Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
AURA 2015-5
Rośliny uprawne i zwierzęta hodowlane - nasi towarzysze od wieków (3) Propozycja zajęć dydaktycznych
Elżbieta Tyralska -Wojtycza
nr katalogowy: 90862
AURA 2022-2
Zwierzęta hodowlane w antropocenie
Piotr SKUBAŁA
nr katalogowy: 136238
10.15199/2.2022.2.3
udomowienie
hodowla zwierząt
rasy hodowlane
„dieta planetarna”
domestication
animal husbandry
breeds
“planetary diet”
AURA 2022-2
Zwierzęta hodowlane w antropocenie
Piotr SKUBAŁA
nr katalogowy: 136238
10.15199/2.2022.2.3
udomowienie
hodowla zwierząt
rasy hodowlane
„dieta planetarna”
domestication
animal husbandry
breeds
“planetary diet”
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-2
Efekty produkcyjne mieszańców bydła ras mięsnych
Piotr Wójcik
nr katalogowy: 65706
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-8
Charakterystyka ras świń utrzymywanych w kraju - rasy ojcowskie
Magdalena Szyndler-Nędza
Anna Bereta
Tad eusz Blicharski
nr katalogowy: 61707
AURA 2023-4
Co to jest mięso hodowlane?
Marek Tomaka
nr katalogowy: 142636
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-2
Charakterystyka świń ras utrzymywanych w kraju – rasy rodzime
Magdalena Szyndler-Nędza
Piotr Luciński
Zbigniew Bajda
Marek Babicz
Karolina Szulc
nr katalogowy: 57875
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-5
Charakterystyka ras świń utrzymywanych w kraju - rasy mateczne
Magdalena Szyndler-Nędza
Anna Bereta
Tadeusz Blicharski
nr katalogowy: 59756
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-2
Rasy rodzime świń jako źródło surowca mięsnego o unikalnych walorach sensorycznych i przetwórczych
Marek Zin
Karolina Mroczek
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 125172
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-10
Charakterystyka użytkowanych ras bydła mięsnego w Polsce
Piotr Wójcik
nr katalogowy: 63175
AURA 2008-11
Tajemnicza zagłada rojów pszczelich
STANISŁAW ABRAMCZYK
nr katalogowy: 39351
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-7-8
Smak tradycji
nr katalogowy: 78108
AURA 2023-4
Co to jest mięso hodowlane?
Marek Tomaka
nr katalogowy: 142636
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-7
Pszenica jakościowa - od hodowcy do młynarza
Zofia BANASZAK
Dariusz MAJCHRZYCKI
nr katalogowy: 20045
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-3
Charakterystyka oraz możliwości wykorzystania mięsa dwóch rodzimych ras bydła - polska czerwono-biała i polska czarno-biała
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 125598
10.15199/65.2020.3.5
bydło
rasy rodzime
bioróżnorodność
jakość mięsa
cattle
native breeds
biodiversity
meat quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-2
Wartość odżywcza i dietetyczna oraz profil kwasów tłuszczowych mięsa króliczego
nr katalogowy: 104159
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-2
Spis treści
nr katalogowy: 58363
GOSPODARKA MIĘSNA 2009-5
Cudze chwalicie, swego nie znacie - wysoka wartość świń z hodowli krajowej
Magdalena Szyndler-Nędza
nr katalogowy: 44254
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2006-6
Nie ma jak wieprzowina
EWA CZARNIECKA-SKUBINA
DANUTA JAWORSKA
nr katalogowy: 18533
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2022-4
Polskie owczarstwo w 2021 roku
Zdzisław Czaplicki
nr katalogowy: 138880
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec.
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2004-1
Drożdże winiarskie. Aktywność wzrostowa i fermentacyjna kriotolerancyjnych drożdży winiarskich
D. Kusewicz
E. Rokiciniak
A. Nowak
nr katalogowy: 6710
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-5
Działanie prądu elektrycznego na zwierzęta hodowlane i leśne
Stefan GIERLOTKA
nr katalogowy: 25714
GOSPODARKA MIĘSNA 2006-9
Porównanie jakości różnych mięśni tusz młodego bydła rzeźnego rasy ncb
Eugenia Grześkowiak
Karol Borzuta
Jerzy Strzelecki
nr katalogowy: 16672
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-2
PERSONALIA
nr katalogowy: 125171
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2022-4
Polskie owczarstwo w 2021 roku
Zdzisław Czaplicki
nr katalogowy: 138880
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec.
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep.
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2022-4
Polskie owczarstwo w 2021 roku
Zdzisław Czaplicki
nr katalogowy: 138880
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec.
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep.
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2022-4
Polskie owczarstwo w 2021 roku
Zdzisław Czaplicki
nr katalogowy: 138880
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec.
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep.
GOSPODARKA MIĘSNA 2008-4
WĘDLINIARSTWO z Bukowca
Krzysztof Łękawski
Małgorzata Witek
nr katalogowy: 34319
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-9
Wartość rzeźna buhajków i jałówek
Stanisław Wajda
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 79229
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-1
Podstawowe etapy produkcji pelletów na cele paszowe
nr katalogowy: 124788
GOSPODARKA MIĘSNA 2007-8
Rozmawiamy z BOGNĄ DUDĄ-JANKOWIAK Wiceprezesem Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA SA
Krzysztof Łękawski
Małgorzata Witek
nr katalogowy: 29123
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2015-12
ZŁOTY INŻYNIER 2015 kandydaci
nr katalogowy: 91763
GOSPODARKA MIĘSNA 2008-8
35 lat Zakładów Mięsnych w Łukowie
Krzysztof Łękawski
nr katalogowy: 37285
GOSPODARKA MIĘSNA 2008-9
Z wizytą w łódzkim zakładzie PIEMONTES
Krzysztof Łękawski
Małgorzata Witek
nr katalogowy: 38221
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Rosnące zapotrzebowanie na białko zwierzęce może stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 142590
GOSPODARKA MIĘSNA 2007-8
Produkcja kulinarnego mięsa wołowego z bydła rasy limousin
Stanisław Wajda
nr katalogowy: 29126
AURA 2011-1
Rasy rodzime jako element ekorozwoju rolnictwa
Janusz Ryszard MROCZEK
nr katalogowy: 56878
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2013-12
Zamek
Zygmunt Jazukiewicz
nr katalogowy: 77178
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Rosnące zapotrzebowanie na białko zwierzęce może stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 142590
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2012-14-15
ZŁOTY INŻYNIER 2012 - Kandydaci
nr katalogowy: 69120
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-3
Pszenżyto - zbożem wypiekowym
Witold Brzeziński
Henryk Woś
nr katalogowy: 57892
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Substancje aromatyczne odpowiedzialne za smak i zapach win owocowych premium niearomatyzowanych
Robert Wieprzkowicz-Rzewuski
nr katalogowy: 142078
AURA 2021-7-8
Chronić – by zabić…
Joanna PYŁKA-ŚMIEŁOWSKA
nr katalogowy: 132776
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-12
40 lat ZM ŁMEA T-ŁUKÓW SA
Magdalena Borek-Daruk
nr katalogowy: 81267
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-5
Spotkanie z suską sechlońską
nr katalogowy: 120192
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-1
Tuszki i mięso kur rasy ayam cemani jako delikatesowy produkt drobiarski
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 103669
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Nowe techniki hodowlane roślin
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 115161
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-6
Strategia zapobiegania
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 44849
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-3
Kruchość mięsa wołowego i metody jej poprawy
Dariusz Nowak
nr katalogowy: 42538
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-10
Wyjątek od reguły
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 47110
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-6
Pieczone gołąbki i nie tylko
Grzegorz Russak
nr katalogowy: 68299
AURA 2011-3
Profesor Jana Siuta
nr katalogowy: 57930
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Sery z mleka krów ras lokalnych jako cenne źródło składników odżywczych*
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Anna Teter
Joanna Barłowska
Monika Kędzierska-Matysek
nr katalogowy: 120369
10.15199/65.2019.5.7
mleko
rasy lokalne
wartość odżywcza
przydatność technologiczna
milk
local breeds
nutritional value
technological suitability
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2024-2
Polskie owczarstwo w 2022 roku
Zdzisław Czaplicki
nr katalogowy: 148262
10.15199/60.2024.2.3
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2016-13
Od eksportu usług do nowej technologii
Henryk Piekut
nr katalogowy: 99052
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-4
Stan zachowania polskiej agrobioróżnorodności
Elżbieta Lenarczyk-Priwieziencew
nr katalogowy: 66836
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-5
Przemysłowe metody kształtowania kruchości i soczystości mięsa wołowego
Maciej Borzyszkowski
nr katalogowy: 91536
AURA 2015-4
Rośliny uprawne i zwierzęta hodowlane - nasi towarzysze od wieków (2) Propozycja zajęć dydaktycznych
Elżbieta Tyralska -Wojtycza
nr katalogowy: 90320
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2010-3
Czernie kwasowe do skóry pochodne kwasu 4,4’-diaminodifenylo-2,3’- disulfonowego
Kazimierz Blus
nr katalogowy: 50681
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-1
Baza surowcowa drobiarstwa mięsnego w Polsce
Franciszek Kapusta
nr katalogowy: 49212
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-12
Dobrostan w obrocie żywcem rzeźnym oraz jego związek z jakością mięsa
Karol Borzuta
Piotr Janiszewski
nr katalogowy: 111264
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-8
Porównanie wydajności rzeźnej ciepłej oraz uformowania i otłuszczenia tusz bydła ras mlecznych i mięsnych oraz ich mieszańców
Fabian Magda
nr katalogowy: 70133
GOSPODARKA MIĘSNA 2009-11
System gwarantowanej jakości żywności QAFP
Mieczysław Wiesław Obiedziński
Andrzej Pisula
Stanisław Płonka
Marian Różycki
Karol Węglarzy
Andrzej Czubała
Tomasz Florowski
Mieczysław Marek Obiedziński
nr katalogowy: 47920
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-9
Sezon na grzyby
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145166
grzyby
wartość odżywcza
walory smakowe
utrwalanie
przydatność kulinarna
mushrooms
nutritional value
taste properties
preservation
culinary usefulness
GOSPODARKA MIĘSNA 2009-7
Czy warto jeść mięso?
Katarzyna Doniec
nr katalogowy: 45676
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-10
Złotnicka Premium
nr katalogowy: 54650
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-3
Klasa uformowania tusz buhajków rasy holsztyńsko-fryzyjskiej intensywnie żywionych
Stanisław Wajda
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 83132
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-7
Wskaźnik wydajności rzeźnej bydła
Stanisław Wajda
nr katalogowy: 53051
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2011-5
Wady i uszkodzenia wełny oraz sposoby zapobiegania ich powstawaniu
ZDZISŁAW CZAPLICKI
nr katalogowy: 59662
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-10
Zawartość popiołu nie jest wyróżnikiem jakości mąki
Witold Brzeziński
nr katalogowy: 54870
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2022-9
Najcenniejszy samochód świata
Erwin Halentz
Józef Trzionka
nr katalogowy: 139631
AURA 2010-6
Przekroczenie planu pozyskania zwierzyny
Wojciech RADECKI
nr katalogowy: 52190
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-18-19
Sportowiec po siedemdziesiątce
Henryk Piekut
nr katalogowy: 127978
AURA 2015-6
Różnorodność przyrody ożywionej
Tomasz ŻYLICZ
nr katalogowy: 91631
10.15199/2.2015.6.4
GOSPODARKA WODNA 2016-6
INFORMACJE - NOWOŚCI
nr katalogowy: 98919
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-18-19
Sportowiec po siedemdziesiątce
Henryk Piekut
nr katalogowy: 127978
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-8
Badania nad zdrożdżowaniem wywaru gorzelniczego przy udziale drożdży Candida utilis i Candida tropicalis. Cz. 2
Katarzyna Kotarska
Anna Świerczyńska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 108767
10.15199/64.2017.8.2
wywar gorzelniczy
drożdże paszowe
białko w biomasie drożdży
stillage
fodder yeast
protein in yeast biomass
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Charakterystyka oraz możliwości wykorzystania mięsa dwóch rodzimych ras bydła - białogrzbietej i polskiej czerwonej
Małgorzata Pasternak
Maria Walczycka
nr katalogowy: 122452
10.15199/65.2019.9.4
rasy rodzime
bioróżnorodność
jakość mięsa
native breeds
biodiversity
meat quality
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-9
Jaja. Samo zdrowie
Wiesław Przybylski
nr katalogowy: 70279
AURA 2020-12
Biomasa organizmów żywych na Ziemi dawniej i dzisiaj
Piotr Skubała
nr katalogowy: 129379
10.15199/2.2020.12.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-11
Wiele się od Was nauczyłem
nr katalogowy: 110295
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2010-15-16
Z Pustyni Arabskiej
Henryk Piekut
nr katalogowy: 53646
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Substancje aromatyczne odpowiedzialne za smak i zapach win owocowych premium niearomatyzowanych
Robert Wieprzkowicz-Rzewuski
nr katalogowy: 142078
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-12
Hodowla bydła mięsnego
Piotr Wójcik
nr katalogowy: 64453
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-2
Wpływ żywienia trzody chlewnej na jakość mięsav
Joanna Brzozowska
nr katalogowy: 74699
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-8
Dojrzewanie poubojowe a jakość wołowiny
Natalia Piaskowska
Katarzyna Śmiecińska
nr katalogowy: 93154
AURA 2012-6
Dolina Baryczy - skarb natury
Jolanta ZIENTEK-VARGA
nr katalogowy: 68412
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Posiedzenie Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy (EFMA) w Warszawie - 31 stycznia 2020 roku
nr katalogowy: 125842
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-5
Staropolskie tuszki gołębi na współczesnym stole konsumenta
Marcin Różewicz
Karol Kaszperuk
nr katalogowy: 114012
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2015-18
70 lat postępu genetycznego i technicznego
Henryk Piekut
nr katalogowy: 93201
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-2
Strategie eliminacji zapachu knura w wieprzowinie
Katarzyna Tkacz
Monika Modzelewska-Kapituła
Marzena Zając
nr katalogowy: 147306
zapach knura
genetyka
żywienie zwierząt
folie jadalne
przyprawy
boar taint
genetics
animal nutrition
edible films
spices
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-8
Jakość mięsa świń rodzimej rasy złotnickiej pstrej i jej mieszańców
Karolina Szulc
Jacek nowicKi
nr katalogowy: 149962
świnie
rasa rodzima
złotnicka pstra
jakość mięsa
pig
native breed
Zlotnicka Spotted breed
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Mięso in vitro – dylematy producentów oraz konsumentów
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 130987
10.15199/65.2021.3.3
mięso hodowlane
mięso in vitro
postrzeganie przez konsumentów
problemy
cultured meat
in vitro meat
consumer perception
problems
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Mięso in vitro – dylematy producentów oraz konsumentów
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 130987
10.15199/65.2021.3.3
mięso hodowlane
mięso in vitro
postrzeganie przez konsumentów
problemy
cultured meat
in vitro meat
consumer perception
problems
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-11
The SOFC in the Hybrid Power Supply System of a Livestock Enterprise
Elena Sosnina
Andrey Shalukho
Leonid Veselov
nr katalogowy: 134127
10.15199/48.2021.11.15
SOFC
biogas
livestock enterprise
methodology for optimization
przedsiębiorstwo hodowlane
SOFC
optymalizacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne novel food – wiodący trend ostatnich lat
Joanna Markowska
Agnieszka Tyfa
Anna Drabent
nr katalogowy: 150454
10.15199/65.2024.9.3
nowa żywność
bezpieczeństwo zdrowotne
ustawodawstwo
fermentacja precyzyjna
mięso hodowlane
glony
mykoproteiny
owady
novel foods
health safety
legislation
precision fermentation
cultured meat
algae
mycoproteins
insects
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-2
Wołowina kulinarna cz. I – czynniki wpływające na jakość mięsa
Monika Modzelewska-Kapituła
Weronika Zduńczyk
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 130544
rasy bydła
jakość mięsa
dojrzewanie
obróbka cieplna
beef breeds
meat quality
ageing
thermal treatment
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-8
Jakość i wartość odżywcza gęsiny
Paulina Duma-Kocan
Elżbieta Głodek
nr katalogowy: 109018
AURA 2013-6
Cellulit - problem nie zawsze kosmetyczny
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 77067
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2020-4-5
Włókno alpak na światowym rynku
ANNA MORALES VILLAVICENCIO
nr katalogowy: 126352
10.15199/60.2020.04-05.1
alpaka
włókno
surowiec
skala produkcji
alpaca
fiber
raw material
production scale
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2020-4-5
Włókno alpak na światowym rynku
ANNA MORALES VILLAVICENCIO
nr katalogowy: 126352
10.15199/60.2020.04-05.1
alpaka
włókno
surowiec
skala produkcji
alpaca
fiber
raw material
production scale
AURA 2019-1
Co zmiany klimatu oznaczają dla słoni?
Piotr Skubała
nr katalogowy: 118268
10.15199/2.2019.1.4
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-3
Możliwości przetwórcze dzikiego ptactwa
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 66663
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Utilization of distillery wastes by anaerobic digestion. Zagospodarowanie odpadów z przemysłu gorzelniczego w procesach fermentacji beztlenowej
Józef Szlachta
Małgorzata Fugol
Hubert Prask
nr katalogowy: 77828
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Niedoceniane surowce owocowe
Tomasz Tarko
Aleksandra Duda-Chodak
Piotr Pogoń
nr katalogowy: 51967
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-4
Regulacje prawne i szybkie metody oznaczania mikotoksyn
nr katalogowy: 58920
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-8
Pozyskiwanie i jakość mięsa wielbłąda
nr katalogowy: 100645
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-9
Dziczyzna jako zdrowa żywność
Natalia Piaskowska
nr katalogowy: 93934
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2019-12
Polskie owczarstwo w 2018 roku
ZDZISŁAW CZAPLICKI
ZBIGNIEW MIKOŁAJCZYK
ALEKSANDRA PRĄŻYŃSKA
nr katalogowy: 123906
10.15199/60.2019.12.2
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec
sheeps
state of sheeps breeding
quantity and breed state of sheeps
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-11
JAKOŚĆ PRODUKTÓW Z RÓŻNYCH GATUNKÓW MIĘSA I ICH MIESZANIN
Anna Szymańska
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 145948
mięso
produkty mięsne mieszane
jakość
wartość odżywcza
meat
mixed meat products
quality
nutritional value
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-2
Miedź w środowisku wodnym Zbiornika Goczałkowice
Katarzyna Iwanicka
Anna Czaplicka-Kotas
Zbigniew Ślusarczyk
Anna Szostak
nr katalogowy: 82479
AURA 2013-2
Zastosowanie metody River Habitat Survey w ocenie stanu hydromorfologicznego rzek i potoków (2)
Sebastian R. BIELAK
nr katalogowy: 74278
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Biotransformacje z udziałem drożdży
Ewa Białecka-Florjańczyk
Jolanta Krzyczkowska
Izabela Stolarzewicz
nr katalogowy: 59843
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2016-8
Budowa elektrociepłowni na biogaz o mocy elektrycznej 0,999 MW w Tończy (gm. Liw, powiat węgrowski)
Paweł Woliński
Jarosław Uliński
Radosław Strąk
Piotr Woyciechowski
Grzegorz Adamczewski
nr katalogowy: 100074
10.15199/74.2016.8.4
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-9
Psychrotrofy w chłodniczym przechowywaniu żywności
Dorota Zielińska
Aleksandra Ołdak
Anna Rzepkowska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 93645
10.15199/65.2015.9.3
AURA 2015-3
Rośliny uprawne i zwierzęta hodowlane - nasi towarzysze od wieków Propozycja zajęć dydaktycznych
Elżbieta Tyralska-Wojtycza
nr katalogowy: 89826
AURA 2023-12
50 lat temu ukazał się pierwszy numer AURY!
nr katalogowy: 146429
CHŁODNICTWO 2013-11
Zmiany wybranych cech jakościowych biojogurtów z mleka koziego w czasie chłodniczego przechowywania
ANNA MITUNIEWICZ-MAŁEK
IZABELA DMYTRÓW
KATARZYNA SKRYPLONEK
nr katalogowy: 80667
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-10
Król kulinarny
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 86997
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2021-6
Polskie owczarstwo w 2020 roku
Zdzisław Czaplicki
nr katalogowy: 135265
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec
Program Wieloletni.
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep
Multiannual Program.
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2021-6
Polskie owczarstwo w 2020 roku
Zdzisław Czaplicki
nr katalogowy: 135265
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec
Program Wieloletni.
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep
Multiannual Program.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Kelly Bronze – więcej niż indyk!
Joanna Stadnik
Anna Czech
nr katalogowy: 143649
mięso indycze
Kelly Bronze
turkey meat
Kelly Bronze
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Kelly Bronze – więcej niż indyk!
Joanna Stadnik
Anna Czech
nr katalogowy: 143649
mięso indycze
Kelly Bronze
turkey meat
Kelly Bronze
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-2
Przetwarzanie i utrwalanie mięsa w dziejach świata (część I)
Tomasz Krzywiński
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 74706
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-8
Wpływ wybranych cech surowca na współczynnik ekspansji i gęstość właściwą ekstrudatów pszenżytnich
Agnieszka Makowska
Agnieszka Chmielińska
Jan Kiryluk
Mateusz Gutsche
nr katalogowy: 53672
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-2
Przydatność słodownicza ozimych form jęczmienia browarnego
Józef Błażewicz
Marek Liszewski
Andrzej Dawidowicz
nr katalogowy: 96850
10.15199/64.2016.2.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Production of microalgae biomass under laboratory condition Wytwarzanie biomasy mikroalg w warunkach laboratoryjnych
Monika Makowska
Karolina Dziosa
nr katalogowy: 91690
10.15199/62.2015.6.24
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym – szanse i zagrożenia
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 139168
10.15199/65.2022.8.6
owady
białko
żywność
insects
protein
food
AURA 2017-6
Psy pracujące w służbach specjalnych - psy osmologiczne
Janusz Jerzy Kuźniewicz
nr katalogowy: 106276
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Integrowane metody ochrony produktów przechowywanych przed szkodnikami
Stanisław Ignatowicz
nr katalogowy: 108644
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2013-5
Jak cywilizacje zanikają?
Andrzej Targowski
nr katalogowy: 74970
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2011-2
Początki, kierunki patentowania i historia urzędów patentowych
Emil Cywiński
nr katalogowy: 57319
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Alkohole wyższe w destylatach rolniczych
Katarzyna Pielech-Przybylska
Maciej Stanisz
Ewelina Sapińska
Maria Balcerek
nr katalogowy: 56540
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2017-1
Model czujnika poziomu glukozy we krwi opartego na metodzie spektroskopii impedancyjnej
Żaneta Głuchowska
Izabela Osiecka
Tadeusz Pałko
Włodzimierz Łukasik
Konrad Dudziński
Dorota Pijanowska
nr katalogowy: 103748
10.15199/13.2017.1.6
AURA 2016-1
Psi artyści filmowi
Janusz Kuźniewicz
Dominika Gulda
nr katalogowy: 96103
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-5
Zawartość ołowiu w tkankach zwierząt
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 98643
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-5
Zielone mięśnie drobiu - wada jakościowa
Iwona Chwastowska -Siwiecka
Natalia Skiepko
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 98642
ATEST - OCHRONA PRACY 2022-2
Archeologia na tropie kultury pracy – kultury neolityczne
Roman Adler
nr katalogowy: 136112
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2019-3
Polskie owczarstwo w 2017 roku
ZDZISŁAW CZAPLICKI
ZBIGNIEW MIKOŁAJCZYK
ALEKSANDRA PRĄŻYŃSKA
nr katalogowy: 119175
10.15199/60.2019.03.1
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec
jakość wełny
sheeps
state of sheeps breeding
quantity and breeds of sheeps
quality of wool
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-3
Współczesne trendy w konsumpcji mięsa
Małgorzata Kosicka-Gębska
Jerzy Gębski
Katarzyna Kwiecińska
Maria Jeznach
Agnieszka Tul-Krzyszczuk
nr katalogowy: 104678
10.15199/65.2017.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Suitability of colostrum for the production of probiotics Możliwości wykorzystania siary krów do produkcji naturalnych probiotyków
Ewa Pecka
Andrzej Zachwieja
Jowita Kaszuba
Marta Ćwiertniewska
nr katalogowy: 86564
10.12916/przemchem.2014.1565
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-1
Wpływ wybranych aktywatorów mineralnych na fermentację alkoholową buraków cukrowych i jakość uzyskiwanego destylatu rolniczego (cz. II)
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 89218
10.15199/64.2015.1.2
AURA 2013-2
List otwarty do Premiera rządu RP w sprawie ustawy o nasiennictwie wprowadzającej GMO do Polski
Jan Szyszko
nr katalogowy: 74285
CHŁODNICTWO 2012-7-8
Wpływ metody pakowania i czasu chłodniczego przechowywania na właściwości fizykochemiczne i sensoryczne mięsa króliczego
Iwona Chwast owska-Siwiecka
Iwona Bar yczka
Natalia Skiepko
nr katalogowy: 70338
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-4
Klasy otłuszczenia tusz buhajków w systemie EUROP a wartość rzeźna i jakość mięsa
Stanisław Wajda
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 67047
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-6
Europejskie specjały - tradycyjne szynki i kiełbasy
Tomasz Krzywiński
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 60579
CHŁODNICTWO 2011-5
Właściwości funkcjonalne mrożonego mięsa króliczego
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
LUCJAN KRALA
nr katalogowy: 59731
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Technological parameters of milk depending on the cow housing system, nutrition system, age and number of somatic cells. Parametry technologiczne mleka w zależności od systemu utrzymania i żywienia, wieku krów oraz liczby komórek somatycznych
Ewa Pecka
Andrzej Zachwieja
Joanna Tumanowicz
nr katalogowy: 77357
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-4
Analiza zmian właściwości fizykochemicznych mięsa byczków o zróżnicowanej rasie i wieku
Fabian Magda
nr katalogowy: 76019
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Jakość sensoryczna mięsa króliczego w zależności od metody pakowania i czasu chłodniczego przechowywania
IWONA CHWASTOWSKA-SIWIECKA
Marzena Hajduczenia
nr katalogowy: 57678
AURA 2019-12
Psy w służbie myśliwskiej
Janusz Jerzy Kuźniewicz
Robert Bodkowski
nr katalogowy: 123879
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Physiological assessment of application of iron chelates in animal nutrition Ocena fizjologiczna zastosowania chelatów żelazowych w żywieniu zwierząt
Robert Kupczyński
Marek Szołtysik
Anna Dąbrowska
Kinga Śpitalniak
Anna Budny-Walczak
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 100402
10.15199/62.2016.8.39
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-7
Barwa mięsa
Adam Kostecki
nr katalogowy: 127263
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-3
Znaczenie histogramu w ocenie jakości włókna alpak, przydatności tekstylnej i selekcji zwierząt
Anna Morales Villavicencio
Roman Niżnikowski
nr katalogowy: 143671
10.15199/60.2023.3.3
alpaka włókno
runo
histogram
dystrybuanta
interpretacja wyników
alpaca fibre
fleece
histogram
distribution function
interpretation of results
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-3
Znaczenie histogramu w ocenie jakości włókna alpak, przydatności tekstylnej i selekcji zwierząt
Anna Morales Villavicencio
Roman Niżnikowski
nr katalogowy: 143671
10.15199/60.2023.3.3
alpaka włókno
runo
histogram
dystrybuanta
interpretacja wyników
alpaca fibre
fleece
histogram
distribution function
interpretation of results
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of a mineral-fatty additive on fatty acids content in cow milk and dairy products Wpływ preparatu mineralno-tłuszczowego na zawartość kwasów tłuszczowych w mleku krów i produktach mleczarskich
Robert Kupczyński
Marek Szołtysik
Witold Janeczek
Andrzej Zachwieja
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 86125
10.12916/przemchem.2014.1467
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-8
ZGADNIJ, kto przychodzi na kolację?
Ewa Kakiet-Springer
nr katalogowy: 144567
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-5
A Review on Research Trends in using Cuckoo Search Algorithm: Applications and Open Research Challenges
Kalsoom Safdar
Khairul Najmy Abdul Rani
Hasliza A. Rahim
Siti Julia Rosli
Mohd Aminudin Jamlos
nr katalogowy: 143193
10.15199/48.2023.05.04
Cuckoo Search Algorithm
Swarm Intelligence Algorithms
Metaheuristics
Optimization Problems
Local Trap Problems
algorytm cuckoo
optymalizacja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-5
A Review on Research Trends in using Cuckoo Search Algorithm: Applications and Open Research Challenges
Kalsoom Safdar
Khairul Najmy Abdul Rani
Hasliza A. Rahim
Siti Julia Rosli
Mohd Aminudin Jamlos
nr katalogowy: 143193
10.15199/48.2023.05.04
Cuckoo Search Algorithm
Swarm Intelligence Algorithms
Metaheuristics
Optimization Problems
Local Trap Problems
algorytm cuckoo
optymalizacja
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Badania adsorpcji białek na powierzchni biomasy w procesie enzymatycznej hydrolizy słomy kukurydzianej do fermentowalnych cukrów prostych
Katarzyna Dąbkowska
Paweł Sobieszuk
Maciej Pilarek
nr katalogowy: 110745
10.15199/62.2017.11.17
AURA 2020-6
Uwarunkowania leśnictwa prywatnego w Polsce - dziś i jutro
Wojciech Gil
Marek Geszprych
nr katalogowy: 126625
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-1
Systemy wizyjne automatu do przedsiewnego przygotowania żołędzi
Paweł TYLEK
Ryszard TADEUSIEWICZ
Mirosław JABŁOŃSKI
Adam PIŁAT
Zdzisław KALINIEWICZ
Florian ADAMCZYK
Jakub KLOC
nr katalogowy: 129860
10.15199/48.2021.01.39
żołędzie
skaryfikacja
analiza obrazu
automatyzacja
acorns
scarification
image analysis
automation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
System badawczy do modelowania biotechnologicznych metod usuwania składników biogennych z przemysłowych cieczy poużytkowych
Karolina Dziosa
nr katalogowy: 148283
10.15199/62.2024.4.6
glony
bioreaktor
ścieki mleczarskie
oczyszczanie
algae
bioreactor
dairy wastewater
treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
System badawczy do modelowania biotechnologicznych metod usuwania składników biogennych z przemysłowych cieczy poużytkowych
Karolina Dziosa
nr katalogowy: 148283
10.15199/62.2024.4.6
glony
bioreaktor
ścieki mleczarskie
oczyszczanie
algae
bioreactor
dairy wastewater
treatment
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-9
Nie tylko na steki
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 109177
wołowina
części kulinarne
obróbka termiczna
potrawy
beef meat
culinary elements
heat treatment
dishes
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Nowe zboże tritordeum - mieszaniec pszenicy i jęczmienia
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 116498
krzyżowanie
plon
alergenność
luteina
crossing
yield
allergenicity
lutein
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Adaptacja wymagań standardu BRC w zakładzie produkującym karmę dla zwierząt
Katarzyna Michalska Jolanta Kowalska
nr katalogowy: 117179
10.15199/65.2018.11.4
BRC
karma dla zwierząt
jakość
bezpieczeństwo
BRC
pet food
quality
safety
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Badania wstępne nad ograniczaniem akumulacji metali ciężkich w organizmach pszczół miodnych poprzez zastosowanie ekstraktów ze szczawiu kędzierzawego w diecie pszczół
Paweł Migdał
Adam Roman
Ewa Popiela-Pleban
Antoni Szumny
Yekaterina Zonova
nr katalogowy: 110071
10.15199/62.2017.10.12
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Mięso danieli – niedoceniane w kuchni i przetwórstwie
Dominika Opat
Mirosław Słowiński
nr katalogowy: 144666
10.15199/65.2023.8.7
mięso danieli
warunki pozyskania
jakość
fallow deer meat
conditions of meat production
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-7
Charakterystyka żywności ekologicznej pochodzenia zwierzęcego i czynników jej wyboru przez konsumentów
Halina Makała
nr katalogowy: 121442
10.15199/65.2019.7.7
żywność ekologiczna
konwencjonalna
jakość mięsa i ekologicznych wyrobów mięsnych
ecological
conventional food
quality of meat and organic meat products
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Mąka sorgo – jej właściwości i skład
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 129583
sorgo
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
sorghum
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Mąka sorgo – jej właściwości i skład
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 129583
sorgo
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
sorghum
chemical composition
nutrients
ash
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-6
Badania nad zdrożdżowaniem wywaru gorzelniczego przy udziale drożdży Candida utilis i Candida tropicalis. Cz. 1
Katarzyna Kotarska
Anna Świerczyńska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 106770
10.15199/64.2017.6.3
wywar gorzelniczy
drożdże paszowe
białko w biomasie drożdży
stillage
fodder yeast
protein in yeast biomass
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2019-26
Alpaki - atrakcja i nowość w hodowli oraz przetwórstwie wełny w Polsce i świecie
Zdzisław Czaplicki
nr katalogowy: 123918
alpaka
rasy alpak
wełna alpaki
właściwości wełny
wyroby z wełny alpak
alpaca
breed of alpaca
wool of alpaca
wool properties
alpaca wool products
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Charakterystyka technologiczna surowców bezglutenowych
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 108633
chleb bezglutenowy
prolaminy
skrobie
mąki
pseudozboża
hydrokoloidy
gluten-free bread
prolamins
starches
flours
pseudocereals
hydrocolloids
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-10
Brak dostępu - Profilaktyka, jako element nadzoru nad szkodnikami w zakładzie gastronomicznym
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 109862
nadzór nad szkodnikami
żywienie zbiorowe
bezpieczeństwo żywności
środki kontroli/nadzoru
profilaktyka przed szkodnikami
zwalczanie szkodników.
pest control
catering
food safety
control measures
pest prevention
pest eradication.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-5
Różnice w ocenie produktów przemiału ziarna żyta i pszenicy za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 122802
mąka
ziarno
pszenica żyto
mixolab
wartość wypiekowa
flour
grain
wheat
rye
mixolab
baking value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Ochrona plantacji kukurydzy przed omacnicą prosowianką (Ostrinia nubilalis Hbn.)
Jacek Grodner
Alicja Sułek
Marta Wyzińska
Piotr Nieróbca
Roman Warzecha
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127564
10.15199/62.2020.8.12
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-3
Rynek produktów z dzikiej róży
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 149357
10.15199/64.2024.3.4
dzika róża
witamina C
asortyment
rynek
rosehip
vitamin C
assortment
market
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2020-10-11
Polskie owczarstwo w 2019 roku
ZDZISŁAW CZAPLICKI
ZBIGNIEW MIKOŁAJCZYK
ALEKSANDRA PRĄŻYŃSKA
nr katalogowy: 129235
10.15199/60.2020.10-11.1
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec
Program Wieloletni
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep
Multiannual Program
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2020-10-11
Polskie owczarstwo w 2019 roku
ZDZISŁAW CZAPLICKI
ZBIGNIEW MIKOŁAJCZYK
ALEKSANDRA PRĄŻYŃSKA
nr katalogowy: 129235
10.15199/60.2020.10-11.1
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec
Program Wieloletni
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep
Multiannual Program
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2021-3
Kolor włókna alpak i jego określenie z wykorzystaniem kolorymetru
Anna Morales Villavicencio
Roman Niżnikowski
nr katalogowy: 132316
10.151199/60.2021.3.1
alpaka
włókno
naturalne kolory
kolorymetr
CIELab
alpaca
fiber
natural colors
colorimeter
CIELab
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2021-3
Kolor włókna alpak i jego określenie z wykorzystaniem kolorymetru
Anna Morales Villavicencio
Roman Niżnikowski
nr katalogowy: 132316
10.151199/60.2021.3.1
alpaka
włókno
naturalne kolory
kolorymetr
CIELab
alpaca
fiber
natural colors
colorimeter
CIELab
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Zmiany w spożyciu mięsa w krajach Unii Europejskiej
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 146030
10.15199/65.2023.11.1
mięso
spożycie
samowystarczalność żywnościowa
Unia Europejska
meat
consumption
self-sufficiency
European Union
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2024-3
Wełna owcza na giełdzie w Australii w kampanii 2023/2024 – analiza rynku
Anna Morales Villavicencio
nr katalogowy: 149219
10.15199/60.2024.3.2
wełna
grubość wełny
giełda
wskaźnik EMI
cena
popyt
podaż
sheep wool
diameter wool
stock market
price
EMI index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Sery pleśniowe występowanie bakterii Listeria monocytogenes
Lidia Stasiak-Różańska
Karolina Kraśniewska
Anna Berthold-Pluta
nr katalogowy: 112860
10.15199/65.2018.3.7
sery pleśniowe
Listeria monocytogenes
listeriozy
zatrucia pokarmowe
mould cheese
Listeria monocytogenes
listeriosis
food poisoning
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-6
Smaczna i zdrowa
nr katalogowy: 120658
wołowina
wartość odżywcza
system QMP
obróbka kulinarna
sezonowanie
burgery i inne potrawy
marynowanie. Title: Tasty and Healthy Meat
beef
nutritional value
the QMP system
culinary treatment
seasoning
burgers and other dishes
marinating.
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH