Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2019 - zeszyt 8
Skład chemiczny morwy białej oraz wykorzystanie związków bioaktywnych na bazie tej rośliny
Chemical composition of white mulberry and the use of bioactive compounds derived from it
10.15199/2.2019.8.1
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 121730
10.15199/2.2019.8.1
Streszczenie
Morwę białą kojarzy się przede wszystkim z hodowlą jedwabnika morwowego, ale ze względu na unikatowe właściwości prozdrowotne w ostatnich latach jest głównie wykorzystywana jako surowiec spożywczy i zielarski. Zawiera wiele substancji odżywczych korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu człowieka, tj. białka, lipidy, makro- i mikroelementy. Wiele różnorodnych związków bioaktywnych wyodrębnionych z różnych części morwy białej działa korzystnie w wspomaganiu leczenia wielu chorób, w tym cywilizacyjnych – cukrzycy, sercowo-naczyniowych, otyłości i Alzheimera oraz w profilaktyce np. nowotworów.
Abstract
White mulberry is associated primarily with the cultivation of silkworms, but due to its unique health-promoting properties, in recent years it has mainly been used as a food and herbal raw material. It contains many nutrients that have a positive effect on the functioning of the human body, i.e. proteins, lipids, and macro- and micronutrients. A wide variety of bioactive compounds derived from various parts of white mulberry exert beneficial effects supporting the treatment of many diseases, including diseases of civilization – diabetes, cardiovascular disease, obesity, and Alzheimer’s, as well as the prevention of some diseases, including cancer.
Bibliografia
[1] Asano N., T. Yamashita, K. Yasuda, K. Ikeda, H. Kizu, Y. Kameda, A. Kato, R. J. Nash, H. S. Lee, K. S. Ryu. 2001. Polyhydroxylated alkaloids isolated from mulberry trees (Morus alba L.) and silkworms (Bombyx mori L.). Journal of Agricultural Food Chemistry, 49 (9), 4208-4213. [2] Butt M. S., A. Nazir, M. T. Sultan, K. Schoёn. 2008. Morus alba L. nature’s functional tonic. Trends Food Science and Technology, 19, 505-512. [3] D oi K., T. Kojami, M. Makino. 2001. Studies on the constituents of the leaves of Morus alba L. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 49 (2), 151-153. [4] Erciski S., E. Orhan. 2007. Chemical composition of white (Morus alba), red (Morus rubra) and black (Morus nigra) mulberry fruits. Food Chemistry, 103 (4), 1380-1384. [5] Greń A. 2012. Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny. Postępy Fitoterapii, 4, 220-225. [6] Grześkowiak J., M. Łochyńska. 2017. Związki biologicznie aktywne morwy białej i ich działanie lecznicze. Postępy Fitoterapii, 1, 31-35. [7] Jarienė E., D. Levickienė, H. Danilčenko, N. Vaitkevičienė, J. Kulaitienė, V. Jakštas, L. Ivana- uskas, M. Gajewski. 2018. Effects of biodynamic preparations on concentration of phenolic compounds in the leaves of two white mulberry cultivars. Biological Agriculture and Horticulture, 1-11. [8] Jeszka M, J. Kobus-Cisowska, E. Flaczyk. 2009. Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych. Postępy Fitoterapii, 3, 175-179. [9] Ji T., J. Li, S. L. Su, Z. H. Zhu, S. Guo, D. W. Qian, J. A. Duan. 2016. Identification and determination of the polyhydroxylated alkaloids compounds with α-glucosidase inhibitor activity in mulberry leaves of different origins. Molecules, 21 (2), 206. [10] Katsube T., N. Imawaka, Y. Kawano. 2006. Antioxidant flavanol glycosides in mulberry (Morus alba L.) leaves isolated based on LDL antioxidant activity. Food Chemistry, 97 (1), 25-31. [11] Kawollek W., H. Falk. 2005. Podróż po biblijnych ogrodach. Wyd. Elipsa Kassel/Homberg-Relbeausen. [12] Khan I., M. Saeed, J. Akhtar, M. Imran. 2009. Nutritional assessment of Morus alba and Phoenix dactylifera. Journal of the Chemical Society of Pakistan, 31, 1, 103-108. [13] Kim S. Y., J. J. Gao, W. C. Lee. 1999. Antioxidative flavonoids from the leaves of Morus alba. Archive der Pharmazie, 22, 81-85. [14] Kobylińska A., K. M. Janas. 2015. Prozdrowotna rola kwercetyny w obecnej w diecie człowieka. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69, 51-62. [15] Kostić D. A., D. S. Dimitrijević, S. S. Mitić. 2013. A Survey on macro- and micro-elements, phenolic compounds, biological activity and use of Morus spp. (Moraceae). Fruits, 68 (4), 333-47. [16] Levickienė D., E. Jarienė, M. Gajewski, H. Danilčenko, N. Vaitkevičienė, J. L. Przybył, M. Sitarek. 2017. Influence of harvest time on biologically active compounds and the antioxidant activity in leaves of mulberry grown in Lithuania. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, 45(2), 431-436. [17] Łochyńska M, G. Oleszak. 2011. Multipurpose white mulberry (Morus alba L.), [in:] G. E. Zaikov, D. P. Pudel, G. Spychalski (eds.). Renewable Resources and Biotechnology for Material Applications. Nova Publishers, New York, 59-65. [18] Łochyńska M. 2015a. Energy and nutritional properties of the white mulberry (Morus alba L.). Journal of Agricultural Science and Technology, 709-716. [19] Łochyńska M. 2015b. Nutritional properties of the white mulberry (Morus alba L.). Journal of Agricultural Science and Technology A; 5 (9), 709-716. [20] Nomura T. 2001. Chemistry and biosynthesis of prenyloflavonoids. Journal of the Pharmaceutical SocIety of Japan, 11 (12), 973-80. [21] Oku T., M. Hamada, M. Nakamura. 2006. Inhibitory effects of extractives from leaves of Morus alba on human and rat small intestinal disaccharidase activity. British Journal of Nutricion, 95, 933-938. [22] Pieprzyk-Kokocha D., H. Burczyk. 2006. Uprawa morwy jako pokarmu dla jedwabników. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 4, 105-112. [23] Przeor M., E. Flaczyk. 2016. Morwa biała - nieocenione znaczenie zdrowotne. Przemysł Spożywczy, 70, 33-35. [24] Sharma S., M. Madan. 1994. Potential of mulberry (Morus alba) biomass. Journal of Scientific and Industrial Research, 53, 710-714. [25] Srivastava S., R. Kapoor, A. Thathola, R. P. Srivastava. 2006. Nutritional quality of leaves of some genotype of mulberry (Morus alba). International Journal of Food Science Nutrition, 57, 305-313.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121730 "Skład chemiczny morwy bia..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2019-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH