Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-11
Magnezyt jako źródło magnezu dla roślin
Adam Pierzga
Piotr Biskupski
Józef Hoffmann
Bartosz Moszowski
Ewa Stanisławska-Glubiak
Jolanta Korzeniowska
Konrad Żak
Piotr Matyja
Andrzej Biskupski
nr katalogowy: 123313
10.15199/62.2019.11.19
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2008-6
MAGNEZ TECHNOLOGIA, PRODUKCJA, PERSPEKTYWY
MARIOLA SATERNUS
nr katalogowy: 36013
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-11
Magnez coraz ciekawszy
nr katalogowy: 134344
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-11
Magnez coraz ciekawszy
nr katalogowy: 134344
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2005-3
Magnez w samochodach
kd
nr katalogowy: 10287
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Korozja magnezu i stopu AZ91 w wodnych roztworach jonów chlorkowych i siarczanowych
HALINA KRAWIEC
IWONA KOT
JANUSZ LELITO
JACEK BANAŚ
nr katalogowy: 60968
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2004-12
Produkty mleczarskie wzbogacone w magnez
M. Ziarno
nr katalogowy: 7241
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-10
Z PRASY TECHNICZNEJ
nr katalogowy: 122865
AURA 2005-11
EUROPEJSKI KONGRES MAGNEZOLOGICZNY
Tadeusz Wojtaszek
nr katalogowy: 8565
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-1
WYBRANE ZGŁOSZENIA PATENTOWE z dziedziny inżynierii materiałowej wg BIULETYNU URZĘDU PATENTOWEGO nr 1–7 z 2023 r.
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 142183
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2005-9
Wapń, magnez i potas w wodach i ściekach
GRAŻYNA KUSZMIDER
JAN SUSCHKA
nr katalogowy: 9301
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2004-12
Wpływ magnezu na własności mechaniczne taśm walcowanych na zimno ze stopu aluminium 5251
Rutecki P.
Turczyn S.
nr katalogowy: 7399
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Badania nad wytwarzaniem niklowych warstw podkładowych na stopie AZ91D
ARTUR MACIEJ
KATARZYNA KWIATKOWSKA
JOANNA MICHALSKA
GINTER NAWRAT
AGNIESZKA KRZĄKAŁA
WOJCIECH SIMKA
ŁUKASZ NIEUŻYŁA
WITOLD GNOT
nr katalogowy: 75766
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-7
Możliwości odzysku jonów amonowych i ortofosforanowych ze ścieków i roztworów odpadowych w postaci ortofosforanu magnezu i amonu
Mieczysław Borowik
Andrzej Biskupski
Przemysław Malinowski
nr katalogowy: 20397
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2008-6
Nitowanie nadwozi samochodowych
nr katalogowy: 40071
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-3
Korozja stopu AZ91 i kompozytów typu AZ91/SiC w roztworze Ringera
IWONA KOT
JANUSZ LELITO
HALINA KRAWIEC
nr katalogowy: 66331
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-11
Wpływ modyfi kacji powierzchni stopu AZ91D na morfologię i odporność korozyjną - badania rozpoznawcze
JULIUSZ WINIARSKI
ALICJA STANKIEWICZ
TOMASZ BARANIECKI
AGNIESZKA SZCZEPANIAK
BOGDAN SZCZYGIEŁ
nr katalogowy: 55645
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2007-4
Formowanie magnezu
nr katalogowy: 29088
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2008-6
Skrawanie aluminium
nr katalogowy: 40074
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2007-2
Gotowanie z namaczaniem
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 23955
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-3
Uzdrowiska Małopolski
nr katalogowy: 24668
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-4-5
Wybrane metody wytwarzania powłok ochronnych na magnezie i jego stopach
ALICJA STANKIEWICZ
AGNIESZKA LASZCZYŃSKA
JULIUSZ WINIARSKI
BOGDAN SZCZYGIEŁ
nr katalogowy: 51242
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-2
Lody synbiotyczne - zastosowanie probiotyków i prebiotyków
Anna Szosland-Fołtyn
nr katalogowy: 32791
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-3
Charakterystyka połączeń magnezu i stopu AZ91 z komponentami węglowymi
ANITA OLSZÓWKA-MYALSKA
JERZY MYALSKI
ROMAN PRZELIORZ
AGNIESZKA BOTOR-PROBIERZ
nr katalogowy: 35990
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-5
Wpływ pierwiastków magnezu i wapnia na proces fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
Małgorzata Stanisławczyk
nr katalogowy: 60284
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-11-12
Dlaczego warto jeść kukurydzę?
nr katalogowy: 146331
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Plazmowe utlenianie elektrolityczne jako metoda ochrony przed korozją magnezu i jego stopów
Łukasz Florczak
Ginter Nawrat
Przemysław Kwolek
Jan Sieniawski
Andrzej Sobkowiak
nr katalogowy: 117903
10.15199/62.2018.12.27
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-5
Ekspozycja i sprzedaż pieczywa funkcjonalnego
Andrzej Piętka
nr katalogowy: 83773
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-5
Ekspozycja i sprzedaż pieczywa funkcjonalnego
Andrzej Piętka
nr katalogowy: 83772
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-6
Ziemniaczane sekrety
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 44853
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2011-12-13
SYGNAŁY O TECHNICE
nr katalogowy: 60513
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Fortyfikacja magnezem napojów funkcjonalnych
Monika Szymańska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 137269
10.15199/65.2022.4.5
magnez
suplementacja
fortyfikacja
napoje funkcjonalne
magnesium
supplementation
fortification
functional beverages
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Fortyfikacja magnezem napojów funkcjonalnych
Monika Szymańska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 137269
10.15199/65.2022.4.5
magnez
suplementacja
fortyfikacja
napoje funkcjonalne
magnesium
supplementation
fortification
functional beverages
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Fortyfikacja magnezem napojów funkcjonalnych
Monika Szymańska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 137269
10.15199/65.2022.4.5
magnez
suplementacja
fortyfikacja
napoje funkcjonalne
magnesium
supplementation
fortification
functional beverages
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Fortyfikacja magnezem napojów funkcjonalnych
Monika Szymańska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 137269
10.15199/65.2022.4.5
magnez
suplementacja
fortyfikacja
napoje funkcjonalne
magnesium
supplementation
fortification
functional beverages
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Fortyfikacja magnezem napojów funkcjonalnych
Monika Szymańska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 137269
10.15199/65.2022.4.5
magnez
suplementacja
fortyfikacja
napoje funkcjonalne
magnesium
supplementation
fortification
functional beverages
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Fortyfikacja magnezem napojów funkcjonalnych
Monika Szymańska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 137269
10.15199/65.2022.4.5
magnez
suplementacja
fortyfikacja
napoje funkcjonalne
magnesium
supplementation
fortification
functional beverages
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-6
Wody mineralne źródłem składników mineralnych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 132091
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
magnez
wapń
fluor
funkcje pierwiastków
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbonation
magnesium
calcium
fluoride
minerals functions
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-6
Wody mineralne źródłem składników mineralnych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 132091
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
magnez
wapń
fluor
funkcje pierwiastków
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbonation
magnesium
calcium
fluoride
minerals functions
AURA 2018-8
W piętce grahama
Olgierd WIECZOREK
nr katalogowy: 115306
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-1
Z prsay technicznej - Korozja i ochrona budowli, Mosty
nr katalogowy: 40735
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-1
NUMERYCZNA ANALIZA ZJAWISKA PĘKANIA DRUTU ZE STOPU MAGNEZU W PROCESIE CIĄGNIENIA NA ZIMNO
ANDRZEJ MILENIN
PIOTR KUSTRA
nr katalogowy: 41166
AUTO MOTO SERWIS 2019-2
Nitowanie karoserii
Bogusław Raatz
nr katalogowy: 135689
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Brine of the Fore-Sudetic Monocline as a source of magnesium Solanki monokliny przedsudeckiej jako źródło magnezu
Katarzyna Chruszcz-Lipska
Barbara Uliasz-Misiak*
Bogumiła Winid
Marek L. Solecki
nr katalogowy: 105714
10.15199/62.2017.5.11
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2012-5
Wpływ obróbki cieplnej na strukturę i właściwości złączy spawanych z odlewniczego stopu magnezu WE43
Agata TUROWSKA
Janusz Adamiec
nr katalogowy: 71594
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-11
Corrosion of magnesium and its alloys - new observations and ideas
Paweł Nowak
Michał Mosiałek
Ginter Nawrat
nr katalogowy: 94838
10.15199/40.2015.11.1
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2015-3
STOPOWANIE POWIERZCHNI MAGNEZU METODĄ SPAWALNICZĄ PRZY UŻYCIU DRUTU AlMg4,5Mn
RENATA MOLA
TOMASZ BUCKI
ANDRZEJ DZIADOŃ
nr katalogowy: 90109
10.15199/67.2015.3.2
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-2
Pektyny - błonnik rozpuszczalny
Marta Mitek
Andrzej Gasik
nr katalogowy: 73945
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-4
System fotokatalityczny oparty na żelu krzemionkowym i magnez(II)-2,3-bis(1-adamantylosulfanylo) ftalocyjaninie i generujący tlen singletowy
nr katalogowy: 113521
10.15199/62.2018.4.18
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2021-6
Made in Poland
nr katalogowy: 135579
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-5
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 98695
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-12
Promocja spożycia mąki i pieczywa całoziarnowego
Roman Jurga
nr katalogowy: 88261
MATERIAŁY BUDOWLANE 2012-8
Płyta magnezowa nowość na polskim rynku budowlanym
nr katalogowy: 69985
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-12
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 102838
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2018-25-26
Kawa na ławę
Irena Fober
nr katalogowy: 117472
AURA 2011-8
Nieodzowne dla organizmu człowieka
Krystyna BONENBERG
nr katalogowy: 61561
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-10
CO NOWEGO w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 123056
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-6
Alternatywne wypieki, czyli jak pozyskać nową grupę Klientów. Część trzecia – jeśli nie cukier to co? Znane i mniej znane zamienniki stosowane w cukiernictwie
nr katalogowy: 131990
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-9
Odmiany chmielu Puławski i Magnat Cz. II. Skład chemiczny surowca
Urszula Skomra
Mieczysław Stasiak
nr katalogowy: 79260
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-10
Badanie kinetyki rozkładu dolomitu kwasem siarkowym
MAGDALENA OLSZAK-HUMIENIK
JANINA MOŻEJKO
nr katalogowy: 107334
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-11
Badania nad otrzymywaniem glukonianu magnezu metodą elektrochemiczną
JOANNA MASŁOWSKA
JADWIGA KUŚ
nr katalogowy: 106910
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2010-5
Jaja inaczej
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 51615
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-12
Woda, ale jaka?
Joanna Obara
nr katalogowy: 102751
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-5
Jak projektować wyroby z czekolady
Maria Zaleska
nr katalogowy: 148557
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-4
Genialne rozwiązania
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 83430
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-8
WYBRANE ZGŁOSZENIA PATENTOWE Z DZIEDZINY METALI NIEŻELAZNYCH (WG BIULETYN U URZ ĘDU PA TEN TOWE GO NR 11, 12, 13 Z 2016 R.) wynalazki IMN
nr katalogowy: 100352
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-5
Konferencja online Click-Watch-Talk 2.0 dla branży materiałów kompozytowych
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 131741
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-7-8
Sok przez cały rok
nr katalogowy: 85464
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-1
Wpływ prędkości procesu ciągłego odlewania i walcowania na strukturę i własności przewodowego stopu Al-Mg-Si
Piotr OSUCH
Beata SMYRAK
Tadeusz KNYCH
nr katalogowy: 74105
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-8
Opis procesu przemian termicznych ortofosforanów w wielofosforany
Barbara Cichy
Stanisław Foleka
Józef Hoffmann
Mariusz Nowaka
nr katalogowy: 53327
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-1
Preparaty enzymatyczne w technologii produkcji wyrobów rybnych
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
Iwona Kasprzyk
nr katalogowy: 89203
10.15199/65.2015.1.4
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2021-6
Made in Poland
nr katalogowy: 135579
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Rola i wyzwania dla przemysłu chemicznego w kontekście niskoemisyjnej produkcji zwierzęcej
Arkadiusz Piwowar
nr katalogowy: 114908
10.15199/62.2018.7.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-4
Agrochemiczne kryteria zapotrzebowania na nawozy mineralne
ROMAN CZUBA
nr katalogowy: 107610
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2012-4
Wybrane właściwości wytrzymałościowe laminatów hybrydowych tytan-kompozyt węglowo/epoksydowy
JAROSŁAW BIENIAŚ
PATRYK JAKUBCZAK
nr katalogowy: 70322
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2011-4
Przygotowanie powierzchni stopów Al i Mg dla procesu natryskiwania cieplnego powłok
Krzysztof Szymański
nr katalogowy: 64724
AURA 2012-5
Mineralny wszechświat wulkanów
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 67549
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-2
WPŁYW WYŻARZANIA NA STRUKTURĘ I WŁASNOŚCI KOMPOZYTU Al(Mg)-B2O3 WYTWORZONEGO METODĄ MECHANICZNEJ SYNTEZY
MARTA ZYGMUNT-KIPER
LUDWIK BŁAŻ
MAKOTO SUGAMATA
nr katalogowy: 66096
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-8
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii
nr katalogowy: 53318
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Żywność funkcjonalna dla osób prowadzących aktywny tryb życia
Arkadiusz Szterk
Małgorzata Czerwonka
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 51875
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-1-2
Wykorzystanie kulinarne mrożonek warzywnych Warzywa na talerze!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 103519
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-1
Wartość technologiczna mąki łubinowej
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 88926
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-1
Wartość technologiczna mąki łubinowej
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 88926
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-1-2
Cicha woda
Aleksandra Partyka
nr katalogowy: 112146
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-4
Wieloskładnikowe nawozy płynne z mikroelementami przeznaczone do stosowania dolistnego
EDWARD KOTULA
ANTONI FABER
ANDRZEJ WINIARSKI
nr katalogowy: 107611
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-4
Chemizacja rolnictwa w Polsce
BOŻENNA E. KOWALSKA
JERZY PAPROCKI
nr katalogowy: 107609
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-8
Badania nad wykorzystaniem odpadu powstającego w produkcji stopu żelazo-krzem w charakterze napełniacza mieszanek gumowych
WALDEMAR WIKTORSKI
nr katalogowy: 107300
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-1-2
Steki, befsztyki, tatary,,,
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 82358
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-11
WYTWARZANIE BIMETALOWYCH PRĘTÓW MAGNEZ-ALUMINIUM METODĄ ZGRZEWANIA WYBUCHOWEGO
SEBASTIAN MRÓZ
ANNA ZASKÓRSKA
ALEKSANDER GAŁKA
TERESA BAJOR
nr katalogowy: 80991
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-1
Model MES procesu ciągnienia w podgrzewanych ciągadłach drutów ze stopów Mg z uwzględnieniem procesów rekrystalizacji w skali makro
nr katalogowy: 88750
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2012-6
Badania zmęczeniowe stopu AlZnMgCu przeznaczonego na elementy zawieszenia
Maria Maj
Stanisław Pysz
Jarosław Piekło
ANDRZEJ Gazda
nr katalogowy: 73501
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-2
Stężenia jonów wapnia i magnezu w zwykłych wodach podziemnych województwa małopolskiego
Stefan Satora
Tomasz Kotowski
nr katalogowy: 65629
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2011-12
Kształtowanie warstw tlenkowych na powierzchni aluminium metodą plazmowego utleniania elektrochemicznego
PIOTR MOSZCZYŃSKI
MARIA TRZASKA
nr katalogowy: 64788
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-7
WYTWARZANIE I STRUKTURA WARSTWY ALUMINIOWANEJ NA MAGNEZIE
RENATA MOLA
WOJCIECH DEPCZYŃSKI
nr katalogowy: 69578
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-5
Wielowarstwowe powłoki ochronne na odlewniczych stopach magnezu
ŁUKASZ NIEUŻYŁA
GINTER NAWRAT
AGNIESZKA KRZĄKAŁA
ARTUR MACIEJ
JOANNA MICHALSKA
nr katalogowy: 67559
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-10
Odporność korozyjna powłok otrzymanych w kąpieli ZnAl23 z dodatkami Mg
HENRYK KANIA
MARZENA BIEROŃSKA
nr katalogowy: 79750
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-5
Elektrolityczne utlenianie plazmowe stopu magnezu AZ91D
GINTER NAWRAT
MAŁGORZATA WIERZBIŃSKA
ŁUKASZ NIEUŻYŁA
AGNIESZKA KRZĄKAŁA
TOMASZ WIECZOREK
ARTUR MACIEJ
WITOLD GNOT
nr katalogowy: 76449
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-6
MODEL PŁYNIĘCIA STOPU Al Z SERII 6000 ODKSZTAŁCANEGO NA ZIMNO
GRZEGORZ SAMOŁYK
nr katalogowy: 52498
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2015-12
OBRÓBKA CIEPLNA WYCISKANYCH STOPÓW AlMg
JUSTYNA GRZYB
DARIUSZ LEŚNIAK
WOJCIECH LIBURA
nr katalogowy: 95724
10.15 199/67.2015.12.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-9
The use of sorbents for purification of gases from the composting process Wykorzystanie sorbentów do oczyszczania gazów z procesu kompostowania
Monika Gałwa-Widera
Anna Kwarciak-Kozłowska
nr katalogowy: 93572
10.15199/62.2015.9.10
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-11-12
Nie tylko pieczywo
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 129535
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Wymagania dotyczące zawartości metali w odpadach w świetle obowiązujących przepisów w zakresie gospodarki odpadami
Dorota Kolasa
Aneta Łukomska
nr katalogowy: 132552
10.15199/62.2021.7.2
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-10
Piżmowa królowa jesieni
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 123626
dynia
wartość odżywcza
karotenoidy
obróbka kulinarna
przetwarzanie
zastosowanie kulinarne.
pumpkin
nutritional value
carotenoids
culinary preparation
processing
culinary use.
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-5
DOBÓR ODCZYNNIKÓW TRAWIĄCYCH TALERZE DYSKÓW KOMPUTEROWYCH
EWA RUDNIK
BEATA KOZAK
GRZEGORZ WŁOCH
nr katalogowy: 105815
10.15199/67.2017.5.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-3
Synteza niskich olefin z CO i H2 w obecności modyfikowanych katalizatorów żelazowych
STANISŁAW BENBENEK
ELŻBIETA FEDORYŃSKA
PIOTR WINIAREK
JACEK REINHERCS
BOGUSŁAWA WILK
nr katalogowy: 108090
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-12
Progress in the technology for mechanically granulated nitro-chalk fertilizers in ZAK SA. Postęp w technologii nawozów saletrzanych granulowanych mechanicznie w ZAK SA
Leszek Grochowski
Andrzej Biskupski
Przemysław Malinowski
Krzysztof Kozioł
nr katalogowy: 81279
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-11
NUMERYCZNE MODELOWANIE PROCESU WALCOWANIA Al-Mg-Al ZMODYFIKOWANĄ METODĄ ARB
ARKADIUSZ WIERZBA
SEBASTIAN MRÓZ
PIOTR SZOTA
nr katalogowy: 81006
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-10
CHARAKTERYSTYKA MIKROSTRUKTURY WARSTWY WIERZCHNIEJ MAGNEZU WZBOGACONEJ W ALUMINIUM I KRZEM ZA POMOCĄ LASERA CO2
ANDRZEJ DZIADOŃ
RENATA MOLA
nr katalogowy: 80972
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2014-4
BEZPRĄDOWE NAKŁADANIE WIELOWARSTWOWYCH POWŁOK Zn/Ni-P/Ni-P-SiC NA STOPACH MAGNEZU AZ91D
EWA RUDNIK
MICHAŁ GDULA
nr katalogowy: 84010
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Removal of heavy metal ions from aqueous solutions on alginates. Equilibrium and kinetics Usuwanie jonów metali ciężkich z roztworów wodnych na alginianach. Równowaga i kinetyka procesu
Józef Nastaj
Agata Przewłocka
nr katalogowy: 86559
10.12916/przemchem.2014.1543
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Use of the ionic equilibrium model for describing the CaO-P2O5-H2O system Wykorzystanie modelu równowagi jonowej do opisu układu CaO-P2O5-H2O przy produkcji superfosfatu potrójnego
Janusz Kruka
Henryk Górecki
Marcin Konkol
Sebastian Schab
nr katalogowy: 88691
10.12916/przemchem.2014.2206
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-12
Gryka jako żywność ekstrudowana
Tomasz Żelaziński
Adam Ekielski
nr katalogowy: 88430
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-11
Analysis of explosive parameters of some herb dusts in pharmaceutical industry Analiza parametrów wybuchowości pyłów ziół w przemyśle farmaceutycznym
Marzena Półka
Bożena Kukfisz
Waldemar Wnęk
Marlena D. Dytrych
nr katalogowy: 87931
10.12916/przemchem.2014.1942
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-10
Rozwój rynków zbóż w kontekście odnawialnych surowców i bioenergii w N iemczech
nr katalogowy: 86964
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-11
Budowa, skład chemiczny i odporność korozyjna powłok tlenkowych uzyskanych na powierzchni stopu AZ61 w procesie utleniania anodowego
ANNA KAPUŚCIŃSKA
LECH KWIATKOWSKI
ALICJA BAŁKOWIEC
RAFAŁ LUTZE
JAKUB MICHALSKI
PIOTR TOMASSI
nr katalogowy: 72697
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-11
Odporność korozyjna kompozytu na osnowie stopu magnezu AM50 umacnianego cząstkami SiC
KINGA KAMIENIAK
MARCIN A. MALIK
nr katalogowy: 72695
GOSPODARKA WODNA 2012-1
Analiza zmian stężenia metali ciężkich w wodach Narwi i Bugu
ANETA ANNA NARKIEWICZ
MAREK JERZY GROMIEC
nr katalogowy: 65225
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-4
Składniki mineralne mleka i jego przetworów
Dorota Zaręba
Emilia Trebnio
Małgorzata Ziarno
nr katalogowy: 67528
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-8
Badania wpływu jakości surowców na zawartość zanieczyszczeń w surowym ekstrakcyjnym kwasie fosforowym
BARBARA GRZMIL
BOGUMIŁ KIC
MONIKA ZIENKIEWICZ
ANNA PODOLAK
nr katalogowy: 61516
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-5
Podniesienie odporności korozyjnej biomedycznych stopów magnezu w roztworze Ringera za pomocą powłok ochronnych
Iwona Kot
Dariusz Dróżdż
Urszula Pleśniak
Halina Krawiec
nr katalogowy: 80248
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-8
Mikrostruktura i właściwości mechaniczne stopu AZ31 po procesie walcowania na gorąco
Iwona BEDNARCZYK
Grzegorz NIEWIELSKI
Dariusz KUC
nr katalogowy: 78603
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Use of industrial wastes to produce fertiliser blends. Wykorzystanie odpadów przemysłowych do wytwarzania mieszanin nawozowych
Edward Krzywy
Ewa Możdżer
Czesław Wołoszyk
nr katalogowy: 77808
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Assessment of an application of ashes produced by incineration of poultry industry waste as a rich phosphorus source.Ocena możliwości zastosowania popiołów po spopieleniu odpadów przemysłu drobiarskiego jako bogatego źródła fosforu
Paweł Staroń
Marcin Banach
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 77368
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2011-5
ANALIZA MIKROSTRUKTURY WARSTWY WIERZCHNIEJ MAGNEZU WZBOGACONEJ W ALUMINIUM W WYNIKU STOPOWANIA LASEROWEGOANALIZA MIKROSTRUKTURY WARSTWY WIERZCHNIEJ MAGNEZU WZBOGACONEJ W ALUMINIUM W WYNIKU STOPOWANIA LASEROWEGO
ANDRZEJ DZIADOŃ
RENATA MOLA
nr katalogowy: 59568
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-11
Study of hydrogen diffusion in magnesium by the electrochemical permeation method
ARKADIUSZ GAJEK
IWONA FLIS-KABULSKA
TADEUSZ ZAKROCZYMSK
CHENG-HSIEN YANG
JENG-KUEI CHANG
WEN-TA TSAI
nr katalogowy: 55608
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-3
RYNEK MAGNEZU Z POCZĄTKIEM XXI W.
Mariusz Krzak
Izabela Krzak
nr katalogowy: 104570
10.15199/67.2017.3.5
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-4
Ocena własności korozyjnych stopu magnezu AZ 91 w środowiskach o różnej agresywności chemicznej
Katarzyna Gędłek
Bartosz Sułkowski
Marek Nowak
Anna Kozik
nr katalogowy: 97930
10.15199/67.2016.4.1
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-3
MIKROSTRUKTURA I WŁAŚCIWOŚCI STOPÓW AZ31, AZ61, AZ80, WE43 UZYSKANYCH METODĄ KOBO
AGATA MRUGAŁA
IWONA BEDNARCZYK
PAWEŁ OSTACHOWSKI
MAREK ŁAGODA
nr katalogowy: 97305
10.15199/67.2016.3.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
An attempt to assess physicochemical properties of soil fertilized with fresh and treated digestate from biogas plant Próba oceny właściwości fizykochemicznych gleb nawożonych świeżym i uzdatnionym pofermentem z biogazowni
Magdalena Szymańska
Dorota Nowaczewska
Ewa Świerżewska
Justyna Wrzosek-Jakubowska
Barbara Gworek
nr katalogowy: 97270
10.15199/62.2016.3.43
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
The effect of sodium hexafluoroantimonate on the properties of the conversion coatings formed by plasma electrolytic oxidation of a magnesium alloy Wpływ heksafluoroantymonianu sodu na właściwości powłok konwersyjnych wytworzonych podczas elektrolitycznego utleniania plazmowego stopu magnezu
Łukasz Florczak
Andrzej Sobkowiak
Ginter Nawrat
nr katalogowy: 99661
10.15199/62.2016.7.28
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Proso właściwe (Panicum miliaceum L.) Cz. III. Możliwości wykorzystania w produkcji żywności oraz karmy i pasz
Beata Marchand
nr katalogowy: 98701
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Adaptation of the Mehlich 3 procedure for routine determination of phosphorus, potassium and magnesium in soil Adaptacja testu Mehlicha 3 do rutynowych oznaczeń zawartości fosforu, potasu i magnezu w glebie
Kazimierz Kęsik
Tamara Jadczyszyn
Wojciech Lipiński
Beata Jurga
nr katalogowy: 91688
10.15199/62.2015.6.22
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Thermal treatment of mixtures of feathers with the meat-bone meal Termiczne przekształcanie mieszanin pierza z mączką mięsno-kostną
Paweł Staroń
Zygmunt Kowalski
Anita Staroń
Marcin Banach
nr katalogowy: 91334
10.15199/62.2015.5.32
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Pyrotechnic torch for the nonmetallic mine destruction Palnik pirotechniczny do niszczenia min niemetalowych
Tomasz Gołofit
Paweł Maksimowski
Sławomir Obrębski
nr katalogowy: 90663
10.15199/62.2015.3.12
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-8
Charakterystyka mikrostruktury i właściwości płaskowników wyciskanych ze stopów lekkich metodą w złożonym stanie odkształcenia
Agata MRUGAŁA
Iwona BEDNARCZYK
nr katalogowy: 92861
10.15199/24.2015.8.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-5
Konferencja online Click-Watch-Talk 2.0 dla branży materiałów kompozytowych
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 131741
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-5
Wytwarzanie warstwy wierzchniej wzbogaconej w cynk na magnezie przy użyciu pasty zawierającej chlorek cynku metodą obróbki cieplno -chemicznej
TOMASZ BUCKI
RENATA MOLA
SYLWIA RZEPA
nr katalogowy: 98536
10.15199/67.2016.5.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-6
Jony magnezu obecne w wodzie technologicznej a stężenie jonów magnezu i cynku w brzeczce słodowej
Aleksander Poreda
Aneta Walczak
nr katalogowy: 92026
10.15199/64.2015.6.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Comparison of extraction methods used for separation of active compounds from waste generated during the production of apple juice Porównanie metod ekstrakcyjnych w pozyskiwaniu związków aktywnych z odpadów powstałych podczas produkcji soku jabłkowego
Karolina Śliwa
Magdalena Malinowska
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 90072
10.15199/62.2015.3.19
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Ugasić pragnienie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 126729
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
soki owocowe
soki warzywne
niegazowane i gazowane napoje
zapotrzebowanie na wodę
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbon saturation
fruit juices
vegetable juices
uncarbonated and carbonated beverages
water requiremnent
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2017-8
Wpływ parametrów odkształcenia na gorąco na mikrostrukturę i właściwości plastyczne stopu magnezu AZ31
Eugeniusz HADASIK
Dariusz KUC
Iwona BEDNARCZYK
nr katalogowy: 109110
10.15199/24.2017.8.6
stopy magnezu
mikrostruktura
odkształcenie pla􀀐
styczne
naprężenie
magnesium alloys
microstructure
hot deformation
flow stress
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Mineralna karbonatyzacja wysokowapniowego popiołu lotnego w warunkach podwyższonej temperatury i ciśnienia
Agnieszka Ćwik
Katarzyna Zarębska
Paweł Baran
Jakub Szczurowski
nr katalogowy: 109343
10.15199/62.2017.9.37
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Impact of composts produced on the basis of sewage sludge on the zinc and cadmium contents in the soil reclaimed Wpływ kompostów wytworzonych na bazie osadu ściekowego na zawartość cynku i kadmu w rekultywowanej glebie
Anna Wójcikowska-Kapusta
Grażyna Żukowska
Stanisław Baran
Leonid Kopiy
Sylwia Wesołowska
Marta Bik-Małodzińska
Łukasz Dobrowolski
Magdalena Myszura
nr katalogowy: 103999
10.15199/62.2017.2.6
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2021-4-5
Konferencja online Click-Watch-Talk 2.0 dla branży materiałów kompozytowych
nr katalogowy: 134835
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Zagrożenia zdrowotne związane z zanieczyszczeniami wody pitnej. Zalety i wady doczyszczania
Ewa Ochwanowska
Małgorzata Czarny-Działak
Edyta Laurman-Jarząbek
Magdalena Florek-Łuszczki
Barbara Gworek
Jarosław Chmielewski
nr katalogowy: 114935
10.15199/62.2018.7.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-9
Dobór zasypek egzotermiczno-izolacyjnych dla odlewów ze stopów żelaza
Adam Czech
Bartosz Czech
Marian Banaś
Mariusz Holtzer
Grzegorz Piwowarski
Magdalena Kasprzyk
Grzegorz Łagoda
Sławomir Różycki
Tymoteusz Turlej
nr katalogowy: 122256
10.15199/62.2019.9.6
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Pumpernikiel - połączenie tradycji i współczesnych oczekiwań
Dominika Olszak-Ossowska
Małgorzata Majcher
Marek Gierlik
nr katalogowy: 125850
pumpernikiel
pieczywo
zakwas
fermentacja
wypiek
mąka pełnoziarnista
błonnik
pumpernickel bread
bread
leaven
fermentation
baking
wholegrain flour
fibre
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Zastosowanie boru w materiałach wybuchowych. Cz. III. Materiały wybuchowe miotające i stałe heterogeniczne paliwa rakietowe
Paulina Magnuszewska
Bogdan Florczak
Andrzej Maranda
Maciej Grądziel
nr katalogowy: 125777
10.15199/62.2020.4.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-1
Kasza jaglana - wartość żywieniowa oraz właściwości prozdrowotne
Lidia Stasiak-Różańska
Karolina Kraśniewska
nr katalogowy: 111728
10.15199/65.2018.1.9
kasza jaglana
wartość odżywcza
żywność prozdrowotna
millet groat
nutritive value
health-promoting food
PRZEGLĄD MECHANICZNY 2018-2
Badanie elementów energochłonnych wykonanych ze stopów magnezu
ZBIGNIEW GRONOSTAJSKI
PAWEŁ KACZYŃSKI
SŁAWOMIR POLAK
KAROL JAŚKIEWICZ
JAKUB KRAWCZYK
nr katalogowy: 112392
10.15199/148.2018.2.1
stopy magnezu
elementy energochłonne
przemysł motoryzacyjny
magnesium alloys
energy-absorbing elements
automotive industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Zastosowanie konsorcjów mikrobiologicznych do biologicznego oczyszczania ścieków pofermentacyjnych po biometanizacji osadów ściekowych i gnojowicy świńskiej
Małgorzata Hałat-Łaś
Paweł Jedynak
Przemysław Malec
Jan Burczyk
Alba Iglesias Vilches
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 114950
10.15199/62.2018.7.32
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-6
Oznaczanie chlorofi lu a w wodach ze zbiorników antropogenicznych
Beata Kostka
Małgorzata Bebek
nr katalogowy: 114493
10.15199/17.2018.6.5
chlorophyll a
spectrophotometric method
extraction procedure
chlorophyll a
spectrophotometric method
extraction procedure
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-6
Występowanie jodu oraz bromu w solankach monokliny przedsudeckiej
Bogumiła Winid
Katarzyna Chruszcz-Lipska
Barbara Uliasz-Misiak
Marek L. Solecki
Zbigniew Fąfara
Rafał Matuła
nr katalogowy: 114206
10.15199/62.2018.6.17
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2020-10
Wytwarzanie powłok tlenkowych metodą elektroplazmową na stopach aluminium EN AW-1050 oraz EN AW-5083
KATARZYNA WALA
MAREK NOWAK
ANNA KOZIK
MICHAŁ KARAŚ
KAMILA PACHUT
nr katalogowy: 128597
10.15199/40.2020.10.1
powłoki elektroplazmowe
PEO
powłoki ochronne
stopy aluminium
PEO coatings
protective coatings
aluminum alloys
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Ocena wybranych właściwości nawozów wytwarzanych na bazie dolomitu i kwasu cytrynowego
Marcin Niemiec
Maciej Kuboń
Monika Komorowska
Zofia Gródek-Szostak
Joanna Stuglik
Krzysztof Mudryk
nr katalogowy: 126271
10.15199/62.2020.5.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-4
Badania mobilności metali w zanieczyszczonych glebach
Agnieszka Pusza
Magdalena Wiśniewska
Arkadiusz Kamiński
nr katalogowy: 119584
10.15199/62.2019.4.28
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Właściwości zdrowotne mięty i jej zastosowanie w różnych obszarach
Beata Bondyra- -Wiśniewska
Aleksandra Wedziuk-Reszka
nr katalogowy: 151420
10.15199/65.2024.11.6
mint
peppermint
peppermint oil
health properties
mięta
mięta pieprzowa
olejek miętowy
właściwości zdrowotne
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Właściwości zdrowotne mięty i jej zastosowanie w różnych obszarach
Beata Bondyra- -Wiśniewska
Aleksandra Wedziuk-Reszka
nr katalogowy: 151420
10.15199/65.2024.11.6
mint
peppermint
peppermint oil
health properties
mięta
mięta pieprzowa
olejek miętowy
właściwości zdrowotne
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-12
Wstępna ocena stałych heterogenicznych paliw rakietowych na bazie azotanów(V), o obniżonej zawartości chlorowodoru w produktach spalania
Rafał Bogusz
Paulina Magnuszewska
Bogdan Florczak
Natalia Szemlińska
Andrzej Maranda
nr katalogowy: 111425
10.15199/62.2017.12.16
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-2
Skrobia żytnia - budowa, właściwości i metody badań
Sylwia Stępniewska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 113063
skrobia
amyloza
amylopektyna
właściwości skrobi
retrogradacja
DSC
starch
amylose
amylopectin
starch properties
retrogradation
DSC
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-2
Diagnozowanie i rozwiązywanie problemu obniżonej żywotności drożdży piwowarskich w warunkach przemysłowych – studium przypadku
Aleksander Poreda
Paweł Zych
nr katalogowy: 112304
żywotność drożdży
fermentacja
napowietrzanie
suplementacja
yeast viability
fermentation
aeration
supplementation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Skład chemiczny sproszkowanego miąższu dyni i jego wykorzystanie do celów spożywczych
Marian K. Panasiewicz
Jacek Mazur
Paweł Sobczak
Kazimierz Zawiślak
Kinga Kraśnicka
Karol Kupryaniuk
nr katalogowy: 113866
10.15199/62.2018.5.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Wpływ sposobu suszenia odpadów owocowych na zmiany ich właściwości fizykochemicznych
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Sławomir Obidziński
Marlena Dołubizno
nr katalogowy: 113860
10.15199/62.2018.5.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zawartość białka i składników mineralnych w ziarnie pszenicy klasyfikowanym na sitach
Katarzyna Wojtkowiak
Małgorzata Warechowska
Agnieszka Markowska-Mendik
nr katalogowy: 128493
10.15199/62.2020.10.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zawartość białka i składników mineralnych w ziarnie pszenicy klasyfikowanym na sitach
Katarzyna Wojtkowiak
Małgorzata Warechowska
Agnieszka Markowska-Mendik
nr katalogowy: 128493
10.15199/62.2020.10.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Mięso danieli – niedoceniane w kuchni i przetwórstwie
Dominika Opat
Mirosław Słowiński
nr katalogowy: 144666
10.15199/65.2023.8.7
mięso danieli
warunki pozyskania
jakość
fallow deer meat
conditions of meat production
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-5
Wiedza konsumentów o aloesie i produktach aloesowych
Anita Kukułowicz
nr katalogowy: 113839
10.15199/65.2018.5.5
Aloe vera
produkty aloesowe
wiedza
zachowania żywieniowe
Aloe vera
aloe products
knowledge
nutritional behavior
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-9
ZASTOSOWANIE SKORUP JAJ KURZYCH JAKO NATURALNEGO ADSORBENTA jONÓW METALI Z ROZTWORÓW WODNYCH
EWA RUDNIK
MONIKA KULCZYK
nr katalogowy: 109268
10.15199/67.2017.9.3
adsorpcja
skorupy jaj
chlorki
siarczany
kinetyka
ładunek powierzchniowy
adsorption
eggshells
chlorides
sulfates
kinetics
surface charge
GOSPODARKA WODNA 2019-8
Nowatorska metoda wydobywania i zagospodarowania osadów dennych ze zbiorników wodnych Część II
ANDRZEJ EYMONTT
KRZYSZTOF WIERZBICKI
WITOLD JAN WARDAL
nr katalogowy: 121888
zapobieganie zatruwaniu wody
toksyny sinic
nawóz organiczno- mineralny
prevention of water poisoning
cyanobacteria
organic and mineral fertilizer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-1
Profil składników mineralnych, metali ciężkich w owocach i przecierze z pigwy
Wioletta Popińska
Monika Mieszczakowska-Frąc
Jan Piecko
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 147567
10.15199/64.2024.1.3
pigwa
mikroelementy
makroelementy
metale ciężkie
przecier
quince
microelements
macroelements
heavy metals
puree
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-4
Soki owocowe i warzywne Soczyste menu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 113102
soki
owoce
warzywa
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
właściwości zdrowotne
juices
fruits
vegetables
nutritional value
bioactive substances
health properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Wpływ mikoryzacji na jakość technologiczną ciasta pszennego z dodatkiem liści rokitnika
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Magdalena Szkwara-Buliszak
nr katalogowy: 123784
mikoryza
rokitnik zwyczajny
pszenica
cechy farinograficzne
mycorrhiza
sea buckthorn
wheat
farinographic properties.
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2019-7
NANOMETRYCZNE SYSTEMY POWŁOKOWE: OD ELEKTRONIKI DO OCHRONY KOROZYJNEJ
Marcin Grobelny
Małgorzata Kalisz
nr katalogowy: 121506
10.15199/13.2019.7.8
Odporność korozyjna
PRCVD
metody elektrochemiczne
stopy metali lekkich
Corrosion resistance
PECVD
electrochemical methods
light metal alloys
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2020-2
A critical review of corrosion rate calculations of Mg-Al-Li alloys using traditional mass loss measurements
ANNA DOBKOWSKA
BOGUSŁAWA ADAMCZYK-CIEŚLAK
JAROSŁAW MIZERA
nr katalogowy: 125000
10.15199/40.2020.2.1
corrosion rate
mass loss measurements
magnesium - lithium alloys
szybkość korozji
grawimetryczne pomiary ubytku masy
stopy magnez - lit
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2020-2
A critical review of corrosion rate calculations of Mg-Al-Li alloys using traditional mass loss measurements
ANNA DOBKOWSKA
BOGUSŁAWA ADAMCZYK-CIEŚLAK
JAROSŁAW MIZERA
nr katalogowy: 125000
10.15199/40.2020.2.1
corrosion rate
mass loss measurements
magnesium - lithium alloys
szybkość korozji
grawimetryczne pomiary ubytku masy
stopy magnez - lit
CHŁODNICTWO 2021-6
Wykorzystanie metod PIV w badaniach przepływów dwufazowych w minikanałach
Małgorzata Sikora
Grzegorz Ligus
nr katalogowy: 135128
10.15199/8.2021.6.1
przepływy dwufazowe
minikanały
struktury przepływu
PIV
Two-phase flow
minichannels
flow structures
PIV
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-1-2
Naturalnie szkodliwe
nr katalogowy: 141816
produkty pochodzenia roślinnego
substancje antyodżywcze
kwas szczawiowy
kwas fitynowy
tioglikozydy
biodostępność
składniki mineralne
białka
witaminy
products of plant origin
anti-nutritional substances
oxalic acid
phytic acid
thioglycosides
bioavailability
minerals
protein
vitamins
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych
Monika Kędzierska-Matysek
Arkadiusz Matwijczuk*
Mariusz Florek
Krzysztof Kornarzyński
Alicja Matwijczuk
Anna Wolanciuk
Joanna Barłowska
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 112755
10.15199/62.2018.3.8
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-4
Jagoda kamczacka - "eliksir życia"
Sabina Lachowicz
Jan Oszmiański
Małgorzata Jaszyk
nr katalogowy: 119735
10.15199/64.2019.4.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Analiza właściwości sensorycznych, barwy i tekstury biszkoptów z substytutami mąki pszennej
Joanna Grad
Agata Marzec
nr katalogowy: 118819
10.15199/65.2019.2.5
biszkopt
żywność bezglutenowa
ocena sensoryczna
gęstość
sponge cake
gluten- free food
sensory evaluation
density
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Badania nad flotacyjnym oczyszczaniem ścieków powstających w procesach przygotowania flaków wołowych
Sławomir Żak
nr katalogowy: 127948
10.15199/62.2020.9.29
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Badania nad flotacyjnym oczyszczaniem ścieków powstających w procesach przygotowania flaków wołowych
Sławomir Żak
nr katalogowy: 127948
10.15199/62.2020.9.29
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
teff
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
teff
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
teff
chemical composition
nutrients
ash
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Mniszek lekarski – roślina lecznicza o właściwościach prozdrowotnych
Patrycja Gazda
Paweł Glibowski
nr katalogowy: 150106
10.15199/65.2024.8.8
mniszek lekarski
roślina lecznicza
polifenole
działanie przeciwzapalne
dandelion
medicinal plant
polyphenols
anti-inflammatory effect
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2018-7
WPŁYW DODATKU NATURALNEGO ZEOLITU NA MIKROSTRUKTURĘ I WŁASNOŚCI MECHANICZNE SPIEKANEGO KOMPOZYTU O OSNOWIE ŻELAZA
JOANNA BOROWIECKA-JAMROZEK
ZBIGNIEW ENGEL
STANISŁAW BOROWIECKI
MARCIN KARGUL
nr katalogowy: 115030
10.15199/67.2018.7.3
kompozyt metalowy
spiek
zeolit
miedź
metalurgia proszków
metal composite
sinter
zeolite
iron
powder metallurgy
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2021-10
Ocena właściwości antykorozyjnych powłok konwersyjnych wytworzonych na magnezie i jego stopach w procesie elektrolitycznego utleniania plazmowego– przegląd
ŁUKASZ FLORCZAK
nr katalogowy: 133952
10.15199/40.2021.10.1
stopy magnezu
PEO
właściwości antykorozyjne
EIS
DHS
magnesium alloy
PEO
anti-corrosion properties
EIS
DHS
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2021-10
Ocena właściwości antykorozyjnych powłok konwersyjnych wytworzonych na magnezie i jego stopach w procesie elektrolitycznego utleniania plazmowego– przegląd
ŁUKASZ FLORCZAK
nr katalogowy: 133952
10.15199/40.2021.10.1
stopy magnezu
PEO
właściwości antykorozyjne
EIS
DHS
magnesium alloy
PEO
anti-corrosion properties
EIS
DHS
GOSPODARKA WODNA 2022-1
Potencjał produkcyjny wód – metody określania stanu troficznego zbiorników zaporowych
ANNA DROŹDZIK
nr katalogowy: 135669
10.15199/22.2022.1.3
stan troficzny wód
zbiorniki zaporowe
czynniki i wskaźniki eutrofizacji
wskaźniki jednoparametrowe
wskaźniki zagregowane (indeksy)
trophic state of waters
dam reservoirs
eutrophication factors and indicators
single-parameter indicators
aggregate indicators (indexes)
CHŁODNICTWO 2018-2
Zmiany wybranych parametrów jakościowych truskawek (Fragaria x ananassa D.) podczas chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Radosław Mostowski
nr katalogowy: 113743
10.15199/8.2018.2.1
kluczowe: truskawki
antocyjany
zmiany przechowalnicze
chłodzenie
mrożenie
strawberries
anthocyanins
storage changes
cooling
freezing
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH