Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-8
Rola mięsa wieprzowego w diecie człowieka
Jessica Stawicka
nr katalogowy: 115606
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-12
Wpływ pożywek azotowych na fermentacje i cechy wina jabłkowego oraz napojów winopodobnych
Sylwia Bonin
Wiesław Wzorek
Marta Woźniak
nr katalogowy: 48973
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-9
Problem eutrofizacji powodowany przez nadmierne związki biogenne
Marek Gromiec
nr katalogowy: 128211
10.15199/17.2020.9.1
eutrofization
akty prawne
aspekty techniczne
nowe technologie
odzysk fosforu
eutrophication
legal acts
technical aspects
new technologies
phosphorus recovery
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Wstępna analiza jakości wody zbiornika wodnego Turawa w obrębie działającej instalacji "WOPR"
Bogna Buta
Mirosław Wiatkowski
Łukasz Gruss
Paweł Tomczyk
Robert Kasperek
Witold Skorulski
nr katalogowy: 138866
10.15199/62.2022.8.1
zbiornik zaporowy
jakość wód
substancje biogenne
instalacja poprawiająca jakość wody
gospodarka wodna
dam reservoir
water quality
nutrients
installation improving water quality
water management
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Wstępna analiza jakości wody zbiornika wodnego Turawa w obrębie działającej instalacji "WOPR"
Bogna Buta
Mirosław Wiatkowski
Łukasz Gruss
Paweł Tomczyk
Robert Kasperek
Witold Skorulski
nr katalogowy: 138866
10.15199/62.2022.8.1
zbiornik zaporowy
jakość wód
substancje biogenne
instalacja poprawiająca jakość wody
gospodarka wodna
dam reservoir
water quality
nutrients
installation improving water quality
water management
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Wstępna analiza jakości wody zbiornika wodnego Turawa w obrębie działającej instalacji "WOPR"
Bogna Buta
Mirosław Wiatkowski
Łukasz Gruss
Paweł Tomczyk
Robert Kasperek
Witold Skorulski
nr katalogowy: 138866
10.15199/62.2022.8.1
zbiornik zaporowy
jakość wód
substancje biogenne
instalacja poprawiająca jakość wody
gospodarka wodna
dam reservoir
water quality
nutrients
installation improving water quality
water management
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Wstępna analiza jakości wody zbiornika wodnego Turawa w obrębie działającej instalacji "WOPR"
Bogna Buta
Mirosław Wiatkowski
Łukasz Gruss
Paweł Tomczyk
Robert Kasperek
Witold Skorulski
nr katalogowy: 138866
10.15199/62.2022.8.1
zbiornik zaporowy
jakość wód
substancje biogenne
instalacja poprawiająca jakość wody
gospodarka wodna
dam reservoir
water quality
nutrients
installation improving water quality
water management
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Wstępna analiza jakości wody zbiornika wodnego Turawa w obrębie działającej instalacji "WOPR"
Bogna Buta
Mirosław Wiatkowski
Łukasz Gruss
Paweł Tomczyk
Robert Kasperek
Witold Skorulski
nr katalogowy: 138866
10.15199/62.2022.8.1
zbiornik zaporowy
jakość wód
substancje biogenne
instalacja poprawiająca jakość wody
gospodarka wodna
dam reservoir
water quality
nutrients
installation improving water quality
water management
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Wstępna analiza jakości wody zbiornika wodnego Turawa w obrębie działającej instalacji "WOPR"
Bogna Buta
Mirosław Wiatkowski
Łukasz Gruss
Paweł Tomczyk
Robert Kasperek
Witold Skorulski
nr katalogowy: 138866
10.15199/62.2022.8.1
zbiornik zaporowy
jakość wód
substancje biogenne
instalacja poprawiająca jakość wody
gospodarka wodna
dam reservoir
water quality
nutrients
installation improving water quality
water management
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
GOSPODARKA WODNA 2020-12
Osady ściekowe a problem eutrofizacji wód
MAREK GROMIEC
nr katalogowy: 129615
osady ściekowe
eutrofizacja
akty prawne
aspekty techniczne
nowe technologie
odzysk fosforu
sludge
eutrophication
legal acts
technical aspects
new technologies
phosphorus recovery
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Efektywność usuwania związków organicznych ze ścieków produkcyjnych
Anna Kasprzak
nr katalogowy: 44000
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-5
Europejskie działania w zakresie reformulacji produktów żywnościowych na przykładzie mięsa i przetworów mięsnych
Halina Makała
nr katalogowy: 114010
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
TECHNOLOGIA PRODUKCJI KARMY DLA PSÓW – wpływ procesu ekstruzji na składniki pokarmowe diety
Monika Bogusławska-Tryk
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 144003
pies
karma
ekstruzja
składniki pokarmowe
dog
food
extrusion
nutrients
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
TECHNOLOGIA PRODUKCJI KARMY DLA PSÓW – wpływ procesu ekstruzji na składniki pokarmowe diety
Monika Bogusławska-Tryk
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 144003
pies
karma
ekstruzja
składniki pokarmowe
dog
food
extrusion
nutrients
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-3
Jakość produktów ubocznych młynarstwa na cele paszowe w świetle nowych wymagań w zakresie stwierdzeń zgodności
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
Waldemar Korol
nr katalogowy: 126429
otręby pszenne i żytnie
podstawowy skład chemiczny
wartość pokarmowa
składniki niepożądane
stwierdzanie zgodności
wheat and rye bran
basic nutrients
nutritive value
undesirable substances
statement of conformity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Analysis of chemical composition of protein-xanthophyll concentrate. Analiza chemicznego składu koncentratu białkowo-ksantofilowego
Eugeniusz R. Grela
Krzysztof Pietrzaka
Edyta Kowalczuk-Vasileva
Renata Klebaniuk
Beata Borucka
nr katalogowy: 78585
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-11-12
Zdrów jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-11-12
Zdrów jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-11-12
Zdrów jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Produkty uboczne przetwórstwa zbóż na cele paszowe - ocena jakości i wymagania
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
nr katalogowy: 121646
produkty przetwórstwa zbóż
pasza
badanie
podstawowy skład chemiczny
aminokwasy
sód
cereal by products
feed
testing
basic nutrients
amino acids
sodium
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Możliwości zastosowania chitozanu w otoczkach do nawozów
Regina Michalik
Krzysztof Kozioł
Ilona Wandzik
nr katalogowy: 134680
10.15199/62.2021.11.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Możliwości zastosowania chitozanu w otoczkach do nawozów
Regina Michalik
Krzysztof Kozioł
Ilona Wandzik
nr katalogowy: 134680
10.15199/62.2021.11.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Możliwości zastosowania chitozanu w otoczkach do nawozów
Regina Michalik
Krzysztof Kozioł
Ilona Wandzik
nr katalogowy: 134680
10.15199/62.2021.11.8
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-4
Aktualne wymagania i wyniki monitorowania jakości pasz zbożowych
Waldemar Korol
Jolanta Rubaj
Sławomir Walczyński
Grażyna Bielecka
nr katalogowy: 149829
10.15199/61.2024.4.6
zboża paszowe
produkty uboczne
podstawowy skład chemiczny
makroelementy
mikroelementy
pierwiastki śladowe
substancje niepożądane
grain feed
cereal by-products
basic nutrients
macro- and microelements
trace elements
undesirable substances
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Wyniki badań składu chemicznego i wartości pokarmowej otrąb pszennych i żytnich na cele paszowe
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
nr katalogowy: 117562
otręby pszenne i żytnie
pasza
badanie
skład chemiczny
wartość pokarmowa
wheat and rye bran
feed
analysis
chemical composition
nutritive value
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-1-2
Naturalnie szkodliwe
nr katalogowy: 141816
produkty pochodzenia roślinnego
substancje antyodżywcze
kwas szczawiowy
kwas fitynowy
tioglikozydy
biodostępność
składniki mineralne
białka
witaminy
products of plant origin
anti-nutritional substances
oxalic acid
phytic acid
thioglycosides
bioavailability
minerals
protein
vitamins
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-1
Gospodarka wodno-ściekowa w gospodarce cyrkulacyjnej
Marek Gromiec
nr katalogowy: 124605
10.15199/17.2020.1.1
gospodarka cyrkulacyjna
gospodarka wodno-ściekowa
produkcja wody
substancji biogennych i energii
circular economy
water-wastewater economy
water
nutrients and energy production
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
GOSPODARKA WODNA 2019-8
Postęp w odzysku fosforu z odcieków z przeróbki osadów ściekowych za pomocą technologii krystalizacji struwitu w Ameryce Północnej i Europie - wybrane przykłady
TOMASZ GROMIEC
MAREK GROMIEC
nr katalogowy: 121890
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
GOSPODARKA WODNA 2021-12
Nowe koncepcje gospodarki wodno-ściekowej i osadowej1) Część II
Marek Gromiec
nr katalogowy: 134963
odzysk surowców
produkcja energii
produkcja wodoru
produkcja bioplastyków
produkcja biogenów
odnowa wody
recovery of constituents
energy production
hydrogen production
bioplastics production
nutrients production
water reuse
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Wyróżniki jakości ziarna paszowego
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 131272
jakość paszowa
białko
energia
profil aminokwasowy
mikotoksyny
feed quality
protein
energy
amino acid profile
mycotoxins
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Wyróżniki jakości ziarna paszowego
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 131272
jakość paszowa
białko
energia
profil aminokwasowy
mikotoksyny
feed quality
protein
energy
amino acid profile
mycotoxins
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Wyróżniki jakości ziarna paszowego
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 131272
jakość paszowa
białko
energia
profil aminokwasowy
mikotoksyny
feed quality
protein
energy
amino acid profile
mycotoxins
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Wyróżniki jakości ziarna paszowego
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 131272
jakość paszowa
białko
energia
profil aminokwasowy
mikotoksyny
feed quality
protein
energy
amino acid profile
mycotoxins
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Kompostowanie osadów ściekowych w układzie dwustopniowym oraz charakterystyka kompostu
Dorota Kulikowska
Katarzyna Bernat
Magdalena Zielińska
Magdalena Zaborowska
nr katalogowy: 137727
10.15199/17.2022.5.6
kompostowanie
komunalne osady ściekowe
słoma pszeniczna
zrębki drewniane
pierwiastki nawozowe
stabilność kompostu
metale ciężkie
composting
municipal sewage sludge
wheat straw
wood chips
nutrients
compost stability
heavy metals
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Kompostowanie osadów ściekowych w układzie dwustopniowym oraz charakterystyka kompostu
Dorota Kulikowska
Katarzyna Bernat
Magdalena Zielińska
Magdalena Zaborowska
nr katalogowy: 137727
10.15199/17.2022.5.6
kompostowanie
komunalne osady ściekowe
słoma pszeniczna
zrębki drewniane
pierwiastki nawozowe
stabilność kompostu
metale ciężkie
composting
municipal sewage sludge
wheat straw
wood chips
nutrients
compost stability
heavy metals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-7
The Study of Water Reconditioning using Magnetic Field for Plant Industry
Nattakun POUNGPRAKHON
Chanchai THONGSOPA
Samran SANTALUNAI
Thanaset THOSDEEKORAPHAT
Nuchanart SANTALUNAI Pichaya CHAIPANYA
nr katalogowy: 144157
10.15199/48.2023.07.11
Induction coil
Magnetic field
Plant growth
Magnetic-treated water
cewka
pole magnetyczne
przemysł rolniczy
GOSPODARKA WODNA 2024-3
Gospodarka wodno-ściekowa w gospodarce cyrkulacyjnej
MAREK GROMIEC
nr katalogowy: 147709
10.15199/22.2024.3.1
gospodarka cyrkulacyjna
gospodarka wodno-ściekowa
nowy paradygmat
odzysk wody
energii i substancji biogennych
circular economy
water and wastewater management
new paradigm
recovery of water
energy
nutrients
AURA 2022-5
Nowe perspektywy uprawy i wykorzystania rokitnika zwyczajnego w Polsce
Joanna PYPEĆ
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 137577
10.15199/2.2022.5.4
rokitnik zwyczajny
uprawa
wykorzystanie
sea buckthorn
cultivation
use
AURA 2022-5
Nowe perspektywy uprawy i wykorzystania rokitnika zwyczajnego w Polsce
Joanna PYPEĆ
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 137577
10.15199/2.2022.5.4
rokitnik zwyczajny
uprawa
wykorzystanie
sea buckthorn
cultivation
use
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Metody analizy termicznej i ich zastosowanie w badaniach wpływu dodatków na rozkład termiczny azotanu(V) amonu
Agnieszka Myka
Anna Zdunek
Piotr Rusek
nr katalogowy: 138691
10.15199/62.2022.7.2
azotan(V) amonu
analiza termiczna
wpływ dodatków na rozkład termiczny AN
ammonium nitrate
thermal analysis
effect of additives on the thermal decomposition of AN
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Metody analizy termicznej i ich zastosowanie w badaniach wpływu dodatków na rozkład termiczny azotanu(V) amonu
Agnieszka Myka
Anna Zdunek
Piotr Rusek
nr katalogowy: 138691
10.15199/62.2022.7.2
azotan(V) amonu
analiza termiczna
wpływ dodatków na rozkład termiczny AN
ammonium nitrate
thermal analysis
effect of additives on the thermal decomposition of AN
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Metody analizy termicznej i ich zastosowanie w badaniach wpływu dodatków na rozkład termiczny azotanu(V) amonu
Agnieszka Myka
Anna Zdunek
Piotr Rusek
nr katalogowy: 138691
10.15199/62.2022.7.2
azotan(V) amonu
analiza termiczna
wpływ dodatków na rozkład termiczny AN
ammonium nitrate
thermal analysis
effect of additives on the thermal decomposition of AN
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Metody analizy termicznej i ich zastosowanie w badaniach wpływu dodatków na rozkład termiczny azotanu(V) amonu
Agnieszka Myka
Anna Zdunek
Piotr Rusek
nr katalogowy: 138691
10.15199/62.2022.7.2
azotan(V) amonu
analiza termiczna
wpływ dodatków na rozkład termiczny AN
ammonium nitrate
thermal analysis
effect of additives on the thermal decomposition of AN
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Metody analizy termicznej i ich zastosowanie w badaniach wpływu dodatków na rozkład termiczny azotanu(V) amonu
Agnieszka Myka
Anna Zdunek
Piotr Rusek
nr katalogowy: 138691
10.15199/62.2022.7.2
azotan(V) amonu
analiza termiczna
wpływ dodatków na rozkład termiczny AN
ammonium nitrate
thermal analysis
effect of additives on the thermal decomposition of AN
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Metody analizy termicznej i ich zastosowanie w badaniach wpływu dodatków na rozkład termiczny azotanu(V) amonu
Agnieszka Myka
Anna Zdunek
Piotr Rusek
nr katalogowy: 138691
10.15199/62.2022.7.2
azotan(V) amonu
analiza termiczna
wpływ dodatków na rozkład termiczny AN
ammonium nitrate
thermal analysis
effect of additives on the thermal decomposition of AN
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Metody analizy termicznej i ich zastosowanie w badaniach wpływu dodatków na rozkład termiczny azotanu(V) amonu
Agnieszka Myka
Anna Zdunek
Piotr Rusek
nr katalogowy: 138691
10.15199/62.2022.7.2
azotan(V) amonu
analiza termiczna
wpływ dodatków na rozkład termiczny AN
ammonium nitrate
thermal analysis
effect of additives on the thermal decomposition of AN
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Owies jako źródło składników odżywczych o charakterze prozdrowotnym
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 108632
owies
składniki odżywcze
profilaktyka
oats
nutrients
prophylaxis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-11
Wymywanie makroskładników nawozowych z marginalnej gleby lekkiej nawożonej osadem ściekowym
Anna Paszkiewicz-Jasińska
Franciszek Czyżyk
Agnieszka Rajmund
nr katalogowy: 123316
10.15199/62.2019.11.22
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Zawansowane procesy rewitalizacji wody w zbiorniku zaporowym Pasternik w Starachowicach
Robert Mazur
Zbigniew Kowalewski
Aleksandra Wagner
Agnieszka Włodyka-Bergier
nr katalogowy: 139554
10.15199/62.2022.9.10
procesy rewitalizacji
rewitalizacja
remediacja
bio- preparaty
osady denne
zbiornik zaporowy Pasternik
revitalization processes
revitalization
dredging process
biomixtures
Pasternik reservoir
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Zawansowane procesy rewitalizacji wody w zbiorniku zaporowym Pasternik w Starachowicach
Robert Mazur
Zbigniew Kowalewski
Aleksandra Wagner
Agnieszka Włodyka-Bergier
nr katalogowy: 139554
10.15199/62.2022.9.10
procesy rewitalizacji
rewitalizacja
remediacja
bio- preparaty
osady denne
zbiornik zaporowy Pasternik
revitalization processes
revitalization
dredging process
biomixtures
Pasternik reservoir
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Zawansowane procesy rewitalizacji wody w zbiorniku zaporowym Pasternik w Starachowicach
Robert Mazur
Zbigniew Kowalewski
Aleksandra Wagner
Agnieszka Włodyka-Bergier
nr katalogowy: 139554
10.15199/62.2022.9.10
procesy rewitalizacji
rewitalizacja
remediacja
bio- preparaty
osady denne
zbiornik zaporowy Pasternik
revitalization processes
revitalization
dredging process
biomixtures
Pasternik reservoir
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Zawansowane procesy rewitalizacji wody w zbiorniku zaporowym Pasternik w Starachowicach
Robert Mazur
Zbigniew Kowalewski
Aleksandra Wagner
Agnieszka Włodyka-Bergier
nr katalogowy: 139554
10.15199/62.2022.9.10
procesy rewitalizacji
rewitalizacja
remediacja
bio- preparaty
osady denne
zbiornik zaporowy Pasternik
revitalization processes
revitalization
dredging process
biomixtures
Pasternik reservoir
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-1
Zrównoważone technologie wykorzystanie roślinnych produktów ubocznych
Hanna Kowalska
Agata Marzec
Jolanta Kowalska
Kinga Samborska
Alicja Stelmach
Andrzej Lenart
nr katalogowy: 111724
10.15199/65.2018.1.6
odzyskiwanie składników odżywczych
wzbogacanie żywności
nutrients recovery
natural ingredients
food enrichment
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-11-12
Niezbędne tłuszcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 146336
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
kwas alfa-linolenowy
kwas linolowy
kwasy EPA
DHA
bogate źródła
walory zdrowotne
polyunsaturated fatty acids
alpha-linolenic acid
linoleic acid
EPA
DHA
rich sources
health benefits
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
OPAKOWANIE 2020-2
Badania i rozwój: Opakowanie jako nośnik idei i wartości
Agnieszka Andruszkiewicz
Magdalena Witkowicz
nr katalogowy: 125167
10.15199/42.2020.2.1
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Owady jako źródło składników odżywczych w żywieniu brojlerów
Halina Makała
nr katalogowy: 133589
10.15199/65.2021.9.3
dodatki paszowe
owady
żywienie brojlerów
jakość mięsa
feed additives
insects
broiler nutrition
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Owady jako źródło składników odżywczych w żywieniu brojlerów
Halina Makała
nr katalogowy: 133589
10.15199/65.2021.9.3
dodatki paszowe
owady
żywienie brojlerów
jakość mięsa
feed additives
insects
broiler nutrition
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Owady jako źródło składników odżywczych w żywieniu brojlerów
Halina Makała
nr katalogowy: 133589
10.15199/65.2021.9.3
dodatki paszowe
owady
żywienie brojlerów
jakość mięsa
feed additives
insects
broiler nutrition
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Owady jako źródło składników odżywczych w żywieniu brojlerów
Halina Makała
nr katalogowy: 133589
10.15199/65.2021.9.3
dodatki paszowe
owady
żywienie brojlerów
jakość mięsa
feed additives
insects
broiler nutrition
meat quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Technologia odroczonego wypieku pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksandra Rakocka
nr katalogowy: 136191
pieczywo
odroczony wypiek
wymagania surowcowe
zalety
wady
bread
postponed baking
raw material requirements
advantages
disadvantages
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Technologia odroczonego wypieku pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksandra Rakocka
nr katalogowy: 136191
pieczywo
odroczony wypiek
wymagania surowcowe
zalety
wady
bread
postponed baking
raw material requirements
advantages
disadvantages
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Owoce morza – źródło substancji odżywczych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 130991
10.15199/65.2021.3.6
owoce morza
wartości odżywcze
metylortęć
bezpieczeństwo konsumenta
seafood
methylmercury
nutritional values
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Owoce morza – źródło substancji odżywczych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 130991
10.15199/65.2021.3.6
owoce morza
wartości odżywcze
metylortęć
bezpieczeństwo konsumenta
seafood
methylmercury
nutritional values
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 151422
10.15199/65.2024.11.7
siemię lniane
superfood
Linum usitatissimum
żywność funkcjonalna
flaxseed
superfood
Linum usitatissimum
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 151422
10.15199/65.2024.11.7
siemię lniane
superfood
Linum usitatissimum
żywność funkcjonalna
flaxseed
superfood
Linum usitatissimum
functional food
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-2
Dodatki stosowane w mlecznych napojach fermentowanych
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 66079
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Zastosowanie metody biosorpcji w wytwarzaniu żywności biofortyfikowanej w mikroelementy
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 59847
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2015-8
The Use of Biogas
JOANNA KAZIMIEROWICZ
LECH DZIENIS
nr katalogowy: 93184
10.15199/9.2015.8.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Zastosowanie naturalnych sorbentów w żywieniu świń jako metoda zmniejszania zanieczyszczeń z pomieszczeń hodowlanych
Mateusz Ossowski
Łukasz Wlazło
Hanna Bis-Wencel
Paweł Krzaczek
Bożena Nowakowicz-Dębek
nr katalogowy: 137681
10.15199/62.2022.5.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Zastosowanie naturalnych sorbentów w żywieniu świń jako metoda zmniejszania zanieczyszczeń z pomieszczeń hodowlanych
Mateusz Ossowski
Łukasz Wlazło
Hanna Bis-Wencel
Paweł Krzaczek
Bożena Nowakowicz-Dębek
nr katalogowy: 137681
10.15199/62.2022.5.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Zastosowanie naturalnych sorbentów w żywieniu świń jako metoda zmniejszania zanieczyszczeń z pomieszczeń hodowlanych
Mateusz Ossowski
Łukasz Wlazło
Hanna Bis-Wencel
Paweł Krzaczek
Bożena Nowakowicz-Dębek
nr katalogowy: 137681
10.15199/62.2022.5.1
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Owies jako źródło składników bioaktywnych o charakterze prozdrowotnym
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 105090
CHŁODNICTWO 2012-9
Mleko jako źródło składników funkcjonalnych
MARTA DROŻDŻAL
JACEK KONDRATOWICZ
nr katalogowy: 71025
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Budowa instalacji demonstracyjnej nowego procesu technologicznego wytwarzania innowacyjnych nawozów siarkowo-bentonitowych w formie kulistych granul ułatwiających dyspersję, wzbogaconych o siarczany i mikroelementy
Bogusław Krawczyk
Małgorzata Kondracka
Henryk Turbiarz
Anna Watros
Łukasz Milo
Tomasz Bartman
Joanna Baran
Paweł Żądełek
Karolina Rymarczyk
nr katalogowy: 134675
10.15199/62.2021.11.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Budowa instalacji demonstracyjnej nowego procesu technologicznego wytwarzania innowacyjnych nawozów siarkowo-bentonitowych w formie kulistych granul ułatwiających dyspersję, wzbogaconych o siarczany i mikroelementy
Bogusław Krawczyk
Małgorzata Kondracka
Henryk Turbiarz
Anna Watros
Łukasz Milo
Tomasz Bartman
Joanna Baran
Paweł Żądełek
Karolina Rymarczyk
nr katalogowy: 134675
10.15199/62.2021.11.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Budowa instalacji demonstracyjnej nowego procesu technologicznego wytwarzania innowacyjnych nawozów siarkowo-bentonitowych w formie kulistych granul ułatwiających dyspersję, wzbogaconych o siarczany i mikroelementy
Bogusław Krawczyk
Małgorzata Kondracka
Henryk Turbiarz
Anna Watros
Łukasz Milo
Tomasz Bartman
Joanna Baran
Paweł Żądełek
Karolina Rymarczyk
nr katalogowy: 134675
10.15199/62.2021.11.3
AURA 2021-10
Wykorzystanie grzybów leczniczych w medycynie
Małgorzata OSMENDA
nr katalogowy: 133678
grzyby lecznicze
metabolity
leki
medycyna
metoda HCLP
medicinal fungi
metabolites
medicines
medicine
HCLP method
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Możliwości recyklingu wody w przemyśle piwowarskim
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 143819
10.15199/65.2023.6.2
recykling wody
browarnictwo
zanieczyszczenia
ścieki
water recycling
brewing
pollution
wastewater
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Możliwości recyklingu wody w przemyśle piwowarskim
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 143819
10.15199/65.2023.6.2
recykling wody
browarnictwo
zanieczyszczenia
ścieki
water recycling
brewing
pollution
wastewater
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Możliwości recyklingu wody w przemyśle piwowarskim
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 143819
10.15199/65.2023.6.2
recykling wody
browarnictwo
zanieczyszczenia
ścieki
water recycling
brewing
pollution
wastewater
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Ocena jakości produktów ubocznych przetwórstwa zbóż na cele paszowe
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
Jan Grajewski
Magdalena Twarużek
Bogusław Gnusowski
Anna Nowacka
Michał Raczkowski
nr katalogowy: 110958
produkty uboczne zbożowe
pasza
badanie
składniki odżywcze
mikotoksyny
środki ochrony roślin
cereal by-products
feed
testing
nutritive constituents
micotoxins
pesticides
AURA 2023-8
Niezwykła odżywcza i prozdrowotna moc nasion komosy ryżowej
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 144508
10.15199/2.2023.8.2
komosa ryżowa
nasiona
składniki odżywcze
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
quinoa
seeds
nutrients
nutritional value
health-promoting properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Study on bioavailability of zinc ions and other microelements from new biological fertilizer components under in vitro conditions Badanie przyswajalności jonów cynku i innych mikroelementów z biologicznych komponentów w badaniach in vitro
Łukasz Tuhy
Mateusz Samoraj
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 85689
10.12916/przemchem.2014.1157
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-6
Punktowe źródła zanieczyszczeń jako zagrożenie dla jakości wód Pilicy
Edyta Kiedrzyńska
Magdalena Urbaniak
Marcin Kiedrzyński
Maciej Skłodowski
Maciej Zalewski
nr katalogowy: 68342
CHŁODNICTWO 2013-7
Lody jogurtowe nośnikiem bakterii fermentacji mlekowej Czynniki warunkujące ich przeżywalność w medium lodowym
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 78017
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Use of industrial wastes to produce fertiliser blends. Wykorzystanie odpadów przemysłowych do wytwarzania mieszanin nawozowych
Edward Krzywy
Ewa Możdżer
Czesław Wołoszyk
nr katalogowy: 77808
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
The comparison of nutrients release from conventional granular and prolongated release fertilizers. Porównanie uwalniania składników mineralnych z konwencjonalnych nawozów granulowanych oraz z nawozu o wydłużonym czasie działania
Aleksandra Smorowska
Krzysztof Lubkowski
Bogumił Kic
nr katalogowy: 76878
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Production of 1,3-propanediol from glycerol in membrane bioreactor Otrzymywanie 1,3-propanodiolu z glicerolu w bioreaktorze membranowym
Marek Gryta
Marta Waszak
Antoni W. Morawski
nr katalogowy: 90677
10.15199/62.2015.4.26
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Analiza preferencji konsumentów na rynku kasz
Katarzyna Sujka
Joanna Kowalik
nr katalogowy: 133703
kasza
preferencje konsumentów
spożycie
groats
consumer preferences
consumption
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Analiza preferencji konsumentów na rynku kasz
Katarzyna Sujka
Joanna Kowalik
nr katalogowy: 133703
kasza
preferencje konsumentów
spożycie
groats
consumer preferences
consumption
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Analiza preferencji konsumentów na rynku kasz
Katarzyna Sujka
Joanna Kowalik
nr katalogowy: 133703
kasza
preferencje konsumentów
spożycie
groats
consumer preferences
consumption
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Analiza preferencji konsumentów na rynku kasz
Katarzyna Sujka
Joanna Kowalik
nr katalogowy: 133703
kasza
preferencje konsumentów
spożycie
groats
consumer preferences
consumption
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Technologie wytwarzania nawozów o powolnym/ kontrolowanym uwalnianiu składników
Agnieszka Malecka
Krzysztof Kowalczyk
nr katalogowy: 138111
10.15199/62.2022.6.2
nawóz o spowolnionym i kontrolowanym uwalnianiu
nawóz długo działający
wypełniacze mineralne
materiały powłokowe
metody enkapsulacji
otoczkowanie nawozów
minerały ilaste
slow and controlled-release fertilizer
long-acting fertilizer
mineral fillers
coating materials
encapsulation methods
fertilizer encapsulation
clay minerals
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-10
A Novel Methodology for Signal Recovery in Linear Time Invariant Systems for Medicine Applications
M. D. B. MELO
H. X. ARAUJO
A. F. da ROCHA
nr katalogowy: 101233
10.15199/48.2016.10.46
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Chemical reactions in the phosphorite-sulfuric acid-urea-water system in relation to process safety and product quality. Part 3. System CO(NH2)2-H3PO4-Ca(H2PO4)2-CaHPO4-H2O Reakcje chemiczne w układzie fosforyt-kwas siarkowy(VI)-mocznik-woda a bezpieczeństwo procesowe i jakość produktu. Cz. III**. Układ CO(NH2)2-H3PO4-Ca(H2PO4)2-CaHPO4-H2O
Sebastian Schab
Andrzej Biskupski
Henryk Górecki
Mieczysław Borowik
Piotr Rusek
Przemysław Malinowski
nr katalogowy: 100769
10.15199/62.2016.9.14
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
MIKROFLORA POWIETRZA W POMIESZCZENIACH produkcyjnych zakładów mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Edyta Lipińska
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
nr katalogowy: 136297
jakość mikrobiologiczna powietrza
bioaerozole
wentylacja
metody oczyszczania powietrza
microbiological quality of air
bioaerosols
ventilation
methods of air purification
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
MIKROFLORA POWIETRZA W POMIESZCZENIACH produkcyjnych zakładów mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Edyta Lipińska
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
nr katalogowy: 136297
jakość mikrobiologiczna powietrza
bioaerozole
wentylacja
metody oczyszczania powietrza
microbiological quality of air
bioaerosols
ventilation
methods of air purification
AURA 2024-12
Różne oblicza grzybów nadrzewnych
Ewa KRÓL
Barbara ABRAMCZYK
Elżbieta MIELNICZUK
nr katalogowy: 151905
10.15199/2.2024.12.2
grzyby nadrzewne
bioróżnorodność
pozytywne i negatywne znaczenie
arboreal fungi
biodiversity
positive and negative significance
CHŁODNICTWO 2018-2
Zmiany wybranych parametrów jakościowych truskawek (Fragaria x ananassa D.) podczas chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Radosław Mostowski
nr katalogowy: 113743
10.15199/8.2018.2.1
kluczowe: truskawki
antocyjany
zmiany przechowalnicze
chłodzenie
mrożenie
strawberries
anthocyanins
storage changes
cooling
freezing
AURA 2019-7
Uprawa morwy białej
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Anna KRZEPIŁKO
nr katalogowy: 121446
10.15199/2.2019.7.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Bilans składników pokarmowych w warunkach zróżnicowanego nawożenia i siewu kukurydzy
Monika Skowrońska
nr katalogowy: 117233
10.15199/62.2018.11.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Wpływ nawożenia siarką i azotem na azotowo-fosforową gospodarkę kukurydzy
Anna Podleśna
Janusz Podleśny
Hanna Klikocka
nr katalogowy: 107078
10.15199/62.2017.6.32
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Bilans składników pokarmowych w uprawie miskanta olbrzymiego (Miscanthus giganteus L.) na glebach marginalnych
Maria Strzelczyk
Aleksandra Steinhoff-Wrześniewska
nr katalogowy: 123975
10.15199/62.2019.12.25
GOSPODARKA WODNA 2020-2
Monitoring środowiska wodnego i badania modelowe realizowane w obszarze zlewni zbiornika Kozłowa Góra
BARBARA KOŻUCH
RAFAŁ ULAŃCZYK
nr katalogowy: 125025
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-8
Przekąski mięsne – smaczna alternatywa
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Weronika Zduńczyk
nr katalogowy: 127699
produkty mięsne
mięso
konsument
jakość
wartość odżywcza
meat products
meat
consumer
quality
nutritional value
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-4
THE USE OF TECHNICAL KNOWLEDGE IN LABOUR ECONOMICS
Novruz Elmanovich KASUMOV
nr katalogowy: 135287
10.15199/180.2021.4.5
labour consumption
physiological energy norms
physical activity indicator
average energy consumption of labour
cost
price
pracochłonność
fizjologiczne normy energetyczne
wskaźnik aktywności fizycznej
średnia energochłonność pracy
koszt
cena
GOSPODARKA WODNA 2023-10
Sinice (cyjanobakterie) – dominacja w letnich zakwitach wody na zbiorniku Sulejów
JOANNA MANKIEWICZ-BOCZEK
ARNOLDO FONT-NÁJERA
nr katalogowy: 145298
10.15199/22.2023.10.2
sinice (cyjanobakterie)
toksynogenność
mikrocystyny
biogeny
czas retencji wody
cyanobacteria
toxigenicity
microcystins
nutrients
water retention time
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-10
Development of a prototype Earthworm Waste Manure Sorting Machine Effective in 3 Steps
Assanee AMNUAY
Sonthaya GAWSOMBAT
Parinya TOOMMALA
Saktanong WONGCHAROEN
nr katalogowy: 145778
10.15199/48.2023.10.13
Earthworm Waste sorting machine
Earthworm manure fertilizer
Coarse manure with egg
draff and earthworms
Maszyna do sortowania odpadów z dżdżownic
Nawóz z obornika z dżdżownic
Gruby obornik z jajkiem
zanurzeniem i dżdżownicami
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Wpływ zachowania łańcucha chłodniczego na wartość odżywczą mleka spożywczego, w tym zawartość składników bioaktywnych
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Zygmunt Litwińczuk
Bożena Nowakowicz-Dębek
Tomasz Czernecki
nr katalogowy: 107079
10.15199/62.2017.6.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-10
Badania fizykochemiczne ścieków komunalnych na przykładzie Zakładu Oczyszczania Ścieków Płaszów w kontekście redukcji potencjału eutrofizującego. Cz. I
Justyna Pyssa
Magdalena Piech
nr katalogowy: 145747
10.15199/62.2023.10.16
pierwiastki biogenne
eutrofizacja
oczyszczanie ścieków
nutrients (nitrogen and phosphorus)
eutrophication
sewage treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-10
Badania fizykochemiczne ścieków komunalnych na przykładzie Zakładu Oczyszczania Ścieków Płaszów w kontekście redukcji potencjału eutrofizującego. Cz. I
Justyna Pyssa
Magdalena Piech
nr katalogowy: 145747
10.15199/62.2023.10.16
pierwiastki biogenne
eutrofizacja
oczyszczanie ścieków
nutrients (nitrogen and phosphorus)
eutrophication
sewage treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Effects of sodium chloride in feed on growth performance of grass carp
Yu Hu
Shaoming Li
Junde Fan
Yujing Hu
Jiamin Ren
Yu Zhang
Jianzhou Tang
nr katalogowy: 146553
10.15199/62.2023.12.1
grass carp
sodium chloride
fish feed
mass growth performanc
amur
chlorek sodu
pasza dla ryb
przyrost masy ciała
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-11-12
Zastosowanie wysokich ciśnień do utrwalania soków NFC
Justyna Szczepańska
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 111191
10.15199/64.2017.11-12.3
wysokie ciśnienie hydrostatyczne
soki owocowe i warzywne
drobnoustroje
enzymy
5-HMF
bezpieczeństwo
jakość
high hydrostatic pressure
fruit and vegetable juices
microorganisms
enzymes
5-HMF
safety
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Wpływ dodatku siarczanu magnezu na właściwości fizyczne granul i efektywność rolniczą kędzierzyńskich nawozów saletrzanych. Cz. II**. Wpływ na pH, zawartość Mg, S i Ca w glebie oraz plonowanie roślin
Jolanta Korzeniowska
Ewa Stanisławska-Glubiak
Andrzej Biskupski
Ryszard Grzybek
Bartosz Moszowski
nr katalogowy: 114926
10.15199/62.2018.7.8
AURA 2019-8
Skład chemiczny morwy białej oraz wykorzystanie związków bioaktywnych na bazie tej rośliny
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 121730
10.15199/2.2019.8.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Prognozowanie i optymalizacja stężenia związków biogennych w osadzie czynnym z oczyszczalni ścieków przy wykorzystaniu wybranych modeli uczenia maszynowego
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 132186
10.15199/62.2021.6.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Prognozowanie i optymalizacja stężenia związków biogennych w osadzie czynnym z oczyszczalni ścieków przy wykorzystaniu wybranych modeli uczenia maszynowego
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 132186
10.15199/62.2021.6.4
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2023-4
Rola scaleń gruntów i zabiegów przeciwerozyjnych w poprawie efektywności wapnowania gleb
Jacek M. Pijanowski
Paweł Nicia
Aleksandra Płonka
Jarosław Janus
Tomasz Wojewodzic
Paweł Zadrożny
Tomasz Kowalik
Mariusz Dacko
Łukasz Paluch
nr katalogowy: 142721
10.15199/50.2023.04.2
scalenia gruntów
wapnowanie gleb
erozja wodna
zabiegi przeciwerozyjne
melioracje przeciwerozyjne
zadrzewienia śródpolne
land consolidation
soil liming
water erosion
anti-erosion treatments
anti-erosion meliorations
mid-field shelterbelts
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2023-4
Rola scaleń gruntów i zabiegów przeciwerozyjnych w poprawie efektywności wapnowania gleb
Jacek M. Pijanowski
Paweł Nicia
Aleksandra Płonka
Jarosław Janus
Tomasz Wojewodzic
Paweł Zadrożny
Tomasz Kowalik
Mariusz Dacko
Łukasz Paluch
nr katalogowy: 142721
10.15199/50.2023.04.2
scalenia gruntów
wapnowanie gleb
erozja wodna
zabiegi przeciwerozyjne
melioracje przeciwerozyjne
zadrzewienia śródpolne
land consolidation
soil liming
water erosion
anti-erosion treatments
anti-erosion meliorations
mid-field shelterbelts
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Effects of sodium chloride in feed on growth performance of grass carp
Yu Hu
Shaoming Li
Junde Fan
Yujing Hu
Jiamin Ren
Yu Zhang
Jianzhou Tang
nr katalogowy: 146553
10.15199/62.2023.12.1
grass carp
sodium chloride
fish feed
mass growth performanc
amur
chlorek sodu
pasza dla ryb
przyrost masy ciała
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-12
Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu zbożowo-młynarskiego
Krzysztof Dziedzic
Maria Różańska
Danuta Górecka
Marzanna Hęś
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 117682
10.15199/65.2018.12.8
przemysł zbożowy
produkty odpadowe
skład
wykorzystanie w żywności
grain industry
byproducts
composition
use in food products
AURA 2017-7-8
Kiełki roślin kapustowatych - żywność funkcjonalna
Anna KRZEPIŁKO
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Iwona ZYCH-WĘŻYK
nr katalogowy: 108378
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-12
Wykorzystanie ultrasłabej emisji fotonowej do klasyfikacji i oceny jakości czekolad
Karolina TRZYNIEC
Ernest POPARDOWSKI
Tadeusz JULISZEWSKI
Dariusz BARAN
Anna MIERNIK
nr katalogowy: 123734
10.15199/48.2019.12.52
emisja fotonów
czekolada
jakość żywności
sztuczne sieci neuronowe.
photon emission
chocolate
quality of food
artificial neural networks.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-3
Owoce i warzywa, świeże i przetworzone - różne zalecenia dotyczące spożycia
Witold Płocharski
Monika Mieszczakowska-Frąc
nr katalogowy: 125637
10.15199/64.2020.3.3
owoce
warzywa
diety
zalecenia
kontrowersje
fruit
vegetables
diets
recommendations
controversy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Kefir pod lupą
Katarzyna Turek
Monika Wszołek
Jacek Domagała
nr katalogowy: 118824
10.15199/65.2019.2.8
kefir
ziarna kefirowe
mikroorganizmy
drożdże
kefir
kefir grains
microorganisms
yeast
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zawartość białka i składników mineralnych w ziarnie pszenicy klasyfikowanym na sitach
Katarzyna Wojtkowiak
Małgorzata Warechowska
Agnieszka Markowska-Mendik
nr katalogowy: 128493
10.15199/62.2020.10.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zawartość białka i składników mineralnych w ziarnie pszenicy klasyfikowanym na sitach
Katarzyna Wojtkowiak
Małgorzata Warechowska
Agnieszka Markowska-Mendik
nr katalogowy: 128493
10.15199/62.2020.10.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Synteza i charakterystyka poliasparaginianu miedzi oraz określenie jego potencjału aplikacyjnego jako dodatku do nawozów saletrzanych o spowolnionym uwalnianiu mikroelementu
Marek Lukosek
Ryszard Grzesik
Kamila Torchała
Łukasz Kotyrba
Jan Wójcik
nr katalogowy: 130371
10.15199/62.2021.2.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Synteza i charakterystyka poliasparaginianu miedzi oraz określenie jego potencjału aplikacyjnego jako dodatku do nawozów saletrzanych o spowolnionym uwalnianiu mikroelementu
Marek Lukosek
Ryszard Grzesik
Kamila Torchała
Łukasz Kotyrba
Jan Wójcik
nr katalogowy: 130371
10.15199/62.2021.2.4
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Płatki śniadaniowe – co o nich wiemy?
Milena Sadowska
Aniela Schefler
Agata Witczak
Kamila Pokorska-Niewiada
nr katalogowy: 146326
płatki śniadaniowe
technologia produkcji płatków śniadaniowych
breakfast cereals
breakfast cereal production technology
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-2
Efektywność stosowania nawozów aminochelatowych w uprawie roślin
Katarzyna Barczyk
Karolina Jasiak-Małota
Marzena Brodowska
nr katalogowy: 147406
10.15199/62.2024.2.8
aminochelaty
aminokwasy
nawozy
efektywność nawożenie
odżywianie roślin
aminochelates
amino acids
fertilizers
fertilizing effectiveness
plant nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-3
Pozostałości z przetwórstwa owoców i warzyw wykorzystywane w produktach mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 147902
pozostałości poprodukcyjne
przetwórstwo
owoce i warzywa
jakość mięsa
post-production residues
processing
fruit and vegetables
meat quality
AURA 2024-8
Gleba – najbardziej strategiczny zasób każdego narodu
Piotr SKUBAŁA
nr katalogowy: 149942
10.15199/2.2024.8.3
gleba
bioróżnorodność
degradacja
produkcja żywności
regradacja
soil
biodiversity
degradation
food production
regradation
AURA 2024-7
Rola roślin jaskrowatych w zwiększaniu bioróżnorodności terenów wiejskich i zurbanizowanych
Marek KOPACKI
nr katalogowy: 149591
10.15199/2.2023.7.1
zapylacze
bioróżnorodność
rodzina Ranunculaceae
pollinators
biodiversity
Ranunculaceae family
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-8-9
Czy należy pić soki owocowe?
Agnieszka Kozioł-Kozakowska
nr katalogowy: 122482
10.15199/64.2019.8-9.4
sok owocowy
składniki odżywcze
polifenole
choroby cywilizacyjne
fruit juice
nutrients
polyphenols
civilization diseases
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-4
Nawozy organiczne i organiczno-mineralne wytwarzane na bazie komunalnych osadów ściekowych
Joanna Czarnota
Adam Masłoń
nr katalogowy: 126054
10.15199/17.2020.4.3
osady ściekowe
nawozy z osadów ściekowych
nawóz organiczny
nawóz organiczno-mineralny
sewage sludge
sewage sludge fertilizers
organic fertilizer
organic-mineral fertilizer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Znaczenie ekstruzji w przetwórstwie żywności
Marta Meisel
nr katalogowy: 126047
10.15199/65.2020.4.2
ekstruzja
technologia HTST
przetwórstwo żywności
składniki pokarmowe
extrusion
HTST technology
food processing
nutrients
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Wpływ wysokich ciśnień na bioprzyswajalność antyoksydantów owoców i warzyw - składniki lipofilowe
Urszula Trych
Sylwia Skąpska
Magdalena Buniowska
Piotr Kaczka
Krystian Marszałek
nr katalogowy: 118815
10.15199/65.2019.2.3
bioprzyswajalność
biodostępność
antyoksydanty lipofilowe
wysokie ciśnienia
bioavailability
bioaccessibility
lipophilic antioxidants
high pressures
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH