Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 3
Współczesne trendy w konsumpcji mięsa
10.15199/65.2017.3.2
Małgorzata Kosicka-Gębska
Jerzy Gębski
Katarzyna Kwiecińska
Maria Jeznach
Agnieszka Tul-Krzyszczuk
nr katalogowy: 104678
10.15199/65.2017.3.2
Celem artykułu jest wykazanie współczesnych trendów związanych z konsumpcją mięsa w Polsce. Dane do jego opracowania pochodzą z ogólnopolskiego badania internetowego przeprowadzonego w 2015 r. na próbie 1000 konsumentów. Analiza materiału badawczego pozwala na stwierdzenie, że 43,3% badanych spożywa mięso kilka razy w tygodniu, a 34,1% konsumuje je codziennie. Respondenci próbujący zadbać o zdrowie deklarują spożywanie mięsa o mniejszej zawartością tłuszczu. Konsumują więcej drobiu, wykazują także gotowość do spożywania dziczyzny, ryb oraz cielęciny. Dla współczesnego konsumenta - poza wyglądem, barwą i ceną mięsa - istotne znaczenie przy podejmowaniu decyzji o jego spożywaniu mają: jakość, wartość odżywcza, kraj pochodzenia oraz ekologiczne pochodzenie.Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywanie lub zakaz spożycia mięsa czy jego rodzajów często jest wyznacznikiem rozwoju danego społeczeństwa [16]. W ostatnich latach konsument żywności, w tym mięsa, mający dostęp do informacji pochodzących z różnych źródeł, jest coraz bardziej świadomy zależności między spożywaną żywnością a stanem zdrowia [2]. Do konsumenta docierają dane świadczące, że mięso, które spożywa może mieć pozytywny wpływ na jego zdrowie. Jest bowiem ważnym źródłem żelaza, cynku czy witaminy B12 oraz niezastąpionym źródłem aminokwasów egzogennych [3]. Występowanie i zawartość związków chemicznych w mięsie zależy od gatunku zwierząt, rasy, wieku, płci, metod chowu i sposobu karmienia, metod uboju i zachodzących zmian poubojowych oraz od części tuszy, z której pochodzi dany kawałek mięsa [13]. Wartość odżywcza mięsa wynika z jego składu chemicznego. Średnie wartości zawierają się w przedziałach: 60-78% wody, 15-23% białka, 1-15% tłuszczów, 1-1,5% składników mineralnych i witamin [9]. Badania naukowe i media przytaczają dane, że mięso może pochodzić od zwierząt zarażonych różnymi chorobami, których wpływ na zdrowie człowieka nie został sprawd[...]
Bibliografia
[1] Beardsworth Alan, Alan Bryman. 2004. "Meat consumption and meat avoidance among young people: An 11-year longitudinal study". British Food Journal 106 (4) : 313-320. [2] Bech-Larsen Tino, Klaus G. Grunert. 2003. "The perceived healthiness of functional foods: a conjoint study of Danish. Finnish and American consumers’ perception of functional foods". Appetite 40 : 9-14.[3] Cegiełka Aneta. 2010. "Spożycie mięsa czerwonego - porównanie zagrożeń i korzyści". Gospodarka Mięsna 11 : 18-19. [4] Cross Amanda J., Leach M. Ferrucci, Rish A. Graubard, Mary H. Ward, Yikyung Park 2010. "A large prospective study of meat consumption and colorectal cancer risk: an investigation of potential mechanisms underlying this association". Cancer Research 70 : 2406-2414. [5] Doyle Marjorie Ellin, Kathleen A. Glass. 2010. "Sodium reduction and its effect on food safety, food quality, and human health". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 9 : 44-56. [6] Gawęcki Jan. 2010. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo PWN. [7] Gutkowska Krystyna. 2012. Możliwości rozwoju rynku wołowiny w Polsce w kontekście zachowań konsumentów wobec mięsa - odniesienia międzynarodowe. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [8] Harris William Shuler. 2007. "International recommendations for consumption of long chain omega-3 fatty acids". Journal of Cardiovascular Medicine 8 : S50-S52. [9] Kołacz Tadeusz. 2007. "Smakowitość mięsa". Gospodarka Mięsna 12: 26-28. [10] Kołożyn-Krajewska D., Tadeusz Sikora. 2004. Towaroznawstwo żywności. Warszawa: Wydawnictwo WSiP, wyd. VI. [11] Kontogianni Meropi, Demosthenes Panagiotakos, Christos Pitsavos, Christina Chrysohoou, Christodoulos Stefanadis. 2008. "Relationship between meat intake and the development of acute coronary syndromes: The CARDIO2000 case - control study". European Journal of Clinical Nutrition 62: 171-177. [12] Kosicka-Gębska Małgorzata. 2013. Zachowania polskich konsumentów na rynku wołowiny. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [13] Kubickova Lea, Vendula Šerhantova. 2005. "Analysis of changes in meat and meat products consumption in the Czech Republic in the past ten years". Agricultural Economics of Czech 51 (9) : 395-401. [14] Pisula Andrzej, Andrzej Tyburcy, Krzysztof Dasiewicz. 2007. "Czynniki decydujące o jakości mięsa wołowego". Gospodarka Mięsna 1 : 4-11. [15] Rynek mięsa. Stan i perspektywy. 2016. Analizy rynkowe. IERiGŻ-PiB, ARR, MRiRW, maj : 66. [16] Santarelli Raphaelle, Jean-LucVendeurve, Nathalie Naud, Sylviane Tache, Francoise Gueraud, Michelle Viau. 2010. "Meat processing and colon carcinogenesis: cooked nitrite-treated and oxidized high-heme cured meat promotes mucin-depleted foci in rats. Cancer Prevention Research" 3 : 852-864. [17] Smil Vaclav. 2002. "Eating meat: evolution, patterns and consequences". Population and Development Review 28 (4) : 599-639. [18] Toldra Fidel, Milagro Reig. 2011. "Innovations for healthier processed meats". Trends in Food Science & Technology 22 : 517-522. [19] Upodobania kulinarne, nawyki żywieniowe i zachowania konsumenckie Polaków. 2005. Raport z badań CBOS: "Aktualne problemy i wydarzenia" (183), realizowanych 5-8.08.2005 na reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski, N = 949. [20] Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności. 2015. Raport GFK na zlecenie Banku BGŻ BNP PARIBAS. Agrokonferencja. Internet: raport_agrokonferencja_ 2015.pdf (dostęp: 22.09.2016).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104678 "Współczesne trendy w kons..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH