Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Znaczenie ekstruzji w przetwórstwie żywności
The Importance of Extrusion in Food Processing
10.15199/65.2020.4.2
Marta Meisel
nr katalogowy: 126047
10.15199/65.2020.4.2
Streszczenie
W artykule przedstawiono zagadnienia dotyczące procesu ekstruzji i jego roli w kształtowaniu produktów spożywczych, a w szczególności ich składu chemicznego. Ekstruzja to proces przetwarzania surowców o określonej wilgotności, przy jednoczesnym oddziaływaniu wysokiej temperatury, ciśnienia oraz sił ścinających (technologia HTST). Producenci coraz częściej stosują ekstruzję, chcąc zredukować koszty produkcji bądź też wprowadzić nową, atrakcyjną dla konsumenta żywność. Bardzo łatwe sterowanie warunkami procesu technologicznego umożliwia otrzymywanie produktów z różnych surowców, wzbogaconych w pełnowartościowe składniki żywieniowe, z dodatkiem naturalnych barwników, o różnym kształcie i teksturze, a przy tym przystępnych cenowo. W przemyśle spożywczym technologia HTST jest najczęściej wykorzystywana do produkcji wszelkiego rodzaju płatków śniadaniowych, słonych i słodkich przekąsek oraz skrobi modyfikowanych. Intensywny tryb życia przeciętnego konsumenta nie pozwala na regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków, a produkty ekstrudowane mogą stanowić funkcjonalną przekąskę o zwiększonej strawności
Abstract
The article presents issues regarding the extrusion process and its role in creating food products, particularly their chemical composition. Extrusion is a widely used technological process for food production. Thanks to its many advantages, it is more and more willingly and often used by producers, especially when they want to reduce costs or implement new, attractive food for the consumer. Very easy manipulation of the process conditions allows to obtain products from various raw materials, enriched with nutritious ingredients, with the addition of natural dyes, of various shapes and textures, and at the same time affordably priced. In the food industry, HTST technology is most widely used to produce all kinds of breakfast cereals, salty and sweet snacks and modified starches.
Słowa kluczowe
ekstruzja
technologia HTST
przetwórstwo żywności
składniki pokarmowe
Keywords
extrusion
HTST technology
food processing
nutrients
Bibliografia
[1] Alam M.S., J. Kaur, H. Khaira, K. Gupta. 2016. "Extrusion and Extruded Products: Changes in Quality Attributes as Affected by Extrusion Process Parameters: A Review". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 56 (3) : 445-473. [2] Anantharaman K., P.A. Finot. 1993. "Nutritional aspects of food proteins in relation to technology". Food Reviews International 9 (4) : 629-655. sensorycznymi [4]. [3] Arêas J.A.G. 1992. "Extrusion of food proteins". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 32 (4) : 365-392. [4] Athar N., A. Hardacre, G. Taylor, S. Clark, R. Harding, J. McLaughlin. 2006. "Vitamin retention in extruded food products". Journal of Food Composition and Analysis 19 : 379-383. [5] Bjrckt I., N.-G. Asp. 1983. "The Effects of Extrusion Cooking on Nutritional Value - A Literature Review". Journal of Food Engineering 2 : 281-308. [6] Brennan C., M. Brennan, E. Derbyshire, B. K. Tiwari. 2011. "Effects of extrusion on the polyphenols, vitamins and antioxidant activity of foods". Trends in Food Science & Technology 22 : 570-575. [7] Camire M.E., A. Camire, K. Krumhar. 1990. "Chemical and nutritional changes in foods during extrusion". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 29 (1) : 35-57. [8] De Pilli T., A. Derossi, R.A. Talja, K. Jouppila, C. Severini. 2011. "Study of starch-lipid complexes in model system and real food produced using extrusion-cooking technology". Innovative Food Science and Emerging Technologies 12 : 610-616. [9] Fellows P.J. 2009. Heat processing using steam or water. Extrusion. In: Food Processing Technology. Principles and practice, 456-475. Boca Raton: CRC Press. [10] Flis K., W. Konaszewska. 1986. "Podstawy żywienia człowieka". WSiP, Warszawa 1986. [11] Frame N.D. 1994. "The Technology of Extrusion". Springer Science+Business Media Dordrecht. [12] Harper Judson M. 1981. "Extrusion of Foods Volume I". CRC Press. [13] Heldman D.R., R.W. Hartel. 1999. "Food extrusion. Principles of Food Processing". Aspen Publishers. [14] Ho C.-T., W.E. Riha. 1998. "Formation of Maillard Aromas During Extrusion Cooking". The Maillard Reaction in Foods and Medicine : 187-192. [15] Ilo S., R. Schoenlechner, E. Berghofe. 2000. "Role of lipids in the extrusion cooking processes ". Grasas y Aceites 51 : 1-2, 97-110. [16] Jarosz M., J. Charzewska, B. Wajszczyk, Z. Chwojnowska. 2019. "Czy wiesz, ile potrzebujesz białka?" (red. M. Jarosz). Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia. https://ncez.pl/upload/broszura_bialko.pdf [17] Kiileit U. 1994. "Vitamin retention in extrusion cooking". Food Chemistry 49 : 149-155. [18] Kozak M., Z. Lewandowska, A. Wójtowicz, P. Sobczak. 2014. "Ocena stabilności i energochłonności ekstruzji pelletów ziemniaczanych wzbogaconych dodatkiem otrąb zbożowych". Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 4/4 (12) : 27-31. [19] Kręcisz M., A. Wójtowicz, A. Oniszczuk. 2015. "Produkcja ekstrudowanych odżywek dla dzieci". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 582 : 13-21. [20] Kręcisz M., A. Wójtowicz. 2017. "Wybrane właściwości błyskawicznych kleików kukurydziano-żurawinowych w zależności od parametrów procesu ekstruzji". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 590 : 39-48. [21] Makowska A., Ł. Baumann, W. Obuchowski, M. Gutsche. 2010. "Wpływ warunków ekstruzji na wybrane cechy ekstrudatów pszenżytnich". Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 3 : 93-98. [22] Michalska A., H. Zieliński. 2007. "Produkty reakcji Maillarda w żywności". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2 (51) : 5-16. [23] Mitrus M., A. Wójtowicz. 2011. "Wybrane cechy jakościowe przekąsek ekstrudowanych z dodatkiem skrobi modyfikowanych". Acta Agrophysica 18 (2) : 335-345. [24] Mlotkiewicz J. A. 2005. "The Role of the Maillard Reaction in the Food Industry". The Maillard Reaction in Foods and Medicine : 19-27. [25] Offiah V., V. Kontogiorgos, O.K. Falade. 2019. "Extrusion processing of raw food materials and by-products: A review", Critical Reviews in Food Science and Nutrition 59 (18) : 2979-2998. [26] Öztürk S., S. Mutlu. 2019, "Physicochemical Properties, Modifications, and Applications of Resistant Starches". Starches for Food Application : 297-332. [27] Riaz N.M., E. W. Lusas, G. Mohy-un-Din. 1996. "Applications and advantages of extrusion technology in food industry". Pakistan Jurnal of Food Science 6 : 3-4. [28] Rzedzicki Z., P. Zarzycki. 2005. "Wpływ procesu ekstruzji mieszanek kukurydziano-owsianych na zmiany składu frakcyjnego błonnika pokarmowego". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (45) : 62-73. [29] Rzedzicki Z., P. Zarzycki. 2007. "Wpływ ekstruzji dwuślimakowej mieszanek z udziałem razówki owsianej na skład frakcyjny błonnika pokarmowego". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 1 (50) : 84-93. [30] Singh S., S. Gamlath, L. Wakeling. 2007. "Nutritional aspects of food extrusion: a review". International Journal of Food Science and Technology 42 : 916-929. [31] Tamanna N., N. Mahmood. 2015. "Food Processing and Maillard Reaction Products: Effect on Human Health and Nutrition". International Journal of Food Science Volume Article ID 526762. [32] Thachil M.T., M.K. Chouksey, V. Gudipati. 2014. "Amylose-lipid complex formation during extrusion cooking: effect of added lipid type and amylose level on corn-based puffed snacks". International Journal of Food Science and Technology 49 : 309-316. [33] Vadukapuram N., C. Hall, M. Tulbek, M. Niehau. 2014. "Physicochemical Properties of Flaxseed Fortified Extruded Bean Snack". International Journal of Food Science, 1-8. [34] Wójtowicz A. 2018. "Ekstruzja - wybrane aspekty techniczne i technologiczne". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 595 : 131-144. [35] Yaylayan V.A., J. Fichtali, F.R. van de Voort. 1992. "Production of Maillard reaction flavor precursors by extrusion processing". Food Research International 25 : 175-180. [36] Zadernowski R., H. Nowak-Polakowska, T. Wicklund , L. Fornal. 1997. "Changes in oat lipids affected by extrusion". Nahrung 41 (4) : 224-227.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 126047 "Znaczenie ekstruzji w prz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH