Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-3
Błyskawiczny pomiar zawartości wilgoci w rezonatorach mikrofalowych
MIROSŁAW BOHDAN
nr katalogowy: 24740
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-5
Jakość makaronu na przykładzie Włoch
Roman Jurga
nr katalogowy: 14052
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2004-6
Wpływ komponentów na zawartość wody w paliwach silnikowych
Barbara Bachan
Jan Szymanowski
nr katalogowy: 6579
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-4
Aktywność wody ważny parametr trwałości żywności
ZBIGNIEW PAŁACHA
nr katalogowy: 34573
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-11
Aktywność wody parametr trwałości produktów spożywczych
K. Ćwiertniewski
E. Polak
K. Egierski
nr katalogowy: 14937
AURA 2014-3
Ochrona wód (2)
Elżbieta TYRALSKA-WOJTYCZA
nr katalogowy: 82673
AURA 2008-8
Rozwój zrównoważony w programie zajęć koła ekologicznego w gimnazjum
MAŁGORZATA ŻBIK
nr katalogowy: 37227
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Wpływ sposobu suszenia na wybrane właściwości suszy z owoców i warzyw
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 77522
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-7
Adsorpcyjne osuszanie metyloetyloketonu na zeolicie 4A
KRZYSZTOF HUDZIK
ANDRZEJ JĘDRZEJAK
MSCISŁAW PADEREWSKI
WALDEMAR SZPIŁSKI
nr katalogowy: 108209
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-11
Wyznaczanie terminu trwałości wyrobów ciastkarskich (cz.II)
Elżbieta Staszewska
nr katalogowy: 71833
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-9
Aktywność wodna a trwałość makaronu
nr katalogowy: 29985
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2006-7-8
Nie ma jak wieprzowina
EWA CZARNIECKA-SKUBINA
DANUTA JAWORSKA
nr katalogowy: 18492
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-10
Wpływ zabudowy hydrotechnicznej rzeki na zawartość i nasycenie wody tlenem rozpuszczonym
Andrzej Bogdał
nr katalogowy: 62867
OPAKOWANIE 2019-7
PACKAGING SPECTRUM: Aktywne opakowanie regulujące wilgotność i zawartość wody. Projekt HumidWRAP
onika Kaczmarczyk
Alicja Kaszuba
Jacek Frydrych
nr katalogowy: 121483
10.15199/42.2019.7.2
PROBLEMY JAKOŚCI 2017-9
Propozycja szybkiej metody oznaczania wody w wybranym produkcie tłuszczowym typu margaryna
Małgorzata KOWALSKA
Sławomir JANAS
nr katalogowy: 109367
10.15199/48.2017.9.4
margaryna
zawartość wody
proces suszenia
wilgotność
wagosuszarka
margarine
content of water
drying process
humidity
moisture analyser
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Odtlenianie wody metodą membranową
Martin Jörg
Robert Koukol
Mateusz Jackowski
Janusz Rozumecki
nr katalogowy: 135244
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Odtlenianie wody metodą membranową
Martin Jörg
Robert Koukol
Mateusz Jackowski
Janusz Rozumecki
nr katalogowy: 135244
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Odtlenianie wody metodą membranową
Martin Jörg
Robert Koukol
Mateusz Jackowski
Janusz Rozumecki
nr katalogowy: 135244
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-3
Aktywność wody produktów mlecznych. Cz. I
Michał A. Olkowski
Antoni Pluta
Anna Berthold-Pluta
Jolanta Wiska
nr katalogowy: 66716
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-11
Komentarz Redakcji
Jacek Kijeński
nr katalogowy: 123284
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Ograniczenie ilości wody zużywanej w przemyśle owocowo-warzywnym poprzez zagospodarowanie wody procesowej i odwarowej
Jan Marjanowski
Jarosław Ostrowski
Andrzej Kukiełko
nr katalogowy: 51965
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-9
Trwałość wyrobów czekoladowych (2)
nr katalogowy: 144844
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-2
Porównanie wskaźników stabilności wody powierzchniowej z rzeki po procesie koagulacji siarczanem glinu
Alicja Knap-Bałdyga
Małgorzata Perchuć
nr katalogowy: 147445
10.15199/17.2024.2.4
woda powierzchniowa
stabilność
korozyjność
nasycenie CaCO3
wskaźniki stabilności
indeks nasycenia
indeks stabilności
indeks Langeliera
indeks Ryznara
indeks tworzenia osadu Puckoriusa
indeks Larsona-Skolda
koagulacja
siarczan glinu
surface water
water stability
corrosive tendencies of water
calcium carbonate saturation
water stability indices
Langelier Saturation Index
Ryznar Stability Index
Puckorius Scaling Index
Larson Ratio
corrosion prediction
coagulation
aluminum sulfate
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Odtlenianie wody metodą membranową
Martin Jörg
Robert Koukol
Mateusz Jackowski
Janusz Rozumecki
nr katalogowy: 135244
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-4
Gospodarka wodno-ściekowa w ZCh "Blachownia"
MARIA ZDYBIEWSKA
MIROSŁAW TRAWIŃSKI
MARIA NIEDERLIŃSKA-STRYCZEK
MAREK JARAWKA
ZDZISŁAWA ANDRZEJUK
nr katalogowy: 107851
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-12
Zawartość wilgoci w papierze
nr katalogowy: 64869
CHŁODNICTWO 2010-11
Wpływ rozmrażania na wybrane właściwości fizyczne tkanki mięsnej w czasie zamrażalniczego przechowywania
Krzysztof Kryża
MARTA MIKULSKA
Grzegorz Szczepanik
nr katalogowy: 55863
CHŁODNICTWO 2009-8
Wpływ zawartości tłuszczu na wybrane wskaźniki fizyko-chemiczne mleka zagęszczonego niesłodzonego podczas przechowywania Praca badawcza
IZABELA DMYTRÓW
MITUNIEWICZ-MAŁEK
ZBIGNIEW NOWAK
KRZYSZTOF DMYTRÓW
nr katalogowy: 46417
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-9
Wpływ procesów utleniania na zawartość związków nieorganicznych w wodzie basenowej
Agnieszka Włodyka-Bergier
Tomasz Bergier
nr katalogowy: 122276
10.15199/62.2019.9.26
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2011-25
CO PISZĄ INNI
nr katalogowy: 64560
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Ugasić pragnienie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 126729
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
soki owocowe
soki warzywne
niegazowane i gazowane napoje
zapotrzebowanie na wodę
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbon saturation
fruit juices
vegetable juices
uncarbonated and carbonated beverages
water requiremnent
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-5
Wpływ jakości wody technologicznej na wybrane parametry brzeczki słodowej
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
Maria Zdaniewicz
nr katalogowy: 105837
10.15199/64.2017.5.1
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-9
Potrzeba i możliwości regulacji zawartości wilgoci w tekturze falistej
KRZYSZTOF GŁOWACKI
ALEKSANDER KLEPACZKA
nr katalogowy: 101083
10.15199/54.2016.9.1
GOSPODARKA WODNA 2011-3
INFORMACJE - NOWOŚCI - INFORMACJE
nr katalogowy: 58196
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-9
Zawartość akrylamidu w produktach zbożowych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 62038
AUTO MOTO SERWIS 2022-8
Naprawa motocyklowych pomp hamulcowych
Rafał Dmowski
nr katalogowy: 140405
MATERIAŁY BUDOWLANE 2008-2
Zastosowanie zbrojenia rozproszonego z włókien syntetycznych w produkcji betonu
Andrzej Banaś
nr katalogowy: 33227
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Fibrylacja włókien celulozowych
KAZIMIERZ PRZYBYSZ
nr katalogowy: 28823
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-1
Nowości
nr katalogowy: 89296
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Ocena skutków regeneracji w fazie ciekłej węgli aktywnych stosowanych w procesie uzdatniania wody pitnej
Grzegorz Trykowski
Stanisław Biniak
Andrzej Świątkowski
Maciej Pakuła
nr katalogowy: 60222
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-3
Zaparzanie mąki
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 33736
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-2
Podstawowe informacje o mykotoksynach i innych zanieczyszczeniach szkodliwych dla zdrowia
nr katalogowy: 32978
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-5
Praktyczne rozwiązania z zakresu mycia i dezynfekcji w przemyśle rybnym
KATARZYNA GODLEWSKA
nr katalogowy: 25857
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ ozonowania wody na zawartość bioaktywnych związków fenolowych i okres przydatności do spożycia świeżej kolendry (Coriandrum sativum L.)
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Halina Buczkowska
Sebastian Balant
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
nr katalogowy: 122834
10.15199/62.2019.10.7
AURA 2010-11
Rola wody w organizmie człowieka
Krystyna BONENBERG
nr katalogowy: 55317
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-2
Prawie wszystko o uszkodzeniu skrobi w mące pszennej
nr katalogowy: 41565
CHŁODNICTWO 2009-1-2
Liofilizacja jako sposób utrwalania żywności
JACEK KONDRATOWICZ
EWA BURCZYK
MAŁGORZATA JANIAK
nr katalogowy: 41437
GAZETA CUKROWNICZA 2009-11-12
Sugar Industry
nr katalogowy: 48680
GOSPODARKA WODNA 2007-1
Baza danych niezbędna do pogłębionej analizy znaczących oddziaływań antropogenicznych i ich skutków
CELINA RATAJ
nr katalogowy: 23541
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-9
Zastosowanie procesu flotacji ciśnieniowej w oczyszczaniu wód popłucznych
Jolanta Gumińska
Marcin Kłos
nr katalogowy: 62499
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-1
O jakości makaronu - na przykładzie Włoch
nr katalogowy: 56851
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-8
Zmiany jakości mikrobiologicznej wody podczas stagnacji w instalacji wodociągowej budynku użyteczności publicznej
Agnieszka Rożej
Arkadiusz Aftyka
nr katalogowy: 78400
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Wpływ sposobów suszenia w produkcji i przechowywaniu żywności na wybrane właściwości fizykochemiczne truskawek
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
Emilia Janiszewska-Turak
nr katalogowy: 121989
10.15199/65.2019.8.8
truskawki
suszenie
zawartość wody
aktywność wody
właściwości mechaniczne
struktura
barwa
strawberries
drying
water content
water activity
mechanical properties
structure
colour
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-6
Chłodna ekspozycja
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 84672
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-1
Z PRASY TECHNICZNEJ
nr katalogowy: 111629
CHŁODNICTWO 2007-3
Zawartość soli w produktach schłodzonych i zamrożonych w świetle aktualnych zaleceń
KRZYSZTOF ĆWIERTNIEWSKI
ELŻBIETA POLAK
KRZYSZTOF EGIERSKI
nr katalogowy: 24974
GOSPODARKA WODNA 2007-2
Przegląd wydawnictw - Von der Elbe zur Oder. Mit Potsdamer und Berliner Gewässern
Zdzisław Mikulski
nr katalogowy: 23893
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-9
Wpływ stagnacji na jakość mikrobiologiczną wody w instalacji pilotażowej wykonanej z tworzyw sztucznych (pvc, pe-hd, pex)
Agnieszka Rożej
Dariusz Kowalski
Beata Kowalska
nr katalogowy: 70568
MATERIAŁY BUDOWLANE 2010-4
Wymagania norm na zaprawy murarskie
Roman Jarmontowicz
nr katalogowy: 51454
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2009-6-7
Utlenianie chemiczne jako etap wysokoefektywnych technologii oczyszczania ścieków włókienniczych umożliwiających powtórne wykorzystanie wody
JADWIGA SÓJKA-LEDAKOWICZ
LECH KOS
RENATA ŻYŁŁA
KARINA MICHALSKA
nr katalogowy: 45274
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Odgazowanie wody i tlen w piwie. Układ procesowy odgazowywania wody w kolumnie „DeGaS CRAFT” teraz również dla browarów rzemieślniczych
nr katalogowy: 130553
AURA 2017-4
Walka ze smogiem - ogrzewanie wodami geotermalnymi
Izabela GÓRALCZYK
Ryszard TYTKO
Michał MIŁEK
nr katalogowy: 104962
10.15199/2.2017.4.2
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-3
Skuteczność usuwania zanieczyszczeń wód powierzchniowych w złożu infi ltracyjnym
Wacław Adamczyk
Artur Jachimowski
nr katalogowy: 97449
10.15199/17.2016.3.2
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-10
Wpływ dodatków białkowych na jakość makaronów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 79517
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Ocena jakości handlowych makaronów ekologicznych formy świderki
Grażyna Cacak-Pietrzak
Daria Romankiewicz
Alicja Ceglińska
Emilia Lenart
nr katalogowy: 98707
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-6
Wody mineralne źródłem składników mineralnych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 132091
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
magnez
wapń
fluor
funkcje pierwiastków
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbonation
magnesium
calcium
fluoride
minerals functions
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-6
Wody mineralne źródłem składników mineralnych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 132091
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
magnez
wapń
fluor
funkcje pierwiastków
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbonation
magnesium
calcium
fluoride
minerals functions
GOSPODARKA WODNA 2019-5
Analiza stężeń wybranych anionów w wodach ujmowanych do celów wodociągowych na terenie gminy Hajnówka
EWA RAUBA
RAFAŁ MIŁASZEWSKI
nr katalogowy: 120258
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Ocena właściwości wypiekowych produktów przemiału pszenicy przy użyciu metod spektroskopowych
nr katalogowy: 143477
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-8
LISTY DO REDAKCJI
nr katalogowy: 107919
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-8
LISTY DO REDAKCJI
nr katalogowy: 107708
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-3
Czynniki sprzyjające rozwojowi mikroflory w mięsie i produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 66666
CHŁODNICTWO 2013-6
Właściwości fizykochemiczne mięsa z królika podczas jego zamrażalniczego przechowywania
KATARZYNA KOZŁOWICZ
FRANCISZEK KLUZA
nr katalogowy: 77425
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2014-11
Wpływ systemu uzdatniania wody i układu wentylacji na obecność trihalometanów w środowisku krytego basenu kąpielowego
ALICJA PIOTROWSKA
EDWARD SZCZECHOWIAK
nr katalogowy: 87689
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-4
Aktywność wody produktów mlecznych. Cz. II
Michał A. Olkowski
Antoni Pluta
Anna Berthold-Pluta
Jolanta Wiska
nr katalogowy: 67523
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-2
Jakość i walory użytkowe wody rzeki Jabłonicy w aspekcie jej retencjonowania w zbiorniku
Agnieszka Policht-Latawiec
Włodzimierz Kanownik
nr katalogowy: 74525
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-2
Sezonowe zmiany jakości wody gruntowej w dolinie rzeki Piwonii
Antoni Grzywna
nr katalogowy: 74517
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-11
Woda w przemyśle spożywczym
Zygmunt Zander
Fabian Dajnowiec
Lidia Zander
nr katalogowy: 56029
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Odgazowanie wody i tlen w piwie. Układ procesowy odgazowywania wody w kolumnie „DeGaS CRAFT” teraz również dla browarów rzemieślniczych
nr katalogowy: 130553
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-1
Nadzienia do pralin. Ganasz c.d.
nr katalogowy: 129973
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-11b
Właściwości fizykochemiczne nanomodyfikowanych olejów transformatorowych
Dominik DOBRY
Dariusz ZMARZŁY
nr katalogowy: 55773
MATERIAŁY BUDOWLANE 2010-10
Kierunki rozwoju domieszek do betonu
Paweł Łukowski
nr katalogowy: 54683
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-2
Ocena metod analitycznych oznaczania węgla organicznego w wodzie
Magdalena Pierścieniak
Natalia Ziemińska
Tomasz SłomczyńskI
Jacek Wąsowski
nr katalogowy: 57610
CHŁODNICTWO 2016-12
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe pieczywa mieszanego
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
Joanna Nebel
nr katalogowy: 102984
10.15199/8.2016.12.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-2
Przydatność metod oznaczania biodegradowalnego węgla organicznego do oceny jakości wody przeznaczonej do celów komunalnych
Magdalena Pierścieniak
Natalia Ziemińska
Tomasz SłomczyńskI
Jacek Wąsowski
nr katalogowy: 57612
GAZETA CUKROWNICZA 2009-1-2
Z czasopism obcych
nr katalogowy: 41273
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-1
Nadzienia do pralin. Ganasz c.d.
nr katalogowy: 129973
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-12
Ocena farinograficzna w ofercie badań ZPZiP IBPRS
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 81090
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-7
Osady ściekowe spalane w piecu rusztowym jako materiał do budowy nasypów
Katarzyna Zabielska-Adamska
nr katalogowy: 92574
10.15199/33.2015.07.25
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2013-12
Wpływ dyfuzyjności cieplnej na pole temperatury w gruncie
BEATA BIERNACKA
nr katalogowy: 81058
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2013-12
Wpływ dyfuzyjności cieplnej na pole temperatury w gruncie
BEATA BIERNACKA
nr katalogowy: 81058
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Ocena wpływu niezbilansowanego nawożenia mineralnego na zawartość sodu i chloru w roślinach uprawnych
Marzena S. Brodowska
Tadeusz Filipek
Magdalena Kurzyna-Szklarek
Małgorzata Haliniarz
nr katalogowy: 114934
10.15199/62.2018.7.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-2
Effect of water pH on removal of some heavy metal ions by using pre-hydrolyzed coagulants PAX and aluminium sulfate Wpływ pH wody na skuteczność usuwania wybranych jonów metali ciężkich z zastosowaniem wstępnie zhydrolizowanych koagulantów PAX i siarczanu glinu
Lidia Dąbrowska
Elżbieta Sperczyńska
nr katalogowy: 96636
10.15199/62.2016.2.19
ATEST - OCHRONA PRACY 2018-9
teksty-preteksty
nr katalogowy: 115694
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-7-8
Zastosowanie prawdopodobieństwa w ocenie jakości wody do picia
Jerzy Kozłowski
nr katalogowy: 52824
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-3
Wpływ sposobu prowadzenia procesu utleniania zanieczyszczeń wody przy użyciu ClO2 na stężenie ubocznych produktów po procesie
Wiesław Zymon
nr katalogowy: 90015
10.15199/17.2015.3.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Experimental and numerical analysis of coal drying in new type of impact dryer Analiza doświadczalna i numeryczna procesu suszenia węgla w nowym typie suszarki uderzeniowo-wirowej
Joanna Bigda
Karina Ignasiak
Krzysztof Słowik
nr katalogowy: 90652
10.15199/62.2015.4.9
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2010-2
Świeżo zmrożone
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 49894
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-3
Analiza zmian stężeń związków azotu w wody do picia z ujęć własnych w gospodarstwach wsi Przeździedza
Katarzyna Pawęska
Beata Malczewska
Barbara Teżyk
nr katalogowy: 75169
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-4
Zawartość metali ciężkich w wybranych punktach poboru wody pitnej miasta Lublin
Justyna Janusz
nr katalogowy: 90632
10.15199/17.2015.4.3
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-3
Usuwanie substancji organicznych z wód podziemnych
Izabela Krupińska
nr katalogowy: 58173
MATERIAŁY BUDOWLANE 2014-11
Wpływ cyklicznego zamarzania wody na mikrostrukturę zapraw cementowych
nr katalogowy: 88055
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-9
Znaczenie szybkiego pomiaru zawartości wilgoci w przemyśle cukierniczym
Mirosław Bohdan
nr katalogowy: 56388
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
Skokowa wymiana elektronów a przewodnictwo stałoprądowe zawilgoconej izolacji papierowo-olejowej transformatorów wysokonapięciowych
Pawel ZHUKOWSKI
Marek SZROT
Jan SUBOCZ
Miroslav GUTTEN
Daniel KORENCIAK
nr katalogowy: 72360
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-2
Zawartość wybranych wskaźników zanieczyszczeń w wodzie małego zbiornika retencyjnego
Agnieszka Cupak
nr katalogowy: 65619
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Woda i jej rola w organizmie człowieka
Justyna Malinowska
Paula Nagel
nr katalogowy: 149065
10.15199/65.2024.6.3
woda
bilans wodny
płyny
nawodnienie
water
water balance
fluids
hydration
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Recovery of the heat of spirit distillery slops for increasing power efficiency of ethanol production Wykorzystanie ciepła wywaru gorzelnianego w procesie produkcji spirytusu etylowego
Victor Korotinsky
Wojciech Tanaś
Andrey Mihaduk
Karina Garkusha
Anatoly Siniakov
Mariusz Szymanek
Ignacy Niedziółka
Jacek Tanaś
nr katalogowy: 95890
10.15199/62.2015.12.12
GOSPODARKA WODNA 2022-1
Potencjał produkcyjny wód – metody określania stanu troficznego zbiorników zaporowych
ANNA DROŹDZIK
nr katalogowy: 135669
10.15199/22.2022.1.3
stan troficzny wód
zbiorniki zaporowe
czynniki i wskaźniki eutrofizacji
wskaźniki jednoparametrowe
wskaźniki zagregowane (indeksy)
trophic state of waters
dam reservoirs
eutrophication factors and indicators
single-parameter indicators
aggregate indicators (indexes)
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-5
Wafle
Renata Gasparska
nr katalogowy: 44382
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Nowoczesna technologia a jakość piwa - refleksje na ten temat i rady Mistrza - prof. Ludwika Narzissa dla współczesnych technologów piwowarów
nr katalogowy: 41718
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-2
Badania relogiczne pszennej mąki razowej
nr katalogowy: 41566
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Badania usuwania jonów metali ciężkich i amonu na naturalnych sorbentach nieorganicznych z wód osadowych z komunalnych oczyszczalni ścieków
PIOTR RUSEK
ZBIGNIEW HUBICKI
GRZEGORZ WÓJCIK
nr katalogowy: 51371
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-1
Układy odpowietrzające masę papierniczą i wodę podsitową
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 141597
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-1
Układy odpowietrzające masę papierniczą i wodę podsitową
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 141597
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-10
Wpływ modyfikowanej atmosfery na jakość i trwałość pieczywa
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 62783
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-8
Jakość skórki pieczywa - jak ją uzyskać i utrzymać?
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 92619
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Wody butelkowane dlaczego rośnie ich spożycie?
Anna Gątarska
Bożena Garbowska
Monika Radzymińska
nr katalogowy: 110543
10.15199/65.2017.11.2
wody butelkowane
spożycie
zachowania konsumentów
bottled waters
consumption
consumers’
behaviour
AURA 2010-4
Metale ciężkie w niektórych roślinach uprawnych Lubelszczyzny
Wiesław Bednarek
Przemysław Tkaczyk
Sławomir Dresler
nr katalogowy: 51022
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-10
Zawartość rtęci w osadach dennych wybranych jezior lobeliowych Pomorza Zachodniego
Lilla Mielnik
Joanna Podlasińska
nr katalogowy: 62881
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-9
Dżemy z owoców i warzyw
Justyna Kadzińska
Anna Jasiczek
Dominika Niemczuk
Sabina Galus
nr katalogowy: 79269
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Ocena możliwości wykorzystania osadu z uzdatniania wody w procesie fermentacji metanowej osadów ściekowych
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Justyna Górka
nr katalogowy: 108877
10.15199/62.2017.8.5
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-3
Innowacyjność się opłaca – rozmawiamy z dr inż. Pawłem Pietraszkiem, dyrektorem ds. technologii w PP-EKO Sp. z o.o.
nr katalogowy: 50832
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-1
Aktualnie obowiązujące informacje na etykietach
Jolanta Kołodziej
nr katalogowy: 96233
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-5
Wpływ zawartości soli na pozorną wartość współczynnika przewodzenia ciepła cegły ceramicznej
Dalia Bednarska
Marcin Koniorczyk
nr katalogowy: 105683
10.15199/33.2017.05.47
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-4
Zastosowanie metody analizy sensorycznej w ocenie jakości wody
Paweł Turek
Artur Jachimowski
nr katalogowy: 113380
10.15199/17.2018.4.7
woda pitna
jakość wody
analiza sensoryczna wody
metoda trójkątowa
drinking water
water quality
sensory analysis of water
triangular method
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-5
Popłuczyny z obiegu wody basenowej - jakość i perspektywy oczyszczania
Edyta Łaskawiec
Mariusz Dudziak
Joanna Wyczarska-Kokot
nr katalogowy: 113734
10.15199/17.2018.5.6
woda basenowa
popłuczyny
koagulacja
swimming pool water
washings
coagulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Impact of copper industry on the accumulation and mobility of copper in soils Wpływ przemysłu miedziowego na akumulację i mobilność miedzi w glebach
Joanna Kwapisz
Barbara Gworek
Magdalena Graniewska
Maciej Bałtowski
nr katalogowy: 97258
10.15199/62.2016.3.31
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-7
Barwa mięsa
Adam Kostecki
nr katalogowy: 127263
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Wpływ H2O2/UV na zawartość chloramin w wodzie basenowej
Agnieszka Włodyka-Bergier
Tomasz Bergier
Dominika Gajewska
Emilia Stańkowska
nr katalogowy: 116158
10.15199/62.2018.9.27
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-2
Absorpcja wody elementów murowych z ABK
Katarzyna Łaskawiec
Lech Misiewicz
nr katalogowy: 89654
10.15199/33.2015.02.12
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 6)
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 132876
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Content of nitrogen and phosphorous forms in reclaimed waters of the Mogileńskie Lake Zawartość azotu i fosforu w wodach rekultywowanego Jeziora Mogileńskiego
Krzysztof Berleć
Adam Traczykowski
Katarzyna Budzińska
Bożena Szejniuk
Magdalena Michalska
Anita Jurek
Mariusz Sulewski
nr katalogowy: 95007
10.15199/62.2015.11.9
GOSPODARKA WODNA 2019-8
Nowatorska metoda wydobywania i zagospodarowania osadów dennych ze zbiorników wodnych Część II
ANDRZEJ EYMONTT
KRZYSZTOF WIERZBICKI
WITOLD JAN WARDAL
nr katalogowy: 121888
zapobieganie zatruwaniu wody
toksyny sinic
nawóz organiczno- mineralny
prevention of water poisoning
cyanobacteria
organic and mineral fertilizer
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-8
Jakość i walory użytkowe wody rzeki Radomki powyżej zbiornika wodnego Domaniów
Agnieszka Policht-Latawiec
Włodzimierz Kanownik
nr katalogowy: 69934
GAZETA CUKROWNICZA 2012-1
TECHNOLOGIA BEZTLENOWA JAKO ŹRÓDŁO ENERGII ODNAWIALNEJ W CUKROWNI
Krzysztof Gozdek
Bolesław Heichman
nr katalogowy: 65654
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-4
Korozja i zabezpieczenia betonowych stropów żebrowych w wielkogabarytowych zbiornikach wody przeznaczonej do spożycia
Józef Jasiczak
nr katalogowy: 137199
10.15199/33.2022.04.08
zbiorniki wody do picia
stropy żelbetowe żebrowe
oddziaływania korozyjne wody
drinking water tanks
ribbed reinforced concrete ceilings
corrosive effects of water
MATERIAŁY BUDOWLANE 2011-9
Beton wałowany jako nawierzchnia dróg lokalnych
Piotr Woyciechowski
Konrad Harat
nr katalogowy: 62602
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-10
Badanie przydatności wywaru gorzelniczego do uprawy owocników boczniaka
Leonard Kopiński
Sylwia Kwiatkowska-Marks
nr katalogowy: 80285
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-9
Główne zanieczyszczenia mikrobiologiczne odcieków składowiskowych
Mirosław Szyłak-Szydłowski
Anna Grabińska-Łoniewska
nr katalogowy: 54081
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-10
Wymagania wynikające z konkluzji BAT dla procesów spalania węgla i biomasy w instalacjach LCP. Część II. Techniki ogólne mające zastosowanie do wszystkich instalacji typu LCP:
MAŁGORZATA MICHNIEWICZ
nr katalogowy: 116737
MATERIAŁY BUDOWLANE 2016-12
Wpływ rodanku sodu i trójetyloaminy na wybrane cechy fizykomechaniczne zapraw cementowych
Krzysztof Zieliński
Teresa Kantel
Maria Ratajczak
nr katalogowy: 103267
10.15199/33.2016.12.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Use of foamed fluids for hydraulic fracturing Zastosowanie płynów spienionych do hydraulicznego szczelinowania
Klaudia Wilk
Piotr Kasza
nr katalogowy: 98967
10.15199/62.2016.6.24
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2004-11
Cykl Bez zarzutu. Zbyt mała zawartość części stałych
nr katalogowy: 3011
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-1
Makarony z ciemnej mąki pszennej i wzbogacone błonnikiem pokarmowym
nr katalogowy: 73908
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-5
Bezodczynnikowa kontrola procesów w przemyśle spożywczym
DARIUSZ FIGIEL
nr katalogowy: 67948
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-10
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 101694
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Effect of phosphoric fertilizing on the chemical composition of water in a pond and of ground water from adjacent farmland Wpływ nawożenia fosforowego na skład chemiczny wód w śródpolnym oczku wodnym oraz w wodzie gruntowej z przyległych terenów rolniczych
Adam Brysiewicz
Piotr Wesołowski
nr katalogowy: 94472
10.15199/62.2015.10.42
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-7-8
Zimno - ciepło
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 99747
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-2
Badania rozpuszczalności chlorowodoru w węglowodorach aromatycznych
HENRYK w. ŻOŁNA
BRONISŁAW ATAMAŃCZUK
ELŻBIETA RUTKOWSKA
nr katalogowy: 106957
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-3
Chłodnicze przetwórstwo owoców i warzyw
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 83339
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Kelly Bronze – więcej niż indyk!
Joanna Stadnik
Anna Czech
nr katalogowy: 143649
mięso indycze
Kelly Bronze
turkey meat
Kelly Bronze
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Kelly Bronze – więcej niż indyk!
Joanna Stadnik
Anna Czech
nr katalogowy: 143649
mięso indycze
Kelly Bronze
turkey meat
Kelly Bronze
CHŁODNICTWO 2014-8
Wpływ dodatku transglutaminazy na stabilność zawartości i zdolność utrzymywania wody w parówkach podczas chłodniczego przechowywani
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązka-Czarnecka
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
Karolina Janczewska
nr katalogowy: 86287
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Adsorption of 2,4,6-trichlorophenol on activated carbon from water-organic solvent solutions Adsorpcja 2,4,6-trichlorofenolu na węglu aktywnym z roztworów woda-rozpuszczalnik organiczny
Krzysztof Kuśmierek
Andrzej Świątkowski
nr katalogowy: 85675
10.12916/przemchem.2014.1101
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-1
Badanie korozji stali niestopowej, miedzi i cynku w cieczach jonowych. Cz. II: Korozja w zawierających chlorki i wodę tetrafl uoroboranach 1,3-dialkiloimidazoliowych
KRYSTYNA MARCZEWSKA-BOCZKOWSKA
nr katalogowy: 57220
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-2
Porady prawne
nr katalogowy: 82298
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-7
Przetwórstwo kukurydzy Część 3. Wydzielanie zarodków i przemiał ziarna kukurydzy
nr katalogowy: 85265
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-2
Rekultywacja Jeziora Głębokiego w Szczecinie w latach 2008 – 2011
Tomasz Holona
Ryszard Gołdyn
nr katalogowy: 65623
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2010-9
Bielenie dzianin bawełnianych procesem OPTABLEACH firmy ZSM
Gunter Gebhardt
Antje Mehlhorn
nr katalogowy: 54523
MATERIAŁY BUDOWLANE 2019-1
Wymiana pary wodnej pomiędzy materiałami budowlanymi a powietrzem w pomieszczeniu
Maciej Mijakowski
nr katalogowy: 118117
10.15199/33.2019.01.05
materiał porowaty
higroskopijność
transport wilgoci
wilgotność powietrza wewnętrznego
porous material
hygroscopic
moisture transport
indoor relative humidity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-6
Występowanie jodu oraz bromu w solankach monokliny przedsudeckiej
Bogumiła Winid
Katarzyna Chruszcz-Lipska
Barbara Uliasz-Misiak
Marek L. Solecki
Zbigniew Fąfara
Rafał Matuła
nr katalogowy: 114206
10.15199/62.2018.6.17
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-10
Ocena skuteczności usuwania metali ciężkich w filtracji dzbankowej
Anna Marszałek
Ewa Puszczało
Gabriela Kamińska
nr katalogowy: 140183
10.15199/17.2022.10.6
metale ciężkie
filtracja dzbankowa
woda do picia
heavy metals
jug filtration
drinking water
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-10
Ocena skuteczności usuwania metali ciężkich w filtracji dzbankowej
Anna Marszałek
Ewa Puszczało
Gabriela Kamińska
nr katalogowy: 140183
10.15199/17.2022.10.6
metale ciężkie
filtracja dzbankowa
woda do picia
heavy metals
jug filtration
drinking water
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-10
Ocena skuteczności usuwania metali ciężkich w filtracji dzbankowej
Anna Marszałek
Ewa Puszczało
Gabriela Kamińska
nr katalogowy: 140183
10.15199/17.2022.10.6
metale ciężkie
filtracja dzbankowa
woda do picia
heavy metals
jug filtration
drinking water
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-12
Substancje kształtujące teksturę w niskotłuszczowych wyrobach mięsnych
Natalia Krzemińska
nr katalogowy: 88579
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Źródła fluoru w diecie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 143103
fluor
zdrowie
główne źródła
woda mineralna
woda z kranu
herbata
fluoride
health
main sources
mineral water
tap water
tea
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Źródła fluoru w diecie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 143103
fluor
zdrowie
główne źródła
woda mineralna
woda z kranu
herbata
fluoride
health
main sources
mineral water
tap water
tea
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-2
Absorpcja tlenku węgla w toluenowym roztworze CuAICI4 difenyl
ZBIGNIEW BUDNER
BERNARD MORAWIEC
nr katalogowy: 107585
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-12
Wędliny wysokogatunkowe tendencje zmian jakościowych
Piotr Szymański
Aneta Kern-Jędrychowska
Jakub Kern-Jędrychowski
Piotr Moch
nr katalogowy: 64642
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-10
Albuminy mleka właściwości fizykochemiczne i funkcje biologiczne
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Zygmunt Litwińczuk
nr katalogowy: 80057
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Geochemical assessment of Western Pomerania watercourses. Ocena geochemiczna cieków wodnych Pomorza Zachodniego
Przemysław Pokorny
Magdalena Senze
Wojciech Dobicki
Monika Kowalska-Góralska
Ryszard Polechoński
nr katalogowy: 79452
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-11
Produkcja skrobi kukurydzianej
Bohdan Achremowicz
nr katalogowy: 55355
CHŁODNICTWO 2016-1-2
Zmiany zawartości i aktywności związków biologicznie czynnych w czerwonej porzeczce podczas zamrażalniczego przechowywania
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 96539
10.15199/8.2016.1-2.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-9
Energy use of sewage sludge Energetyczne wykorzystanie osadów ściekowych
January B. Bień
Katarzyna Wystalska
nr katalogowy: 93569
10.15199/62.2015.9.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Badanie fitoremediacji zawierających metale ciężkie mieszanin osadów ściekowych i popiołów przy użyciu jęczmienia jarego
Krzysztof Tarnowski
Sławomira Bering
Justyna Kiper
Zofia Lendzion-Bieluń
Jacek Mazur
Anna Głowacka
nr katalogowy: 108897
10.15199/62.2017.8.25
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Analiza beztłuszczowych przekąsek warzywnych pod kątem akceptacji konsumentów
Agnieszka Bąkowska
Elżbieta Nijaka
Agnieszka Strażyńska
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 126806
10.15199/65.2020.6.6
przekąski
frytkownica beztłuszczowa
pożądalność konsumencka
tłuszcz
snacks
air frying
consumer acceptance
fat
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zastosowanie osuszonego powietrza w procesie suszenia żywności
Aleksandra Matys
Alicja Barańska
Dorota Witrowa-Rajchert
Katarzyna Samborska
nr katalogowy: 127665
10.15199/65.2020.8.5
osuszone powietrze
suszenie konwekcyjne
suszenie fluidyzacyjne
suszenie rozpyłowe
dehumidified air
convective drying
fluid bed drying
spray drying
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zastosowanie osuszonego powietrza w procesie suszenia żywności
Aleksandra Matys
Alicja Barańska
Dorota Witrowa-Rajchert
Katarzyna Samborska
nr katalogowy: 127665
10.15199/65.2020.8.5
osuszone powietrze
suszenie konwekcyjne
suszenie fluidyzacyjne
suszenie rozpyłowe
dehumidified air
convective drying
fluid bed drying
spray drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-5
Głębokie osuszanie gazów na sitach molekularnych
JANUSZ CWALINA
nr katalogowy: 105922
MATERIAŁY BUDOWLANE 2014-1
Metody określania zawartości i transportu wilgoci w autoklawizowanym betonie komórkowym
Gregor A. Scheffler
Rudolf Plagge
nr katalogowy: 82108
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-4
Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 113423
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-4
Środki transportu w przemyśle mięsnym
Joanna Kulikowska
nr katalogowy: 131405
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2023-3
Środki do gruntowania podłoża pod okładziny ceramiczne
Adam Stań
nr katalogowy: 145323
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Zanieczyszczenia chemiczne wód studziennych z lubelskich cmentarzy
Jarosław Kowalczyk
Łukasz Wlazło
Leszek Tymczyna
Mateusz Ossowski
Bożena Nowakowicz-Dębek
nr katalogowy: 129569
10.15199/62.2020.12.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Zanieczyszczenia chemiczne wód studziennych z lubelskich cmentarzy
Jarosław Kowalczyk
Łukasz Wlazło
Leszek Tymczyna
Mateusz Ossowski
Bożena Nowakowicz-Dębek
nr katalogowy: 129569
10.15199/62.2020.12.9
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2004-5
Zawartość ISO 9001 2000
Piotr A. Wrzecioniarz
Wiesław Urbanek
nr katalogowy: 5275
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-12
Zawartość mikotoksyn-nowy parametr oceny jakości zbóż
nr katalogowy: 14187
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-12
Technologia syntezy żywicy acetonowo-mocznikowo-formaldehydowej stosowanej jako surowiec do produkcji klejów w budownictwie
ALFONS RATAJ
DOMINIK NOWAK
nr katalogowy: 107553
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2014-7
Kompleksy miedziowe barwników azowych do barwienia włókien poliamidowych, wełny i skóry
KAZIMIERZ BLUS
nr katalogowy: 85749
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Badania nad możliwością zagospodarowania odpadowego azotanu(V) magnezu
Zbigniew Hubicki
Dorota Kołodyńska
Grzegorz Wójcik
Piotr Rusek
nr katalogowy: 68153
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Use of industrial wastes to produce fertiliser blends. Wykorzystanie odpadów przemysłowych do wytwarzania mieszanin nawozowych
Edward Krzywy
Ewa Możdżer
Czesław Wołoszyk
nr katalogowy: 77808
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH