Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5-6
Wpływ czasu przechowywania na zawartość barwników antocyjanowych w jogurtach borówkowych
The Effect of Storage Time on the Content of Anthocyanins in Blueberry Yoghurts
10.15199/64.2018.5-6.4
Anna Grobelna
Iwona Ścibisz
Małgorzata Ziarno
Joanna Żylińska
Adrian Wojtczak
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 114521
10.15199/64.2018.5-6.4
Streszczenie
The aim of this study was to investigate the stability of anthocyanins in blueberry yoghurts with modified microflora stored for 8 weeks under refrigerated conditions (4oC). The yoghurts analysed differed in the bacterial strains of Lactococcus genera used for modification of microflora of yoghurt produced with traditional yoghurt starter culture. It was shown to be gradually anthocyanins degrading during the yoghurts storage – especially in the first week. After 8 weeks of storage, the highest loss of pigments (over 50%) was observed in yoghurts with the addition of Lactococcus bacteria, while the lowest anthocyanins degradation was recorded for control yoghurt without modification of microflora (39%).
Abstract
Celem pracy było zbadanie stabilności barwników antocyjanowych w jogurtach borówkowych o zmodyfikowanym składzie mikrobiologicznym przechowywanych przez 8 tygodni w warunkach chłodniczych (4oC). Analizowane jogurty różniły się pomiędzy sobą szczepami bakterii z rodzaju Lactococcus wykorzystanych do jakościowej modyfikacji składu mikroflory białej masy jogurtowej otrzymanej z wykorzystaniem tradycyjnej jogurtowej kultury starterowej. Wykazano, że podczas przechowywania jogurtów następowała stopniowa degradacja antocyjanów – zwłaszcza podczas pierwszego tygodnia. Po 8 tygodniach przechowywania największe straty barwników (przekraczające 50%) obserwowano w jogurtach z dodatkiem szczepów bakterii z rodzaju Lactococcus, natomiast najmniejszą degradację antocyjanów zanotowano w jogurcie kontrolnym, którego skład mikrobiologiczny nie był zmodyfikowany (39%).
Słowa kluczowe
borówki wysokie
antocyjany
przechowywanie
barwa
Keywords
blueberries
anthocyanins
storage
colour
Bibliografia
[1] Ayar Ahmet, Esra Gürlin. 2014. “Production and sensory, textural, physicochemical properties of flavored spreadable yogurt". Life Science Journal 11(4), 58-65. [2] Caridi Andrea 2002. “Selection of Escherichia coli - inhibiting strains of Lactobacillus paracasei subsp. Paracasei". Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology 29, 303-308. [3] Faria Ana, Diogo Pestana, Diana Teixeira, Victor de Freitas, Nuno Mateus, Conceição Calhau. 2010. “Blueberry anthocyanins and pyruvic acid adducts: anticancer properties in breast cancer cell lines". Phytotherapy Research 24 (12), 1862-1869. [4] Fernandes Iva, Ana Faria, Conceição Calhau, Victor de Freitas, Nuno Mateus. 2014. Bioavailability of anthocyanins and derivatives. Journal of Functional Foods 7, 54-66. [5] Kailasapathy Kasipathy, I. Harmstorf, Michael Phillips. 2008. “Survival of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium animalis ssp. lactis in stirred fruit yogurts". LWT - Food Science and Technology 41, 1317-1322. [6] Karaca Oya Berkey, Ibrahim Başar Saydam, Mehmet Güven. 2011. “Physicochemical, mineral and sensory properties of set-type yoghurts produced by addition of grape, mulberry and carob molasses (Pekmez) at different ratios". International Journal of Dairy Technology 65 (1), 111-117. [7] Oliveira Ana, Elisabete M.C. Alexandre, Marta Coelho, Cláudia Lopes, Domingos P.F. Almeida, Manuela Pintado. 2015. “Incorporation of strawberries preparation in yoghurt: Impact on phytochemicals and milk proteins". Food Chemistry 171, 370-378. [8] Ozkan Mehmet. 2002. “Degradation of anthocyanins in sour cherry and pomegranate juices by hydrogen peroxide in the presence of added ascorbic acid". Food Chemistry 78(4), 499-504. [9] Puzanowska-Tarasiewicz Helena, Ludmiła Kuźmicka, Mirosław Tarasiewicz. 2010. "Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 43, 9-14. [10] Routray Winny, Valerie Orsat. 2011. “Blueberries and their anthocyanins: factors affecting biosynthesis and properties". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 10 (6), 303-320. [11] Ruenroengklin Neungnapa, Bao Yang, Hetong Lin, Feng Chen, Yueming Jiang. 2009. "Degradation of anthocyanin from litchi fruit pericarp by H2O2 and hydroxyl radical". Food Chemistry 116 (4), 995-998. [12] Ścibisz Iwona, Małgorzata Ziarno, Marta Mitek, Dorota Zaręba. 2012. “Effect of probiotic cultures on the stability of anthocyanins in blueberry yoghurts". LWT - Food Science and Technology 49, 208-212. [13] Ścibisz Iwona, Małgorzata Ziarno, Marta Mitek, Dorota Zaręba, Karolina Gwardecka, Justyna Owczarska. 2014. "Barwa jogurtów z dodatkiem owoców kolorowych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 58 (05), 19-21. [14] Şengül Memnune, Tuba Erkaya, Mustafa Şengül, Hilal Yildiz. 2012. “The effect of adding sour cherry pulp into yoghurt on the physicochemical properties, phenolic content and antioxidant activity during storage". International Journal of Dairy Technology 65 (3), 429-436. [15] Silva Vitor L. M., Adriana C. O. Silva, Bruno R. C. Costa-Lima, Carla S. Carneiro, Carlos A. Conte-Junior. 2017. “Stability of polyphenols from blueberry (Vaccinium corymbosum L.) in fermented dairy beverage". Journal of Food Processing and Preservation 41 (6), e13305. [16] Wallace Taylor C., Monica M. Giusti. 2008. “Determination of color, pigment and phenolic stability in yogurt systems colored with nonacylated anthocyanins from Berberis boliviana L. as compared to other natural/synthetic colorants". Journal of Food Science 73 (4), 241-248. [17] Wichrowska Dorota, Tadeusz Wojdyła. 2014. "Ocena sensoryczna i fizykochemiczna wybranych jogurtów naturalnych i ekologicznych". Inżynieria i Aparatura Chemiczna 53 (6), 421-423. [18] Wołosiak Rafał. 2009. Ocena barwy produktów spożywczych. W: Wybrane zagadnienia z analizy żywności (red. M. Obiedziński). Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114521 "Wpływ czasu przechowywani..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-5-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-5-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH