Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 12
Patterns of non-compliance in the agri-food chain
Schematy niezgodności w łańcuchu rolno-spożywczym
10.15199/46.2020.12.2
Aleksandra KOWALSKA
nr katalogowy: 129605
10.15199/46.2020.12.2
Streszczenie
Food fraud is the urgent global policy issue. Vulnerability to fraud and adulteration in the food chain is increasing – inter alia as a result of COVID-19 pandemic. The aim of the study is to explore and compile data on non-compliance in the agri-food chain that mainly arise from adulterating food. The materials consulted for this article comprised: (1) scholarly journals; (2) data from DG SANTE; (3) EU FFN & AAC Reports; (4) RASFF Portal; (5) administrative decisions regarding adulterated food issued by IJHAR-S in Poland. The core studies cover the period 2016–2020. Food supplements and meat products are more likely to be identified as non-compliant in Europe. Although, due to many factors involved – prices, food consumption patterns, level of competition, and legal sanctions – the most common targets for adulteration vary in different countries and change over time. The study is, inter alia, intended to provide insights into various illicit practices for public and private decision-makers striving for greater prevention and reduced vulnerability
Abstract
Oszustwa w branży spożywczej to pilna kwestia globalnej polityki. Podatność łańcucha żywnościowego na oszustwa i zafałszowania ciągle rośnie, m. in. wraz z rozwojem pandemii COVID-19. Celem artykułu jest zaprezentowanie wyników analizy danych dotyczących niezgodności i ich charakteru w łańcuchu rolnospożywczym, wynikających zwłaszcza z fałszowania żywności. Wykorzystano następujące źródła danych: periodyki naukowe, DG SANTE, raporty EU FFN & AAC, portal RASFF, decyzje administracyjne IJHAR-S dotyczące zafałszowań żywności. Główne badania obejmują lata 2016–2020. W Europie najwięcej nieprawidłowości występuje w przypadku suplementów diety i produktów mięsnych. Chociaż, w poszczególnych krajach inne produkty są najczęściej fałszowane, na co wpływają różnice w cenach, modelach konsumpcji żywności, poziomie konkurencji, konstrukcji sankcji prawnych itd., co dodatkowo zmienia się w czasie. Opracowanie ma między innymi służyć publicznym i prywatnym decydentom dążącym do zapewnienia wysokiego poziomu ochrony uczestnikom łańcucha rolno-spożywczego.
Słowa kluczowe
food adulteration
food fraud
mislabelling
composition
food safety governance
Keywords
fałszowanie żywności
oszustwa żywnościowe
błędne oznaczanie produktu
wykaz składników
zarządzanie kwestiami bezpieczeństwa żywności
Bibliografia
[1] Agricultural and Food Quality Inspection in Poland, IJHAR- S. 2019. Rejestry. Zafałszowane artykuły rolno- -spożywcze [Registers. Adulterated agri-food products], http://www.ijhars.gov.pl/index.php/art-29.html [access: 18.12.2019]. [2] Arens Ludwig, Mark Deimel, Ludwig Theuvsen. 2011. “Transparency in meat production: consumer perceptions at the Point of Sale”. Journal of Agricultural Science and Technology 1: 1134–1145. [3] Bereżnicka Joanna, Tomasz Pawlonka. 2018. “Meat consumption as an indicator of economic well-being – case study of a developed and developing economy”. Acta Sci. Pol. Oeconomia 17(2): 17–26. [4] Bouzembrak Yamine, B. Steen, Rabin E.J. Neslo, Jens. P. Linge, Vahid Mojtahed, Hans J.P. Marvin. 2018. “Development of food fraud media monitoring system based on text mining”. Food Control 93: 283–296. [5] Cavin Christophe, Geoffrey Cottent, Carine Blancpain, Thomas Bessaire, Nancy Frank, Pascal Zbinden. 2016. “Food Adulteration: From Vulnerability Assessment to New Analytical Solutions”. Chimia 70(5): 329–333. [6] Commission Implementing Regulation (EU) 2019/1715 of 30 September 2019 laying down rules for the functioning of the information management system for official controls and its system components (OJ L 261, 14.10.2019, p. 37–96). [7] Directive 2002/46/EC of the European Parliament and of the Council of 10 June 2002 on the approximation of the laws of the Member States relating to food supplements (OJ L 183, 12.7.2002, p. 51–57). [8] European Commission, EC. 2016. The EU Food Fraud Network and the System for Administrative Assistance & Food Fraud. Annual Report 2016, https://ec.europa.eu/food/ sites/food/files/safety/docs/food-fraud_network_activity_ report_2016.pdf [access: 4.12.2018]. [9] European Commission, EC. 2017. The EU Food Fraud Network and the System for Administrative Assistance & Food Fraud. Annual Report 2017, https://ec.europa.eu/food/ sites/food/files/safety/docs/food-fraud_network_activity_ report_2017.pdf [access: 29.05.2018]. [10] European Commission, EC. 2018. The EU Food Fraud Network and the System for Administrative Assistance – Food Fraud. Annual Report 2018, https://ec.europa.eu/ food/sites/food/files/safety/docs/ff_ffn_annual-report_2018. pdf [access: 5.11.2020]. [11] European Commission, EC. 2019. Annual Report 2019. The EU Food Fraud Network and the Administrative Assistance and Cooperation System, https://ec.europa.eu/food/ sites/food/files/safety/docs/ff_ffn_annual-report_2019.pdf [access: 5.11.2020]. [12] Eurostat. 2020. Poultry meat production in EU at new high in 2018, https://ec.europa.eu/eurostat/web/productseurostat- news/-/DDN-20190325-1 [access: 5.11.2020]. [13] Galvin-King Pamela, Simon Haughey, Christopher Elliott. 2018. “Herb and spice fraud; the drivers, challenges and detection”. Food Control 88: 85–97. [14] Korzycka Małgorzata, Paweł Wojciechowski. 2017. System prawa żywnościowego [The system of food law]. Warsaw: Wolters Kluwer SA. [15] Koubová Jana, Eva Samková, Lucie Hasonová. 2018. „Food fraud detection by Czech Agricultural and Food Inspection Authority in retail market”. British Food Journal 120(4): 930–938. [16] Kowalczyk Stanisław. 2014. Prawo czystej żywności. Od Kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius [The law of clean food. From the Hammurabi Codex to the Codex Alimentarius]. Warsaw: Oficyna Wydawnicza SGH. [17] Kowalczyk Stanisław. 2015. Wzrost turbulencji na rynku globalnym a bezpieczeństwo [Increase in turbulence on the global market vs. safety]. In Przeciwdziałanie turbulencjom w gospodarce [Counteracting turbulence in the economy], 2–64. Warsaw: Oficyna Wydawnicza SGH. [18] Kowalska Aleksandra. 2018. „Kwestia przekazywania konsumentom informacji na temat żywności na opakowaniach jednostkowych” [The issue of providing consumers with food information on individual packaging]. Problemy Jakości (8): 19–28. [19] Kowalska Aleksandra. 2016. Problem fałszowania żywności w Polsce [The issue of food adulteration in Poand]. Problemy Jakości (9): 28–35. [20] Kowalska Aleksandra. 2018. „Unfair information practices related to meat and meat products in Poland”. Proceedings of the 2018 International Scientific Conference ‘Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy’ No 2, Warsaw, 7–8 June 2018, 37–44, http://sj.wne.sggw.pl/pdf/ ESARE_2018_n2_s37.pdf [access: 5.12.2018]. [21] Kowalska Aleksandra. 2019. Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania [Economic problems of food adulteration. Prevention measures]. Lublin: Wydawnictwo UMCS. [22] Kowalska Aleksandra, Milena Bieniek, Louise Manning. 2019. „Food supplements’ non-conformity in Europe – Poland: A case study”. Trends in Food Science & Technology 93: 262–270. [23] Kowalska Aleksandra, Jarosław Kowalski. 2018. Administrative Liability Related to Food Fraud. A case of Poland. S. Kapounek and V. Kočiš Krůtilová (eds.), 21st Annual International Conference Enterprise and Competitive Environment, March 22–23, 2018, Faculty of Business and Economics, Mendel University in Brno, Czech Republic, Conference Proceedings, 339–350, http://ece.mendelu.cz/ wcd/w-rek-ece/ece2018_fin.pdf [access: 28.11.2018]. [24] Kowalska Aleksandra, Louise Manning. 2020. “Using the rapid alert system for food and feed: potential benefits and problems on data interpretation”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition: 1–14. [25] Kowalska Aleksandra, Jan Mei Soon, Louise Manning. 2018. “A study on adulteration in cereals and bakery products from Poland including a review of definitions”. Food Control 92: 348–356. [26] Kwasek Mariola (ed.). 2015. Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (33) Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski [From research on socially sustainable agriculture (33) Food security analysis for Poland]. Monografie Programu Wieloletniego 2015–2019 nr 19. Warsaw: IERiGŻ PIB. [27] Manning Louise. 2018. Food supply chain fraud: the economic environmental and socio-political consequences. In Advances in Food Security and Sustainability, 3. Ed. D. Barling, 253–276. London: Academic Press. [28] Manning Louise, Jan Mei Soon. 2014. “Developing systems to control food adulteration”. Food Policy 49: 23–32. [29] Manning Louise, Jan Mei Soon. 2019. “Food fraud vulnerability assessment: reliable data sources and effective assessment approaches”. Trends in Food Science and Technology 91: 159–168. [30] Marvin Hans J.P., Yamine Bouzembrak, Esmée M. Janssen, H.J. van der Fels-Klerx, Esther D. van Asselt, Gijs A. Kleter. 2016. “A holistic approach to food safety risks: Food fraud as an example”. Food Research International 89(1): 463–470. [31] Moore Jeffrey C., John Spink, Markus Lipp. 2012. “Development and application of a database of food ingredient fraud and economically motivated adulteration from 1980 to 2010”. Journal of Food Science 77(4): 118–126. [32] Moyer Douglas C., Jonathan W. DeVries, John Spink. 2017. “The economics of a food fraud incident – Case studies and examples including Melamine in Wheat Gluten”. Food Control 71: 358–364. [33] O’Brien Declan. 2020. Horsemeat issue rears its head again after EU seizures, https://www.independent.ie/business/ farming/news/farming-news/horsemeat-issue-rears-its-headagain- after-eu-seizures-39214701.html [access: 5.11.2020]. [34] Ozimek Irena. 2012. “Ochrona konsumentów na rynku żywności – wybrane aspekty [Selected aspects of consumer protection on the food market]. Konsumpcja i Rozwój (1): 61–70. [35] PAS 96. 2017. Guide to protecting and defending food and drink from deliberate attack, https://www.food.gov.uk/sites/ default/files/pas962017.pdf[access: 6.09.2019]. [36] Prandi Barbara, Francesca Lambertini, Andrea Faccini, Michele Suman, Andrea Leporati, Tullia Tedeschi, Stefano Sforza. 2017. “Mass spectrometry quantification of beef and pork meat in highly processed food: Application on Bolognese sauce”. Food Control 74: 61–69. [37] PricewaterhouseCoopers, PwC. 2017. Food Fraud Vulnerability Assessment and Mitigation. Are you doing enough to prevent food fraud? https://www.pwccn.com/en/migration/ pdf/fsis-food-fraud-nov2016.pdf [access: 4.12.2018]. [38] Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF. 2020. RASFF portal, https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/? event=SearchForm&cleanSearch=1 [access: 8.11.2020]. [39] Soon Jan Mei, Manning Louise. 2018. “Food smuggling and trafficking: The key factors of influence”. Trends in Food Science & Technology 81: 132–138. [40] Spink John, Peter Ben Embarek, Carmen Joseph Savelli, Adam Bradshaw. 2019. “Global perspectives on food fraud: results from a WHO survey of members of the International Food Safety Authorities Network (INFOSAN)”. npj Sci Food 3 12. [41] Spink John, Neal D. Fortin, Douglas C. Moyer, Hong Miao, Yongning Wu. 2016. “Food Fraud Prevention: Policy, Strategy, and Decision-Making – Implementation Steps for a Government Agency or Industry”. Chimia (70): 320–328. [42] Spink John, Douglas C. Moyer. 2011. “Defining the Public Health Threat of Food Fraud”. Journal of Food Science 76(9): 157–163. [43] Spink John, Douglas C. Moyer, Peter Whelan. 2016. “The role of the public private partnership in Food Fraud prevention – includes implementing the strategy”. Current Opinion in Food Science 10: 68–75. [44] Spink John, David L. Ortega, Chen Chen, Felicia Wu. 2017. “Food fraud prevention shifts the food risk focus to vulnerability”. Trends in Food Science & Technology (62): 215–220. [45] Szwacka-Mokrzycka Joanna. 2017. “Changes in food consumption in Poland and other EU countries”. Acta Sci. Pol. Oeconomia 16(4): 169–178. [46] Tähkäpää Satu, Riitta Maijala, Hannu Korkeala, Mari Nevas. 2015. “Patterns of food frauds and adulterations reported in the EU rapid alert system for food and feed and in Finland”. Food Control 47: 175–184. [47] The Act on Commercial Quality of Agricultural and Food Products as of December 21, 2000 (Journal of Laws of the Republic of Poland, 2000, No 5, item 44, as amended). [48] The Act on the Safety of Food and Nutrition as of August 25, 2006 (Journal of Laws of the Republic of Poland, 2006, No 171, item 1225, as amended). [49] The Act amending the Act on the commercial quality of agri-food products and certain other acts as of January 23, 2020 (Journal of Laws of the Republic of Poland, 2020, item 285). [50] The Consumer Goods FORUM and Global Food Safety Initiative, FORUM and GFSI. 2018. Tackling Food Fraud through Food Safety Management Systems, http://www. mygfsi.com/files/Technical_Documents/201805-food-fraudtechnical- document-final.pdf [access: 7.09.2018]. [51] Van Ruth Saskia M., Wim Huisman, Pieternel A. Luning. 2017. “Food fraud vulnerability and its key factors”. Trends in Food Science & Technology 67: 70–75. [52] Van Ruth Saskia M., Pieternel A. Luning, Isabelle C.J. Silvis, Yuzheng Yang, Wim Huisman. 2018. “Differences in fraud vulnerability in various food supply chains and their tiers”. Food Control 84: 375–381. [53] Van Wagenberg C.P.A., J. van Benninga, Saskia M. van Ruth. 2015. Quick scan voedselfraude in Nederland; Wie verzamelt welke data? Welk onderzoek is er? Wat zijn de cijfers? Wat zijn mogelijke kennislacunes? LEI Wageningen UR (Report / LEI VR14-126) – 32, Wageningen. [54] Verbeke Wim. 2005. “Agriculture and the food industry in the information age”. European Review of Agricultural Economics 32: 347–368. [55] Verbeke Wim, Ronald Ward. 2006. “Consumer interest in information cues denoting quality, traceability and origin: An application of ordered probit models to beef labels”. Food Quality and Preference 17(6): 453–467. [56] Verbruggen Paul. 2016. “Understanding the “New governance” of Food Safety: Regulatory Enrolment as a Response to Change in Public and Private Power”. Cambridge Journal of Inter-national and Comparative Law 5(3): 418–449. [57] Verbruggen Paul, Tetty Havinga. 2017. Hybridization of food governance: An analytical framework. In Hybridization of Food Governance. Trends, types and results, 1–28. Cheltenham, UK: Edward Elgar Publishing. [58] Weesepoel Yannick J.A., Saskia M. van Ruth. 2015. Inventarisatie van voedselfraude: Mondiaal kwetsbare productgroepen en ontwikkeling van analytische methoden in Europees onderzoek. RIKILT report 2015.014. RIKILT Wageningen UR, Wageningen. [59] Wiśniewska Małgorzata Z. 2016. “System HARPC – nowy oręż w służbie bezpieczeństwa żywności [HARPC system – the new weapon in the service of food safety]”. Problemy Jakości (9): 13–19. [60] Zhang Wenjing, Jianhong Xue. 2016. “Economically motivated food fraud and adulteration in China: An analysis based on 1553 media reports”. Food Control 67: 192–198. [61] Zhu Xinyi, Iona Yuelu Huang, Louise Manning. 2019. “The role of media reporting in food safety governance in China: A dairy case study”. Food Control 96: 165–179.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PROBLEMY JAKOŚCI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-12 , nr katalogowy 129605
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI- e-zeszyt (pdf) 2020-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
31.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH