Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 12
Problematyka marnotrawstwa żywności w Polsce
Problems of food waste in Poland
10.15199/65.2023.12.2
Agnieszka Dudziak
Emilia Osmólska
nr katalogowy: 146434
10.15199/65.2023.12.2
Streszczenie
Przedstawiono tematykę związaną z marnotrawstwem żywności w Polsce. Skala problemu marnotrawstwa żywności jest na tyle poważna, że należałoby zgłębiać ten temat oraz uświadamiać społeczeństwo. Wtej pracy zaprezentowano ogólną charakterystykę rynku żywności w Polsce oraz problem iprzyczyny marnotrawstwa żywności. Ponadto przedstawiono autorskie badanie na podstawie przeprowadzonej ankiety wśród grupy konsumentów na temat ich stosunku do żywności i zachowań w związku z marnowaniem żywności. Wyniki badań opracowano, przedstawiono w formie tabel i wykresów oraz podsumowano. I jak wskazują wyniki badań najczęściej występującymi problemami jest brak racjonalnego działania, podejmowanie decyzji na podstawie wygody i możliwości respondenta. Jednak większość osób zdaje sobie sprawę zproblemu marnotrawstwa żywności.
Abstract
This paper presents the subject of food waste on the food market in Poland. The scale of the problem of food waste seems to be so serious that it is necessary to study the subject and make the society aware of it. Therefore, this paper presents the general characteristics of the food market in Poland and the problem and causes of food waste on the food market. In addition, an original study was carried out on the basis of aquestionnaire among agroup of respondents on their attitude to food and behaviour in relation to food wastage. The results of the research were compiled, condensed into tables and graphs and summarised. And as the results of the survey indicate, the most common problems are alack of rational action, making decisions based on the respondent’s convenience and ability. However, most people are aware of the problem of food waste.
Słowa kluczowe
marnotrawstwo
żywność
zachowania konsumentów
świadomość ekologiczna
Keywords
waste
food
consumer behaviour
environmental awareness
Bibliografia
[1] Baba S.H., B.M. Skinder, M.A. Bhat. 2020. Zero Waste: a Sustainable Approach for Waste Management, 134-155. W: Innovative Waste Management Technologies for Sustainable Development. DOI: 10.4018/978-1-7998-0031-6.ch008. [2] Bilska B., W. Grzesińska, M. Tomaszewska M. Rudziński. 2015. „Marnotrawstwo żywności jako przykład nieefektywnego zarządzania w gospodarstwach domowych”.Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 17 (4): 39-43. [3] Burlea-Schiopoiu A., R.F. Ogarca, C.M. Barbu, L. Craciun, I.C. Baloi, L.S. Mihai 2021. „The impact of COVID-19 pandemic on food waste behaviour of young people”. Journal of Cleaner Production 294 (2): 126333. DOI: 10.1016/j.jclepro.2021.126333. [4] Dora M., J. Wesana, X. Gellynck, N. Seth, B. Dey, H. De Steur. 2019. ,,Importance of sustainable operations in food loss: evidence from the Belgian food processing industry”. Annals of Operations Research 290 (3). DOI: 10.1007/s10479-019-03134-0. [5] Kołożyn-Krajewska D., B. Bilska, K. Krajewski, M. Wrzosek, J. Trafiałek. 2016. „Projekt MOST jako innowacyjne rozwiązanie dla zakładów produkcji idystrybucji żywności”. W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka, 185-194. Kraków: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, ISBN 978-83-937001-8-9. [6] Kopeć M., K. Gondek, M. Mierzwa-Hersztek. 2018. „Gospodarka o obiegu zamkniętym w kontekście strat imarnowania żywności”.Polisz Journal for Sustainable Development22 (2): 51-58. DOI: 10.15584/ pjsd.2018.22.2.6. [7] Kumar N., Chakabarti B. 2018. ,,Energy and Carbon Footprint of Food Industry”. Energy Footprint of the Food and Textile Sectors. [8] Kwasek M. (red.). 2016. Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. Analiza strat i marnotrawstwa żywności na świecie i w Polsce. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy. [9] Laborde D., W. Martin, J. Swinnen, R. Vos. 2020. ,,COVID-19 risks to global food security”. Science 369 (6503): 500-502. DOI: 10.1126/science.abc4765. [10] Leong H.Y., C.K. Chang, K.S. Khoo K.W., Chew, S.R. Chia, J.W. Lim, J.S. JoShu Chang, P.L. Show. 2021. ,,Waste biorefnery towards asustainable circular bioeconomy: asolution to global issues”.Biotechnology for Biofuels 14, 87. DOI: 10.1186/s13068-021-01939-5. [11] Łaba S. 2020. „Straty i marnotrawstwo żywności w Polsce. Skala iprzyczyny problemu”. Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy. [12] Malinowska E., M. Szymańska-Brałkowska. 2018. „Marnotrawstwo żywności w zakładach żywienia zbiorowego”. Marketing iRynek 9 (CD): 594-607. [13] Marszałek A. 2018. „Czy możliwe jest przezwyciężenie problemu marnotrawstwa żywności?”. Nierówności Społeczne aWzrost Gospodarczy 54: 474-485. DOI: 10.15584/nsawg.2018.2.35. [14] Mesjasz-Lech A. 2018. „Filozofia zero odpadów a strategie środowiskowe miast”. Zeszyty naukowe. Organizacja iZarządzanie / Politechnika Śląska. DOI: 10.29119/1641-3466.2018.127.13. [15] Modrzyk A. 2019. „Społeczeństwo marnotrawców? – Funkcje istatus normy niemarnowania żywności”. Kraków, Nomos. ISBN 978-83-7688-536-0. [16] Neufeld D. 2020. „The Carbon Footprint of the Food Supply Chain”. https://www.visualcapitalist.com/ visualising-the-greenhouse-gas-impact-of-each-food/ [dostęp 20.06.2021]. [17] Raak N., C. Symmank, S. Zahn, J. Aschemann-Witzel, H. Rohm. 2016. ,,Processing-and products-related causes for food waste and implications for the food supple chain”. Waste Management 61: 461-472. DOI: 10.1016/jwasman.2016.12.027. [18] Santeramo F.G., 2021. ,,Exploring the link among food loss, waste and food security: what the research should focus on?” Agriculture & Food Security 10 (1): 26. DOI: 10.1186/s40066-021-00302-z. [19] Sokołowski Ł.M. 2019. „O potrzebie całościowej regulacji prawnej przeciwdziałania marnowaniu żywności”. Przegląd Prawa Rolnego 1 (24): 53-69. DOI: 10.14746/ppr.2019.24.1.4. [20] Stępień S., J. Polcyn. 2017. „Waste in the food chain – theoretical background and practical aspects”. 7th International Symposium On Natural Resources Management. Zajecar. Serbia. [21] Tomaszewska M., B. Bilska, D. Kołożyn-Krajewska. 2020. „Ryzyko strat żywności w zakładach przemysłu spożywczego”. Przemysł Spożywczy 1 (5): 22-27. DOI: 10.1599/65.2020.5.4. [22] Wrzosek M., B. Bilska, D. Kołożyn-Krajewska, K. Krajewski. 2017. „Zastosowanie analizy ryzyka do opracowania innowacyjnego systemu ograniczania strat i marnowania żywności w handlu detalicznym”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 24 (2): 140-155.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-12 , nr katalogowy 146434
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH