Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2020 - zeszyt 3
Pakowanie w atmosferze modyfikowanej metodą na przedłużenie trwałości żywności
Modified atmosphere packaging to extend the shelf life of food
10.15199/8.2020.3.1
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 126897
10.15199/8.2020.3.1
Streszczenie
Producenci żywności prowadzą działania zmierzające do udoskonalania metod przechowywania i pakowania produktów, aby dotrzeć do szerszego grona konsumentów. W odpowiedzi na dynamiczne zmiany popytu i tendencje rynkowe, pakowanie produktów w atmosferze modyfikowanej (MAP) nie traci na znaczeniu, a może być wykorzystywane jako narzędzie marketingowe. Technologia ta wpisuje się w trendy wytwarzania żywności bezpiecznej, długo zachowującej świeżość. Pozwala ograniczyć ilość dodawanych substancji konserwujących, a także zmniejszyć straty związane z jej psuciem i marnotrawieniem. W artykule omówiono wybrane zagadnienia dotyczące technologii pakowania i przechowywania żywności w atmosferze MAP, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu składu gazowego i rodzaju materiałów opakowaniowych na jakość produktu.
Abstract
Food producers are working to improve the storage and packaging of products to reach a wider range of consumers. In response to dynamic changes in demand and market trends, packaging products in a modified atmosphere (MAP) does not lose its relevance, and can be used as a marketing tool. This technology is part of the trends in the production of safe food that stays fresh for a long time. It reduces the amount of preservatives added, as well as reduces the losses associated with spoilage and waste. The article discusses selected issues related to the technology of packaging and storage of food packed in MAP, with particular emphasis on the impact of gas composition and type of packaging materials on product quality
Słowa kluczowe
atmosfera ochronna MAP
pakownie żywności
przechowywanie żywności
trwałość
Keywords
MAP
food packaging
food storage
shelf life
Bibliografia
[1] AirProducts „Świeże spojrzenie na MAP”. www.airproducts.com.pl. [2] Auras R, Almenar E. Permeation. 2010. „Sorption and diffusion in poly(lactic acid)”. In: R. Auras, L. Lim T, Selke SEM, Tsuji H, editors. Poly (lactic acid): synthesis, structures, properties, processing, and applications..New York: Wiley & Sons;164 – 170. [3] Caleb O.J. et al. 2013. ”Modified Atmosphere Packaging Technology of Fresh and Fresh-cut Produce and the Microbial Consequences - A Review”. Food Bioprocess Technology 6: 303 – 329. [4] Campos C. A., L. N. Gerschenson, S. K. Flores. 2011. ”Development of edible films and coatings with antimicrobial activity”. Food and Bioprocess Technology 4: 849 – 875. [5] Castellanos D.A., A.O. Herrera. 2017.” Modified Atmosphere Packaging: Design and Optimization Strategies for Fresh Produce” https://www.intechopen.com/ books/postharvest-handling. [6] Castellanos DA, et al. 2016. ”Modelling the evolution of O2 and CO2 concentrations in MAP of a fresh product: Application to tomato”. Journal of Food Engineering 168: 84 – 95. [7] Church I.J., A.L. Parsons. 1995. ”Modified atmosphere packaging technology – a review”. Journal of The Science of Food and Agriculture 67: 143 – 152. [8] Cortellino G., S., Gobbi, G., Bianchi, A. Rizzolo. 2015. “Modified atmosphere packaging for shelf life extension of fresh-cut apples”. Trends in Food Science and Technology 46: 320 – 330. [9] Farber J.N. et al. 2003. ”Microbiological safety of controlled and modified atmosphere packaging of fresh and fresh-cut produce”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2: 142 – 160. [10] Farber J. M. 1991. ”Microbiological aspects of modified atmosphere packaging technology – a review”. Journal of Food Protection 54(1): 58 – 70. [11] Farhang B. 2009. ”Nanotechnology and applications in food safety” [in:] Global issues in food science and technology, Barbosa-Canovas, G (chiefed), Academic Press: 401 – 410. [12] Jones M. V. 1989. ”Modified atmospheres. In Mechanisms of action of food preservation procedures. Ed. G. W. Gould. Essex: Elsevier Applied Science: 247 – 284. [13] Kykkidou S. et al. 2009. “Effect of thyme essential oil and packaging treatments on fresh Mediterranean swordfish fillets during storage at 4oC”. Food Chemistry 115: 169 – 175. [14] Lambert A. L., J. P. Smith, K. L. Dodds. 1991. ”Shelf life extension and microbiological safety of fresh meat: A review”. Food Microbiology 8: 267– 297. [15] Lencki R.W. 2005. ”Modified atmosphere packaging for minimally processed foods”[ in:] Emerging Technologies for Food Processing. Sun D.-W. (Ed.). New York: Academic Press: 733 – 756. [16] Mangaraj S., T. Goswami, P. Mahajan. 2009. ”Applications of plastic films for modified atmosphere packaging of fruits and vegetables: A review”. Food Engineering Reviews 1:133 – 158. [17] Mastromatteo M., A.Conte, M. A. Del Nobile. 2010. “Combined use of modified atmosphere packaging and natural compounds for food preservation”. Food Engineering Reviews 2: 28 – 38. [18] Messina C.M. et al. 2015. “Effect of natural antioxidants and modified atmosphere packaging in preventing lipid oxidation and increasing the shelf-life of commondolphinfish (Coryphaenahippurus) fillets”. LWT – Food Science and Technology 62: 271 – 277. [19] Modified atmosphere packaging http://icpe.in/icpefoodnpackaging/pdfs/24_ modified.pdf. [20] Mullan M., D. McDowell. 2011. ”Modified atmosphere packaging” [in:] Food and Beverage Packaging Technology. Second Edition. Edited by Richard Coles and Mark Kirwan. Blackwell Publishing Ltd.: 263 – 294. [21] Opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą. 2005. https://www.ogrodinfo.pl/ ogrodinfo [22] Popowicz R., T. Lesiów. 2014. „Zasada działania innowacyjnych opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy”. Nauki Inżynierskie i Technologie 1(12): 82 ”101. [23] Robertson G.L. 2012. Food Packaging: Principles and Practice. Taylor & Francis. [24] Sivertsvik M., J.S. Jensen. 2005. “Solubility and absorption rate of carbon dioxide into non- -respiring foods. Part 3: Cooked meat products”. Journal of Food Enginering 70: 499 – 505. [25] Sivertsvik M., J. T. Rosnes, W. K. Jeksrud. 2004. “Solubility and absorption rate of carbon dioxide into non-respiring foods. Part 2: Raw fish fillets”. Journal of Food Enginering 63: 451 – 458. [26] Sivertsvik M., W. Jeksrud, J. Rosnes J. 2002. “A review of modified atmosphere packaging of fish and fishery products – Significance of microbial growth, activities and safety”. International Journal of Food Science Technology 37(2): 107 – 127. [27] Soltani M., R. Alimardani, H. Mobli, S. S. Mohtasebi. 2016. ”Modified atmospheric packaging: A progressive technology for shelf life extension of fruits and vegetables”. Journal of Applied Packaging Research 8: 33 – 59. [28] Souza V.G.L., A.L. Fernando. 2016. “Nanoparticles in food packaging: biodegradability and potential migration to food – a review”. Food Packaging Shelf Life 8: 63 – 70. [29] Techavises N., Y. Hikida. 2008. ”Development of a mathematical model for simulating gas and water vapor exchanges in modified atmosphere packaging with macroscopic perforations”. Journal of Food Engineering 85: 94 – 104. [30] Thippareddi H., M/ Hunt. 2007. ”Modified Atmosphere Packaging (MAP): Microbial Control and Quality”. National Pork Board Facts 4667: 1 – 8. [31] Velu S. et. al. 2013. „Effect of modified atmosphere packaging on microbial flora changes in fishery products”. Food Research Journal 20(1): 17 – 26. [32] Wilson M.D., R.A. Stanley, A. Eyles, T. Ross. 2019. ”Innovative processes and technologies for modified atmosphere packaging of fresh and freshcut fruits and vegetables”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 3:411 – 422. [33] Yam K.L., P.T. Takhistov, J. Miltz. 2005. “Intelligent packaging: Concepts and applications”. Journal of Food Science 70(1): 1 – 10.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
CHŁODNICTWO- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-3 , nr katalogowy 126897
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO- e-zeszyt (pdf) 2020-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH