Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5-6
Znakowanie żywności - systemy i kontrowersje dotyczące znakowania produktów spożywczych Cz. 2. Kontrowersje dotyczące znakowania produktów
Food Labelling - Systems and Controversies Regarding the Labelling of Food Products Part II. Controversies regarding Product Labeling
10.15199/64.2018.5-6.2
Witold Płocharski
Jarosław Markowski
Janusz Ciok
nr katalogowy: 114515
10.15199/64.2018.5-6.2
Streszczenie
Celowa hybrydyzacja drożdży browarniczych w celu pozyskania pożądanych cech technologicznych prowadzona była już w ubiegłym wieku. Jednakże dopiero pełne poznanie genomu i pochodzenia drożdży piwowarskich umożliwiło świadome próby utworzenia zarówno międzygatunkowych, jak i wewnątrzgatunkowych krzyżówek. Efektywność tworzenia krzyżówek ograniczona jest cechami charakterystycznymi szczepów rodzicielskich, które cechuje m.in. niska sporulacja i słaba żywotność. W celu podniesienia skuteczności krzyżowania wykorzystywane są np. techniki fuzji protoplastów lub rare-mating. Krzyżowanie (inaczej hybrydyzacja) jest procesem, w wyniku którego z komórek (zwykle komórek rozrodczych – gamet, ale nie tylko) osobników o odmiennym genotypie, w istotny sposób różniących się pewnymi cechami genetycznymi, powstaje organizm potomny, zwany mieszańcem (hybrydą lub krzyżówką). W taksonomii termin stosowany jest w odniesieniu
Abstract
The labelling of food products is an area of conflicting interests, as evidenced by the number of labelling systems and the lack of prospects for a universal system. General rules of labelling and non-governmental proposals were discussed, paying particular attention to the “Choices” system and ENL food labelling. The authors of the work point to the goals of food labelling, including the relationship between nutrition and diet-related diseases. An important issue has been the reformulation (change of recipes) of food to adapt to the recommendations of experts in the field of nutrition. However, reduction of the occurrence of certain diet-related diseases cannot be achieved without reducing the consumption of certain product groups, including especially those containing large amounts of sugar, e.g. sweetened beverages and sweets. The work discusses the limitations imposed by WHO in the advertising of many food products, especially for children, in order to shape proper eating habits. Considering the interest of the public, the question of labelling should be in the hands of the government agencies.
Słowa kluczowe
profile składników
propozycje znakowania
napoje
zagrożenia
reformulacja żywności
marketing
Keywords
nutrients profiles
labelling proposals
drinks
threats
food reformulation
marketing
Bibliografia
[1] Bernstein A. M., L. de Koning, A. J. Flint, K. M. Rexrode, W. C. Willett. 2012. Soda consumption and the risk of stroke in men and women. The American Journal of Clinical Nutrition, 95 (5) : 1190-1199. [2] Choices International Foundation 2016. Choices Programme international product criteria. https://www.choicesprogramme.org/uploads/PDF/choices-international-criteria-2015-total- -sugar-2018-def.pdf. [3] Choices International Foundation 2017. Research Overview. Overview of results: Choices Programme scientific research. https://www.choicesprogramme.org/uploads/PDF/research- -overview-choices-february-2017-170306.pdf. [4] Codex Alimentarius Commission (2010) General Standard for the Labelling of Prepackaged Foods. Rome: FAO. [5] Codex Alimentarius Commission 2016. Proposal for new work concerning a global standard for front of pack interpretive nutrition labelling. http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/ sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org% 252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-714-43%252FCRD%252Ffl43_ CRD17x.pdf. [6] De Sousa R. 2017. Potential effects of the Choices Programme Criteria on nutrient intakes in the adult population of Porto. Research Work 1.º Cycle in Nutritional Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto Porto. https://repositorio-aberto. up.pt/bitstream/10216/102831/2/182862.pdf. [7] Department of Health UK 2011. Nutrient Profiling Technical Guidance 18 s. https://www. gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/216094/dh_123492. pdf. [8] EFSA 2008. The setting of nutrient profiles for foods bearing nutrition and health claims pursuant to Article 4 of the Regulation (EC) No 1, The EFSA Journal (2008) 644, 1-44 924/2006]. [9] Gantner A., M. Tomaszewska-Pielacha, K. Gutkowska. 2015. "Reformulacje produktów żywnościowych". Przemysł Spożywczy 69 : (10) 14-17. [10] Government of Canada. 2017. Food labelling changes. https://www.canada.ca/en/health- -canada/services/food-labelling-changes.html?_ga=2.123181771.1796658230. 1504725069-1191879540.1497452049#a1. [11] Hodge A. M., J. K. Bassett, R. L. Milne, D. R. English, G.G. Giles. 2018. Consumption of sugar-sweetened and artificially sweetened soft drinks and risk of obesity-related cancers Public Health Nutrition. Published online: 21 February 2018 https://doi.org/10.1017/ S1368980017002555. [12] Koechlin A., P. Philippe Autier, P. Boyle. 2013. "Meta-analysis of sweetened carbonated beverage consumption and cancer risk". Journal of Clinical Oncology 31 (15) suppl. [13] L’Abbé M. R., E. W. McHenry, T. Emrich. 2012. What is Front-of-Pack Labelling? Codex Committee on Food Labelling FAO/WHO Information Meeting on Front-of-Pack Nutrition Labelling. Charlottetown PEI, May 11, 2012 http://www.who.int/nutrition/events/2013_ FAO_WHO_workshop_frontofpack_nutritionlabelling_presentation_L%27Abbe.pdf. [14] Lehmann U., V. R. Charles, A. Vlassopoulos, G. Masset, J. Spieldenner. 2017. "Nutrient profiling for product reformulation: public health impact and benefits for the consumer". Proc Nutr Soc. 76 (3), 255-264. [15] Mazur J. (red.). 2015. Zdrowie i zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce na tle wybranych uwarunkowań socjodemograficznych. Wyniki badań HBSC 2014. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa. http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/Zdrowie_i_zachowania_ zdrowotne_www.pdf. [16] Mozaffarian D. 2016. Dietary and Policy Priorities for Cardiovascular Disease, Diabetes, and Obesity: A Comprehensive Review. Circulation. 133 : (2), 187-225. [17] Nissinen K., V. Mikkilä, S. Männistö, M. Lahti-Koski, L. Räsänen, J. Viikari, O. T. Raitakari. 2009. "Sweets and sugar-sweetened soft drink intake in childhood in relation to adult BMI and overweight. The Cardiovascular Risk in Young Finns Study". Public Health Nutrition 12 : (11), 2018-2026. [18] Open letter 2017. Call for EU-wide nutrient profiles for nutrition and health claims. List skierowany do Komisji Europejskiej. http://zywnosc.com.pl/wp-content/uploads/2017/05/ list_otwarty.pdf. [19] Plocharski W., J. Markowski, B. Groele. 2016. "Soki i napoje w zaleceniach żywieniowych różnych krajów". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 60 : (04), 14-20. [20] Plocharski W., J. Markowski, B. Groele, J. Ciok, K. Stoś. 2018. "Znakowanie żywności - systemy i kontrowersje dotyczące znakowania produktów spożywczych. Cz. 1. Znakowanie żywności - różne podejścia i sposoby informowania konsumentów". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 62 : (04), 3-12. [21] Roodenburg A.J.C., A. J. van Ballegooijen, M. Mariska Dötsch-Klerk, H. van der Voet, J. C. Seidell. 2013. “Modelling of Usual Nutrient Intakes: Potential Impact of the Choices Programme on Nutrient Intakes in Young Dutch Adults". PLoS ONE 8 : (8), e72378. [22] Roodenburg A.J.C., B. M. Popkin, J. C. Seidell. 2011. “Development of international criteria for a front of package food labelling system: the International Choices Programme". Eur J Clin Nutr 65 :(11), 1190-1200. [23] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Dz. U. 2016 r. poz. 1154. http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1. [24] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. http://data. europa.eu/eli/reg/2011/1169/oj. [25] Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Dziennik Urzędowy L 031, 01/02/2002 P. 0001-0024. [26] USDA 2015. Dietary Guidelines for Americans 2015-2020. https://health.gov/dietaryguidelines/ 2015/resources/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf. [27] Vartanian L. R., M. B. Schwartz, K. D. Brownell. 2007. “Effects of soft drink consumption on nutrition and health: A systematic review and meta-analysis". Am J Public Health. 97 : (4), 667-675. [28] Vlassopoulos A., G. Masset, V. R. Charles, C. Hoover, C. Chesneau-Guillemont, F. Leroy, U. Lehmann, J. Spieldenner, E. S. Tee, M. Gibney, A. Drewnowski. 2017. “A nutrient profiling system for the (re)formulation of a global food and beverage portfolio". Eur J Nutr. 56 : (3), 1105-1122. [29] WHO 2015. WHO Regional Office for Europe nutrient profile model. http://www.euro.who. int/__data/assets/pdf_file/0005/270716/Nutrient-children_web-new.pdf [30] WHO 2016. Ending childhood obesity. http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/ 10665/204176/9789241510066_eng.pdf;jsessionid=Top Sites.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114515 "Znakowanie żywności - sys..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-5-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-5-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH