Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5
Wpływ sposobu suszenia odpadów owocowych na zmiany ich właściwości fizykochemicznych
Effect of drying fruit waste method on changes their physicochemical properties
10.15199/62.2018.5.15
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Sławomir Obidziński
Marlena Dołubizno
nr katalogowy: 113860
10.15199/62.2018.5.15
Streszczenie
Odpady przemysłu rolno-spożywczego mają wiele wartości odżywczych, witamin, błonnik, wartościowe tłuszcze, białka, pektyny oraz inne związki mineralne, dlatego też powinno się je traktować jak surowce wtórne i wykorzystywać w jak największym stopniu. Procesy termiczne są jednymi z najważniejszych i najczęściej stosowanych metod utrwalania żywności zapewniającymi trwałość mikrobiologiczną, a także zmniejszenie aktywności wody poprzez redukcję jej zawartości lub dostępności. Odpowiedni dobór parametrów, jak i metod suszenia pozwala zachować wiele cennych substancji, a tym samym otrzymać wysoką jakość suszu.
Abstract
H2O activity, contents of phenolic compds. and vitamin C as well as caloric value of pomace of 3 Polish apple varieties after drying by various methods at temp. 23-55°C as well as before drying were detd. to assess the suitability of the waste for food and energy applications. The drying resulted in reducing the contents of phenolic compds. and ascorbic acid (depending on the method of drying and the type of pomace) by 2-25% and 2-45% resp. The freeze drying caused the highest decrease of water activity in the tested wastes. The caloric value of the pomace was high and comparable to the heating values of typical energy plants.
Bibliografia
[1] Z. Daniel, T. Juliszewski, Z. Kowalczyk, M. Malinowski, Z. Sobol, P. Wrona, Infrastruktura Ekologia Terenów Wiejskich 2010, nr 2/IV/2012, 141. [2] A. Zawirska, Przem. Fermentacyjny Owocowo-Warzywny 2007, 10, 44. [3] J. Kumider, Aspekty towaroznawcze i ekologiczne, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, 1996. [4] A. Fronc, A. Nawirska, Ochr. Środ. 1994, 16, nr 2, 31. [5] K. Krajewska, B. Miłek, Przem. Fermentacyjny Owocowo-Warzywny 1988, 2, 22. [6] D. Wichrowska, E. Żary-Sikorska, Inż. Ap. Chem. 2015, 54, nr 5, 286. [7] K. Śliwa, M. Malinowski, E. Sikora, J. Ogonowski, Przem. Chem. 2015, 94, nr 3, 357. [8] S. Świątkiewicz, J. Koreleski, Polskie Drobiarstwo 2003, 4, 11. [9] J. Oszmiański, A. Wojdylo, European Food Res. Technol. 2005, 221, 809. [10] T. Tarko, A. Duda-Chodak, A. Bebak, Żywność Nauka Technologia Jakość 2012, nr 4 (83), 55. [11] J.W. Anderson, Physiological and clinical aspects of short chain fatty acids, Cambridge University Press, Cambridge 1995, 509. [12] S. Król, A. Nawirska, Technol. Alimentaria 2012, 2, nr 1, 21. [13] J.A. Larrauri, Trends Food Sci. Technol. 1999, 10, 3. [14] K. Kołodziejczyk, M. Kosmala, J. Milala, M. Sójka, M. Uczciwek, B. Król, J. Markowski, C.M.G.C. Renard, J. Horticult. Sci. Biotechnol. 2009, 89. [15] Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, Dz. U. 2002, nr 220, poz. 1856. [16] W.J. Jewell, R.J. Cummings, J. Food Sci. 1984, 49, 407. [17] D.K. Chatanta, C. Attiri, K. Goppal, M. Devi, T.C. Bhalla, Internet J. Microbiol. 2008, 5, nr 2, 24. [18] M. Tańska, D. Rotkiewicz, Bromatologia Chemia Toksykol. 2011, 44, nr 3, 847. [19] M. Janowicz, E. Domian, A. Lenart, W. Pomarańska-Łazuka, Żywność Nauka Technologia Jakość 2008, nr 4 (59), 190. [20] PN-EN 14774-1:2010, Biopaliwa stałe. Oznaczanie zawartości wilgoci. Metoda suszarkowa. Cz. 1. Wilgoć całkowita. Metoda referencyjna. [21] A. Djeridane, M. Yousfi, B. Nadjemi, D. Boutassouna, P. Stocker, N. Vidal, Food Chem. 2006, 97, 654. [22] L.M. Cheung, P.C.K. Cheung, V.E.C. Ooi, Food Chem. 2003, 81, nr 2, 249. [23] V.L. Singleton, J.A. Rossi, Am. J. Enolog. Viticulture 1965, 16, 144. [24] M. Krełowska-Kułas, Badanie jakości produktów spożywczych, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1993. [25] PN-ISO 1928:2002, Paliwa stałe. Oznaczanie ciepła spalania metodą spalania w bombie kalorymetrycznej i obliczanie wartości opałowej. [26] S. Obidzinski, Fuel Process. Technol. 2012, 94, 67. [27] S. Obidzinski, Polish J. Environ. Studies 2014, 23, 1391. [28] M. Rząca, D. Witrowa-Rajchert, Żywność Nauka Technologia Jakość 2006, nr 2 (47), 280. [29] E. Rytel, G. Lisińska, Żywność Nauka Technologia Jakość 2007, nr 6 (55), 186. [30] J. Szyszlak-Barglowicz, G. Zajac, W. Piekarski, Int. Agrophy. 2012, 26, nr 2, 175. [31] J. Szyszlak-Bargłowicz, G. Zając, T. Słowik, Rocz. Ochr. Środ. 2017, 19, 715. [32] M. Aniszewska, A. Gendek, M. Drożdżek, M. Bożym, J. Wojdalski, Rocz. Ochr. Środ. 2017, 19, 302. [33] S. Obidziński, J. Piekut, D. Dec, Renewable Energy 2016, 87, 289.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2018-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH