Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 8
Wpływ sposobów suszenia w produkcji i przechowywaniu żywności na wybrane właściwości fizykochemiczne truskawek
The Effect of The Drying Methods on Selected Physicochemical Properties of Strawberries
10.15199/65.2019.8.8
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
Emilia Janiszewska-Turak
nr katalogowy: 121989
10.15199/65.2019.8.8
Streszczenie
Truskawki uznaje się za żywność dietetyczną o cennych właściwościach odżywczych. Jednym z procesów, który ma bardzo duży wpływ na późniejsze właściwości surowców roślinnych, jest suszenie, które z jednej strony przedłuża trwałość surowca, z drugiej może mieć destrukcyjny wpływ na właściwości fizykochemiczne. W artykule zaprezentowano wpływ sposobu suszenia na zawartość wody, aktywność wody, właściwości mechaniczne, strukturę oraz barwę truskawek. Zalety stosowania suszenia próżniowego wynikają stąd, że zachodzi ono bez udziału powietrza jako czynnika suszącego. Suszenie liofilizacyjne w najmniejszym stopniu wpływa na degradację wymienionych własności w truskawkach. Brak fazy ciekłej i niska temperatura suszenia sprawiają, że nie zachodzi większość niepożądanych zjawisk i w efekcie otrzymuje się produkt o wysokiej jakości
Abstract
Strawberries are considered to be dietetic foods with valuable nutritional properties. One of the processes that has a very large impact on the later properties of plant raw materials is drying, which on the one hand extends the life of the raw material, but on the other can have a destructive effect on physicochemical properties. This article presents the influence of the drying method on water content, water activity, mechanical properties, structure and colour of strawberries. The advantages of using vacuum drying result from the fact that it takes place without the use of air as a drying agent. Drying lyophilization has the slightest effect on the degradation of the aforementioned properties in strawberries. The lack of liquid phase and low drying temperature mean that most of the undesirable phenomena do not take place and as a result a high quality product is obtained
Słowa kluczowe
truskawki
suszenie
zawartość wody
aktywność wody
właściwości mechaniczne
struktura
barwa
Keywords
strawberries
drying
water content
water activity
mechanical properties
structure
colour
Bibliografia
[1] Adiletta, G., P. Russo., A. Crescitelli, M. Di Matteo. 2016. "Combined Pretreatment for Enhancing Quality of Dried and Rehydrated Eggplant". Food and Bioprocess Technology 9 (11) : 1912-1923. [2] Alibas I. 2007. "Energy consumption and colour characteristics of nettle leaves during microwave, vacuum and convective drying". Biosystems Engineering 96 (4) : 495-502. [3] Bonczar G., M. Wszołek, M. Walczycka, A. Żebrowska, K. Maciejowski. 2011. "Wpływ wybranych czynników na aktywność wody i jakość mikrobiologiczną miękkich serów z mleka owczego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (76) : 98-108. [4] Ciurzyńska A., A. Lenart. 2006. "Wpływ odwadniania osmotycznego na właściwości mechaniczne liofilizowanych truskawek". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (47) : 56-66. [5] Ciurzyńska A., A. Lenart. 2008. "Wpływ odwadniania osmotycznego na zmiany struktury liofilizowanych truskawek". Acta Agrophysica 12 (3) : 613-624. [6] Contreras C., M.E. Martin-Esparza, A. Chiralt, N. Matrinez-Navarette. 2008. "Influence of microwave application on convective drying: Effects on drying kinetics, and optical and mechanical properties of apple and strawberry". Journal of Food Engineering 88 (1) : 55-64. [7] Gołoś A., D. Piotrowski, P. Grzegory, M. Wojnowski. 2014. "Wpływ temperatury na strukturę i barwę truskawek suszonych wybranymi metodami". Nauki Inżynierskie i Technologie 4 (15) : 31-42. [8] Grzegory P. 2017. "Wpływ procesu suszenia na właściwości fizykochemiczne truskawek". Warszawa: Praca doktorska. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. [9] Grzegory P., D. Kowalczyk. 2014. "Wybrane aspekty chłodniczego przechowywania owoców i warzyw". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 58 (6) : 27-29. [10] Kowalska H., A. Lenart, A. Marzec, J. Kowalska, A. Ciurzyńska, K. Czajkowska, M. Hankus, M. Wojnowski. 2017. "Wykorzystanie zrównoważonych rozwiązań technologicznych w wytwarzaniu wysokiej jakości przekąsek wzbogacanych w bioskładniki". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 5-14. Właściwości suszonych truskawek tom 73 l sierpień 2019 PRZEMYSŁ SPOZYWCZY 51 [11] Lewicki P., A. Lenart, R. Kowalczyk, Z. Pałacha. 2014. "Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego". Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. [12] Luangmalawat P., S. Prachayawarakorn, A. Nathakaranakule, S. Soponronnarit. 2008. "Effect of temperature on drying characteristics and quality of cooked rice". LWT - Food Science and Technology 41 (4) : 716-723. [13] Méndez-Lagunas L., J. Rodríguez-Ramírez, M. Cruz-Gracida, S. Sandoval-Torres, G. Barriada-Bernal. 2017. "Convective drying kinetics of strawberry (Fragaria ananassa): Effects on antioxidant activity, anthocyanins and total phenolic content". Food Chemistry 230 : 174-181. [14] Mieszkalska A., D. Piotrowski 2014. "Wykorzystanie modeli barwy do oceny suszonych surowców roślinnych". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 24 (2) : 102-111. [15] Nogales-Delgado S., A.M. Fernandez-Leon, J. Delgado-Adamez, M. Hernandez-Mendez T., D. Bohoyo Gil. 2013. "Effects of several sanitisers for improving quality attributes of minimally processed Fragaria vesca strawberry". Czech Journal of Food Sciences 31 (1) : 49-54. [16] Nowak D. 2017. "Innowacyjny system pomiaru kinetyki procesu liofilizacji oraz właściwości sorpcyjne suszu jako narzędzia oceny prawidłowości jego przebiegu". Warszawa: Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. [17] Omolola A.O., A.I. Jideani, P.F. Kapila. 2017. "Quality properties of fruits as affected by drying operation". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57 (1) : 95-108. [18] Pasławska M., B. Stępień, K. Jałoszyński. 2010. "Zmiany parametrów barwy owoców jagodowych wywołane suszeniem, przechowywaniem i rehydracji". Inżynieria Rolnicza 2 (120) : 95-102. [19] Piotrowski D. 2009. "Wpływ ciśnienia i temperatury na przebieg suszenia próżniowego truskawek i ich wybrane właściwości". Warszawa: Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. [20] Piotrowski D., A. Gołoś, P. Grzegory. 2014. "Skurcz i właściwości mechaniczne rozmrożonych truskawek suszonych metodą konwekcyjną, próżniową i konwekcyjno-próżniową". Acta Agrophysica 21 (2) : 193-204. [21] Piotrowski D., M. Janowicz, I. Sitkiewicz, A. Ciurzyńska, A. Lenart. 2011. "Wpływ temperatury i ciśnienia w komorze suszarki próżniowej na proces suszenia oraz na skurcz truskawek". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 558 : 197-206. [22] Piotrowski D., E. Kostyra, A. Lenart. 2011. "Wpływ przygotowania surowca i sposobu suszenia na jakość sensoryczną suszu truskawkowego". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 569 : 265-275. [23] Sinha N.K. 2006. "Strawberries and raspberries. Handbook of Fruits and Fruit Processing." Armes, USA: Blackwell Publishing Professional. [24] Sitkiewicz I., D. Piotrowski, A. Ciurzyńska, M. Janowicz, A. Lenart. 2011. "Wybrane właściwości mechaniczne suszonych próżniowo truskawek". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 563 : 145-154. [25] Stępień B., B. Jaźwiec, M. Pasławska, K. Jałoszyński, A. Kita. 2013. "Analiza cech mechanicznych i reologicznych oraz właściwości sensorycznych suszu z Avocado". Inżynieria Rolnicza 3 (146) : 361-370. [26] Tomczyńska-Mleko M., M. Wesołowska-Trojanowska, P. Grzegory, S. Mleko, L. Ozimek. 2012. "Reversibility of whey protein concentrate/locust bean gum gels". Milk Science International 67 (3) : 313-314. [27] Walkowiak-Tomaczak D. 2007. "Wpływ sposobu mrożenia na jakość restrukturyzowanych truskawek". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (51) : 126-133. [28] Worobiej E. 2009. "Oznaczanie zawartości wody w produktach spożywczych". W Wybrane zagadnienia z analizy żywności. Warszawa: Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. [29] Zapotoczny P., M. Zielińska. 2005. "Rozważania nad metodyką instrumentalnego pomiaru barwy marchwi". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (42) : 121-132.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121989 "Wpływ sposobów suszenia w..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH