Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Zdrowy jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 102062
Ryby są często polecane jako istotny składnik zdrowej diety, m.in. ze względu na dużą zawartość długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, zwłaszcza kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Zawartość tych kwasów zależy od zawartości tłuszczu w rybach. Ryby tłuste, szczególnie morskie, zawierają największe ilości kwasów EPA i DHA. Najbogatszym źródłem tych kwasów są: łosoś, makrela, śledź, sardynki, tuńczyk, węgorz, a także pstrąg. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA mogą zapobiegać wielu chorobom, w tym: chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, nowotworom, depresji, chorobom zapalnym i autoimmunologicznym. Tłuszcz rybi jest bogatym źródłem witaminy D, która odgrywa istotną rolę w przemianach wapnia i decyduje o prawidłowej mineralizacji kości i zębów. Obróbka termiczna ryb ma nieznaczny wpływ na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, w tym EPA i DHA. Gotowanie, opiekanie, pieczenie i grillowanie są najlepszymi metodami przyrządzania ryb. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą i zdrowotną mięsa ryb zaleca się spożywanie co najmniej raz w tygodniu potraw rybnych. Konieczne jest też popularyzowanie spożywania ryb.Do najczęściej wybieranych ryb przez polskich konsumentów należą: mintaje, śledzie, makrele, łososie i szproty. Potrawy z ryb słodkowodnych, jak karp, pstrąg, szczupak są natomiast spożywane bardzo rzadko [9, 14]. Źródło kwasów tłuszczowych wielonienasyconych Mięso ryb różni się znacznie zawartością tłuszczu. W poszczególnych gatunkach może wynosić ona 0,5-25 g/100 g produktu. Chude ryby zawierają mniej niż 1 g tłuszczu w 100 g produktu i są to m.in.: dorsz, mintaj, sandacz, szczupak, sola i halibut. W tłustych rybach zaś znajduje się ponad 10 g tłuszczu, w przeliczeniu na 100 g produktu. Należą do nich m.in.: śledź, makrela, łosoś, węgorz, pstrąg i sardynki (tab. 1) [4, 10]. Walory zdrowotne ryb uwarunkowane są zawartością różnych składników odżywczych, w tym tłuszczu, który c[...]
Bibliografia
[1] Achremowicz Konrad, Katarzyna Szary-Sworst. 2005. "Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (44), 23 -35. [2] Al-Saghir Sabri, Karin Thurner, Karl-Heinz Wagner, Georg Frisch Wolfgang Luf, Ebrahim Razzazi- Fazeli, Ib rahim Elmadfa. 2004. "Effects of different cooking procedures on lipid quality and cholesterol oxidation of farmed salmon fish (Salmo salar)". Journal of Agricultural and Food Chemistry 52 (16): 5290-5296. [3] Echarte Maider, M. Angeles Zulet, Iciar Astiasaran. 2001. "Oxidation process affecting fatty acids and cholesterol in fried and roasted salmon". Journal of Agricultural and Food Chemistry 49 (11): 5662-5667. [4] Kunachowicz Hanna, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow. 1998. "Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych". Warszawa: Wydawnictwo IŻŻ. [5] Lorente-Cebrián Silvia, André G. V. Costa, Santiago Navas-Carretero, Maria Zabala, J. Alfredo Martínez, María J. Moreno-Aliaga. 2013 "Role of omega-3 fatty acids in obesity, metabolic syndrome, and cardiovascular diseases: a review of the evidence" Journal of Physiology and Biochemistry 69 (3): 633-651. [6] Lund Elizabeth K. 2013. "Health benefits of seafood; Is it just the fatty acids?". Food Chemistry 140 (3): 413-420. [7] Minihane Anne, Christopher K. Armah, Elizabeth A. Miles, Jacqueline M. Madden, Allan B. Clark, Muriel J. Caslake, Chris J. Packard, Bettina M. Kofler, Georg Lietz, Peter J. Curtis, John C. Mathers, Christine M. Williams, Philip C. Calder. 2016. "Consumption of fish oil providing amounts of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid that can be obtained from the diet reduces blood pressure in adults with systolic hypertension: A retrospective analysis". Journal of Nutrition 146 (3): 516-523. [8] Nogueira Natacha, Nereida Cordeiro, Maria João. Aveiro "Chemical composition, fatty acids profile and cholesterol content of commercialized marine fishes captured in Northeastern Atlantic". Journal of Fisheries Sciences 7 (3): 271-286. [9] Pieńkowska Barbara, Krzysztof Hryszko. 2014. "Spożycie ryb". Rynek ryb. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. 21: 28-33. [10] Prato Ermelinda, Francesca Biandolino. 2012. "Total lipid content and fatty acid composition of commercially important fish species from the Mediterranean, Mar Grande Sea". Food Chemistry 131 (4): 1233-1239. [11] Regulska-llow Bożena, Rafał Ilow. 2002. "Comparison of the effects of microwave cooking and conventional cooking methods on the composition of fatty acids and fat quality indicators in herring". Nahrung, 2002, 46, 6, 383-388. [12] Schneedorferová Ivana, Aleš Tomčala, Irena Valterová. 2015. "Effect of heat treatment on the n- -3/n-6 ratio and content of polyunsaturated fatty acids in fish tissues". Food Chemistry 176 (1): 205-211. [13] Staszowska Agnieszka, Mariusz Florek, Piotr Skałecki, Agnieszka Kaliniak. 2013. "Zawartość podstawowych składników chemicznych oraz makro- i mikroelementów w mięsie pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss) przed i po wędzeniu". Episteme 11 (21): 215-223. [14] Świetlik Krystyna. 2010. "Konsumpcja żywności w Polsce w latach 2000-2009". Przemysł Spożywczy 64: 2-7. [15] Terry P., Wolk A., Vainio H., Weiderpass E. "Fatty fish consumption lowers the risk of endometrial cancer: a nationwide case-control study in Sweden". Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2002, 11, 1, 143-145. [16] Vanschoonbeek Kristof, Moniek de Maat, Johan Heemskerk. 2003. "Fish oil consumption and reduction of arterial disease". Journal of Nutrition 133 (3): 657-660. [17] Wieczorek Adam. 2001. "Wykwintne potrawy z ryb morskich". Warszawa: Wydawnictwo ASTRUM. [18] Wieczorek Adam. 2001. "Wykwintne potrawy z ryb słodkowodnych". Warszawa: Wydawnictwo ASTRUM.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102062 "Zdrowy jak ryba..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH