Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 4
Street food w USA
Ewa Czarniecka-Skubina
Michał Wiatrowski
nr katalogowy: 119628
Streszczenie
Streszczenie: W pracy przedstawiono charakterystykę i krótką historię gastronomii ulicznej w USA. Działalność placówek street food jest w USA bardziej sformalizowana niż w innych krajach, a prawa ich właścicieli chronione. Higiena wytwarzania żywności na ulicy (w porównaniu z krajami azjatyckimi i afrykańskimi) jest uregulowana przepisami, które są w znacznym stopniu przestrzegane. Food truckom poświęcono program telewizyjny i stronę internetową. Tworzy się ranking najlepszych tego rodzaju obiektów, a recenzje tych placówek zamieszczane są w przewodnikach. Utworzono też Narodowe Stowarzyszenie Food Trucków (The National Food Truck Association), co pozwala na wprowadzenie, kontrolowanie, a także promowanie oferty i właściwej higieny w tego rodzaju obiektach. W światowych rankingach street food, oferta w miastach amerykańskich, takich jak: Nowy Jork, Boston, San Francisco, Portland, uważana jest za bardzo atrakcyjną.
Abstract
The study presents the characteristics and short history of street gastronomy in the USA. The activity of street food facilities in the USA is more formal than in other countries, and the laws of their owners are protected. The hygiene of street food production in comparison with Asian and African countries is regulated by legislation, which is mostly respected. A TV programme and a website are dedicated to food trucks. A ranking of the best facilities of this kind is created and reviews of these facilities are published in guides. The National Food Truck Association has also been created, which allows to enter, control and promote of offer and proper hygiene in such facilities. In the world rankings of street food, the offer in American cities such as New York, Boston, San Francisco, Portland is considered to be very attractive.
Słowa kluczowe
gastronomia uliczna
USA
Keywords
street food
USA
Bibliografia
[1] Azanza Ma P.V., M.B.V. Zamora-Luna. 2005. "Barriers of HACCP team members to guideline adherence". Food Control 16 (1): 15-22. [2] Bhide S. 2013: "World's Best Cities for the Most Delicious Street Food", May 30, http://www.buzzle.com/articles/worlds-best-cities-for-the-most- delicious-street-food.html. [3] Burt B.M., C. Volel, M. Finkel. 2003. "Safety of Vendor - Prepared Foods: Evaluation of 10 Processing Mobile Food Vendors in Manhattan". Public Health Reports, 118: 470-476. [4] Cardoso R. D. C. V., M. Companion, Marras S. R. (red.) 2014. "Street food: culture, economy, health and governance". Nowy Jork, wyd.: Routledge. [5] Cicero K. 2013. "Are food trucks safe?" http://edition.cnn.com/2013/04/08/ health/food-trucks-safety/ [data dostępu: 24.01.2019]. [6] Ehrlich T. "Mobile Food Vendors", http://www.sbdcnet.org/small-business- research-reports/sbdcnet-connections-issue-55-mobile-food-vendors [data dostępu: 1.03.2019]. [7] Fisher C. 2014. "The World's Best Cities for Street Food", https://www. foodandwine. com/slideshows/worlds-best-cities-for-street-food. [8] Hawk Z.A. 2013. Gourmet Food Trucks: "An ethnographic examination of Orlando’s food truck scene". B.A., University of Central Florida. [9] https://mobile-cuisine.com/business/history-of-american-food-trucks/, 2019. [10] http://streetvendor.org/ 2019. [11] Jin S., J. Zhou J., J. Ye. 2008. "Adoption of HACCP system in the Chinese food industry: A comparative analysis". Food Control 19 (8): 823-828. [12] Kowalczyk A. 2014. "Od street food do food districts - usługi gastronomiczne i turystyka kulinarna w przestrzeni miasta". Turystyka Kulinarna 9, s. 6-31. [13] New York Daily News, 2013. "Top 10 cities with the best street food", Friday, April 26, 2013, http://www.nydailynews.com/life-style/eats/top- 10-cities-best-street-food-article-1.1328571 (02.07.2014). [14] Sperber W.H. 2005. "HACCP does not work from farm to table". Food Control 16: 511-514. [15] Taylor D. S., V. K. Fishell, J. L. Derstine, R.L. Hargrove, N.R. Patterson, K.W. Moriarty, B.A Battista, H.E. Ratcliffe, A.E. Binkoski, P.M. Kris - Etherton. 2000. "Street food in America - a true melting pot". [w:] "Street foods" (red. Simopoulos A.P., R.V. Bhat) World Review of Nutrition and Dietetics, vol. 86, Bazylea. [16] Top 15 best food cities in the world [http://www.citiesjournal.com/top- 15-best-food-cities-in-the-world (data dostępu: 2.07.2014). [17] Top 10 best food cities in the world, http://www.ucityguides.com/cities/ top-10-best-food-cities.html (data dostępu: 2.07.2014). [18] Top 10 world food cities, http://uk.askmen.com/fine_living/wine_dine_ archive_60/87_wine_dine.html (data dostępu: 2.07.2014).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119628 "Street food w USA..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH