Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
ATEST - OCHRONA PRACY 2005-11
Wapń i cement
Ryszard Szozda
nr katalogowy: 8275
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-12
Badania nad otrzymywaniem krzemionki zawierającej jonowymiennie związany wapń jako nietoksycznego i ekologicznie bezpiecznego pigmentu antykorozyjnego
MARTA STECHMAN
DANUTA RÓŻYCKA
nr katalogowy: 106193
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-2
Niekonwencjonalne metody usuwania substancji biogennych w bioreaktorach sekwencyjnych
ANNA M. ANIELAK
nr katalogowy: 16553
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2005-9
Wapń, magnez i potas w wodach i ściekach
GRAŻYNA KUSZMIDER
JAN SUSCHKA
nr katalogowy: 9301
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-3
Uzdrowiska Małopolski
nr katalogowy: 24668
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-1-2
Mocne kości dzięki diecie
Krzysztof Siemianowski
nr katalogowy: 65463
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-4
Składniki mineralne mleka i jego przetworów
Dorota Zaręba
Emilia Trebnio
Małgorzata Ziarno
nr katalogowy: 67528
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-2
Lody synbiotyczne - zastosowanie probiotyków i prebiotyków
Anna Szosland-Fołtyn
nr katalogowy: 32791
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-5
Brakujące elementy
Hanna Stolińska
nr katalogowy: 83916
MATERIAŁY BUDOWLANE 2019-5
Specjalistyczna zaprawa mineralna renowacyjno-naprawcza REBET
nr katalogowy: 120274
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1993-10
Badania fizykochemicznych zmian w katalizatorze wanadowym do utleniania SO2 zachodzących w trakcie pracy w reaktorze przemysłowym
KAZIMIERZ KAŁUCKI
WALERIAN ARABCZYK
ANTONI WALDEMAR MORAWSKI
JAN KMITA
nr katalogowy: 42662
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-5
Ekspozycja i sprzedaż pieczywa funkcjonalnego
Andrzej Piętka
nr katalogowy: 83773
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-5
Ekspozycja i sprzedaż pieczywa funkcjonalnego
Andrzej Piętka
nr katalogowy: 83772
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-3
Mocne kości, zdrowe zęby
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 74949
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-11
Sklepiki szkolne
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 94673
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-10
Nowe przepisy
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 94058
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-4
Tendencje w produkcji lodów
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 43770
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-3
Prozdrowotne właściwości płatków śniadaniowych
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 41872
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-2
Stężenia jonów wapnia i magnezu w zwykłych wodach podziemnych województwa małopolskiego
Stefan Satora
Tomasz Kotowski
nr katalogowy: 65629
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-6
Wody mineralne źródłem składników mineralnych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 132091
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
magnez
wapń
fluor
funkcje pierwiastków
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbonation
magnesium
calcium
fluoride
minerals functions
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-6
Wody mineralne źródłem składników mineralnych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 132091
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
magnez
wapń
fluor
funkcje pierwiastków
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbonation
magnesium
calcium
fluoride
minerals functions
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-9
AKTUALNOŚCI
nr katalogowy: 47067
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-5
PATENTY
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 148820
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-5
Wapno palone i hydratyzowane a usuwanie boru ze ścieków
Iwona Pasiecznik
Michał Mańczak
nr katalogowy: 44239
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-2
Pektyny - błonnik rozpuszczalny
Marta Mitek
Andrzej Gasik
nr katalogowy: 73945
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-4
Badanie procesu neutralizacji kwasu fosforowego w technologii wytwarzania fosforanów paszowych
JÓZEF HOFFMANN
KRYSTYNA HOFFMANN
MAGDALENA BOROWIEC
nr katalogowy: 43844
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-12
Współczesna sztuka składników Odkrywanie tajemnic produkcji lodów z wykorzystaniem zdrowych i naturalnych składników (cz. 2)
Piotr Kłosiński
nr katalogowy: 146314
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-4
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 105163
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-12
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 102838
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2018-25-26
Kawa na ławę
Irena Fober
nr katalogowy: 117472
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-6
Alternatywne wypieki, czyli jak pozyskać nową grupę Klientów. Część trzecia – jeśli nie cukier to co? Znane i mniej znane zamienniki stosowane w cukiernictwie
nr katalogowy: 131990
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-5
Wpływ pierwiastków magnezu i wapnia na proces fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
Małgorzata Stanisławczyk
nr katalogowy: 60284
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-9
Praktyczny przewodnik dla wegan (część II)
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 122162
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-12
Woda, ale jaka?
Joanna Obara
nr katalogowy: 102751
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-11
Zdrowy jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 80323
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-8
WYBRANE ZGŁOSZENIA PATENTOWE Z DZIEDZINY METALI NIEŻELAZNYCH (WG BIULETYN U URZ ĘDU PA TEN TOWE GO NR 11, 12, 13 Z 2016 R.) wynalazki IMN
nr katalogowy: 100352
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-6
Alternatywne wypieki, czyli jak pozyskać nową grupę Klientów. Część trzecia – jeśli nie cukier to co? Znane i mniej znane zamienniki stosowane w cukiernictwie
nr katalogowy: 131990
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-7-8
Sok przez cały rok
nr katalogowy: 85464
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-9
Lody z dodatkami prozdrowotnymi
Maja Bulwarska
Anna Florowska
nr katalogowy: 62562
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-8
Opis procesu przemian termicznych ortofosforanów w wielofosforany
Barbara Cichy
Stanisław Foleka
Józef Hoffmann
Mariusz Nowaka
nr katalogowy: 53327
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-1
Preparaty enzymatyczne w technologii produkcji wyrobów rybnych
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
Iwona Kasprzyk
nr katalogowy: 89203
10.15199/65.2015.1.4
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-12
Rheingau - cudowne dzieło Stwórcy
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 110843
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Rola i wyzwania dla przemysłu chemicznego w kontekście niskoemisyjnej produkcji zwierzęcej
Arkadiusz Piwowar
nr katalogowy: 114908
10.15199/62.2018.7.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-4
Agrochemiczne kryteria zapotrzebowania na nawozy mineralne
ROMAN CZUBA
nr katalogowy: 107610
AURA 2012-5
Mineralny wszechświat wulkanów
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 67549
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-5
Mięso i przetwory mięsne żywnością funkcjonalną
Mirosław Słowiński
Leonard Jankiewicz
nr katalogowy: 59758
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Żywność funkcjonalna dla osób prowadzących aktywny tryb życia
Arkadiusz Szterk
Małgorzata Czerwonka
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 51875
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-1-2
Cicha woda
Aleksandra Partyka
nr katalogowy: 112146
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-6
Wpływ domieszek na aktywność w procesie utleniania amoniaku
JAN PETRYK
KRZYSZTOF KRAWCZYK
nr katalogowy: 107651
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-8
Badania nad wykorzystaniem odpadu powstającego w produkcji stopu żelazo-krzem w charakterze napełniacza mieszanek gumowych
WALDEMAR WIKTORSKI
nr katalogowy: 107300
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Technology of production of phyto-mineral formulations new generation Technologia wytwarzania nowej generacji preparatów fito-mineralnych
Fabiola Bubel
Sebastian Opaliński
Adam Grzelak
Anna Stochmal
nr katalogowy: 86578
10.12916/przemchem.2014.1628
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-9
Dżemy z owoców i warzyw
Justyna Kadzińska
Anna Jasiczek
Dominika Niemczuk
Sabina Galus
nr katalogowy: 79269
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-5
Jak podawać wartość odżywczą w oznakowaniu żywności?
Alicja Walkiewicz
Hanna Kunachowicz
nr katalogowy: 76642
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-11
Produkty zbożowe u podstaw piramidy zdrowego żywienia
Ewa Sicińska
nr katalogowy: 56026
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-9
The use of sorbents for purification of gases from the composting process Wykorzystanie sorbentów do oczyszczania gazów z procesu kompostowania
Monika Gałwa-Widera
Anna Kwarciak-Kozłowska
nr katalogowy: 93572
10.15199/62.2015.9.10
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-11-12
Nie tylko pieczywo
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 129535
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Wymagania dotyczące zawartości metali w odpadach w świetle obowiązujących przepisów w zakresie gospodarki odpadami
Dorota Kolasa
Aneta Łukomska
nr katalogowy: 132552
10.15199/62.2021.7.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-12
Progress in the technology for mechanically granulated nitro-chalk fertilizers in ZAK SA. Postęp w technologii nawozów saletrzanych granulowanych mechanicznie w ZAK SA
Leszek Grochowski
Andrzej Biskupski
Przemysław Malinowski
Krzysztof Kozioł
nr katalogowy: 81279
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-5
Badanie możliwości zastosowania mas makulaturowopier zowych wypełnionych węglanem wapnia do wytwarzania tektur oraz materiałów biodegradowalnych
MARZANNA MARCINKOWSKA. ANNA D . POTOCKA
nr katalogowy: 84550
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Removal of heavy metal ions from aqueous solutions on alginates. Equilibrium and kinetics Usuwanie jonów metali ciężkich z roztworów wodnych na alginianach. Równowaga i kinetyka procesu
Józef Nastaj
Agata Przewłocka
nr katalogowy: 86559
10.12916/przemchem.2014.1543
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Use of the ionic equilibrium model for describing the CaO-P2O5-H2O system Wykorzystanie modelu równowagi jonowej do opisu układu CaO-P2O5-H2O przy produkcji superfosfatu potrójnego
Janusz Kruka
Henryk Górecki
Marcin Konkol
Sebastian Schab
nr katalogowy: 88691
10.12916/przemchem.2014.2206
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2011-6
Struktura i właściwości odlewniczego stopu magnezu AE44 przeznaczonego do eksploatacji w temperaturze 180°C
Tomasz Rzychoń
nr katalogowy: 64852
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-4
Biuletyn Instytutu Metali Nieżelaznych
nr katalogowy: 67319
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-7-8
Tłuszcz może być zdrowy
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 61427
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Technologia wytwarzania i skład chemiczny preparatów wapniowych ze skorup jaj i dolomitu
Barbara Dolińska
Agnieszka Mikulska
Szymon Dragan
Zbigniew Dobrzański
Tadeusz Trziszka
Florian Ryszka
nr katalogowy: 59851
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-2
Ocena wpływu wykładziny cementowej w rurociągach żeliwnych na jakość przesyłanej nimi wody – badania wstępne
Beata Kowalska
Dariusz Kowalski
Marian Kwietniewski
Anna Musz
Jacek Wąsowski
nr katalogowy: 57457
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Thermal treatment of mixtures of feathers with the meat-bone meal Termiczne przekształcanie mieszanin pierza z mączką mięsno-kostną
Paweł Staroń
Zygmunt Kowalski
Anita Staroń
Marcin Banach
nr katalogowy: 91334
10.15199/62.2015.5.32
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Comparison of extraction methods used for separation of active compounds from waste generated during the production of apple juice Porównanie metod ekstrakcyjnych w pozyskiwaniu związków aktywnych z odpadów powstałych podczas produkcji soku jabłkowego
Karolina Śliwa
Magdalena Malinowska
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 90072
10.15199/62.2015.3.19
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Ugasić pragnienie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 126729
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
soki owocowe
soki warzywne
niegazowane i gazowane napoje
zapotrzebowanie na wodę
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbon saturation
fruit juices
vegetable juices
uncarbonated and carbonated beverages
water requiremnent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Mineralna karbonatyzacja wysokowapniowego popiołu lotnego w warunkach podwyższonej temperatury i ciśnienia
Agnieszka Ćwik
Katarzyna Zarębska
Paweł Baran
Jakub Szczurowski
nr katalogowy: 109343
10.15199/62.2017.9.37
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Impact of composts produced on the basis of sewage sludge on the zinc and cadmium contents in the soil reclaimed Wpływ kompostów wytworzonych na bazie osadu ściekowego na zawartość cynku i kadmu w rekultywowanej glebie
Anna Wójcikowska-Kapusta
Grażyna Żukowska
Stanisław Baran
Leonid Kopiy
Sylwia Wesołowska
Marta Bik-Małodzińska
Łukasz Dobrowolski
Magdalena Myszura
nr katalogowy: 103999
10.15199/62.2017.2.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-1
Substancje i preparaty chemiczne wykorzystywane do inaktywacji fosforu w ekosystemach jeziornych
Małgorzata Gałczyńska
Marta Buśko
nr katalogowy: 111660
10.15199/62.2018.1.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Zagrożenia zdrowotne związane z zanieczyszczeniami wody pitnej. Zalety i wady doczyszczania
Ewa Ochwanowska
Małgorzata Czarny-Działak
Edyta Laurman-Jarząbek
Magdalena Florek-Łuszczki
Barbara Gworek
Jarosław Chmielewski
nr katalogowy: 114935
10.15199/62.2018.7.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Ocena zgazowania frakcji gęstościowych węgla
Grzegorz Czerski
Przemysław Grzywacz
nr katalogowy: 115531
10.15199/62.2018.8.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Podstawowe właściwości fizyczne i zawartość wybranych związków chemicznych w pszenicy orkisz (Triticum spelta L.)
Ewelina Kolankowska
Dariusz J. Choszcz
Joanna Majkowska-Gadomska
Stanisław Konopka
Adam J. Lipiński
Piotr Markowski
Krzysztof Jadwisieńczak
nr katalogowy: 113859
10.15199/62.2018.5.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-12
Pigmenty fosforanowe zawierające amon, glin, wapń i molibden do zastosowań w kompozycjach powłok ochronnych
Kinga Łuczka-Wilk
Barbara Grzmil
Krzysztof Kowalczyk
Bogumił Kic
Katarzyna Przywecka
nr katalogowy: 111436
10.15199/62.2017.12.27
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Wartość odżywcza ryb i produktów rybnych
Agnieszka Leszczu-Piankowska
Piotr J. Bykowski
nr katalogowy: 111087
10.15199/65.2017.12.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Wpływ parametrów syntezy na wytrzymałość na ściskanie geopolimerów otrzymanych z popiołów lotnych
Paweł Barana
Katarzyna Zarębska
Adam Kanciruk
Marzena Nazarko
Monika Obal
nr katalogowy: 109327
10.15199/62.2017.9.21
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Składniki bioaktywne pochodzące z cykorii i ich wpływ na zdrowie człowieka
Andrzej Jaśkiewicz
Grażyna Budryn
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 123887
10.15199/64.2019.12.4
cykoria podróżnik
inulina
bioaktywne składniki
aktywność biologiczna
laktony seskwiterpenów
chicory common
inulin
bioactive ingredients
biological activity
sesquiterpenes lactones
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Ocena wybranych właściwości nawozów wytwarzanych na bazie dolomitu i kwasu cytrynowego
Marcin Niemiec
Maciej Kuboń
Monika Komorowska
Zofia Gródek-Szostak
Joanna Stuglik
Krzysztof Mudryk
nr katalogowy: 126271
10.15199/62.2020.5.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Właściwości zdrowotne mięty i jej zastosowanie w różnych obszarach
Beata Bondyra- -Wiśniewska
Aleksandra Wedziuk-Reszka
nr katalogowy: 151420
10.15199/65.2024.11.6
mint
peppermint
peppermint oil
health properties
mięta
mięta pieprzowa
olejek miętowy
właściwości zdrowotne
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Właściwości zdrowotne mięty i jej zastosowanie w różnych obszarach
Beata Bondyra- -Wiśniewska
Aleksandra Wedziuk-Reszka
nr katalogowy: 151420
10.15199/65.2024.11.6
mint
peppermint
peppermint oil
health properties
mięta
mięta pieprzowa
olejek miętowy
właściwości zdrowotne
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-2
Skrobia żytnia - budowa, właściwości i metody badań
Sylwia Stępniewska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 113063
skrobia
amyloza
amylopektyna
właściwości skrobi
retrogradacja
DSC
starch
amylose
amylopectin
starch properties
retrogradation
DSC
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Skład chemiczny sproszkowanego miąższu dyni i jego wykorzystanie do celów spożywczych
Marian K. Panasiewicz
Jacek Mazur
Paweł Sobczak
Kazimierz Zawiślak
Kinga Kraśnicka
Karol Kupryaniuk
nr katalogowy: 113866
10.15199/62.2018.5.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Wpływ sposobu suszenia odpadów owocowych na zmiany ich właściwości fizykochemicznych
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Sławomir Obidziński
Marlena Dołubizno
nr katalogowy: 113860
10.15199/62.2018.5.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zawartość białka i składników mineralnych w ziarnie pszenicy klasyfikowanym na sitach
Katarzyna Wojtkowiak
Małgorzata Warechowska
Agnieszka Markowska-Mendik
nr katalogowy: 128493
10.15199/62.2020.10.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zawartość białka i składników mineralnych w ziarnie pszenicy klasyfikowanym na sitach
Katarzyna Wojtkowiak
Małgorzata Warechowska
Agnieszka Markowska-Mendik
nr katalogowy: 128493
10.15199/62.2020.10.9
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Mięso danieli – niedoceniane w kuchni i przetwórstwie
Dominika Opat
Mirosław Słowiński
nr katalogowy: 144666
10.15199/65.2023.8.7
mięso danieli
warunki pozyskania
jakość
fallow deer meat
conditions of meat production
quality
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-6
Tłuste cięcie
nr katalogowy: 114531
żywność
zamienniki tłuszczu
ograniczenie tłuszczu w potrawach
food
fat substitutes
limiting fat in dishes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków
Alina Pacesz
Anna Sip
nr katalogowy: 114462
10.15199/65.2018.6.5
komosa
wartość odżywcza
fermentacja
quinoa
nutritional value
fermentation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-5
Wiedza konsumentów o aloesie i produktach aloesowych
Anita Kukułowicz
nr katalogowy: 113839
10.15199/65.2018.5.5
Aloe vera
produkty aloesowe
wiedza
zachowania żywieniowe
Aloe vera
aloe products
knowledge
nutritional behavior
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-9
ZASTOSOWANIE SKORUP JAJ KURZYCH JAKO NATURALNEGO ADSORBENTA jONÓW METALI Z ROZTWORÓW WODNYCH
EWA RUDNIK
MONIKA KULCZYK
nr katalogowy: 109268
10.15199/67.2017.9.3
adsorpcja
skorupy jaj
chlorki
siarczany
kinetyka
ładunek powierzchniowy
adsorption
eggshells
chlorides
sulfates
kinetics
surface charge
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-1
Profil składników mineralnych, metali ciężkich w owocach i przecierze z pigwy
Wioletta Popińska
Monika Mieszczakowska-Frąc
Jan Piecko
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 147567
10.15199/64.2024.1.3
pigwa
mikroelementy
makroelementy
metale ciężkie
przecier
quince
microelements
macroelements
heavy metals
puree
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Zastosowanie proszku z owadów jadalnych celem zwiększania wartości odżywczej produktów zbożowych
Radosław Bogusz
Małgorzata Latoszewska
Agata Marzec
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 148950
10.15199/61.2024.3.6
owady jadalne
produkty na bazie zbóż
wzbogacanie żywności
wartość odżywcza
edible insects
cereal-based products
food fortification
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Rynek ryb i owoców morza w UE - konsumpcja i wydatki
Piotr J. Bykowski
nr katalogowy: 116666
10.15199/65.2018.10.2
rynek ryb i owoców morza
konsumpcja
seafood market
consumption
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Napoje roślinne mlekopodobne charakterystyka i analiza dostępności w Polsce
Zuzanna Walczak
Anna Florowska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 110159
10.15199/65.2017.10.3
napoje roślinne
substytuty mleka
badanie rynku
plant-based beverages
milk substitutes
market research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Mleko i produkty mleczne źródłem składników biologicznie czynnych
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Joanna Barłowska
nr katalogowy: 110158
10.15199/65.2017.10.2
kazeina
białka serwatkowe
peptydy
kwasy tłuszczowe
witaminy
składniki mineralne
casein
whey proteins
peptides
fatty acids
vitamins
elements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Wpływ mikoryzacji na jakość technologiczną ciasta pszennego z dodatkiem liści rokitnika
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Magdalena Szkwara-Buliszak
nr katalogowy: 123784
mikoryza
rokitnik zwyczajny
pszenica
cechy farinograficzne
mycorrhiza
sea buckthorn
wheat
farinographic properties.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-1-2
Naturalnie szkodliwe
nr katalogowy: 141816
produkty pochodzenia roślinnego
substancje antyodżywcze
kwas szczawiowy
kwas fitynowy
tioglikozydy
biodostępność
składniki mineralne
białka
witaminy
products of plant origin
anti-nutritional substances
oxalic acid
phytic acid
thioglycosides
bioavailability
minerals
protein
vitamins
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
ANALIZA PORÓWNAWCZA wybranych sekwencji parwalbumin z mięsa w aspekcie możliwości uwalniania z nich bioaktywnych peptydów
Justyna Bucholska
nr katalogowy: 145094
białka
parwalbuminy
biologicznie aktywne peptydy
profil potencjalnej aktywności biologicznej
proteoliza
analiza bioinformatyczna
proteins
parvalbumins
biologically active peptides
profile of potential biological activity
proteolysis
bioinformatic analysissis
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-4
Zastosowanie kwiatów jadalnych o różnym zabarwieniu do produkcji innowacyjnych wyrobów ciastkarskich
Beata Chmielewska
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 149826
10.15199/61.2024.4.5
suszone kwiaty jadalne
ciastka kruche
ciastka biszkoptowe
cyfrowa analiza barwy
cechy organoleptyczne
dried edible flowers
shortbread cookies
sponge cookies
digital color analysis
organoleptic characteristics
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-5-6
Znakowanie żywności - systemy i kontrowersje dotyczące znakowania produktów spożywczych Cz. 2. Kontrowersje dotyczące znakowania produktów
Witold Płocharski
Jarosław Markowski
Janusz Ciok
nr katalogowy: 114515
10.15199/64.2018.5-6.2
profile składników
propozycje znakowania
napoje
zagrożenia
reformulacja żywności
marketing
nutrients profiles
labelling proposals
drinks
threats
food reformulation
marketing
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-10
Piżmowa królowa jesieni
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 123626
dynia
wartość odżywcza
karotenoidy
obróbka kulinarna
przetwarzanie
zastosowanie kulinarne.
pumpkin
nutritional value
carotenoids
culinary preparation
processing
culinary use.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-4
Jagoda kamczacka - "eliksir życia"
Sabina Lachowicz
Jan Oszmiański
Małgorzata Jaszyk
nr katalogowy: 119735
10.15199/64.2019.4.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Badania nad flotacyjnym oczyszczaniem ścieków powstających w procesach przygotowania flaków wołowych
Sławomir Żak
nr katalogowy: 127948
10.15199/62.2020.9.29
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Badania nad flotacyjnym oczyszczaniem ścieków powstających w procesach przygotowania flaków wołowych
Sławomir Żak
nr katalogowy: 127948
10.15199/62.2020.9.29
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
GOSPODARKA WODNA 2022-1
Potencjał produkcyjny wód – metody określania stanu troficznego zbiorników zaporowych
ANNA DROŹDZIK
nr katalogowy: 135669
10.15199/22.2022.1.3
stan troficzny wód
zbiorniki zaporowe
czynniki i wskaźniki eutrofizacji
wskaźniki jednoparametrowe
wskaźniki zagregowane (indeksy)
trophic state of waters
dam reservoirs
eutrophication factors and indicators
single-parameter indicators
aggregate indicators (indexes)
CHŁODNICTWO 2018-2
Zmiany wybranych parametrów jakościowych truskawek (Fragaria x ananassa D.) podczas chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Radosław Mostowski
nr katalogowy: 113743
10.15199/8.2018.2.1
kluczowe: truskawki
antocyjany
zmiany przechowalnicze
chłodzenie
mrożenie
strawberries
anthocyanins
storage changes
cooling
freezing
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH