Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 6
Zrównoważona żywność – jakość „Od pola do stołu”
Sustainable Food – Quality „From Farm to Fork"
10.15199/65.2022.6.3
Ewa Sikorska
Urszula Samotyja
Anna Dankowska
Katarzyna Pawlak-Lemańska
Krzysztof Wójcicki
Jens Petter Wold
nr katalogowy: 138319
10.15199/65.2022.6.3
Streszczenie
Zrównoważony rozwój systemów żywnościowych powiązany jest z transformacją cyfrową przemysłu spożywczego, ułatwiającą przejście od gospodarki linearnej do gospodarki o obiegu zamkniętym. Oparte na koncepcji przemysłu 4.0 systemy kontroli na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego i wykorzystanie sztucznej inteligencji do analizy danych, powinny pozwolić na efektywne wykorzystanie surowców, optymalizację procesów, minimalizację ich negatywnego wpływu na środowisko i zapewnienie stałej jakości produktów. Wysoka jakość, uwzględnienie potrzeb konsumentów na etapie projektowania i rozwoju produktów zapewnią żywność o wysokich walorach odżywczych i sensorycznych, i przyczynią się do dobrostanu społeczeństwa i ograniczenia marnotrawstwa żywności. Jednym z wyzwań w przekształceniu przemysłu spożywczego zgodnie z koncepcją przemysłu 4.0 jest opracowanie metod kontroli jakości i ich implementacja w łańcuchu żywnościowym „od pola do stołu”. Prace w tym zakresie wymagają współpracy naukowców i praktyków z różnych dziedzin i są źródłem innowacji.
Abstract
The sustainability of food systems is linked to the digital transformation of the food industry, which facilitates the transition from a linear to a circular economy. Based on the concept of Industry 4.0, control systems at all stages of the food chain and the use of artificial intelligence for data analysis should allow for the effective use of raw materials, optimization of processes, minimizing their negative impact on the environment and providing high-quality products. High quality, considering the needs of consumers at the stage of designing and developing products, will ensure food with high nutritional and sensory values, and will contribute to the well-being of the society and reduce food waste. One of the challenges in transforming the food industry into Industry 4.0 is the development of food quality control methods and their implementation in the food chain ‘from farm to fork’. Work in this field requires the cooperation of scientists and practitioners from various fields and is a source of innovation.
Słowa kluczowe
inteligentne sensory
jakość żywności
przemysł 4.0
zrównoważona konsumpcja
zrównoważona produkcja
Keywords
smart sensors
food quality
industry 4.0
sustainable consumption
sustainable production
Bibliografia
[1] Annual Report 2021. 2022. SFI Digital Food Quality DigiFoods. Ås: Nofima, https://digifoods.no/ wpcontent/uploads/sites/40/2022/03/DigiFoods_arsrapport_2021_Digital.pdf. [2] Asioli D., Q.C. Nguyen, P. Varela, T. Næs. 2022. „Comparison of different ways of handling L-shaped data for integrating sensory and consumer information”. Food Quality and Preference 96 : 104426. DOI: 10.1016/j.foodqual.2021.104426. [3] Casson A., R. Beghi, V. Giovenzana, I. Fiorindo, A. Tugnolo, R. Guidetti. 2019. „Visible near infrared spectroscopy as a green technology: An environmental impact comparative study on olive oil analyses”. Sustainability 11 (9) : 2611. DOI: 10.3390/su11092611. [4] Cozzolino D. 2022. „Advantages, opportunities, and challenges of vibrational spectroscopy as tool to monitor sustainable food systems”. Food Analytical Methods 15 : 1390-1396. DOI: 10.1007/s12161-021-02207-w. [5] European Commission. 2018. Market study on date marking and other information provided on food labels and food waste prevention. Pobrano z: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/e7be006f-0d55-11e8-966a-01aa75ed71a1/language-en. [dostęp: 10.03.2022]. [6] European Commission. 2019. Communication from the Commission to the European Parliament, the European Council, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. The European Green Deal. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM%3A2019%3A640%3AFIN. [dostęp: 10.05.2022]. [7] European Commission. 2020. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system. https://eur-lex.europa.eu/ legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0381. [dostęp: 10.05.2022]. [8] FAO. 2018. „Sustainable food systems”. Pobrano z https://www.fao.org/3/ca2079en/CA2079EN.pdf. [dostęp: 13.05.2022]. [9] Fusions. 2016. Estimates of European food waste levels. Pobrano z www.eu-fusions.org. [dostęp: 07.04.2022]. [10] Grochowska R., A. Staszczak. 2021. „Możliwości implementacji założeń unijnej strategii „Od pola do stołu” w sektorze rolno-spożywczym”. Przemysł Spożywczy 75 (7) : 2-7. DOI: 10.15199/65.2021.7.1. [11] Hassoun A., A. Aït-Kaddour, A.M. Abu-Mahfouz, N.B. Rathod, F. Bader, F.J. Barba, A. Biancolillo, J. Cropotova, C.M. Galanakis, A.R. Jambrak, J.M. Lorenzo, I. Måge, F. Ozogul, J. Regenstein. 2022. „The fourth industrial revolution in the food industry – part I: Industry 4.0 technologies”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 1-17. DOI: 10.1080/10408398.2022.2034735. [12] Jin C., Y. Bouzembrak, J. Zhou, Q. Liang, L.M. van den Bulk, A. Gavai, N. Liu, L.J. van den Heuvel, W. Hoenderdaal, H.J.P. Marvin. 2020. „Big Data in food safety – A review”. Current Opinion in Food Science 36 : 24-32. DOI: 10.1016/j.cofs.2020.11.006. [13] Lintvedt T.A., P.V. Andersen, N.K. Afseth, B. Marquardt, L. Gidskehaug, J.P. Wold. 2022. „Feasibility of inline Raman spectroscopy for quality assessment in food industry: How fast can we go?” Applied Spectroscopy 76 (5) : 559-568. DOI: 10.1177/00037028211056931. [14] Marvin H.J.P., Y. Bouzembrak, H.J. van der Fels-Klerx, C. Kempenaar, R. Veerkamp, A. Chauhan, S. Stroosnijder, J. Top, G. Simsek-Senel, H. Vrolijk, W.J. Knibbe, L. Zhang, R. Boom, B. Tekinerdogan. 2022. „Digitalisation and Artificial Intelligence for sustainable food systems”. Trends in Food Science & Technology 120 : 344-348. DOI: 10.1016/j.tifs.2022.01.020. [15] Ran Y., A.N. Lewis, E. Dawkins, R. Grah, F. Vanhuyse, E. Engström, F. Lambe. 2022. „Information as an enabler of sustainable food choices: A behavioural approach to understanding consumer decision-making”. Sustainable Production and Consumption 31 : 642-656. DOI: 10.1016/j. spc.2022.03.026. [16] Sielicka-Różyńska M., J. Brzezińska. 2021. „Wykorzystanie badań eye trackingowych do oceny postrzegania wzrokowego znakowania produktów spożywczych”. Przemysł Spożywczy 75 (2) : 18-23. DOI: 10.15199/65.2021.2.3. [17] Wold J.P., M. O’Farrell, P.V. Andersen, J. Tschudi. 2021. „Optimization of instrument design for in-line monitoring of dry matter content in single potatoes by NIR interaction spectroscopy”. Foods 10 (4) : 828. DOI: 10.3390/foods10040828. [18] Wójcicki K., M. Biegańska, B. Paliwoda, J. Górna. 2022. „Internet of Things in industry: Research profiling, application, challenges and opportunities – a review”. Energies 15 (5) : 1806. DOI: 10.3390/en15051806.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-6 , nr katalogowy 138319
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH