Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 12
Linear motion mechanisms in the transport of loose products in the food industry
Mechanizmy ruchu liniowego w transporcie produktów sypkich w przemyśle spożywczym
10.15199/65.2018.12.9
Dariusz Kryszak
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 117684
10.15199/65.2018.12.9
Streszczenie
In the food industry different ways and mechanisms of transport of loose products are used. The main factors influencing the correct choice of the transport method are: type of the product, direction and distance of the transport, efficiency of transport equipment, aesthetics of workmanship, market availability and ease of keeping the transport equipment clean. The most important criterion determining the choice of mean/method of transport is the type, or rather the physico-chemical characteristics, of the product to be transported. A major technological challenge in the food industry is the transport of delicate products, susceptible to mechanical damage. In the food industry there is a variety of delicate products, which can be damaged during transport. This makes it necessary to withdraw the raw material/semi-finished product from the process line. Nevertheless, micro-cracks are important from the point of view of durability and further processing of the raw material, which accelerate the destruction of the product in the subsequent stages of the technological process. Such products/raw materials include soft fruits, crisps and breakfast cereals. The technologist must therefore choose the most appropriate dosage of products in order to reduce the time of operation during which mechanical damage to the product may occur and to minimize the weight of waste. Production programmes are often changed and it is important that the transport equipment has the ability to quickly change over to a new type of product. The main aim of the article is to review the existing methods of transport of loose products (including delicate products) with an indication of the direction of research on improvement of hygienization of equipment while maintaining satisfactory efficiency of transport of delicate products.
Abstract
W przemyśle spożywczym stosowane są różne sposoby oraz mechanizmy transportu produktów sypkich. Głównymi czynnikami wpływającymi na prawidłowy dobór sposobu transportu są: rodzaj produktu, kierunek oraz odległość transportu, wydajność urządzeń transportowych, estetyka wykonania, dostępność na rynku oraz łatwość utrzymania w czystości urządzenia transportującego. Najważniejszym kryterium determinującym dobór urządzenia/ metody transportu jest rodzaj, a właściwie cechy fizyko-chemiczne produktu, który jest transportowany. Dużym wyzwaniem technologicznym w przemyśle spożywczym jest transport produktów delikatnych, podatnych na uszkodzenia mechaniczne, których zniszczenie powoduje konieczność wycofania surowca/półproduktu z linii technologicznej. Niemniej istotne są mikropęknięcia, które przyspieszają niszczenie produktu w kolejnych etapach procesu technologicznego. Technolog musi zatem wybrać najbardziej odpowiedni sposób dozowania produktów, tak by ograniczyć czas operacji, podczas którego może nastąpić uszkodzenie mechaniczne produktu oraz zminimalizować masę odpadu. Programy produkcji są często zmieniane, dlatego ważne jest, aby urządzenie transportujące miało możliwość szybkiego przezbrojenia dla nowego rodzaju produktu. Głównym celem artykułu jest przegląd istniejących sposobów transportu produktów sypkich (w tym produktów delikatnych) ze wskazaniem kierunku prowadzonych badań nad poprawieniem higienizacji urządzeń przy zachowaniu zadowalających wydajności transportu produktów delikatnych
Słowa kluczowe
Transport of loose products
hygienization of equipment
conveyors
mechanisms
Keywords
Transport produktów sypkich
higienizacja urządzeń
przenośniki
mechanizmy
Bibliografia
[1] Błasiński H., W. Pyć, E. Rzyski. 2001. "Maszyny i aparatura technologiczna przemysłu spożywczego". Wyd. Politechniki Łódzkiej. [2] Burski Z., E. Krakowski. 2000. "Maszyny i urządzenia transportowe w przemyśle rolno- -spożywczym". Wyd. Akademii Rolniczej w Lublinie. [3] Dłużewski M. 1987. "Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego". Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa. [4] Kulinowski P. 2008. Materiały dydaktyczne "Przenośniki". Środkowo-Pomorskie Towarzystwo Naukowe Ochrony Środowiska, Katedra Maszyn Górniczych, Przeróbczych i Transportowych AGH, http://www.kmg.agh.edu.pl/Dydaktyka/Przedmioty/Transport_ przenosnikowy/Wyklady/PDF/P_przenosniki_wyklad_Kulinowski.pdf. [5] Goździecki M., H. Świątkiewicz. 1979. "Przenośniki". Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa. [6] Diakun J. 2003. "Urządzenia przemysłu spożywczego". Wyd. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin. [7] Waszkiewicz C. 1996. "Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej". WSiP, Warszawa. [8] Chwiej M. 1979. "Aparatura przemysłu spożywczego". PWN Warszawa. [9] Janas P. 2001. "Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa przemysłu spożywczego". Wyd. Akademii Rolniczej w Poznaniu. [10] http://www.przenosnikitransportowe.pl/produkt,9.html. Materiały reklamowe firmy Mysak Group Sp. z o.o. S.k., Poznań. [11] Kusińska E. 2009. "Ekspertyza. Stan obecny i tendencje rozwojowe transportu wewnątrzzakładowego w przetwórstwie rolno-spożywczym". Publikacja dostępna w serwisie www.agengpol.pl, Lublin. [12] Go Yanko E. 2007. "Hygienic engineering of transfer systems for dry particulate materials". The European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Trends in Food Science & Technology 18 (12) : 626-631. [13] Pezo M., L. Pezob, A.P. Jovanović, A. Terzić, L. Andrić, B. Lončar, P. Kojić. 2018. "Discrete element model of particle transport and premixing action in modified screw conveyors". Powder Technology 336 : 255-264. [14] Yu Y., P.C. Arnold. 1997. "Theoretical modelling to torque requirements for single screw feeders". Powder Technology 93 (2) : 151-162. [15] Roberts A.W. 1999. "The influence of granular vortex motion on the volumetric performance of enclosed screw conveyors". Powder Technology 104 (1) : 56-67
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117684 "Linear motion mechanisms ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH