Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 9
Badania nad flotacyjnym oczyszczaniem ścieków powstających w procesach przygotowania flaków wołowych
Study on flotation treatment of wastewater generated during beef tripe preparation
10.15199/62.2020.9.29
Sławomir Żak
nr katalogowy: 127948
10.15199/62.2020.9.29
Streszczenie
Przedstawiono wyniki badań prowadzonych z zastosowaniem mobilnej instalacji doświadczalnej nad możliwością wstępnego oczyszczania ścieków surowych (SS) powstających w procesach przygotowania flaków wołowych. SS w ilościach do ok. 20 m3/d były generowane w dwóch zakładach produkcyjnych, I oraz II, zajmujących się obróbką żołądków. W zakładzie I prowadzono mechaniczne odtłuszczanie i oczyszczanie wodne (strumień I1) oraz mechaniczny rozbiór i termiczne odtłuszczanie oraz utrwalanie (strumień I2) flaków wstępnie oczyszczonych po uboju. W zakładzie II stosowano tylko mechaniczny rozbiór i termiczne odtłuszczanie flaków oraz utrwalanie (strumień II1) oczyszczonych i zamrożonych w ubojni. Porównano skuteczność metod flotacyjnego usuwania faz zdyspergowanych w warunkach przepływowych technikami: (i) zdyspergowanym powietrzem (FDP) i (ii) wg własnego wynalazku ze wspomaganiem nadtlenkiem wodoru (Ox) dla SS poddanych tylko flokulacji oraz po koagulacji 5,0-proc. mlekiem wapiennym (MW) i flokulacji. Próby technikami (i) i (ii) prowadzono dla strumienia I1 w temperaturze jego generowania (< 25°C), a także dla strumieni I2 oraz II1 niechłodzonych (> 55°C) i schłodzonych (< 40°C) za pomocą wymienników ciepła. W przypadku strumieni niechłodzonych I2 oraz II1 uzyskiwano eliminację zawiesiny ogółem (ZO) i ekstraktu eterowego (EE) w granicach odpowiednio 18–32% i 7–19%, bez względu na zastosowaną technikę flotacji. Po zastosowaniu metody (ii) w schłodzonych strumieniach I2 oraz II1 uzyskiwano 60–90% usunięcia ZO i EE, a po zastosowaniu metody (ii) 40–60% w I1. Zastosowanie koagulacji MW i metody (ii) spowodowało zwiększenie poziomów eliminacji ZO i EE dla niechłodzonych strumieni I2 oraz II1 do ponad 80%, a schłodzonych do ponad 97%.
Abstract
Crude wastewater generated in 2 tripes-processing plants were treated by air-dispersed and H2O2-assisted flotations, coagulated with lime milk and flocculated. The tests were performed at temps. below 25°C and above 55°C and after cooling down below 40°C. Chem. and biochem. O2 demand, pH, total suspended solids and ether extract, as well as P and N contents in the wastewater were detd. The best results were achieved after the coagulation and H2O2-assisted flotation.
Bibliografia
[1] United Cattle Products. Retrieved 19 February 2015 (http://www.unitedcattleproducts.co.uk/). [2] https://www.wikihow.com/Cook-Beef-Tripe (Part 1. Cleaning and preparing tripe), dostęp 6 maja 2020 r. [3] Pat. USA. 0280735A1(2009). [4] Pat. USA. 0154588 A1 (2006). [5] https://www.ampc.com.au/2013/01/Reuse-of-water-in-Tripe- processing, dostęp 6 maja 2020 r. [6] https://www.thespruceeats.com/cleaning-and-cooking-beef-tripe-3030144, dostęp 6 maja 2020 r. [7] Y. Yamamoto, N. Kitamura, Anatom. Histol. Embryol. 1994, 23, nr 2, 166, DOI:10.1111/j.1439-0264.1994.tb00249.x. [8] O.V. Sjaastad, Physiology of domestic animals, Scandinavian Veterinary Press, Oslo 2010. [9] S. Devatkal, S.K. Mendiratta, N. Kondaiah, Meat Sci. 2004, 67, nr 3, 377, DOI: 10.1016/j.meatsci.2003.11.006. [10] S. Devatkal, S.K. Mendiratta, N. Kondaiah, M.C. Sharma, A.S.R. Anjaneyulu, Meat Sci. 2004, 68, nr 1, 79, DOI: 10.1016/j.meatsci.2004.02.006. [11] http://www.laparmentiere.com/en/7/beef/bible-9.html,dostęp6maja2020r. [12] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r., Dz. Urz. UE L 54, 26.2.2011, (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/ TXT/?uri=CELEX:32011R0142). [13] http://www.projprzemeko.pl/oczyszczenie-sciekow-przem/paleta- doswiadczalna-do-badan-w-rzeczywistej-skali-przemyslowej.html, dostęp 6 maja 2020 r. [14] S. Żak, Przem. Chem. 2019, 98, nr 9, 1466, DOI: 10.15199/62.2019.9.28. [15] Pat. pol. 211742 B1 (2012). [16] S. Żak, L. Zabłocki, Mat. 9th Intern. Conf. Environmental Engineering, 2014, Vilnius. http://enviro2014.vgtu.lt/Articles/2/101_Zak.pdf [17] A.S. Moursy, S.I. Abo-Elela, Environ. Int. 1982, 7, nr 4, 267, DOI: 10.1016/0160-4120(82)90116-7. [18] PN-90/C-04540/01, Woda i ścieki. Badania pH, kwasowości i zasadowości. Oznaczanie pH wód i ścieków o przewodności elektrolitycznej właściwej 10 µS/cm i powyżej metodą elektrometryczną. [19] PN-EN 872:2007, Jakość wody. Oznaczanie zawiesin. Metoda z zastosowaniem filtracji przez sączki z włókna szklanego. [20] PN-86/C-4573.01, Stężenie substancji ekstrahujących się eterem naftowym. Metoda wagowa. [21] PN-ISO 15705:2005, Chemiczne zapotrzebowanie tlenu ChZT. Metoda spektrofotometryczna. [22] PN-EN 1899-1:2002, Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu (BZT5). Metoda luminescencyjna. [23] PN-73/C-04576/14, Badanie zawartości związków azotu. Obliczanie azotu ogólnego. [24] PN-EN 6878:2006, Jakość wody. Oznaczanie fosforu. Metoda spektrometryczna z molibdenianem amonu. [25] I. Talinli, G.K. Anderson, Water Res. 1992, 26, nr 1, 107, DOI: 10.1016/0043-1354(92)90118-N. [26] M. Barbera, G. Gurnari, Wastewater treatment and reuse in the food industry, Springer, Chemistry of Foods, 2018, DOI: 10.1007/978-3-319- 68442-0. [27] I. Malollari, L. Pinguli, R. Buzo, V. Lajqi, V.L. Makolli, X.H. Cani, J. Environ. Prot. Ecol. 2019, 20, nr 1, 432, http://www.jepe-journal.info/ journal-content/vol-20-no1. [28] C.F. Bustillo-Lecompte, M. Mehrvar, J. Environ. Manage. 2015, 161, 287, DOI: 10.1016/j.jenvman.2015.07.008. [29] K. Valta, T. Kosanovic, D. Malamis, K. Moustakas, M. Loizidou, Desalin. Water Treat. 2015, 53, nr 12, 3335, DOI: 10.1080/19443994.2014.934100. [30] I.S. Arvanitoyannis, D. Ladas, Int. J. Food Sci. Technol. 2008, 43, nr 3, 543, DOI: 10.1111/j.1365-2621.2006.01492.x. [31] K. Jayathilakan, K. Sultana, K. Radhakrishna, A.S. Bawa, J. Food Sci. Technol. 2012 ,49, nr 3, 278, DOI: 10.1007/s13197-011-0290-7. [32] I.S. Arvanitoyannis, Waste management for the food industries, Academic Press, London 2008, 1100. [33] A.S.M. Saleh, Q. Zhang, J. Chen, Q. Shen, Compr. Rev. Food Sci. F 2013, 12, 281, DOI: 10.1111/1541-4337.12012.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH