Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 8
Gospodarka odpadami przemysłu spożywczego w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem odpadów tłuszczowych
Waste Management of The Food Industry in Poland with Particular Emphasis on Fatty Waste
10.15199/65.2020.8.3
Iwona Szymańska
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 127658
10.15199/65.2020.8.3
Streszczenie
W artykule przedstawiono problematykę gospodarowania odpadami przemysłu spożywczego w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem branży tłuszczowej. Opisano obowiązujące regulacje prawne dotyczące zasad gospodarowania odpadami. Za pomocą danych statystycznych zobrazowano sytuację w Polsce w ciągu ostatnich lat, również na tle innych państw Unii Europejskiej. Stwierdzono, że brak jednolitej metodyki gromadzenia danych prowadzi do otrzymywania niepełnej informacji i ograniczonej analizy dotyczącej gospodarki odpadami w kraju. Od 2004 r. Polska znajdowała się w czołówce krajów generujących największe ilości odpadów przemysłowych ogółem w całej Unii Europejskiej. Wskaźnik ten był o ok. 50% niższy w 2016 r., w porównaniu z rokiem 2004 (Eurostat). W latach 2010-2018 nastąpił znaczący spadek ilości odpadów z przetwórstwa żywności – o ok. 40% (GUS). Odpady w branży tłuszczowej stanowią zróżnicowaną grupę, która zaliczana jest do odpadów niebezpiecznych. Po odpowiednim przetworzeniu mogą być wykorzystane jako surowce do produkcji tłuszczów technicznych, biogazu rolniczego, biodiesla, wypełniaczy materiałów budowlanych, nawozów, a także do syntezy enzymów lipolitycznych, jako dodatki do pasz (nawet do produktów spożywczych).
Abstract
The article presents the issues of waste management in the food industry in Poland, with particular emphasis on the fat industry. The binding legal regulations concerning the principles of wastes management were described. Using statistical data, the situation of Poland in recent years has been illustrated, also in comparison with other European Union countries. It was found that the lack of a unified methodology for collecting data leads to receive incomplete information and limited analysis of the waste management in the country. Since 2004, Poland has been at the forefront of countries generating the largest total amount of industrial wastes in the entire European Union. This indicator was approx. 50% lower in 2016 as compared to 2004 (Eurostat). In 2010-2018, there was a significant decrease in the amount of food processing wastes by approx. 40% (GUS).Waste in the fat industry is a diversified group, that is classified as hazardous wastes. After proper processing, they can be used as raw materials for the production of technical fats, agri- cultural biogas, biodiesel, building material fillers, fertilizers, as well as for the synthesis of lipolytic enzymes, as feed additives (even for food products).
Słowa kluczowe
pozostałości poprodukcyjne
gospodarka
ochrona środowiska
przemysł spożywczy
odpady branży tłuszczowej
Keywords
production residues
economy
environmental protection
food industry
fatty waste
Bibliografia
[1] Babiak M., T. Błaszczyński. 2017. „Zużyte oleje jako wypełniacze asfaltów stosowanych do produkcji materiałów hydroizolacyjnych”. Przegląd Budowlany 10 : 121-124. [2] Bachorz M. 2017. „Zadania na polskiej drodze do GOZ”. W Polska droga do Gospodarki o Obiegu Zamkniętym. Opis sytuacji i rekomendacje, 40-45. http://igoz.org/raport-polska-droga-do-goz/ [dostęp: 26.07.2020]. [3] Biernat K. 2012.„Perspektywy rozwoju technologii biopaliwowych w świecie do 2050 roku”. Chemik 66 (11) : 1178-1189. [4] Curkowski A., P. Mroczkowski, A. Oniszk-Popławska, G. Wiśniewski. 2009. „Biogaz rolniczy – produkcja i jego wykorzystanie”. Mazowiecka Agencja Energetyczna: Warszawa. [5] Dane Eurostat (European Statistical System). 2020. Wastes statistics. European Commission. https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do [dostęp: 26.07.2020]. [6] Dane GUS (Głównego Urzędu Statystycznego). 2019. Odpady. W Ochrona Środowiska 148-152. Zakład Wydawnictw Statystycznych: Warszawa. [7] Daniel Z., T. Juliszewski, Z. Kowalczyk, M. Malinowski, Z. Sobol, P. Wrona. 2012. „Metoda szczegółowej klasyfikacji odpadów z sektora rolniczego i rolno-spożywczego”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 2/4 : 141-152. [8] Dąbrowski W., W. Bednarski. 2013. „Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla”. Nauki Inżynierskie i Technologie 3 (10) : 18-33. [9] Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2019/2031 z dnia 12 listopada 2019 r. ustanawiająca konkluzje dotyczące najlepszych dostępnych technik (BAT) w odniesieniu do przemysłu spożywczego, produkcji napojów i mleczarskiego zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/75/UE (Dz.U. L 313). [10] Dudziak Ł. 2019.„Dobre praktyki w zakresie doboru substratów do produkcji biogazu rolniczego”. Prezentacja ekspercka (z dn. 17.10.2019 r.) Polska Izba Gospodarcza Energetyki Odnawialnej i Rozproszonej. Warszawa. [11] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylająca niektóre dyrektywy (Dz.U. L 312). [12] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/75/UE z dnia 24 listopada 2010 r. w sprawie emisji przemysłowych – zintegrowane zapobieganie zanieczyszczeniom i ich kontrola (Dz.U. L 334). [13] EU (European Union). 2013.„Manual on waste statistics”. W Eurostat Methodologies and Working papers 7-10. Luxembourg: Publications Office of the European Union. [14] Ferenc Z., A. Pikoń. 2005. „Przegląd rodzajów i ilości odpadów tłuszczowych i olejowych w Polsce”. Archiwum Gospodarki Odpadami i Ochrony Środowiska 2 : 69-80. [15] Frączek J., T. Hebda, B. Łapczyńska-Kordon. 2012. „Ocena możliwości wykorzystania bioodpadów na cele energetyczne”. Nauki Inżynierskie i Technologie 3 (6) : 49-64. [16] Kołożyn-Krajewska D. (red.). 2007. Higiena produkcji żywności. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [17] Kopik M. (red.). 2019. „Powstawanie i zagospodarowanie odpadów generowanych w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym – stan obecny i perspektywy. Raport 2019”. Kielce: Europejska Agencja Rozwoju Sp. J. Kopik i wspólnicy. [18] KOWR (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa). 2020.„Dane dotyczące działalności wytwórców biogazu rolniczego w latach 2011-2019”. Biuletyn Informacji Publicznej KOWR. https://bip.kowr.gov.pl/informacje-publiczne/odnawialne-zrodla-energii/biogaz-rolniczy/dane-dotyczace-dzialalnosci-wytworcow-biogazu-rolniczego-w-latach-2011-2019 [dostęp: 23.07.2020]. [19] Mazurczak P., B. Zieniuk, A. Fabiszewska, D. Nowak, M. Wołoszynowska, E. Białecka-Florjańczyk. 2017. „Utylizacja odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego i paliwowego z wykorzystaniem lipolitycznych drożdży Yarrowia lipolityca”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 588 : 15-24. [20] Nowak M.M., A. Bury. 2017.„Problemy ekologiczne polskiego sektora rolno-spożywczego”. Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania 47/1 : 217-227. [21] Piotrowska-Cyplik A., P. Cyplik, Z. Czarnecki. 2009.„Biodegradacja odpadów z przemysłu tłuszczowego metodą kompostowania”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 6 : 171-178. [22] Praca zbiorowa. 2010. „Wytyczne w zakresie wykorzystania produktów ubocznych oraz zalecanego postępowania z odpadami w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym”. Falenty-Warszawa: Ośrodek Wydawniczo-Poligraficzny SIM. [23] Rezler R., M. Krzywdzińska-Bartkowiak, M. Piątek, A. Cegiel. 2016.„Analiza właściwości reologicznych farszów i wędlin drobno rozdrobnionych wyprodukowanych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych”. W Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego (red. D. Górecka, E. Pospiech) 127-136. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. [24] Roczniki Statystyczne Przemysłu z lat 2011-2019. Główny Urząd Statystyczny. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-przemyslu-2019,5,13.html [dostęp: 20.07.2020]. [25] Roszkowski A. 2012.„Biodiesel w UE i Polsce – obecne uwarunkowania i perspektywy”. Problemy Inżynierii Rolniczej 3 (77) : 65-78. [26] Rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 273). [27] Rozporządzenie Ministra Klimatu z dnia 2 stycznia 2020r. w sprawie katalogu odpadów (Dz. U. 2020 poz.10). [28] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiające zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz.U. L 147). [29] Skrzyńska E., K. Kmieć, R. Stankiewicz. 2011.„Oleje posmażalnicze jako surowiec dla EMKT”. Czasopismo Techniczne. Chemia 10 (108) : 235-252. [30] Stankiewicz D. 2010.„Możliwości wykorzystania surowców do produkcji energii w Polsce”. Studia Biuro Analiz Sejmowych 1 (21) : 237-266. [31] Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo Ochrony Środowiska (Dz.U. 2001 nr 62 poz. 627). [32] Ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz.U. 2013 poz. 21 z dnia 8 stycznia 2013 r.). [33] Zębek E. 2018. „Wpływ gospodarki odpadami na środowisko i człowieka”. W Zasady gospodarki odpadami w ujęciu prawnym i środowiskowym 1-6. Olsztyn: Kortowski Przegląd Prawniczy Monografie.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-8 , nr katalogowy 127658
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH