowska, J. Oszmiański, R. Andrzejak, Ann. Agric. Environ. Med. 2009, 16, nr 2, 305. [41] S.E. Kulling, H.M. Rawel, Planta Med. 2008, 74, 1625. [42] P. Bridle, C.F. Timberlake, Food Chem. 1997, 58, nr 1-2, 103. [43] J. Oszmiański, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 2002, 1, nr 1, 37. [44] K. Baranowski, E. Baca, A. Salamon, D. Michałowska, D. Meller, M. Karaś, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2009, 65, nr 4, 100. [45] J. Oszmiański, A. Wojdyło, Eur. Food Res. Technol. 2005, 221, 809. [46] J. Niedworok, F. Brzozowski, Post. Fitoterapii 2001, 1, 20. [47] E.U. Stolarczyk, A. Groman, K. Eksanow, Przem. Chem. 2012, 91, nr 3, 352. [48] J. Musijowski, E. Gilant, P.J. Rudzki, Przem. Chem. 2012, 91, nr 3, 381. [49] B. Goncalves, A.-K. Landbo, D. Knudsen, A.P. Silva, J. Moutinho- Pereira, E. Rosa, A.S. Meyer, J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 523. [50] M.E. Olsson, J. Ekvall, K.-E. Gustavsson, J. Nilsson, D. Pillai, I.M. Sjoholm, U. Svensson, B. Akesson, M.G.L. Nyman, J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 2490. [51] T. Siriwoharn, R.E. Wrolstad, C.E. Finn, C.B. Pereira, J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 8021.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH