Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Znaczenie technologii powlekania w przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności
Sabina Galus
nr katalogowy: 143823
10.15199/65.2023.6.4
powlekanie żywności
powłoki ochronne
marnotrawienie żywności
food coating
protective coatings
food waste
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Znaczenie technologii powlekania w przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności
Sabina Galus
nr katalogowy: 143823
10.15199/65.2023.6.4
powlekanie żywności
powłoki ochronne
marnotrawienie żywności
food coating
protective coatings
food waste
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Znaczenie technologii powlekania w przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności
Sabina Galus
nr katalogowy: 143823
10.15199/65.2023.6.4
powlekanie żywności
powłoki ochronne
marnotrawienie żywności
food coating
protective coatings
food waste
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2024-4
Relacja ze spotkania „no waste. food co-op”
nr katalogowy: 150011
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-1
Ocena stopnia zaangażowania przedsiębiorstw związanych z branżą spożywczą w praktyki na rzecz ograniczenia strat i marnowania żywności
Agnieszka Tyburcy
Wioletta Sobocińska
nr katalogowy: 146891
10.15199/65.2024.1.5
straty i marnowanie żywności
przedsiębiorstwa handlowe
przedsiębiorstwa produkcyjne
raporty Forum Odpowiedzialnego Biznesu
food losses and waste
commercial enterprises
production enterprises
reports of the Responsible Business Forum
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-12
Problematyka marnotrawstwa żywności w Polsce
Agnieszka Dudziak
Emilia Osmólska
nr katalogowy: 146434
10.15199/65.2023.12.2
marnotrawstwo
żywność
zachowania konsumentów
świadomość ekologiczna
waste
food
consumer behaviour
environmental awareness
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Aspekt ekonomiczny Marnotrawienie żywności w Unii Europejskiej
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 110542
10.15199/65.2017.11.1
marnotrawienie żywności
koszty
gospodarstwa domowe
wydatki
food waste
costs
households
expenditur
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-10
Problem marnotrawstwa żywności na przykładzie wyrobów mięsnych – analiza problemu na obszarze województwa lubelskiego
Agnieszka DUDZIAK
Beata PAĆKOWSKA
nr katalogowy: 151153
żywność
marnotrawstwo
rynek mięsa i wędlin
konsument
sieci handlowe
food
waste
meat and cold cuts market
consumer
retail chains
OPAKOWANIE 2010-10
Recykling materiałów opakowaniowych po produktach spożywczych
Joanna Piekarska
Jacek Kondratowicz
nr katalogowy: 54760
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Marnotrawienie żywności – gastronomia jako narzędzie edukacji konsumenta
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 128167
10.15199/65.2020.9.6
marnotrawienie żywności
konsument
gastronomia
zrównoważona produkcja
food waste
consumer
gastronomy
sustainable production
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Marnotrawienie żywności – gastronomia jako narzędzie edukacji konsumenta
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 128167
10.15199/65.2020.9.6
marnotrawienie żywności
konsument
gastronomia
zrównoważona produkcja
food waste
consumer
gastronomy
sustainable production
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Marnotrawienie żywności – gastronomia jako narzędzie edukacji konsumenta
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 128167
10.15199/65.2020.9.6
marnotrawienie żywności
konsument
gastronomia
zrównoważona produkcja
food waste
consumer
gastronomy
sustainable production
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Surowce i dodatki do żywności
Patrycja Łusiak
Paweł Sobczak
nr katalogowy: 148661
10.15199/65.2024.5.3
żywność funkcjonalna
dodatki do żywności
produkty uboczne
functional food
food additives
by-products
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-12
Ekociasta i bezglutenowe słodkości królowały na targach Natura Food w Łodzi
Tomasz Kodłubański
nr katalogowy: 123756
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-4
Zero waste a gastronomia
Danuta Kołożyn-Krajewska
Beata Bilska
Wiesława Grzesińska
Marzena Tomaszewska
nr katalogowy: 125917
marnotrawstwo żywności
zakłady gastronomiczne
usługi hotelarsko-gastronomiczne
food waste
foodservice establishments
hospitality and foodservice industry
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-11
Próba oszacowania strat i marnotrawstwa żywności w Polsce
Sylwia Łaba
Beata Bilska
Marzena Tomaszewska
Robert Łaba
Krystian Szczepański
Agnieszka Tul-Krzyszczuk
Małgorzata Kosicka-Gębska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 129149
10.15199/65.2020.11.2
straty żywności
marnotrawstwo żywności
projekt PROM
food losses
food waste
PROM project
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-11
Próba oszacowania strat i marnotrawstwa żywności w Polsce
Sylwia Łaba
Beata Bilska
Marzena Tomaszewska
Robert Łaba
Krystian Szczepański
Agnieszka Tul-Krzyszczuk
Małgorzata Kosicka-Gębska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 129149
10.15199/65.2020.11.2
straty żywności
marnotrawstwo żywności
projekt PROM
food losses
food waste
PROM project
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-11
Próba oszacowania strat i marnotrawstwa żywności w Polsce
Sylwia Łaba
Beata Bilska
Marzena Tomaszewska
Robert Łaba
Krystian Szczepański
Agnieszka Tul-Krzyszczuk
Małgorzata Kosicka-Gębska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 129149
10.15199/65.2020.11.2
straty żywności
marnotrawstwo żywności
projekt PROM
food losses
food waste
PROM project
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-4
Co piszą inni?
Agnieszka Sobczak-Kupiec
nr katalogowy: 139863
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2015-4
The use of Biogas in Cogeneration Modular Devices
JOANNA KAZIMIEROWICZ
nr katalogowy: 90380
10.15199/9.2015.4.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-1
Straty żywności w przetwórstwie spożywczym
Beata Bilska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 111723
10.15199/65.2018.1.5
straty żywności w przetwórstwie
przyczyny strat żywności
ograniczenie strat żywności
procedura MOST
food losses in processing
causes of food losses
limitation of food losses
MOST procedure
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-4
Co piszą inni?
Agnieszka Sobczak-Kupiec
nr katalogowy: 139863
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-2
Thermodynamic Modelling of Waste to Energy Power Plant: A Case Study in Makassar City, Indonesia
Nur HAMZAH
Suryanto SURYANTO
Muhammad ANSHAR
Firman FIRMAN
Muhammad Ruswandi DJALAL
Muhammad Alif AL AFGAN
nr katalogowy: 147340
10.15199/48.2024.02.22
Thermodynamic-Modelling
Municipal Solid Waste
Power Plant
Modelowanie termodynamiczne
odpady komunalne
elektrownia
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Gospodarka odpadami przemysłu spożywczego w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem odpadów tłuszczowych
Iwona Szymańska
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 127658
10.15199/65.2020.8.3
pozostałości poprodukcyjne
gospodarka
ochrona środowiska
przemysł spożywczy
odpady branży tłuszczowej
production residues
economy
environmental protection
food industry
fatty waste
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Gospodarka odpadami przemysłu spożywczego w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem odpadów tłuszczowych
Iwona Szymańska
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 127658
10.15199/65.2020.8.3
pozostałości poprodukcyjne
gospodarka
ochrona środowiska
przemysł spożywczy
odpady branży tłuszczowej
production residues
economy
environmental protection
food industry
fatty waste
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
OPAKOWANIE 2023-9
Opakowania zapobiegają stratom żywności
nr katalogowy: 145032
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Trendy w produkcji żywności
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 126050
10.15199/65.2020.4.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Ocena Cyklu Życia (LCA) opakowań w koncepcji zrównoważonego rozwoju
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 133593
10.15199/65.2021.9.6
opakowania
odpady
straty żywności
zrównoważony rozwój
ocena cyklu życia
metoda LCA
packaging
wastes
food losses
sustainable development
life cycle assessment
LCA method
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Ocena Cyklu Życia (LCA) opakowań w koncepcji zrównoważonego rozwoju
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 133593
10.15199/65.2021.9.6
opakowania
odpady
straty żywności
zrównoważony rozwój
ocena cyklu życia
metoda LCA
packaging
wastes
food losses
sustainable development
life cycle assessment
LCA method
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Ocena Cyklu Życia (LCA) opakowań w koncepcji zrównoważonego rozwoju
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 133593
10.15199/65.2021.9.6
opakowania
odpady
straty żywności
zrównoważony rozwój
ocena cyklu życia
metoda LCA
packaging
wastes
food losses
sustainable development
life cycle assessment
LCA method
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Ocena Cyklu Życia (LCA) opakowań w koncepcji zrównoważonego rozwoju
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 133593
10.15199/65.2021.9.6
opakowania
odpady
straty żywności
zrównoważony rozwój
ocena cyklu życia
metoda LCA
packaging
wastes
food losses
sustainable development
life cycle assessment
LCA method
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Ocena Cyklu Życia (LCA) opakowań w koncepcji zrównoważonego rozwoju
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 133593
10.15199/65.2021.9.6
opakowania
odpady
straty żywności
zrównoważony rozwój
ocena cyklu życia
metoda LCA
packaging
wastes
food losses
sustainable development
life cycle assessment
LCA method
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Stosowanie modelu gospodarki o obiegu zamkniętym i czystszych technologii na przykładzie polskiego koncernu rolno-spożywczego Farmutil
Henryk Stokłosa
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 120217
10.15199/62.2019.5.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Opakowania aktywne w przemyśle spożywczym – część 1
Sabina Galus
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 141629
10.15199/65.2023.1.5
opakowania aktywne
żywność
jakość
powłoki aktywne
active packaging
food
quality
active coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Opakowania aktywne w przemyśle spożywczym – część 1
Sabina Galus
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 141629
10.15199/65.2023.1.5
opakowania aktywne
żywność
jakość
powłoki aktywne
active packaging
food
quality
active coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Opakowania aktywne w przemyśle spożywczym – część 1
Sabina Galus
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 141629
10.15199/65.2023.1.5
opakowania aktywne
żywność
jakość
powłoki aktywne
active packaging
food
quality
active coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Gospodarka o obiegu zamkniętym zrównoważony rozwój w produkcji żywności
Agnieszka Sznyk
nr katalogowy: 129749
10.15199/65.2020.12.2
gospodarka cyrkularna
odpady żywnościowe
zrównoważony rozwój
modele biznesowe
circular economy
food wastes
sustainable development
business models
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Gospodarka o obiegu zamkniętym zrównoważony rozwój w produkcji żywności
Agnieszka Sznyk
nr katalogowy: 129749
10.15199/65.2020.12.2
gospodarka cyrkularna
odpady żywnościowe
zrównoważony rozwój
modele biznesowe
circular economy
food wastes
sustainable development
business models
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-9
Opakowania produktów spożywczych w kontekście zrównoważonego rozwoju
Janina Leks‑
Stępień
nr katalogowy: 116263
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-10
Materiały i wyroby z papieru w UE przeznaczone do kontaktu z żywnością
Martin Messner
nr katalogowy: 140059
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-12
Trendy w produkcji żywności
Patrycja Łusiak
Paweł Sobczak
nr katalogowy: 146436
10.15199/65.2023.12.3
żywność
innowacje
produkcja
utylizacja
food
innovations
production
utilization
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-11
Jak nie marnować chleba?
nr katalogowy: 134225
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Trwałość – integralny element jakości żywności
Anna Niepsuj-Wójkowska
nr katalogowy: 143467
10.15199/65.2023.5.3
bezpieczeństwo żywności
trwałość żywności
termin przydatności do spożycia
data minimalnej trwałości
food safety
shelf life of food
date of minimum durability
‘use by’ date
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Trwałość – integralny element jakości żywności
Anna Niepsuj-Wójkowska
nr katalogowy: 143467
10.15199/65.2023.5.3
bezpieczeństwo żywności
trwałość żywności
termin przydatności do spożycia
data minimalnej trwałości
food safety
shelf life of food
date of minimum durability
‘use by’ date
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Trwałość – integralny element jakości żywności
Anna Niepsuj-Wójkowska
nr katalogowy: 143467
10.15199/65.2023.5.3
bezpieczeństwo żywności
trwałość żywności
termin przydatności do spożycia
data minimalnej trwałości
food safety
shelf life of food
date of minimum durability
‘use by’ date
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Trendy konsumenckie – czy przemysł spożywczy spełnia oczekiwania konsumentów
Joanna Markowska
nr katalogowy: 151416
10.15199/65.2024.11.2
trendy w przemyśle spożywczym
innowacje
bezpieczeństwo żywności
preferencje konsumentów
food industry trends
innovation
food safety
consumer preferences
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Trendy konsumenckie – czy przemysł spożywczy spełnia oczekiwania konsumentów
Joanna Markowska
nr katalogowy: 151416
10.15199/65.2024.11.2
trendy w przemyśle spożywczym
innowacje
bezpieczeństwo żywności
preferencje konsumentów
food industry trends
innovation
food safety
consumer preferences
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-8
Metody oczyszczania ścieków w zakładach mięsnych
Martyna Kwiecińska
Izabela Kruszelnicka
Dobrochna Ginter-Kramarczy
nr katalogowy: 108782
10.15199/65.2017.8.4
przemysł mięsny
przemysł spożywczy
oczyszczanie ścieków
mechaniczna
chemiczna
biologiczna technologia oczyszczania ścieków
meat industry
food industry
waste water treatment
mechanical
chemical and biological methods waste water treatment
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-2
Straty i marnotrawstwo żywności w sektorze rybnym - przyczyny i sposoby ograniczania
Agnieszka Ognik
Robert Łaba
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 125036
10.15199/65.2020.2.6
straty i marnotrawstwo żywności
sektor rybny
zapobieganie stratom
produkty uboczne
food loss and waste
fishing industry
loss prevention
by-products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Trwałość – integralny element jakości żywności
Anna Niepsuj-Wójkowska
nr katalogowy: 143467
10.15199/65.2023.5.3
bezpieczeństwo żywności
trwałość żywności
termin przydatności do spożycia
data minimalnej trwałości
food safety
shelf life of food
date of minimum durability
‘use by’ date
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
Review of biofuel production technologies in biorefinery systems
Krzysztof Biernat
Paulina Grzelak
Izabela Samson-Bręk
nr katalogowy: 148278
10.15199/62.2024.4.1
biomass conversion
biorefinery
biorefinery feedstocks
biorefinery products
konwersja biomasy
surowce biorafineryjne
produkty biorafineryjne
biorafineria
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Anaerobic co-digestion of highly processed food waste with sewage sludge. Physicochemical and microbiological evaluation of the process Kofermentacja metanowa odpadów żywności wysoko przetworzonej z osadem ściekowym. Fizykochemiczna i mikrobiologiczna ocena procesu
Agnieszka A. Pilarska
Krzysztof Pilarski
Agnieszka Wolna-Maruwka
Kamila Tomaszyk
nr katalogowy: 102393
10.15199/62.2016.11.13
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-5
Ryzyko strat żywności w zakładach przemysłu spożywczego
Marzena Tomaszewska
Beata Bilska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 126517
10.15199/65.2020.5.4
straty żywności
przemysł spożywczy
żywność
przetwórstwo żywności
food loss
food industry
food
food processing
ATEST - OCHRONA PRACY 2013-1
Angielski dla behapowców.Lekcja 37
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 73740
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-11
Jak nie marnować chleba?
nr katalogowy: 134225
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
Review of biofuel production technologies in biorefinery systems
Krzysztof Biernat
Paulina Grzelak
Izabela Samson-Bręk
nr katalogowy: 148278
10.15199/62.2024.4.1
biomass conversion
biorefinery
biorefinery feedstocks
biorefinery products
konwersja biomasy
surowce biorafineryjne
produkty biorafineryjne
biorafineria
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-2
Czy recykling rozwiąże problem odpadów opakowaniowych z gospodarstw domowych?
Hanna Żakowska
nr katalogowy: 131481
10.15199/64.2021.2.8
opakowania
system prawny
recykling
spalarnie odpadów
packaging
legal system
recycling
waste incineration plants
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-2
Czy recykling rozwiąże problem odpadów opakowaniowych z gospodarstw domowych?
Hanna Żakowska
nr katalogowy: 131481
10.15199/64.2021.2.8
opakowania
system prawny
recykling
spalarnie odpadów
packaging
legal system
recycling
waste incineration plants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Priorytety w zakresie bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej
Halina Makała
nr katalogowy: 116675
10.151.99/65.2018.10.9
bezpieczeństwo żywnościowe
ochrona konsumentów
bezpieczna żywność
food safety
consumer protection
safe food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Waste from agri-food sector, communal and targeted crops as a source of biogas Odpady z sektora rolno-spożywczego, komunalnego i upraw celowych jako źródło biogazu
Grzegorz Maj
Wiesław Piekarski
Alina Kowalczyk-Juśko
Andrzej Łukaszczyk
nr katalogowy: 84186
10.12916/przemchem.2014.732
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-3
NAUKOWE PISMA CHEMICZNE W INTERNECIE
nr katalogowy: 50717
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-6
Odpady organiczne do dalszego wykorzystania w sektorze mięsnym
Agnieszka Starek
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 126894
przemysł mięsny
utlenianie lipidów
odpady organiczne
flawonoidy
meat industry
lipid oxidation
organic waste
flavonoids
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Zrównoważona żywność – jakość „Od pola do stołu”
Ewa Sikorska
Urszula Samotyja
Anna Dankowska
Katarzyna Pawlak-Lemańska
Krzysztof Wójcicki
Jens Petter Wold
nr katalogowy: 138319
10.15199/65.2022.6.3
inteligentne sensory
jakość żywności
przemysł 4.0
zrównoważona konsumpcja
zrównoważona produkcja
smart sensors
food quality
industry 4.0
sustainable consumption
sustainable production
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Zrównoważona żywność – jakość „Od pola do stołu”
Ewa Sikorska
Urszula Samotyja
Anna Dankowska
Katarzyna Pawlak-Lemańska
Krzysztof Wójcicki
Jens Petter Wold
nr katalogowy: 138319
10.15199/65.2022.6.3
inteligentne sensory
jakość żywności
przemysł 4.0
zrównoważona konsumpcja
zrównoważona produkcja
smart sensors
food quality
industry 4.0
sustainable consumption
sustainable production
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Zrównoważona żywność – jakość „Od pola do stołu”
Ewa Sikorska
Urszula Samotyja
Anna Dankowska
Katarzyna Pawlak-Lemańska
Krzysztof Wójcicki
Jens Petter Wold
nr katalogowy: 138319
10.15199/65.2022.6.3
inteligentne sensory
jakość żywności
przemysł 4.0
zrównoważona konsumpcja
zrównoważona produkcja
smart sensors
food quality
industry 4.0
sustainable consumption
sustainable production
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Odpady niebezpieczne, praktyczne podejście do możliwości przeklasyfikowania odpadów na odpady inne niż niebezpieczne
Aleksandra Nowak
nr katalogowy: 137726
10.15199/17.2022.5.5
Odpady niebezpieczne
właściwości niebezpieczne
hazardous waste
hazardous properties
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Odpady niebezpieczne, praktyczne podejście do możliwości przeklasyfikowania odpadów na odpady inne niż niebezpieczne
Aleksandra Nowak
nr katalogowy: 137726
10.15199/17.2022.5.5
Odpady niebezpieczne
właściwości niebezpieczne
hazardous waste
hazardous properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-9
Classification of E-Waste Types Using Machine Learning and Digital Image Processing
Ratko IVKOVIĆ
Mile PETROVIĆ
Petar SPALEVIĆ
Zoran MILIVOJEVIĆ
nr katalogowy: 150394
10.15199/48.2024.09.55
electronic waste
convolutional neural networks
computer vision
waste classification
elektroniczne odpady
splotowe sieci neuronowe
widzenie komputerowe
klasyfikacja odpadów
AURA 2017-1
Przykłady wykorzystania pomp ciepła w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym
Izabela GÓRALCZYK
Ryszard TYTKO
nr katalogowy: 103500
10.15199/2.2017.1.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Zagospodarowanie materiałów odpadowych z przemysłu spożywczego jako paliw do zasilania stałotlenkowych ogniw paliwowych
Bartosz Adamczyk
Magdalena Dudek
Andrzej Raźniak
nr katalogowy: 141012
10.15199/62.2022.12.11
ogniwa paliwowe
stały elektrolit tlenkowy
paliwo węglowe
biokarbonizat
fuel cells
solid oxide electrolyte
carbon fuel
biochar
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Zagospodarowanie materiałów odpadowych z przemysłu spożywczego jako paliw do zasilania stałotlenkowych ogniw paliwowych
Bartosz Adamczyk
Magdalena Dudek
Andrzej Raźniak
nr katalogowy: 141012
10.15199/62.2022.12.11
ogniwa paliwowe
stały elektrolit tlenkowy
paliwo węglowe
biokarbonizat
fuel cells
solid oxide electrolyte
carbon fuel
biochar
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-2
WASTE MANAGEMENT IN POLAND AND IN OTHER EU COUNTRIES
Jerzy KOZŁOWSKI
Marta LEWANDOWSKA
Dawid SOJKA
nr katalogowy: 132385
10.15199/180.2021.2.1
waste management
recycling
WEEE
waste import
post-consumer waste
batteries
cells
packages
recycling of vehicles
gospodarka odpadami
recykling
WSEE
import odpadów
odpady poużytkowe
akumulatory
baterie
opakowania
recykling pojazdów
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10b
Methodology for Investment Decision-Making in the Area of Automated Waste Sorting Systems
Radim LENORT
Pavel WICHER
nr katalogowy: 71414
PACKAGING REVIEW 2024-1
MODERN SOLUTIONS IN PRODUCTION OF BIOPOLYMERS, EMPLOYED IN PACKAGING FOR FOOD INDUSTRY
JULIA MUNDZIEL
TOMASZ RYDZKOWSKI
nr katalogowy: 147837
10.15199/42.2024.1.2
active packaging
biopolymers
edible films
essential oils
opakowania aktywne
biopolimery
folie jadalne
olejki eteryczne
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-3
POSSIBILITIES FOR COPPER REVALORIZATION FROM TAILINGS OF THE OPEN PIT "CEROVO-CEMENTACIJA 1"
ZORAN STEVANOVIĆ
MILE BUGARIN
LJILJANA AVRAMOVIĆ
RADOJKA JONOVIĆ
LJUBIŠA OBRADOVIĆ
RADMILA MARKOVIĆ
nr katalogowy: 41863
PACKAGING REVIEW 2024-3
GLOBAL MIGRATION ANALYSIS OF REUSABLE FOOD CONTACT PACKAGING EXPOSED TO VARYING MICROWAVE POWER LEVELS AND DURATIONS
KLAUDIA KAŁWA
LAURA DOBOSZ
nr katalogowy: 150717
10.15199/42.2024.3.2
global migration
microwaves
food safety
polypropylene
opakowania
opakowania wielomateriałowe
odpady opakowaniowe
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-2
ODPADY MEDYCZNE – PRAWNE I ORGANIZACYJNE WYZWANIE DLA PODMIOTÓW MEDYCZNYCH
Anna ZIÓŁKO
nr katalogowy: 138383
10.15199/180.2022.2.1
odpady medyczne
ochrona środowiska
podmioty medyczne
prawne i organizacyjne wyzwania
medical waste
environmental protection
medical entities
legal and organizational challenges
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-2
ODPADY MEDYCZNE – PRAWNE I ORGANIZACYJNE WYZWANIE DLA PODMIOTÓW MEDYCZNYCH
Anna ZIÓŁKO
nr katalogowy: 138383
10.15199/180.2022.2.1
odpady medyczne
ochrona środowiska
podmioty medyczne
prawne i organizacyjne wyzwania
medical waste
environmental protection
medical entities
legal and organizational challenges
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-2
ODPADY MEDYCZNE – PRAWNE I ORGANIZACYJNE WYZWANIE DLA PODMIOTÓW MEDYCZNYCH
Anna ZIÓŁKO
nr katalogowy: 138383
10.15199/180.2022.2.1
odpady medyczne
ochrona środowiska
podmioty medyczne
prawne i organizacyjne wyzwania
medical waste
environmental protection
medical entities
legal and organizational challenges
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Termiczne przekształcanie odpadów komunalnych jako element domykający system gospodarki obiegu zamkniętego
Grzegorz Wielgosiński
nr katalogowy: 141088
10.15199/17.2022.12.5
odpady komunalne
gospodarka obiegu zamkniętego
termiczne przekształcanie odpadów
odzysk energii z odpadów
oddziaływanie na środowisko
municipal solid waste
circular economy
thermal treatment of waste
waste-to-energy
environmental impact
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Termiczne przekształcanie odpadów komunalnych jako element domykający system gospodarki obiegu zamkniętego
Grzegorz Wielgosiński
nr katalogowy: 141088
10.15199/17.2022.12.5
odpady komunalne
gospodarka obiegu zamkniętego
termiczne przekształcanie odpadów
odzysk energii z odpadów
oddziaływanie na środowisko
municipal solid waste
circular economy
thermal treatment of waste
waste-to-energy
environmental impact
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Selective waste collection on construction sites: evaluation of the current state, legal requirements and market challenges
Joanna Sagan
nr katalogowy: 150639
10.15199/33.2024.09.07
odpady budowlane
gospodarka o obiegu zamkniętym
selektywna zbiórka
C&D waste
circular economy
selective collection
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Selective waste collection on construction sites: evaluation of the current state, legal requirements and market challenges
Joanna Sagan
nr katalogowy: 150639
10.15199/33.2024.09.07
odpady budowlane
gospodarka o obiegu zamkniętym
selektywna zbiórka
C&D waste
circular economy
selective collection
OPAKOWANIE 2009-I
Recycling System of Packaging Waste in Poland
Hanna Żakowska
nr katalogowy: 42508
CHŁODNICTWO 2020-3
Pakowanie w atmosferze modyfikowanej metodą na przedłużenie trwałości żywności
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 126897
10.15199/8.2020.3.1
atmosfera ochronna MAP
pakownie żywności
przechowywanie żywności
trwałość
MAP
food packaging
food storage
shelf life
ATEST - OCHRONA PRACY 2019-8
Narażenie na substancje niebezpieczne w sektorze gospodarki odpadami (1)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 121669
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Spalanie odpadów w ZPTO przy zmniejszonej wartości opałowej
Zbigniew Grabowski
nr katalogowy: 141089
10.15199/17.2022.12.6
spalanie odpadów
wartości opałowa
pojemność cieplna komory spalania.
waste incineration
calorific value
heat capacity of the combustion chamber.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Spalanie odpadów w ZPTO przy zmniejszonej wartości opałowej
Zbigniew Grabowski
nr katalogowy: 141089
10.15199/17.2022.12.6
spalanie odpadów
wartości opałowa
pojemność cieplna komory spalania.
waste incineration
calorific value
heat capacity of the combustion chamber.
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-10
Mniej odpadów w sklepie
Andrzej Piętka
nr katalogowy: 122758
MATERIAŁY BUDOWLANE 2016-1
Waste printed circuit boards nonmetallic powder as replacement for sand in cement mortar
Dr Ru Wang
Tengfei Zhang
Peiming Wang
nr katalogowy: 96324
10.15199/33.2016.01.18
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-7
Plasma technology for processing of waste printed circuit boards for metals recovery
JAKUB SZAŁATKIEWICZ ROMAN SZEWCZYK EUGENIUSZ BUDNY TADEUSZ MISSALA WOJCIECH WINIARSKI
nr katalogowy: 99666
10.15199/67.2016.7.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Recovery of fatty substances from post-frying waste materials by extraction with hexane Odzysk substancji tłuszczowej przez ekstrakcję heksanem z posmażalniczych produktów odpadowych w aspekcie produkcji substytutu oleju napędowego
Marek Szmigielski*
Wiesław Piekarski
Dariusz Andrejko
Beata Ślaska-grzywna
Andrzej Masłows ki
Grzegorz Zając
Agnieszka Sagan
Teresa Jaśkiewicz
Ireneusz Rachańczyk
nr katalogowy: 84168
10.12916/przemchem.2014.649
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Gospodarka odpadami promieniotwórczymi w Polsce
Dorota Gajda
Mateusz Kuligowski
Marcin Banach
Michał Wiktorko
nr katalogowy: 135202
10.15199/62.2021.12.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Gospodarka odpadami promieniotwórczymi w Polsce
Dorota Gajda
Mateusz Kuligowski
Marcin Banach
Michał Wiktorko
nr katalogowy: 135202
10.15199/62.2021.12.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Gospodarka odpadami promieniotwórczymi w Polsce
Dorota Gajda
Mateusz Kuligowski
Marcin Banach
Michał Wiktorko
nr katalogowy: 135202
10.15199/62.2021.12.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Gospodarka odpadami promieniotwórczymi w Polsce
Dorota Gajda
Mateusz Kuligowski
Marcin Banach
Michał Wiktorko
nr katalogowy: 135202
10.15199/62.2021.12.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-1
Straty i marnotrawstwo żywności w produkcji zbóż konsumpcyjnych
Sylwia Łaba
Grażyna Cacak-Pietrzak
Krystian Szczepański
Alicja Sułek
nr katalogowy: 124784
straty żywności
marnotrawstwo żywności
zboża konsumpcyjne
produkcja podstawowa
food loss
food waste
consumer cereals
primary production
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-11
Possibility of using recycled cathode ray tube (CRT) glass as filler source in polymer epoxy composites: effect of glass content and modification on mechanical strength and leaching behaviour
KATARZYNA SUCHOŃ
JÓZEF STABIK
nr katalogowy: 151495
10.15199/40.2024.11.1
polymer composite
cathode ray tube (CRT)
recycling
leaded glass
filler
kompozyty polimerowe
szkło kineskopowe
recykling
szkło ołowiowe
wypełniacz
OPAKOWANIE 2007-I
Recycling Systems for Polymeric Packaging Waste
Hanna Żakowska
nr katalogowy: 25079
AURA 2024-9
Zasada 5R – od less do zero waste
Tamara KOZŁOWSKA
nr katalogowy: 150517
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Ocena efektywności funkcjonowania instalacji przetwarzania odpadów komunalnych na przykładzie RZGOK w Woli Pawłowskiej
Bartosz Krejpowicz
nr katalogowy: 137725
10.15199/17.2022.5.4
odpady komunalne
przetwarzanie mechaniczne i biologiczne odpadów.
municipal waste
mechanical and biological processing of waste.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Ocena efektywności funkcjonowania instalacji przetwarzania odpadów komunalnych na przykładzie RZGOK w Woli Pawłowskiej
Bartosz Krejpowicz
nr katalogowy: 137725
10.15199/17.2022.5.4
odpady komunalne
przetwarzanie mechaniczne i biologiczne odpadów.
municipal waste
mechanical and biological processing of waste.
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-4
Padding of the components of waste combustion boilers with the use of nickel alloys
JANUSZ ADAMIEC
AGATA KIERZEK
nr katalogowy: 37833
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Jadalne opakowania i naczynia jednorazowe do żywności
Iwona Szymańska
Anna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 121995
10.15199/65.2019.8.11
rynek opakowań
filmy i powłoki jadalne
jednorazowe naczynia jadalne
Dyrektywa Plastikowa
packaging market
edible films and coatings
edible disposable dishes
Plastic Directive
OPAKOWANIE 2009-5
Prace Ministerstwa Środowiska w zakresie gospodarki odpadami w 2008 r.
Beata B. Kłopotek
nr katalogowy: 44324
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-4
ZASTOSOWANIE UKŁADÓW ORC DO UTYLIZACJI CIEPŁA ODPADOWEGO W WYBRANYCH PROCESACH HUTNICTWA METALI NIEŻELAZNYCH
KATARZYNA KLEJNOWSKA
ZDZISŁAW MICZKOWSKI
EWA KOLCZYK
TOMASZ SAK
PIOTR MADEJ
ŁUKASZ KORTYKA
nr katalogowy: 105126
10.15199/67.2017.4.1
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-7
EKSPERYMENTALNA CHARAKTERYSTYKA PROCESU ŁUGOWANIA Pb(II) Z ODPADOWYCH SZKIEŁ CRT W ROZTWORACH KWASU AZOTOWEGO(V)
ADRIANNA STRZAŁKOWSKA
BERNADETA GAJDA
JERZY SIWKA
nr katalogowy: 69579
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wymywalność substancji niebezpiecznych dla środowiska z odpadów stałych powstających w procesie oczyszczania gazów odlotowych oraz z unieruchamiających je kompozytów
Monika Czop
Małgorzata Kajda-Szcześniak
nr katalogowy: 133316
10.15199/62.2021.9.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wymywalność substancji niebezpiecznych dla środowiska z odpadów stałych powstających w procesie oczyszczania gazów odlotowych oraz z unieruchamiających je kompozytów
Monika Czop
Małgorzata Kajda-Szcześniak
nr katalogowy: 133316
10.15199/62.2021.9.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wymywalność substancji niebezpiecznych dla środowiska z odpadów stałych powstających w procesie oczyszczania gazów odlotowych oraz z unieruchamiających je kompozytów
Monika Czop
Małgorzata Kajda-Szcześniak
nr katalogowy: 133316
10.15199/62.2021.9.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wymywalność substancji niebezpiecznych dla środowiska z odpadów stałych powstających w procesie oczyszczania gazów odlotowych oraz z unieruchamiających je kompozytów
Monika Czop
Małgorzata Kajda-Szcześniak
nr katalogowy: 133316
10.15199/62.2021.9.9
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-2
Zastosowanie dwustopniowej technologii tlenowo-chemicznej do oczyszczania odcieków z wysypisk i składowisk stałych odpadów komunalnych
Vronska N.Yu.
Malovanyy М.S.
Zhuk V.М.
Tymchuk І.S.
Grechanyk R.М.
Soloviy Kh.М.
Slyusar V.Т.
Marakhovska А.О.
nr katalogowy: 136328
10.15199/17.2022.2.2
municipal solid waste
filtrate
purification.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-2
Zastosowanie dwustopniowej technologii tlenowo-chemicznej do oczyszczania odcieków z wysypisk i składowisk stałych odpadów komunalnych
Vronska N.Yu.
Malovanyy М.S.
Zhuk V.М.
Tymchuk І.S.
Grechanyk R.М.
Soloviy Kh.М.
Slyusar V.Т.
Marakhovska А.О.
nr katalogowy: 136328
10.15199/17.2022.2.2
municipal solid waste
filtrate
purification.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Gospodarka odpadami komunalnymi jako element gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ) dla miasta Łodzi
Barbara Kozłowska
Krystyna Lelicińska-Serafin
nr katalogowy: 141951
10.15199/17.2023.2.6
gospodarka o obiegu zamkniętym (GOZ)
gospodarka odpadami komunalnymi
zapobieganie
recykling
Łódź
circular economy (CE)
municipal waste management
prevention
recycling
Łódź
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Gospodarka odpadami komunalnymi jako element gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ) dla miasta Łodzi
Barbara Kozłowska
Krystyna Lelicińska-Serafin
nr katalogowy: 141951
10.15199/17.2023.2.6
gospodarka o obiegu zamkniętym (GOZ)
gospodarka odpadami komunalnymi
zapobieganie
recykling
Łódź
circular economy (CE)
municipal waste management
prevention
recycling
Łódź
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Jak rozwiązać problem odpadów z tworzyw sztucznych
Bohdan Achremowicz
Piotr Tomasik
nr katalogowy: 127672
10.15199/65.2020.8.9
tworzywa sztuczne
zanieczyszczenie środowiska
tworzywa biodegradowalne
plastics
environmental pollution
biodegradable plastics
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-6
Design of Waste-to-Electricity Model: Estimating the Potential of Electricity Recovery in Nigerian Geopolitical Zones
Kolawole I. Oguntade
Piotr Manczarski
nr katalogowy: 149148
10.15199/17.2024.6.4
Waste-to-Electricity
Energia elektryczna z odpadów
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2019-6-7
Zero Waste
Zygmunt Jazukiewicz
nr katalogowy: 119270
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-10
ODPADY Z PROCESU WIELKOPIECOWEGO
Anna KONSTANCIAK
Adrianna MIELCARZ
nr katalogowy: 87709
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-8
Modeling and software implementation of fibrous waste disposal processes
Vitaliy KOLESNIKOV
Pavel URBANOVICH
Andrei BRAKOVICH
nr katalogowy: 99969
10.15199/48.2016.08.09
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-2
No waste w praktyce
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 118414
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-7-8
Kawitacja hydrodynamiczna jako metoda wstępnej obróbki odpadów lignocelulozowych
Aleksandra Szaja
nr katalogowy: 138802
10.15199/17.2022.7.3
kawitacja hydrodynamiczna
ścieki komunalne
odcieki składowiskowe
odpady lignocelulozowe
hydrodynamic cavitation
municipal wastewater
landfill leachate
lignocellulosic waste
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-7-8
Kawitacja hydrodynamiczna jako metoda wstępnej obróbki odpadów lignocelulozowych
Aleksandra Szaja
nr katalogowy: 138802
10.15199/17.2022.7.3
kawitacja hydrodynamiczna
ścieki komunalne
odcieki składowiskowe
odpady lignocelulozowe
hydrodynamic cavitation
municipal wastewater
landfill leachate
lignocellulosic waste
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Metody szacowania wskaźnika nagromadzenia odpadów służącego do określenia lokalnego potencjału energetycznego z odpadów komunalnych na terenie gmin w Polsce
Krzysztof Nęcka
Tomasz Szul
nr katalogowy: 140858
10.15199/48.2022.12.59
potencjał energetyczny odpadów komunalnych
metoda szacowania wskaźnika masowego nagromadzenia odpadów
teoria zbiorów przybliżonych
sztuczne sieci neuronowe
model hybrydowy
municipal waste energy potential
method for estimating mass accumulation rate
rough set theory
artificial neural networks
hybrid model
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Metody szacowania wskaźnika nagromadzenia odpadów służącego do określenia lokalnego potencjału energetycznego z odpadów komunalnych na terenie gmin w Polsce
Krzysztof Nęcka
Tomasz Szul
nr katalogowy: 140858
10.15199/48.2022.12.59
potencjał energetyczny odpadów komunalnych
metoda szacowania wskaźnika masowego nagromadzenia odpadów
teoria zbiorów przybliżonych
sztuczne sieci neuronowe
model hybrydowy
municipal waste energy potential
method for estimating mass accumulation rate
rough set theory
artificial neural networks
hybrid model
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Metody szacowania wskaźnika nagromadzenia odpadów służącego do określenia lokalnego potencjału energetycznego z odpadów komunalnych na terenie gmin w Polsce
Krzysztof Nęcka
Tomasz Szul
nr katalogowy: 140858
10.15199/48.2022.12.59
potencjał energetyczny odpadów komunalnych
metoda szacowania wskaźnika masowego nagromadzenia odpadów
teoria zbiorów przybliżonych
sztuczne sieci neuronowe
model hybrydowy
municipal waste energy potential
method for estimating mass accumulation rate
rough set theory
artificial neural networks
hybrid model
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2012-11
Rodzaje strumieni odpadów powstających w hucie stali o pełnym cyklu produkcyjnym
Bożena ZWOLIŃSKA
Edward MICHLOWICZ
Piotr KISIEL
nr katalogowy: 72565
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-3
STANDARYZACJA PRÓBEK BLACH STALOWYCH POCHODZĄCYCH Z ODPADOWYCH PUSZEK STALOWYCH POKRYTYCH CYNĄ
JERZY SIWKA
BERNADETA GAJDA
JAROSŁAW RETERSKI
nr katalogowy: 97303
10.15199/67.2016.3.4
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-3
Smart Route Management for Bin Truck
Noor Shahida M.k
Siti Rosmaniza Ab Rashid
M. Fikri Shamsuddin
A. Fithri A. Samad
nr katalogowy: 142335
10.15199/48.2023.03.39
Navigation Apps
Routes optimization
Solid waste collection.
Aplikacje nawigacyjne
Optymalizacja tras
Zbiórka odpadów stałych.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-3
Smart Route Management for Bin Truck
Noor Shahida M.k
Siti Rosmaniza Ab Rashid
M. Fikri Shamsuddin
A. Fithri A. Samad
nr katalogowy: 142335
10.15199/48.2023.03.39
Navigation Apps
Routes optimization
Solid waste collection.
Aplikacje nawigacyjne
Optymalizacja tras
Zbiórka odpadów stałych.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-10
Development of a prototype Earthworm Waste Manure Sorting Machine Effective in 3 Steps
Assanee AMNUAY
Sonthaya GAWSOMBAT
Parinya TOOMMALA
Saktanong WONGCHAROEN
nr katalogowy: 145778
10.15199/48.2023.10.13
Earthworm Waste sorting machine
Earthworm manure fertilizer
Coarse manure with egg
draff and earthworms
Maszyna do sortowania odpadów z dżdżownic
Nawóz z obornika z dżdżownic
Gruby obornik z jajkiem
zanurzeniem i dżdżownicami
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-9
Analityka Big Data w zarządzaniu łańcuchem dostaw żywności
Katarzyna Kosior
nr katalogowy: 116113
10.15199/65.2018.9.2
Big Data
zarządzanie łańcuchem dostaw
sektor rolno-spożywczy
Big Data
supply chain management
agri-food sector
GOSPODARKA WODNA 2023-11
Bezpieczna eksploatacja mokrego składowiska odpadów paleniskowych w warunkach zwiększonych odbiorów odpadów
AGNIESZKA DĄBSKA
BARTOSZ BEDNARZ
PAWEŁ POPIELSKI
JAN WINTER
EWELINA WRÓBLEWSKA
nr katalogowy: 145911
10.15199/22.2023.11.1
bezpieczeństwo obiektu
eksploatacja
odpady paleniskowe
gospodarka o obiegu zamkniętym
structure safety
operation
combustion waste
circular economy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
ABC wykorzystania biotechnologii w produkcji dodatków do żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 148664
10.15199/65.2024.5.5
biotechnologia
mikroorganizmy
pleśnie
bakterie
kwasy organiczne
aminokwasy
witaminy
barwniki spożywcze
biotechnology
microorganisms
molds
bacteria
organic acids
amino acids
vitamins
food dyes
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-11
Utilisation of MnSi waste materials as ceramic pigments for colouring clinker products
Daniel Jarząb
Karolina Kraus
Radosław Lach
Magdalena Zarzecka-Napierała
Agnieszka Gubernat
nr katalogowy: 151552
10.15199/33.2024.11.07
pigment ceramiczny
MnSi
odpad
klinkier
pomiary barwy
układ przestrzenny CIEL*a*b*
ceramic pigment
MnSi
waste material
clinkier
colour measurements
colour space CIEL*a*b*
OPAKOWANIE 2009-5
Projekt ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
nr katalogowy: 44325
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-9
STAN ZAGOSPODAROWANIA ODPADÓW ZAWIERAJĄCYCH METALE NIEŻELAZNE ZBIERANYCH NA TERENIE KRAJU
JERZY KOZŁOWSKI
KAZIMIERZ POZNAŃSKI
nr katalogowy: 70828
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2014-1
Recycling of electronic waste - new approach
Marcin Szwech
Michał Kotarba
Małgorzata Jakubowska
nr katalogowy: 82068
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Spalanie odpadów w komunalnych urządzeniach grzewczych zagrożeniem dla środowiska i zdrowia człowieka
Tadeusz Dziok
Zbigniew Tałach
Marcelina Bury
nr katalogowy: 141086
10.15199/17.2022.12.3
domowe urządzenia grzewcze
odpady
spalanie odpadów
emisja
home heating appliances
wastes
waste combustion
emission
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Spalanie odpadów w komunalnych urządzeniach grzewczych zagrożeniem dla środowiska i zdrowia człowieka
Tadeusz Dziok
Zbigniew Tałach
Marcelina Bury
nr katalogowy: 141086
10.15199/17.2022.12.3
domowe urządzenia grzewcze
odpady
spalanie odpadów
emisja
home heating appliances
wastes
waste combustion
emission
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-10
Oferta street food w Polsce
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128542
jedzenie uliczne
food-trucki
turystyka kulinarna
oferta gastronomiczna
dania street food
street food
food trucks
culinary tourism
gastronomic offer
street food dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-10
Oferta street food w Polsce
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128542
jedzenie uliczne
food-trucki
turystyka kulinarna
oferta gastronomiczna
dania street food
street food
food trucks
culinary tourism
gastronomic offer
street food dishes
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2020-9-10
STAN ZAGOSPODAROWANIA ODPADÓW W POLSCE NA TLE KRAJÓW UE
Jerzy Kozłowski
Marta Gawliczek
nr katalogowy: 128807
odpady
składowiska odpadów
wskaźniki recyklingu odpadów
import odpadów.
Waste
landfills
waste recycling indicators
waste import
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2020-9-10
STAN ZAGOSPODAROWANIA ODPADÓW W POLSCE NA TLE KRAJÓW UE
Jerzy Kozłowski
Marta Gawliczek
nr katalogowy: 128807
odpady
składowiska odpadów
wskaźniki recyklingu odpadów
import odpadów.
Waste
landfills
waste recycling indicators
waste import
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2024-4
LEVERAGING LORAWAN FOR INTELLIGENT GARBAGE COLLECTION IN CITIES USING MATERIAL COMPOSITION DATA FROM SMART BINS
Angela Ruiz Alvarez
Andres Vejar
Faysal Marzuk
nr katalogowy: 150423
10.15199/59.2024.4.34
LoRaWAN
Smart Bins
Intelligent Waste Man- agement
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-12
Linear motion mechanisms in the transport of loose products in the food industry
Dariusz Kryszak
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 117684
10.15199/65.2018.12.9
Transport of loose products
hygienization of equipment
conveyors
mechanisms
Transport produktów sypkich
higienizacja urządzeń
przenośniki
mechanizmy
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2023-1
Wykorzystanie ciepła odpadowego z przemysłu na potrzeby sieci ciepłowniczej Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej w Ciechanowie Sp. z o.o.
Małgorzata Niestępska
nr katalogowy: 141478
10.15199/9.2023.1.2
ciepło odpadowe
odzysk ciepła
efektywność
efektywny system ciepłowniczy
waste heat
heat recovery
efficiency
effective heating system
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2023-1
Wykorzystanie ciepła odpadowego z przemysłu na potrzeby sieci ciepłowniczej Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej w Ciechanowie Sp. z o.o.
Małgorzata Niestępska
nr katalogowy: 141478
10.15199/9.2023.1.2
ciepło odpadowe
odzysk ciepła
efektywność
efektywny system ciepłowniczy
waste heat
heat recovery
efficiency
effective heating system
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2023-1
Wykorzystanie ciepła odpadowego z przemysłu na potrzeby sieci ciepłowniczej Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej w Ciechanowie Sp. z o.o.
Małgorzata Niestępska
nr katalogowy: 141478
10.15199/9.2023.1.2
ciepło odpadowe
odzysk ciepła
efektywność
efektywny system ciepłowniczy
waste heat
heat recovery
efficiency
effective heating system
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Use of the potato industry waste for anaerobic digestion. Zagospodarowanie odpadów z przemysłu ziemniaczanego w procesie fermentacji beztlenowej
Małgorzata Fugol
Józef Szlachta
nr katalogowy: 76891
OPAKOWANIE 2010-5
Dokąd zmierza system odzysku i recyklingu odpadów opakowaniowych w Polsce?
Krzysztof Kawczyński
nr katalogowy: 51732
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-10
Selektywna zbiórka papieru i tektury w Polsce
ALEKSANDRA LEWANDOWSKA
nr katalogowy: 94576
10.15199/54.2015.10.1
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2015-7
BADANIA LABORATORYJNE NOŚNOŚCI I CHARAKTERYSTYK OBCIĄŻENIOWO-ODKSZTAŁCENIOWYCH KASZTÓW CZTEROPUNKTOWYCH WYPEŁNIONYCH SKAŁĄ PŁONNĄ
WALDEMAR KORZENIOWSKI
KRZYSZTOF SKRZYPKOWSKI
ANDRZEJ SZUMIŃSKI
KRZYSZTOF ZAGÓRSKI
nr katalogowy: 92507
10.15 199/67.2015.7.1
OPAKOWANIE 2009-I
More packaging and the right sort of packaging can help to curb world hunger!
nr katalogowy: 42498
PROBLEMY JAKOŚCI 2020-12
Patterns of non-compliance in the agri-food chain
Aleksandra KOWALSKA
nr katalogowy: 129605
10.15199/46.2020.12.2
food adulteration
food fraud
mislabelling
composition
food safety governance
fałszowanie żywności
oszustwa żywnościowe
błędne oznaczanie produktu
wykaz składników
zarządzanie kwestiami bezpieczeństwa żywności
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-1
Zmieniona formuła targów POLAGRA-FOOD
nr katalogowy: 23495
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-7
Nowoczesne przetwarzanie odpadów poubojowych
Marian K. Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 132613
odpady poubojowe
zagospodarowanie
przetwarzanie i utylizacja
metody utylizacji
slaughterhouse waste
management
processing and utilization
disposal methods
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-12
Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu zbożowo-młynarskiego
Krzysztof Dziedzic
Maria Różańska
Danuta Górecka
Marzanna Hęś
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 117682
10.15199/65.2018.12.8
przemysł zbożowy
produkty odpadowe
skład
wykorzystanie w żywności
grain industry
byproducts
composition
use in food products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Gospodarowanie energią w polskim przemyśle spożywczym
Piotr Szajner
Iwona Szczepaniak
nr katalogowy: 144658
10.15199/65.2023.8.1
energia
surowce energetyczne
energochłonność
przemysł spożywczy
energy
energy resources
energy intensity
food industry
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Odzysk związków przeciwutleniajacych z roślinnych surowców odpadowych
Tomasz Tarko
Aleksandra Duda-Chodak
Małgorzata Ignacok
nr katalogowy: 47540
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-4
Food truck - nowa jakość gastronomii
nr katalogowy: 97693
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-10
Zagospodarowanie odpadów z przemysłu owocowo-warzywnego
Agnieszka Nawirska
nr katalogowy: 30759
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-7
Główne zadania systemu próżniowego usuwania odpadów
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Klaudia Wołyńczuk
nr katalogowy: 115076
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-4
Bez odpadów
Paweł Czerenko
nr katalogowy: 119630
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-6
Ocena funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi na terenie gminy Bodzanów w świetle obowiązujących przepisów prawa
Marta Wiśniewska
Krystyna Lelicińska-Serafin
nr katalogowy: 106410
10.15199/17.2017.6.7
odpady komunalne
gmina Bodzanów
selektywna zbiórka
municipal waste
the Bodzanów municipality
separate collection
OPAKOWANIE 2012-9e
Recycled plastics in food packaging
KAZIMIERA ĆWIEK-LUDWICKA
nr katalogowy: 71164
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-3
Badania nad zastosowaniem włókien odpadowych i z recyklingu w płytach cementowych i gipsowych
Wacław Brachaczek
Adam Chleboś
nr katalogowy: 136773
10.15199/33.2022.03.05
włókna odpadowe
włókna wełniane
zaprawy cementowe
zaprawy gipsowe
wytrzymałość na zginanie.
waste fibers
wool fibers
cement mortars
gypsum mortars
flexural strength.
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-12
BADANIA WSTĘPNE USUWANIA SREBRA Z ODPADÓW JUBILERSKICH NA DRODZE PROCESU FLOTACJI
BEATA OLEKSIAK
JERZY ŁABAJ
nr katalogowy: 56264
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Material flow model of electronic waste sampling and assaying Model przepływów materiałowych w pobieraniu próbek i analizie odpadów elektronicznych
Martina Laubertova
Marcela Malindzakova*
Andrea Rosova
Jarmila Trpcevska
nr katalogowy: 99656
10.15199/62.2016.7.23
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
NOWE KIERUNKI w stosowaniu dodatków
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 141556
substancje dodatkowe
nowe kierunki stosowania dodatków
innowacyjne technologie
additional substances/additional food ingredients
new directions of food additives usage
innovative technologies
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
NOWE KIERUNKI w stosowaniu dodatków
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 141556
substancje dodatkowe
nowe kierunki stosowania dodatków
innowacyjne technologie
additional substances/additional food ingredients
new directions of food additives usage
innovative technologies
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-6
The possibilities of automation of the manual line for dismantling waste electrical and electronic equipment
Maciej GLINIAK
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Magdalena DRÓŻDŻ
Tomasz DRÓŻDŻ
Piotr NAWARA
Paweł KIEŁBASA
Marek OSTAFIN
nr katalogowy: 114177
10.15199/48.2018.06.26
electronic waste
electric waste
e-scrap
processing line
odpady elektryczne
odpady elektroniczne
e-odpady
linia technologiczna
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Wykorzystanie odpadów wydobywczych modyfikowanych wapnem do budowy wałów przeciwpowodziowych
Elżbieta Pilecka
Justyna Morman-Wątor
nr katalogowy: 138535
10.15199/33.2022.07.06
odpady wydobywcze
wzmacnianie materiałów odpadowych
wały przeciwpowodziowe.
mining waste
reinforcement of waste materials
flood embankments.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Wykorzystanie odpadów wydobywczych modyfikowanych wapnem do budowy wałów przeciwpowodziowych
Elżbieta Pilecka
Justyna Morman-Wątor
nr katalogowy: 138535
10.15199/33.2022.07.06
odpady wydobywcze
wzmacnianie materiałów odpadowych
wały przeciwpowodziowe.
mining waste
reinforcement of waste materials
flood embankments.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Wykorzystanie odpadów wydobywczych modyfikowanych wapnem do budowy wałów przeciwpowodziowych
Elżbieta Pilecka
Justyna Morman-Wątor
nr katalogowy: 138535
10.15199/33.2022.07.06
odpady wydobywcze
wzmacnianie materiałów odpadowych
wały przeciwpowodziowe.
mining waste
reinforcement of waste materials
flood embankments.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Wykorzystanie odpadów wydobywczych modyfikowanych wapnem do budowy wałów przeciwpowodziowych
Elżbieta Pilecka
Justyna Morman-Wątor
nr katalogowy: 138535
10.15199/33.2022.07.06
odpady wydobywcze
wzmacnianie materiałów odpadowych
wały przeciwpowodziowe.
mining waste
reinforcement of waste materials
flood embankments.
OPAKOWANIE 2010-11
Znaczenie ekologiczne gospodarki opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
Stefan Jakowski
nr katalogowy: 55418
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-1
Wybrane substancje dodatkowe i składniki żywności w przetwórstwie mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 124493
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-2
MOBILNE SAMOCHODY I PRZYCZEPY GASTRONOMICZNE TYPU food truck jako bary szybkiej obsługi
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 142112
food trucki
bary szybkiej obsługi
wymagania sanitarne i techniczno-technologiczne
food trucks
fast food restaurants
sanitary and technical and technological-requirements
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-4
Street food w USA
Ewa Czarniecka-Skubina
Michał Wiatrowski
nr katalogowy: 119628
gastronomia uliczna
USA
street food
USA
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Pozostałości poprodukcyjne – ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 148662
10.15199/65.2024.5.4
pozostałości poprodukcyjne
zrównoważony rozwój
składniki odżywcze
żywność funkcjonalna
post-production residues
sustainable development
nutrients
functional food
GOSPODARKA WODNA 2023-9
Zawiesiny twardniejące na bazie odpadów poprocesowych jako materiały uszczelniające obiekty hydrotechniczne
Paweł FALACIŃSKI
Łukasz SZAREK
Małgorzata WOJTKOWSKA
Jan BOGACKI
Piotr DRUŻYŃSKI
Mateusz DUDZIK
nr katalogowy: 144861
10.15199/22.2023.9.1
przesłony przeciwfiltracyjne
zawiesiny twardniejące
uboczne produkty spalania
popioły z TPOK
aspekt środowiskowy
metale ciężkie
anti-filtration screens
hardening suspensions
combustion byproducts
ashes from municipal waste incineration
environmental aspect
heavy metals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Promieniowanie jonizujące – alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 134738
10.15199/65.2021.11.3
bezpieczeństwo żywności
promieniowanie jonizujące
źródła promieniowania
aspekty prawne
konserwacja żywności
food safety
ionizing radiation
radiation sources
legal aspects
food preservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Promieniowanie jonizujące – alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 134738
10.15199/65.2021.11.3
bezpieczeństwo żywności
promieniowanie jonizujące
źródła promieniowania
aspekty prawne
konserwacja żywności
food safety
ionizing radiation
radiation sources
legal aspects
food preservation
OPAKOWANIE 2013-8
LCA methods in packaging assessment considering environmental protection
HANNA ŻAKOWSKA
GRZEGORZ GANCZEWSKI
nr katalogowy: 78684
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH