Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 2
Wyróżniki jakości ziarna paszowego
Characteristics of the quality of feed grain
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 131272
Streszczenie
Ziarna zbóż są podstawowym surowcem do produkcji pasz. Stanowią 60-80% składu, co wynika z wysokiej zawartości składników pokarmowych, a zwłaszcza skrobi, która jest bardzo dobrym źródłem energii. Ziarno zbóż zawiera również białko. Poza pożądanymi składnikami odżywczymi, zboża mają w składzie substancje pogarszające wartość pokarmową pasz, przez obniżenie strawności składników pokarmowych oraz ich wchłaniania w prze- wodzie pokarmowym zwierząt monogastrycznych. Dlatego przy recepturowaniu mieszanek paszowych podstawowym kryterium wyboru konkretnego gatunku zboża jest balans między wartością odżywczą a ceną. Ze względu na duży udział zbóż w mieszankach ich cena jest ściśle związana z ostateczną ceną paszy. Według danych GUS [9] w 2019 r. ogólna produkcja pasz wyniosła 10 499 tys. ton. Zdecydowany udział (63%) stanowiły mieszanki paszowe dla drobiu, 23% dla trzody chlewnej oraz 11% dla bydła, 3% stanowiły mieszanki dla koni, a 1,7% mieszanki dla pozostałych zwierząt.
Abstract
Cereal grains are the basic raw material for the production of feed used in the nutrition of various farm animals. They constitute from 60 to 80% of the raw material composition of feed mixtures, which depends on the current price and quality. Such a high proportion of the feed is due to the high content of nutrients, especially starch, which is a very good source of energy. In addition, the cereal grain also contains a certain amount of protein. In addition to the desired nutrients, cereals also contain substances that deteriorate the nutritional value of feed by reducing the digestibility of nutrients and their absorption in the digestive tract of monogastric animals. Therefore, when formulating feed mixtures, the basic criteria for selecting a specific type of cereal grain is the balance between the nutritional value and the price. Due to the high proportion of cereals in the mixtures, their price is closely related to the final price of the feed. According to the data of the Central Statistical Office [9], in 2019 the total production of feed amounted to 10,499 thousand tones. Poultry feed mixtures accounted for a significant share of 63%, pig feeds 23% and cattle 11%, 3% horse feed, and 1,7 feed mixtures for other animals.
Słowa kluczowe
jakość paszowa
białko
energia
profil aminokwasowy
mikotoksyny
Keywords
feed quality
protein
energy
amino acid profile
mycotoxins
Bibliografia
[1] Biel W., K. Kazimierska, U. Bashutska. 2020. Nutritional value of wheat, triticale, barley and oat grains. Acta Scientiarun Polonorum Zootechnica, 19(2): 19-28. [2] Boros D. 2015. Alkilorezorcynole ziarna zbóż – ich znaczenie w żywności i paszy. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 277: 7-20. [3] Brinken A., J. Piątek, W. Biel, Z. Sagan. 2012. Occurrence and biological activity of lectins in seeds of leguminous plants and cereals. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 24: 17-26. [4] Buksa K., A. Nowotna, h. Gambus, J. Krawontka, R. Sabat, M. Noga. 2012. Analiza towaroznawcza i skład chemiczny ziarna wybranych polskich odmian żyta, pochodzących z trzech kolejnych lat uprawy. Acta Agrophisica, 19(2): 265-276. [5] Chrzanowska-Drożdż B., K. Kaczmarek. 2007. Plonowanie odmian jęczmienia ozimego w warunkach zróżnicowanej technologii uprawy. Fragmenta Agronomica, 24(3): 34-40. [6] Elangovan A.V., M. Bhuiyan, R. Jessop, P.A. Iji. 2011. The potential of high-yielding triticale varieties in the diet of broiler chickens. Asian Journal of Poultry Science, 5: 68-76. [7] Fabijańska M., I. Kosieradzka, M. Bekta. 2003. Owies nagi w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Cześć I. Owies nagi w żywieniu tuczników. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 229: 317-328. [8] Grabiński J, A. Sułek, M. Wyzińska, K. Stuper-Szablewska, G. Cacak-Pietrzak, A. Nieróbca, D. Dziki. 2021. Impact of Genotype, Weather Conditions and Production Technology on the Quantitative Profile of Anti-Nutritive Compounds in Rye Grains. Agronomy, 11(1): 151. https:// doi.org/10.3390/agronomy11010151 [9] GUS (2020). Rolnictwo w 2019 roku. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/ [10] Jaśkiewicz B. 2017. Czynniki kształtujące wartość paszową ziarna pszenżyta. Pasze Przemysłowe, 2: 65-76. [11] Jaśkiewicz B. 2018. Wartość paszowa ziarna pszenżyta w zależności od czynnika pogodowego. Studia i Raporty IUNG-PIB, technologie produkcji roślinnej w warunkach zmieniającego się klimatu, zeszyt 57(11): 23-36. [12] Jaśkiewicz B., A. Sulek. 2017. Kierunki zmian produkcji zbóż w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19(1): 66-73. [13] Jaśkiewicz B., M. Szczepanek. 2018. Amino acids content in triticale grain depending on meteorological, agrotechnical and genetic factors. Research for Rural Development, Agricultural Sciences (Crop Sciences, Animal Sciences), 2:28-34. doi: 10.22616/ rrd.24.2018.047 [14] Kosieradzka I. 1995. Owies nagi – zboże paszowe. Polskie Drobiarstwo, 10: 28-30. [15] Noworolnik K., D. Leszczyńska. 2018. Porównanie reakcji odmian jęczmienia jarego na termin siewu. Polish Journal of Agronomy, 32: 17-22. [16] Noworolnik K. 2009. Wpływ wybranych cech jakości gleby na plonowanie pszenżyta ozimego i żyta ozimego. Acta Agrophisica, 14(1): 155-166. [17]. Oleksy A., A. Szmigiel, M. Kołodziejczyk. 2008. Wpływ intensywności uprawy na zawartość i plon białka odmian pszenicy ozimej. Acta Scientiarun Polonorum Agricultura, 7(1): 47-56. [18] Podkówka L., Z. Podkówka, D. Piwczyński, M. Buko. 2015. Wpływ wczesności odmiany na skład chemiczny i strawność ziarna kukurydzy. Roczniki Naukowe Zootechniki, 42(2): 155-169. [19] Skrzypek A., E. Makarska, W. Kociuba, M. Studziński. 2007. Aktywność przeciwutleniająca i zawartość lipidów rezorcynolowych w ziarnie mieszańcowych rodów pszenżyta ozimego. żywność Nauka Technologia Jakość, 14(2): 51-59. [20] Smulikowska S., A. Rutkowski. 2018. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. Normy żywienia drobiu. Jabłonna: Instytut Fizjologii i żywienia Zwierząt PAN. [21] Vendl O., F. Berthiller, C. Crews, R. Krska. 2009. Simultaneous determination of deoxynivalenol, zearalenone, and their major masked metabolites in cereal-based food by LC-MS-MS. Analytical and Bioanalytical Chemistry 395: 1347-1354. [22] Winiarska-Mieczan A. 2007. Bowman-Birk trypsin inhibitors: their structure and value in human and animal feeding. Medycyna Weterynaryjna, 63(3): 276-281. [23] Woźniak A., B. Makarski, 2013. Content of minerals, total protein and wet gluten in grain of spring wheat depending on cropping systems. Journal of Elementology, 18(2): 297-305. [24] Wróbel E., T. Krajewski, W. Krajewski. 2003. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i strukturę plonu owsa oplewionego i nagoziarnistego. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 229: 95-102.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-2 , nr katalogowy 131272
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH