Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 3
Owoce morza – źródło substancji odżywczych
Seafood – A Source of Nutrients
10.15199/65.2021.3.6
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 130991
10.15199/65.2021.3.6
Streszczenie
Spożycie owoców morza coraz bardziej rośnie, a prognozy przewidują jeszcze większy wzrost zapotrzebowania na tego typu produkty. Owoce morza dostarczają wielu składników odżywczych korzystnych dla konsumenta. Należą do nich: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, w tym EPA i DHA, lekkostrawne białko i wiele niezbędnych pierwiastków takich, jak: jod, potas czy witaminy z grupy B. Jednakże zawierają również substancje niepożądane, obecne w nich w wyniku zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Największe zagrożenie stanowi metylortęć, która jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Norma zawartości dla metylortęci wynosi 1,6 μg/kg masy ciała. Dużym zagrożeniem są również metale ciężkie, takie jak: kadm czy ołów, a także dioksyny i ich pochodne. Niemniej jednak autorzy wielu badań udowadniają, że korzyści wynikające ze spożycia owoców morza przewyższają potencjalne zagrożenie.
Abstract
The consumption of seafood is increasing more and more, and forecasts predict an even greater increase in the demand for this type of product. Seafood provides many nutrients that are beneficial to the consumer. These include: polyunsaturated fatty acids from the omega 3 family, including EPA and DHA, easily digestible protein and many essential elements, such as: iodine, potassium or B vitamins. However, they also contain undesirable substances present in them as a result of environmental pollution. The greatest threat is methylmercury, which is especially dangerous for pregnant women. The standard content for methylmercury is 1.6 μg / kg body weight. The major threat are also heavy metals such as cadmium or lead, as well as dioxins and their derivatives. Nevertheless, the authors of many studies prove that the benefits of consumption of seafood outweigh the potential risks.
Słowa kluczowe
owoce morza
wartości odżywcze
metylortęć
bezpieczeństwo konsumenta
Keywords
seafood
methylmercury
nutritional values
consumer safety
Bibliografia
[1] Anonim 2020.„Wpływ światowej pandemii koronowirusa na branżę ryb i owoców morza”. Biuro Strategii i Analiz Międzynarodowych. PKO Bank Polski. https://wspieramyeksport.pl/api/public/files/1956/ Rybna_lipiec_2020.pdf. [2] Bogard J.R, S.H. Thilsted, G.G. Marks, M.A. Wahab, M.A.R. Hossain, J. Jakobsen, J. Stangoulis. 2015.„Nutrient composition of important fish species in Bangladesh and potential contribution to recommended nutrient intakes”. Journal of Food Composition and Analysis 42 : 120-33. [3] de Carvalho C.C.C.R., M.J. Caramujo. 2017.„Carotenoids in aquatic ecosystemsand aquaculture: a colorful business with implications for human health”. Frontiers in Marine Science 4 : 1-13. [4] Dong F.M. 2001. „The nutritional value of shellfish”. Washington Sea Grant: WSG–MR 09–03. Seattle, Wash.: U.S. Natl. Oceanic and Atmospheric Administration, 4-8. [5] Farmery A.K., G. O’Kane, A. McManus, B.S. Green. 2018. „Consuming sustainable seafood: guidelines, recommendations and realities”. Public Health Nutrition 21 (8) : 1503-1514. DOI: 10.1017/ S1368980017003895. [6] Hosomi R., M. Yoshida, K. Fukunaga. 2012. „Seafood Consumption and Components for Health”. Global Journal of Health Science 4 (3) : 72-86. DOI: 10.5539/gjhs.v4n3p72. [7] Hryszko K. 2020.„Rynek i spożycie ryb w 2019 roku”. XLV Szkolenie – Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych WEBINARIUM, Rumia, 14 października. [8] Januszko O., J. Kałuża. 2019. „Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń”. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 68 (2) : 269-281. [9] Kher S.V., J.D. Jonge, M.T.A. Wentholt, R. Deliza, J.C. de Andrade, H.J. Cnoozen, N.B.L Luijckx, L.J. Frewer. 2013. „Consumer perceptions of risks of chemical and microbiological contaminants associated with food chains: across-national study”. International Journal of Financial Studies 37 : 73-83. [10] Mania M., M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, M. Rebeniak, J. Postupolski. 2012. „Ryby i owoce morza jako źródło narażenia człowieka na metylortęć”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 63 (3) : 257-264. [11] Maulvault A.L., P. Anacleto, H.M. Lourenço, M.L. Carvalho, M.L. Nunes, A. Marques. 2012.„Nutritional quality and safety of cooked edible crab (Cancer pagurus)”. Food Chemistry 133 (2) : 277-283. [12] Menon V.V., G. Kumarapanicker. 2017. „Shellfish: Nutritive Value, Health Benefits, and Consumer Safety”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 16 (4) : 1219-1242. DOI: 10.1111/1541- 4337.12312. [13] Mohiuddin A.K. 2019. „Nutritional Value and Associated Potentials Risks of Seafood Consumption”. Biomedical Journal of Scientific & Technical Research 19 (4) : 14456-14459. DOI: 10.26717/ BJSTR.2019.19.003332. [14] Oehlenschläger J. 2012.„Seafood: Nutritional Benefits and Risk Aspects”. International Journal for Vitamin and Nutrition Research 82 (3) : 168-176. DOI: 10.1024/0300-9831/a000108. [15] Pavlinec A. 2019.„Owoce morza - właściwości, skład i rodzaje owoców morza”. https://www.ekologia. pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/owoce-morza-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-owocow-morza,23597. html. [16] Rozporządzenie komisji (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. Ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5). [17] Wardlaw G.M., A.M. Smith. 2009. Contemporary nutrition. New York, N.Y.: McGraw-Hill.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-3 , nr katalogowy 130991
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH